Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1375 / 3606
(#) DuMatyi válasza SALáta hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Fogas kérdés még az áramfogyasztás. Most azt mondják az emberek, hogy ugyan már... Az egyik ismerősömnek időközben lett laptopja, gyakorlatilag kiiktatta az asztali gépet. Eddig év végén ráfizettek 10 ezer forintot, most pedig visszakaptak 10 ezret. Az ugyebár 20 ezer Ft nyereség. Egy normális laptop ára 140-160 ezer Ft, azaz három-öt éves üzemet feltételezve bőven vissza hozza az árát, ha még azt is hozzátesszük, hogy nem kell hozzá monitort venni, akkor már rég a laptop felé billent a mérleg nyelve. Természetesen otthoni átlagfelhasználókról van most szó, akik elsősorban irodai vagy mérnöki kisalkalmazásokban gondolkodnak (nem térképészeti szoftver, és renderelést igencsak kihasználó alklamazások). Az asztali gépek fogyasztása pedig nőttön nő a csillagos ég felé. Lassan már egy villanykályha is elműködne ennyi felvett hálózati teljesítményből, és a hajunkat (már akinek van! Rockerek előnyben, erősen kopaszodó rockerek kevésbé. ) száríthatjuk a kifújt meleg levegő által.
(#) Rober_4 válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

De legalább nem kell fűtés a lakásba! Ha megspóroljuk a teljes fűtőrendszer kiépítését több millió forintot nyerünk, amit kb 5 év alatt bukunk el, de legalább mindig megy a számítógép!
(#) hapro válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ez igaz!
Bő fél éve mi is laptopra váltottunk, mert elviselhetetlen volt már számomra az a folyamatos ventillátor zaj, még mielőtt megkérditek, pucoltam rendesen, sőt időnként még zsíroztam is a csiklócsapágyat, de akkor is egy idő elteltével csak kikopott és már hangosabb a kelleténél. Lényeg a lényeg, hogy alapvető ok a halkabb üzem volt amiért cseréltünk. További előnyök mellett még méregettem a napokban jópár dolgot itthon, köztük a régi ámítógépet, és a laptopot is, mi mennyit és hogy fogyaszt.
Akkuról ugye semmit csak a töltésénél, amit jelenleg durván 2 óránként kell tölteni 1 -1,5 órán keresztül. De ennek vége, mert kivettem az akkut belőle, és most csak töltőről megy akku meg pihen a szekrényben a ruhák között.
Így még kevesebbet fogyaszt a gép, mint töltéskori állapotban.
Az asztali gép 0,8A folyamatos áramfelvétellel megy nyugalmi állapotban, tehát bekapcsolva, és csak fut rajta az op rendszer, semmit nem teszek vele ekkor. Ebből a nagy dög monitor 0,14A-t eszik.
Ha kikapcsolom, azaz ST/BY állapotba kerül, nincs áramtalanítva, akkor is eszik 0,06A-t ! 14W ha semmit nem csinálok vele.

Ezzel szemben a laptop összesen 0,1A-t eszik! (23W) Erősebb proci, kisebb képernyő, több memória, nagyobb winyó, viszont csak 1db, intel proci, míg az asztaliban a többet fogyasztó AMD van. Ha ehhez még hozzá adom a routert és a kábel modemet amik 0,02A-0,02A-t esznek, akkor is össz vissz laptopostól netestől 0,14A áramfelvétel van laptoppal, míg asztali gépemmel ha nem megy a nyomtató és scanner, akkor 0,84A. Ez pontosan 6X-os áramfogyasztás.
Villanyszámlán is természetesen látszik! És ma már semmi képpen nem vennék asztali gépet, inkább kétszer annyit egy laptopra mint a nagy dög sok helyet foglaló, sokat fogyasztó, hangos asztali gépet.

Másik dolog, az energiatakarékos izzók...épp most vettem 65W-ost belőle, eddig 23W-ost használtunk, az is jó-de most már szeretnék fényt a lakásba szeretek napszemüvegbe lenni itthon Majd beszámolok róla talán mi a tapasztalatom vele.
Egyébként ha valakit érdekel csak az általánosság kedvéért akkor megosztom vele szívesen a mérési eredményeket, mert ugye ebből mások csak az általánosságot szűrhetik le, mert más a fogyasztójuk. A nagy fogyasztók ugye a vízforraló, elektromos sütő, porszívó. Nálunk a többi viszonylag elhanyagolható ezekhez képest.

Egyébként apró kicsike dolgoktól drasztikusan csökkent a villanyszámlánk, de azt hiszem pont nem nektek kéne ezt mesélnem. Néhány dolgot másképp csinálunk, és néhány dolgot lecseréltünk.

Nem...valahogy nem megy röviden írnom semmiről. Most is csak úgy befejeztem... csak azért, mert elhasználtam a 3 smile-t.
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 27, 2010 /

Itthon mi is végleg kikapcsoltuk az asztali gépet kb 2 hónapja. A régi laptopomat megcsináltam, azt megkapta tesóm, az enyém meg valami extra takarékos gép, mert tényleg az adaptere szinte hideg, fél nap használat után is. Emlékszem az egyik régi laptopom, amiben 2Ghz-es celeron proci van, annak még úgy is forró az adaptere, hogy nem is csinálunk vele semmit, csak be van kapcsolva. Ebben a gépben, meg 13W-ot fogyasztó processzor van. Meg is lepődtem, amikor megnéztem a processzor típusát és megláttam az adatait. A fene se gondolná, hogy egy ilyen apró processzor mikre képes. Egy picit tartottam tőle, hogy lassú lesz, mivel "csak" 1,2GHz-es kétmagos, de beláttam, hogy semmivel nem tud kevesebbet, mint egy nála sokkal nagyobb, többet fogyasztó. Olyan alkalmazás még nem volt, amivel ne birkózott volna meg. Szóval ezeké a jövő. Nem tudom miért kell már mobiltelefonokba is 1GHz-es processzort rakni, amikor annyi már egy egész laptopot elvisz. De persze a sok csillivilli grafikus anyámkínjához kell is a processzor, mert nagyobb grafikai igénye lesz már egy telefonnak, mint egy játékokat futtató számítógépnek.
(#) SALáta válasza hapro hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Jó jó én ezt mind értem de nem haladtam tovább a csiklócsapágynál, na az mi lehet, lin csapágyféle?
Az én laposomnak 120 W os tápja van, nem tudom ebből mennyit ehet de azért nekem ez szám picit magas. Azt hiszem ha egyszer tönkremegy az asszony gépe Ő is kap egy laposvasat. Az én laposvasam tuti hamarabb tönkremegy .
(#) Frankye válasza SALáta hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Idézet:
„Azt hiszem ha egyszer tönkremegy az asszony gépe Ő is kap egy laposvasat.”

Csak nehogy más "laposat" kapjatok...
Viccet félretéve: Az én asztali gépemnek a beépített hangkártyája döglött meg. Alaplapot cserélni e miatt luxus lenne, viszont már elég öreg jószág szegény. A télen lejár a lányom laptopjának részlete, azt hiszem, én is beruházok egy laptopra - magamnak.
(#) SALáta válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ez baj, kitudja még mi halt ki mellőle, nekem az egyik alaplapomon a videókártya halálozott el, hiába tettem bele videókártyát utánna a gép már nem olyan volt. Gyakorlatilag úgy vannak ezek már kitalálva ne nekünk legyen jó. Ha meghal az alaplapod majdnem komplett gépet kell venned, akkor már fejlesztesz is gondolom én (fejlesztesz mert nincs más út). Végülis ha tönkremegy a gépe amíg nincs lapos addig visszahozzuk a régi gépét. A hdd ket meg keretbe tesszük, egyik akár divixes lejátszó hdd keret is lehet.
(#) Frankye válasza SALáta hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Igen, félő, hogy előbb-utóbb a teljes alaplap megadja magát. Az év elején már kellett egyszer javítani a tápot, szerecsére az nem vitt el semmit. Szóval ha mindent összeszámolok (alaplap, proci, memória, videokártya, hangkártya, encsem-bencsem) már ott tartok, hogy azért egy elég jó laptopot is kapok. Ami nincs az íróasztalhoz kötve, nem kell szenvedni a szünetmentessel, és az üzemeltetése is olcsóbb...
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Idézet:
„Volt szerencsém egy hegedűt élőben hallgatni, és emberek majdnem kicsordult a könnyem.”

Nekem is, a fájdalomtól, ami a hallószerveimet éri. De sebaj, hisz még csak 6 éves a leányka, még csak most ismerkedik vele. Az orgona hangja tényleg fenomenális, átjárja az ember testét. Pláne ha ott áll előtte pár méterrel, ahol a manuálok vannak. Teljesen más onnan hallgatni, meg más lentről.
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 27, 2010 /

Csináltam pár képet és egy videót a rozsda idei ténykedéséről az autó alján. A videó láttán még én is elborzadtam.
Bővebben: Videó
Bővebben: Képek
A rozsda a bal oldalon a küszöb hátánál tevékenykedett. Van még olyan hely, ahol csak az alvázvédő tartja egyben a rozsdát.
(#) poros válasza 7805 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ha nem okoz gondot a Lehotka felvételt nekem is elküldhetnéd.
Köszönöm!
(#) Action2K válasza poros hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Csak nehogy valamilyen szétkopott lejátszóra tegye, meg alaplapi hangkártyával digizze, szoftveres RIAA-val, 32kbps-os wma-ba tömörítve. :beka3:
(#) zolika60 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szerintem ez a rozsda több éves munkája. A szőnyeggel viszont nem bírt.
(#) KTobi válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ma már tényleg leestek a laptoppok árai. Az átlagfelhasználóknak minden igényét kielégíti egy szerényebb laptop is. Egy átlag irodába ma már szerintem nem vesznek szokásos asztali gépet, esetleg egy kis dobozkát miniITX lappal, integrált videó kártyával.
Viszont van egy kontra igény is. A legújabb játékokat szándékosan erős gépekre tervezik. Ott integrált grafikus szóba se jöhet, pár laptopban van erősebb kártya is, de erre asztali gép való. A laptopp egy nagy problémája hűtés. Nincs tisztességesen megoldva az olcsóbb típusokban a hűtés. Melegszik minden, nincs áramló levegő benne, amin hűtő van, azt is hagyják felmelegedni ~50fokra, akkor átveszi a környezete is ezt a hőt, és nem tud hűlni. Egy asztalinál azért van levegőáramlás, van elég levegő a dobozban, nincs annyira összesűrítve.
Akik grafikával foglalkoznak, azoknak kell erős gép, akár nagyméretű képszerkesztés, akár videó vágás. Ehhez masina kell. Ne említsem, ha valaki nekiáll panorámázni. Valamint tudom, volt tanáromnak iszonyat erős gépe van, hang szerkesztésre, persze nem MP3minőségben.
Akár merre nézem van "professzionális" felhasználás, és oda már kell a bővíthetőség, teljesítmény.
Gondolkoztam rajta, hogy laptoppot állítsak-e be szervernek, de inkább egy régebbi asztalit. Jobban bírja a folyamatos használatot, szerintem.
Laptop maradjon meg hordozható segédeszköznek. Sokaknak megteszi otthoni felhasználásra, ezt nem tagadom. Szerintem egy energiatakarékos gépet ki lehet építeni az azonos tudású laptop árából. Csak ez nem lesz hordozható.
(#) Ricsi89 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Az érdekes, hogy tavaly még nem volt semmi nyoma a rozsdának. A szőnyeggel nem bírt, viszont nekünk meg kell küzdeni a rozsdával. Remélem nemsokára kész lesz a hegesztőm és neki lehet állni a rozsdaírtásnak. Igaz nem lesz egyszerű, jön a hideg, no meg persze november végén a műszaki.
(#) bankimajki hozzászólása Szept 27, 2010 /

Megvan az új fejhallgatóm. Ég és föld a különbség a régi és e között. (Persze nem MP3-at hallgatok és nem 16biten.) Még beégetem és szerintem van egy közel életem végéig tartó rendszerem. (Legalábbis remélem.)
(#) zoly15 hozzászólása Szept 27, 2010 /

De nagy a csend! Tán mindenki Pálinkát főz? Egyébként kinek mi a véleménye az új törvényről? (otthoni pálinkafőzés).. Szerintem nemsokára a híradó tele lesz avval hogy felrobbant itt-ott..
(#) bankimajki válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Én zenét hallgatok ezerrel. Mentem a hangzást. A procim 100%-on ketyeg.
(#) zoly15 válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Zenehallgatástól 100%? Én honlapra tervezem a nagy döngetést.. Még a fényeket is összeszerelem.. De okom is van rá
(#) Action2K válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ne már! Már lehet? Kéne is valami jó kis HP, mert a jégerem elfogyott, és kéne valami kis gyógyszer erre a megfázásra.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Hú ez mekkora minőség!
És az egész album egy 5Megás fájl lenne.
(#) zoly15 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Igen, már lehet Egyik haverom elkezdi: "osztálytársaim modell szeszfőzdét csinálnak" Mi a múltkor a gőzgépéhez csináltunk egy kazánt.. Gázlámpával melegítettük.. Fél perc alatt már főtt a víz.. A vicces az egészben az volt, mikor elfogyott a víz, mert a kazán elemeire esett.. (Ilyen ez a lágyforrasztás)
(#) Rober_4 válasza SALáta hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Hát ez a csapágyfajta az én érdeklődésemet is felkeltette. Hol lehet ilyet beszerezni? :miaz:
(#) Gafly válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Vélemény a pálikafőzési törvényről? Inkább ne mert ez elektrós fórum... De arra azért kiváncsi vagyok hogy hogyan lehet ezt majd ellenőrizni és betartatni
(#) szamóca válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Én is cserélek a közeljövőben. Nekem az ámítástechnikus barátom ajánlotta a Fit-PC2-őt.
Azt mondja már tesztelt belőle vagy ötöt, és NET-re mozira, torentre a max 8W-os! fogyasztása miatt kiváló.
(#) szamóca válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Maty! Te egy LM 317 vagy szegény 5V-os stabhoz képest.
(#) Müszi válasza szamóca hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Nemrég én is kaptam egy hibás Fu-Si laptopot, P3 proc. 667MHz (nem Celeron), 390MB RAM. vettem egy PC-s neon invertert bele, a régi megmakkant, kapott egy 40GB-os merevlemezt meg egy DVD meghajtót.

DVD filemekt, Divx-eket,youtube videókat simán, szaggatás nélkül viszi. Filmnézésre, letöltésre, netezésre már csak a laptopot használom, nagyságrendekkel kevesebbet eszik az asztali gépemnél, és a sebessége is tökéletesen elfogadható.

Az asztali gépet már csak DVD írásra, játékra használom, na és persze olyan dolgokra amihez erö kell
(#) radocziandras válasza hapro hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ezért találták ki a folyadékcsapágyas ventilátort.a golyós meg a siklócsapágyas zajos nagyon, főleg, ha kétezren pörög.Nekem 4 db 12 centis van benne, mind egyforma, 11 lapátos,folyadékcsapágyas 8 DbA-val dolgoznak, nem mellesleg méregzöld lapátjai vannak.Amióta beleraktam a videokártyát, alapjáraton nem lett hangosabb semmivel.De ha meghajtom egy kis játékkal, felgyorsul picit.Hátul meg annyi meleget nyom ki a videokártya mint a pusztulat.Télen jó... Egyébként ez a kártya nem eszik olyan csunya sokat, csak 105 wattos.A processzor meg 65w.Mellette van 2 winyó, egy energiatakarékos asus odd , egy asus xonar dx hangkártya (Érdekes hangkártya, rá kell dugni egy fdd tápot...),meg az alaplap.Bővebben: Linkitten a videokártya, direkt olyan hűtésűt akartam, ami hátra nyomja ki a meleget.

Azt hiszem, az asusnak van egy olyan laptopja, 35%-al hidegebb az emberi testhőmérsékletnél.Nem tudom, teljesítménye milyen lehet.Nagybátyámnak van egy sony vaio laptopja, core i5-ös proci, négymagos, alapjáraton alig pötyög a venti.De viszont a gta iv is full hd-n elmegy maximális minőségen.Az a laptop nem eszik összvissz 20 wattnál többet alapjáraton.De viszont valami 600000 forintnak megfelelő összeget adott érte az anyja, olaszországban.Az ott egy havi fizu.
(#) zoly15 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szerintem ellenőrizni sehogy. Innentől szabad kéz a "pancsolt" piáknak...
(#) Frankye válasza Müszi hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Tekintve, hogy én legfeljebb néha veszek elő egy-egy régi játékot, és inkább elektronikai programok, meg irodai alkalmazások futnak a gépemen javarészt, az öreg villanyzabáló hamarosan megy ki a műhelybe, ottani gép lesz belőle. (Nem is szólva a dög nagy CRT monitorról, ami nem csak az energiát, de a helyet is felzabálja az íróasztalomon.)
Következő: »»   1375 / 3606
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem