Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   185 / 1388
(#) Ricsi89 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Helló
Én úgy tudom, hogy a pausz papír is jó hozzá, és abból csak egy réteg kell.
(#) gtk válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

En pl. pauszra szoktam nyomtatni lezerrel. Igaz nem egyet nyomtatok hanem legalabb 3-at, es fenynel vizsgalom, amelyik a legjobban sikerult azt hasznalom.
Levilagitashoz meg letort buraju higany egot hasznalok. Levilagitasi ido 7 perc a lampa bekapcsolasatol kezdodoen. Eddig minden alkalommal tokeletesre sikerult.
(#) yagi válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Én csak egyszer szoktam nyomtattni a tervet, és jól szokott sikerülni a nyákom, de elszoktam vinni egy üzletbe ahol fénymásolnak és nyomtatnak böhöm nagy géppel, gondolom az nem egy rossz nyomtató.Jövő héten épp a forrastóállomásod II-nek állok neki majd készítek a lemaratott nyákról képeket.
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Tintasugarassal remekül lehet nyomtatni a Pantone-os fóliára. Persze a legjobb felbontást, monokróm nyomtatást beállítva. Fontos beállítani, hogy csak a fekete patront használja. Ha olyan hordozóra nyomtat az ember fia, aminek gyengébb a nedvszívósága, kevesebb festékkel lehet kétszer nyomtatni ugyanarra a lapra. A mai nyomtatók már igen jól pozícionálják a papírt. Persze nem minden festékkel lehet egyformán jó fedettséget elérni. HP-nak konkrétan csodás a feketéje. Viszont ezek a rézzel kitöltött nyákok pusztítják a patront rendesen, és tisztes festékmennyiség beállítása esetén már fennáll a megfolyás, hullámosodás veszélye. Ilyenkor tanácsosabb a kétszeri nyomtatást választani ( kevesebb tintával ).
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Hát igen , énis HP940c -vel két fóliát használok. Hiába rakom a legsötétebbre, ha fény felé tartom, apró világító pöttyök vannak elszórtan. Még jó hogy nekem csak 800 Ft-ba volt az 50 lapos hp premium transparency film.
(#) levii válasza lidi hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Szerencsés vagy hogy ilyen olcsón hozzájutsz itt nálunk 3000 forint körül van 50 ív.
(#) kaqkk válasza lidi hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

milyen nyomtató beállítást használsz ?
én a legjobb fénykép
és a papír minőség epson matt szerintem nálad is van valami hasonló a matt papír t kersd
(#) lidi válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Van a driverben direkt hp fólia beállítás, és a tintamennyiség is maxra van rakva. Ez ennyit tud. Írásvetítítőbe, amibe tervezték biztos elég ennyi is.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Én is inkjet transparencyt nyomok. De most kipróbálom mattal.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Hát mattal sem lett jobb, viszont 2* egymás után nyomtatva olyan penge lett, hogy jobbat kívánni sem lehet. Korom fekete, az az 1%-ad amit tévedett a pozicionálásnál elég volt a csíkok eltüntetéséhez.
Na az ilyet lehet akármeddig világítani.

IMG_6124.JPG

(#) pet válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

OFF:
Látom travianozol.
Hanyas szerón?
(#) gulasoft válasza pet hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

az ilyeneket magánba
(#) stibi15 hozzászólása Szept 6, 2008 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok: mivel tudnám megakadályozni, hogy a kimaratott nyák maratás után ne oxidálódjon?
Válaszaitokat előre is köszönöm!

stibi15
(#) Krisz03 válasza stibi15 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Kémiai ónozó, lakk. Én ezeket ismerem.
De miért nem fért ez el a NYÁK készítős kiemelt topikban?
(#) titi válasza stibi15 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Lakk??
(#) Prinner válasza stibi15 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Legcélszerűbb forrasztható nyákvédő szerek:
1. FLUX SK10 lakk, ret-nél lehet kapni. Kicsit radadós, átlátszó, de nagyon jól forrasztható
2. Forrasztógyanta denaturált szesz és kevés nitrohigító keveréke. A gyanta feloldódik a vegyszerekben, jól forrasztható, de forrasztáskor eléggé lehet érezni a szagát.
3. Létezik tn akárhányas számmal is védőlakk, de ezt nem próbáltam még ki.

Ha nem forrasztható lakkra van szükség, akkor az akril használható, ezt beültetett letesztelt megtisztított nyákokra kell fújni (a csatlakozókat,kapcsolókat le kell takarni, mert szigetel). A száradás után nem lehet forrasztani. Párás, nedves helyen célszerű használni, ahol más szer nem védi meg a korróziótól az nyákot.
(#) cimopata hozzászólása Szept 6, 2008 /

Heló mindenki,

kicsit gondban vagyok, mert vészesen fogy a P-20 am.
Ez annak köszönhető, hogy minden 2. nyákot elrontok.
Az előhívás fázisban derül ki hogy sz*r lett valami.
Mégpedig úgy, hogy már majdnem leszedte az összes felesleges P-20 at a 1/20 ad hideg zsíroldós előhívő, mikor már belekezd a vonalkákba is. Annyira meggyengíti a vonalkákat, hogyha végighúzom rajta az ujjam szinte le is tudom törölni nagyját.
Még az a jó hogy nem maratásnál derül ki.

Biztosan találkozott már más is ilyennel, kérem írja le mit rontok el mindig.

Moderálva--vicsys
(#) bbatka válasza cimopata hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

hagyj hosszabb megvilágítási időt
túl erős az előhívó oldatod

Főleg az első ami szerintem döntő.
(#) levii válasza bbatka hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Bocs hogy beleszólok de nem inkább rövidebb megvilágítás kéne?
Én még nem dolgoztam P20al csak gyári nyákkal de ha túl hosszú a megvilágítás akkor történik inkább ilyen.
(#) cimopata válasza bbatka hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Nem az első előhívás, már higítottam.
Eredetileg 15% os coopos zsíroldó volt 1/13 arényban, aztán hozzáöntöttem még. Így kb 5 perc volt.

A világítást meg 250W-os higanygőzzel nyomatom búrával. 20cm-ről 4-5 perc
(#) gtk válasza bbatka hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Nem rovidebb megvilagitasi ido kellene?

Idézet:
„Nem rovidebb megvilagitasi ido kellene?”

Háát nem tudom, mert pl a szélei nehezen jönnek le.
Igaz ott mindig kicsit vastagabban gyűlik össze a lakk.
(#) levii válasza cimopata hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Hogyan szoktad előhívni?
Mozgatod közben vagy ecsettel simogatod vagy hogyan?
Ugyanis az nem túl jó ha sokat van az előhívóban inkább mozgatni kell, stb. mint hogy sokáig egy helyben álljon.
(#) Attila86 válasza stibi15 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Plastik 70
Üdv.!
(#) cimopata válasza levii hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Nem szoktam mozgatni, csak áll.
Néha megnézem mi a helyzet vele, akkor meglötyögtetem.
(#) Sir-Nyeteg válasza cimopata hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Egy próbát megérhet: sokkal töményebb előhívóba tedd egy-két másodpercre. Utána egyből tedd vízbe. Valakinek, -nekem is- bevállt ez a taktika.
(#) bbatka hozzászólása Szept 6, 2008 /

Én sima A4-es papírra nyomtatok fénymásolóval és átlátszóvá teszem étolajjal. Az UV izzóm egy 160W-os Tungsram. A levilágítási idő így szokott 35perc lenni. Ha egy kicsit rosszabb minőségű, azaz vékonyabb a papír akkor 30perc is elég. Minél jobb minőségű a papír (és sajnos mostanában elég jó) annál inkább elő szokott nálam fordulni az általad leírt jelenség. Ilyenkor még 3 perccel tovább világítom hogy megégjen a lakk és kontúrosabb legyen a rajzolat.
A másik dolog a szárítás. kb.30 perc szabad levegőn és kb. 30 perc hajszárítóval kb. 50cm-ről. Nem kell túl szárítani, de a szélei nem ragadhatnak.
Sajnos általában a papír technológia miatt sohasem tökéletes a nyákom és végig kell mérnem. Most készülök áttérni a fólia - UV LED párosításra.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Amit elfelejtettem. Esetedben valószínűleg a fotólakk réteg sikerül néha vastagabbra és ilyenkor hosszabb megvilágítási időre van szükség. Ezt valaki már leírta.

Ja, de ha túl sokáig világítanánk akkor megégne a lakk és akkor meg azért jön le nehezen
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

Én voltam a valaki. Tömény előhívó 2 mp, utána rögtön hideg vízben lögybölés. Ha kell akkor még 1 vagy 2 ilyen kör, és tuti.
Következő: »»   185 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem