Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtató probléma
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Ápr 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 116
(#) nagy_david1 válasza feccus hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Rendesen tölteni szinte mindegyiket lehet, sőt tudtom szerint az egészet. Inkább azt nézd meg, hogy a tinta kapható-e és jó árban-e. Van amelyik canon a számlálás lejárta után is folytatja a nyomtatást, a másik meg mint mondtam, a modernebb chipeseknél, egyszerűen nyomsz egy 5 másodperces reset gombot és ki is iktatja a chipet és mehet tovább a nyomtatás, így annyi, hogy nem látod a tintaszintet és nem árt néhanapján belekukkintani a nyomtatóba, megnézni, hogy hogy áll a tintaszint, megelőzvén a fújokák besülését. Ez főként előny az olyan nyomtatóknál ahol a patronok átlátszóak.
(#) titkovics hozzászólása Szept 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Adott egy Hp Laserjet M1522nf típusú multifunkciós készülék, mely egyik percről a másikra adta fel a szolgálatot.

A következő a hibajelenség: bekapcsolás után a szoftvere elkezd betölteni, és szépen sorjában haladnak a töltést mutató nyilacskák, azonban az 5. ilyen nyíl után megáll a tudomány, és a KÉSZ feliratú zöld LED, illetve a sárga színű felkiáltójel egyszerre villog a kezelőfelületen. Innentől tovább csak pár funkció érhető el a menüjében, nyomtatni nem lehet vele (sőt egyáltalán semmi másra nem hajlandó).
Addig babráltam, míg sikerült a hibakódot megjeleníteni a kijelzőjén, (79-es hiba) s csupán annyit ír még ki a kijelzőre, hogy kapcsolja ki, majd be. Ez persze semmit nem javít a helyzeten, kézikönyvben erre a hibakódra firmware hibát írnak. Próbáltam firmwaret frissíteni, de így hibásan nem sikerült frissíteni a szoftverét.
Innentől tovább nincs ötletem a javításra, ebben kérném segítségeteket, hogyan lehetne ezt orvosolni, találkozott-e már valaki ezzel a hibával?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Titkovics
(#) Stadi válasza titkovics hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Ha tényleg firmware hiba, akkor két lehetőséged van:

1. Íves javítás,
2. Megkeresed, hogy melyik chip tárolja a firmware-t, és egy másik, ugyanilyen típusú és működő gép chipjének felhasználásával megpróbálod újraégetni vagy egy működőképes alaplapból átrakod ezt a chip-et.

Van egy harmadik lehetőség, de ezt nem ajánlom. Ez az lenne, hogy leadod a HP Magyarországnál javításra, ahol valószínűleg egy új gép áráért csinálnák meg.

Lézernyomtatóknál elképzelhető, hogy a firmware flash nem az alaplapon, hanem egy memóriabővítő modulon van elhelyezve. Így könnyebb kicserélni.
(#) titkovics válasza Stadi hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nos arra jutottam, hogy megnéztem újra a gépet, de külön modulon nincs semmiféle memória a gépben, pedig a Hp Magyarországnál is mondták, hogy keresni kell egy ilyet, és megpróbálni cserélni. Igazából hasonlóhoz sem tudok hozzájutni, nemhogy ilyenhez, így az jutott még eszembe hogy az alaplapon lévő elemet kiforrasztottam pár percig hagytam pihenni, majd elem vissza a helyére, de lényeges változás nem történt. Tehát most keresgélek még hátha találok valamit. Teszek fel képet a gép paneljáról.
A HP-hoz természetesen nem viszem, tapasztaltam már milyen drágán akarnak dolgozni.

Köszi a segítséget!
(#) Stadi válasza titkovics hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Ezt találtam.

Tippem szerint a firmware a két matricázott IC-ben lakik: U437, U438. Le kéne vakarni a matricát és megnézni a chipek típusát. Így formára nem tűnik úgy, hogy ismerős típusok lennének, de az egyiken úgy látom, ST logó van, szóval adatlap talán lesz hozzá.

A HP oldaláról le kellene tölteni a nyomtatóhoz a firmware frissítő programot és valahogy szerezni egy bináris firmware fájlt a felhasználásával.
(#) titkovics válasza Stadi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Leszedtem a matricát, mindkét chip ugyanazzal a számmal rendelkezik: 25P32V6P és valóban ST gyártmány. Én adatlapot még nem találtam hozzá. A firmware frissítő progival kapcsolatban annyit, hogy nem tudunk vele addig frissíteni, míg hibás a szerkezet.
(#) Stadi válasza titkovics hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Nyakamat rá, hogy erről a memóriáról van szó. A nálam okosabbak biztos tudnak egyszerű programozót ajánlani hozzá. Ámde amíg nincs bináris firmware, amit bele lehet sütni a chipekbe, felesleges időtöltés a programozóval vesződni. Előző hsz-em végén ui. nem arra utaltam, hogy a gyári firmware frissitővel kell újraírni az IC-ket, hanem hogy ki kell szedni belőle egy bináris firmware image-et, amit aztán bármilyen programozó szoftverrel be lehet égetni a 25P32-esekbe.
(#) titkovics válasza Stadi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Igen, valóban ez az. A gyári progival, sajna kiolvasni nem lehet a chipben lévő szoftvert, de ha jól sejtem akkor a frissítőben elvileg benne kéne lennie egy friss firmware-nek. Szóval szétszedem majd valahogy az exe fájlt, hátha találok benne valamit. De míg addig eljutok böngészek tovább, hátha találok egy firmware-t a neten.
(#) Stadi válasza titkovics hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szerencséd van, mert az EXÉből egy resource editorral kiműthető a firmware. (Pl. ezzel a programmal.) Van benne egy fejléc, ezt le kell vágni, a többi szerintem megfelel a beégetéshez. Viszont a 25P32 4MB kapacitású, tehát ez az image tippem szerint csak az egyik chip tartalma lesz. Az, hogy melyiké, a chipek kiolvasása után talán eldönthető.
(#) Peti.Janka hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy HP color laserjet cp1215 tipusu nyomtatóm, és olyat csinál, hogy a sárga szin kb1 milimétert el van csúszva lefelé a képen. Van ötletetek, hogy ez mitöl lehet? Előre is köszi a választ!!!
(#) Stadi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
A neten azt írják róla, hogy Linux alól hajtva vagy hálózaton keresztül használva vannak ilyen gondok ezzel a géppel. Szerintem próbáld meg a gyári CD-jéről újrarakni a driver-ét, vagy a HP-nál elérhető legújabb drivert tedd fel. Ha most hálózaton keresztül megy, dugd rá USB-re és nézd meg úgy. Ha USB-ről jó, akkor nem hardveres a hiba.
(#) Peti.Janka válasza Stadi hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Köszi a választ! Már megoldottam, tényleg driver gond volt!
(#) patexati hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Sziasztok! bajban vagyok a HP Laserjat 6l nyomtatómmal! Gondolt egyet és nem nyomtat néhányszor már csinálta mióta begyűrt egy lapot de most mikor nekiállna nyomtatni akkor errort dob! Toner csere sem segít már elektronikailag nemsok köze van a nyomtatás elindulásához de azért visszapróbáltam a régit! Mi szokott lenni a hiba mert szerintem valami koszos lehet bant
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szia
"néhányszor már csinálta mióta begyűrt egy lapot"
Nem szakadt bele a papír véletlen, szenzorok környékén?
Nincs megszorulva valamelyik részen a motor?
Valamilyen mechanikai hiba lesz itt.
üdv
(#) Stadi válasza patexati hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Ha minden igaz, innen le tudod tölteni a szervizkönyvet a gépedhez (két részre van darabolva). A 7. fejezet a hibaelhárítás. A LED-ek állapota szerint be fogod tudni azonosítani a hibát. (Ha fuser hiba van (én erre gyanakszom), ott szerintem van egy elírás: ha a termisztor ellenállása nem jó, akkor a termisztort kellene cserélni, nem pedig a fűtőbetétet.)
(#) patexati válasza Stadi hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Most jöttem fel a műhelyből. Darabokra szedtem kitisztítottam átforrasztottam de a hiba fennáll! A hötermisztor miatt van mint utólag kiderítettem! Egy egymegás ellenállásal megsöntöletem így elindult Szét lehet szedni azt a fűtőbetétetes hengert miben ez is van? Vagy ellenállásal is megoldható? Félek akkor túlmelegíti ha szórakozom vele azt ráég a por
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
szia
Az a kisebbik baj ha ráég, de ha túlmelegszik levágja a hőbiztit, vagy ami a rosszabb összeolvassza a teflonhengert a préshengerrel (már jártam így).
Ált. ezek a thermistorok (hőszenzor) 1 M ohm körüliek, próbálj meg belevalót szerezni, ha nincs akkor egy másikból kimérni az értékét és ugyanolyan értékűvel helyettesíteni. A hőmérsékletnek néhány C fokon belüli tartományon kell lennie, se több se kevesebb, ezért nem nagyon érdemes "szórakozni" vele.
üdv
(#) Stadi válasza patexati hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Ilyen nyomtatót még nem szedtem szét, de ha a termisztor csak a fűtőbetéttel együtt cserélhető (és ha így van, akkor nincs elírva a szervizkönyv), akkor keresned kellene valakit, aki ilyen gépeket bont, és tőle beszerezni egy használtat. Mert egy új fűtőbetét 7000Ft+ÁFA. Annyiért meg már simán kapsz egy másik gépet. Esetleg egy kiégett fűtőbetét jó termisztorral, ha szétszedhető.
(#) patexati válasza Stadi hozzászólására (») Okt 24, 2009 1 /
 
Sziasztok! Köszönöm a segítséget mindenkinek! Szétszedtem a termisztort ki lehet szedni egy hosszú kerámia lap mi végigfut a teflonhenger alatt! A szerencsém az ha minden igaz,hogy a gyárban kispórolták belőle a szilikonzsírt alóla és nem vette át a hőt rendesen (egy pár pöttyi volt csak) most az egészet végigkentem és úgy helyeztem rá a termisztorlapot! Most tökéletesen működik remélem így is marad! Üdv!
(#) KJani hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Sikerült olcsó pénzért hozzájutni egy Lexmark nyomtatóhoz.Sajnos a nyomtatásokon a bal oldalon függőleges sávok vannak /fotó mellékelve/.Mi lehet a gond???
Én hiradástechnikával foglalkozom nem ez a területem ezért kérem a segítségeteket.Nekem a zöld henger gyanús
Előre is köszi.

Hello

Kép 003.jpg
    
(#) Bonanza02 válasza KJani hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Két oka lehet. Az egyik,hogy a felesleges por tároló részben (ez a lehúzókés mögötti zárt rész) felgyülemlett annyi por,hogy már kitüremkedik. Sajnos szét kellene szedni (nem olyan bonyolult) és különválasztani a portartályt a hengertől,majd kompresszorral kifújatni(kitakarítani) a portól a kés mögötti részt.
A másik lehetséges probléma,ha a henger megkopott.De akkor az már sokszor volt töltve is.Ezt lehet látni a hengeren,ha körbeforgatod az ujjaiaddal.A szélén a zöld filmréteg lejött és hiányos.
Lehet kapni küldön hengert is, kb. 2 eFt.De ha tennél fel képet,vagy pontos típust adnál a tonerről,akkor lehet hogy van itthon egy másik Lexmark toner,amit neked adok ha kell.
(#) Stadi válasza KJani hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Apám, ezt a pénztemetőt... Nem hiába hívom a Lexmark-ot $texmark-nak... Hogy kerülhet egy eredeti, 2500 oldalas toner 25000 Ft-ba??? Rablás. A dobegység pedig külön van, és majdnem ugyanennyiért adják.

Mindenképp a dobegység a hibás, fentiek fényében valószínű, hogy már utángyártott henger van benne. Azoknál pedig a gyengébb minőségűek esetében elég nagy a szórás, gyakran meg sem közelítik élettartamban a gyáriak kapacitását. Szóval valószínűleg utángyártottat veszel majd Te is, így amit Bonanza02 leírt, végig kell csinálnod. Én a kompresszoros kifújást hanyagolnám, inkább óvatosan kiönteném a tartály tartalmát a kukába, minél kisebb magasságból. Mivel elég finom por van benne, a kompresszor légnyomásától egy hatalmas porfelhő alakulna ki, amit nem egészséges belélegezni. Ha teljesen ki akarod tisztítani a tartályt, kiöntés után (vagy helyett) hideg vízzel mosd ki és szárítsd meg.
(#) Bonanza02 válasza Stadi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Igazad van,mert én is először ki szoktam finoman önteni belőle a port és utána kompresszorozom kinn a szabad levegőn. (kertes házban lakom) Ott már nem sok por jön ki belőle.
Igen,ehhez csak szét kellene szedni. 2 csavart ki kell hozzá csavarni,ami a lehúzókést tartja.A lehúzókést pedig tiszta ruhával szépen finoman letörölni egy mozdulattal.
(#) Ricsi89 válasza Stadi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Nekem is Lexmark lézerem van. A gyári toner kifogyott, vettem bele kb 8 ezerért utángyártottat. Rengeteget nyomtattam már vele azóta és tökéletes. Szerintem minden másikba ennyi a toner, ahogy akkor néztem az árakat. A tintás nyomtatókba is drága a gyári patron. Annak az árából is lehet venni új nyomtatót. :yes:
(#) Stadi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ezzel vitatkoznék. Ha gyári kellékanyagok piaci árával számolunk, akkor az egy oldalra vetített festék+dob költsége a fenti nyomtató esetében 10.7 Ft, míg egy ősöreg HP LaserJet 4 vagy 5 esetében 3.25 Ft. Azaz kevesebb, mint harmada! 8 ezerért az utángyártott toner is drága, ugyan nem tudom, hány oldalra van tervezve, és benne van-e a dob is. Nekem az említett HP nyomtatókhoz eddig a legjobb ajánlat a nagykapacitású (8800 oldal!) gyári toner Vateráról 5500 Ft-ért.
(#) KJani válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Hello!
Azt elfelejtettem írni,hogy a tisztításon már túl vagyok.
Egyébként tele volt. Ezek így pazarolják a festéket?
A zöld hengerről nem hiányzik a filmréteg kivéve a fogas kerék mellett körbe de szerintem az gyárilag így van/fotón látszik/.
Köszönöm Stadi hozzászólását is
(#) Stadi válasza KJani hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ha nyomtatsz vele egy oldalt, utána kiszeded a dobot, és kézzel a fogaskeréknél fogva megforgatod (a kés irányába), akkor marad rajta festékpor? Mert közben eszembe jutott, hogy a lehúzókés is lehet deformált. De valószínűbb, hogy a dob halt meg. Érdekesség: ha a papíron leméred két egymást követő folt kezdetének távolságát, pont ki fog jönni a dob kerülete.
(#) KJani válasza Stadi hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Igen pontosan a dob mérete ,átgörgettem a papíron.
Egyébként marad rajta festék.
(#) Bonanza02 válasza KJani hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Én ezért szoktam az üres felesleg tároló tartályt még kifújni kompresszorral, kitisztítani teljesen pormentesre,majd a hengert megtakarítani puha ruhával tisztára. összerakom, berakás előtt 2-3-szor balra-jobbra rázom a tonert egy kicsit,hogy egyenletes eloszlású legyen benne a por vízszintesen. berakom,próba. Ha csíkot húz,akkor a hengert cserélni kell. Lehet kapni hozzá lehúzó kést is újat, kb. 1000-1500HUF.Ha hosszútávra gondolkodsz,akkor érdemes együtt a hengerrel. A gyakorlat szerint (én úgy tudom) kb. 5 töltés után a hengert is lassan cserélni kell,mert látható nyomot hagy az elhasználódás,de 10 töltésenként kést is,mert az is kopik.

Amúgy én ezt úgy oldottam meg,hogy 2 tonerem van. Az egyikkel olyan dolgokat nyomtatok,amiknek makulátlannak kell lennie.A másikkal meg olyan dolgokat nyomtatok,aminél az olvashatóság a szempont és nem a tökéletes szépség. Gyorsan kicserélem mindig,ha szépet akarok nyomtatni. Így kicsit spórolok is.
(#) KJani válasza Bonanza02 hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ebben a pillanatban raktam össze,darabokra szedtem takarítás céljából.
Alkatrészeket hol lehet kapni ja és mi a dob becsületes neve?
Következő: »»   6 / 116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem