Fórum témák
» Több friss téma |
A láth. időkkel mit akartál rövidíteni? Lehet kiférne egészben is. Láthatósági idők?
Kettévált a beszélgetés. A technikai háttér a linkelt topicban, a nyelvészeti töprengés itt
Nem lenne egyszerűbb több kijelzőegységet használni? Egyszerre mutatná az adatokat, éppen az általad vázolt kivárási időket áthidalva.
Ennek az órának pont az lenne a lényege, kicsi. Nagy kijelzős, nagy felbontású órám már van 3.
Sosem volt teljesen világos az MBUS lényege, hogy miért volt szüksége a Nokiának egy működő soros kapcsolat mellett még plusz erre? Halvány emlékeim és tippeim lennének, de kiváncsi lennék ti, hogyan emlékeztek rá?
MBUS egy belső buszrendszer csatlakozó felülete, ezzel lehet különböző külső egységeket szervesen kapcsolni a telefonhoz. Pl. kihangosító egységet, hogy a távoli kézibeszélővel el lehessen érni a telefon minden szolgáltatását, vagy pl. egy kártyás távbeszélő készülék rádiós interfésze legyen, vagy számítógéppel való összekötésre, így lehet egy Nokia PC szoftver segítségével elérhetők a mobil telefon szolgáltatásai, telefonkönyv, SMS, fax modem, távjelző, távvezérlő interfész csatlakoztatása, üzenetrögzítő, stb.
Ezáltal lehetővé vált csoportos SMS küldése, telefonkönyv szerkesztése stb. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2024
Szerintem ezzel igazolták a fejlesztő mérnökeik hogy szükség van a munkájukra. Minden telefonhoz külön töltőt , kommunikációs kábelt stb kellett megvenni. Egy környezeti katasztrófa volt a Nokia üzleti stratégiája.
Én úgy emlékszem az SMS és AT parancsok sima FBUS kábellel is ment.
Abban a "sima" FBUS kábelben azért volt mikrovezérlő.
Nem hiszem, hogy ez lett volna akkoriban a főcsapás iránya. A '80 -as évek vége, '90 -es évek eleje, még bőven a gyors fejlódéd ideje volt, és így a telefont sok célra lehetett használni.
Hasonló módon készültek pl. a C64 -esekhez készült bővítő áramkörök. Könnyű így most 30 - 40 -év távlatából kritizálni az akkori lehetőségeket, fejlesztési irányokat. Először voltak hatalmas méretek, aztán az volt a menő, ha minél kisebb, ma meg ismét nőttek a méretek, bár ezekbe már irdatlan méretű tudást zsúfoltak.
3210 volt az első saját telefonom.
Nagy királyság volt, kiütöttük belőle a lockot, tettünk bele bizerge motort, és amit azóta is nagyon hiányolok: Felélesztettük a Netmontort. Az mekkora csuda volt annó.
A cégeket a haszon érdekli egyedül, hisz ezért hozták őket létre. Folyamatosan keresik a trükköket, hogyan lehetne nagyobb haszonhoz jutni. A mobiltelefonoknál most ez, hogy nem cserélhető az akkumulátoruk csak szervizben, biztosítja számukra hogy kétévente mobilt kelljen vennünk.
Nekem is halványak az emlékeim, de csak azt írom le amit biztosan tudok, ne tévesszük meg az olvasókat és egymást. Az FBUS egy TTL UART és egy MAX232 -vel lehet kapcsolást csináni a PC-hez amivel akár a Gnokii is működik és küldi az SMS-t.
Nem a mundér védelmében, de van némi ellentmondás az érvelésedben. Ha kétévenként az akkumlátor hibája miatt kell (?) telefont cserélni, az nem a mobiltelefon hibája, és ha cserélhető (mégha csak szervizben is), akkor újból két évet használhatod. Az is más kérdés, ha közben elavul, és azért válik korlátozottan használhatóvá.
A netmonitor most is működik az 5110-esemen, itt figyel az asztalon
Én pedig csináltam anno MBUS kábelt is, az LPT portra csatlakozott és valamilyen 74HCTx IC volt még benne. Azzal lehetett flashelni a telefont, és néhány dolog működött vele ami FBUS-al is, de lassabb volt annál.
És ha jól emlékszem kapott plusz játékot is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |