Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
A bejelentő személye irreleváns. A Ki mit épített téma nem arról szól, hogy felteszel egy alkatrészt, amire várod, hogy megmondják mi az. Ez a kérdés, abban a témában nagyon OFF.
A hozzászólásod tehát azért lett eltávolítva, mert erősen témát tévesztett.
Az alkatrészt én találtam ki és már beépítettem. Nem baj újra kirakom csak más formába.
Van valami tapasztalatotok a négy évszakos gumikkal kapcsolatban? Ha van akkor milyen véleményetek?
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Nem lett volna gond vele, ha úgy írod, hogy csináltam egy távtartót erre meg arra a célra íme....
Szia! Egy idézettel szolgálhatok:
"Elsősorban azoknak az autósoknak ajánlott, akik keveset vezetnek, télen ritkán használják a gépjárművet, és havas-jeges időben tudják nélkülözni azt. A négyévszakos gumikat inkább városi használatra tervezték, érdemes elkerülni velük a hegyeket, valamint a földutakat és egyéb terepviszonylatokat. A kényelem is fontos szempont: a téli-nyári gumik cseréjét is meg lehet így spórolni, nem kell évszakváltáskor a szerelőhöz szaladgálni, hogy váltson gumiabroncsot."
Azért ez nem pontosan van így.
Sokat megyek, e miatt téli nyári gumit használok, de évi 10 000km, vagy az alatti futás esetén javaslom. Egyébként úgy mennek tönkre a gumik, hogy nem is használtad őket. 4-5 éves gumi manapság már repedezik és foszlik.
![]()
Kedves Z60 és Érdeklődők!
Az életvédelem okán, koty-koty. A gumik és az autótípusok kapcsolata véleményem szerint, egyedi! Általánosítani azonban célszerű. Akár a gyógyszer és a beteg esete, még akkor is, ha van ami hasonló eredményt sugall. Futószélesség, meghajtás típusa, vezetői képesség, stb... Skoda-100 tükörhátsóval József Attila színháznál, bokáig érő hóban, a családdal, ment. Télen a hegymenetben, Dácia téli-nyárival, ment, hegymenetben(ugyanott, munkahely) Opel Astra csak hólánccal maradt az úton. Részemről ennyi, Elek A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Már nem azért, de a földútnak miköze van ahhoz hogy téli, vagy nyári gumi van a gépkocsin?
![]() Ott a mintázat, és ennek a mélysége számít.
Mint a fotelágy. Se ülésre, se fekvésre nem alkalmas.
Nekünk anno egy Grand Cherokee-n volt, télen is mentünk vele, és igen hóban is.
Igazából sokan elfelejtik, de anno oktatták régen, hogy téli havas latyakos jeges időkben pár tized bar-al engedjük lejjebb a guminyomást, ezzel növelve a tapadó felületet. Nyugodtan meglehet venni egy Michelin-t, Nokian-t belőle. Ha meg a Mátrába mész hóesésben, oda gondolom amúgy is hólánccal mennél ![]() Nagyon fel van kapva ez a téli-nyári gumi csere. De nálunk ahol évente pár napig, hétig marad meg a hó teljesen felesleges. Ha meg nagyon havas tájra megy az ember fia, két hóláncot tartson a kocsiban.
Nekem télen, nyáron a téli van fent. Nyáron összesen 600 km-t mentem.
Én hegyekbe nem hiszem, hogy megyek, főleg télen. De nem lehet tudni, eddig legalább is nem mentem.
![]()
Itt az interneten olvasok jót és rosszat is. De ez a többi guminál is így van.
![]()
Külföldre viszont csakis téli gumival lehet közlekedni sógoréknál, és odébb. Ha hegyekbe mennél télen, oda amúgyis már hólánccal indul egy rendes autós még téli gumival is. Meg mondom pár tized bar-al a nyomást le kell engedni és voálá. Nem agyműtét ez
![]() Egy kollégámnak egy Michelin 4 évszakos van fent egy SX4 2WD-n. Hosszabb 500-600km-t is szokott néha hétvégente menni, havas időben is próbálta már, azt mondta hogy nem bánta meg egyáltalán.
Úgy tudom, nem csak mintázat eltérés van a téli nyári gumi között, hanem a téli puhább, a nyári gumi a téli hidegben keményebb lesz. Ezért száraz aszfalton is téli hidegben jobban tapad a téli -puhább- gumi.
Jól tudod, legalábbis én is így tudom. Viszont éppen ezért nyáron jobban kopik a téli gumi. Illetve még egy ok, ami miatt ajánlott a téli gumi: ugyan nem kötelező, de baleset esetén, még ha vétlen is a sofőr, könnyen ráfogják a baleset okozását, amennyiben nincs egyértelmű bizonyíték az ellenkezőjére.
Amit pjg, és Zolika is belinkelt (( senki sem nézi? )) ott le lett tesztelve, hogy mínuszokban száraz aszfalton a nyári gumi tudta a legrövidebb fékutat, illetve a leggyorsabb bója kerülgetéseket is. Satuféknél már annyira tapad a téli, hogy valószínű kúszik ezért is vert rá a télire 10 métert.
Igen a téli guminak 46m a 100-0 míg a nyárinak 37m a 100-0. Pluszban még egy érdekesség: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Idézet: „mínuszokban száraz aszfalton a nyári gumi tudta a legrövidebb fékutat,” Jégen meg teljesen mindegy milyen a gumi, ezek szerint a téli guminak csak vizes havas úton van előnye? A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Na igen, ha elkezd esni az eső, akkor nekiállsz cserélni?
![]() A négyévszakos gumit olyan embereknek találták ki mint én, kb. 12000 km-t fut egy évben a kocsim, ennek 80%-át esőben vagy télen (nyáron a klíma hiánya és a városi dugó miatt inkább motorozok), de mivel bizonyos okokból nem szokták felénk takarítani télen az utakat, így kénytelen vagyok télit használni egész évben. Attól nem félek, hogy korán elkopik, mert az autó 880 kg és 33 kw. Kaptam egy 3 éves garnitúra nyárit, szóval elvileg nyáron tesztelem mennyiben más, de alapvetően nekem nem érné meg 2 szettet tartani.
A teszt szerint úgy tűnik hogy igen. Bár nyilvánvaló hogy hosszabb útra (városból kifelé) nyári gumival télen nem ajánlatos menni, mert az időjárást nem lehet kiszámítani.
A cikk szerint a legnagyobb előnye ott van, 10ekm környékén pedig ahogy a cikk is írta megfelelő a 4 évszakos gumi is.
Nyilván nem
![]()
Hozzá tenném még a fentiekhez, hogy leginkább nem a gumi, hanem a vezető számít. Régen amikor még tél is volt télen-nyáron a virsli diagonál gumival mentem, mert nem is igen volt más. Voltam a kis bogarammal a Kékesen is síelni, meg mentem vele nyáron az autópályán is. Minden évben amikor leesett az első hó kimentem a gödöllői repülőtérre, vagy az egyetem valamelyik focipályájára és ott csúszkáltam egy kicsit, hogy reflexszerű legyen a megcsúszás korrigálása. Ezt javaslom mindenkinek gumitól, autótípustól függetlenül.
![]()
Egyszer csússzon meg vele (komoly következmény nélkül, de látványosan), s akkor elfelejti örökre. Én inkább tárolgatom és cserélgetem, minthogy megint eljátsszam a pici eső négyévszakos 360°-os piruettes játékot (mindezt úgy, hogy mentem kb. 20-al). Lehet, hogy fejlődtek a gumik azóta, de nekem kösz, ebből egy életre elég volt.
A linkelt tesztekhez meg csak annyit kell hozzáfűzni, hogy ha fennhagyod a nyárit és leesik a hó, akkor a kocsit is hagyd inkább a parkolóban. De a mostani esős, s hozzá még hideg időben se ideális azzal menni. A teszt maga is gyönyörű volt, 205/65R16 gumival tesztelték. Miért is nem a jobban elterjedt 195/55R15, vagy a kisautók 175/65R14, esetleg a 165/70R13 méreteit választották ki? A teszt már csak azért is vicces, mert kiválaszt egy valami gyártó valami gumiját egyforma méretben. Csakhogy az adott gyártó nem biztos, hogy télire is ugyan olyan jót gyárt, mint nyárira (sőt!). Nekem a gumivásárlást mindig komoly utánaolvasás előzi meg, ADAC teszttől kezdve az árakon át sok szempontot szoktam figyelembe venni (pl. inkább legyen egy ezressel drágább, ha a vizes úttartása egy osztállyal jobb, mint a másiké), s az már korántsem biztos, hogy ugyan azt a márkát veszem meg kétszer egymás után. Az se mindegy, hogy mekkora méretben vadászol gumira, mert míg az egyikben az adott gyártó adott mintázatú gumija A+, addig lehet, hogy a közel hasonló méretben már csak B.
Akkor annyira csak nem rossz a négy évszakos gumi , ahogy mondják.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
Bővebben: Link
Szép jónapot a Béka kedvelőknek!
Ha keveset mész akkor nem éri meg külön télit és nyárit tartani, 4 évszakosat kell venni. Ez nyáron ugyan jobban kopik mint egy nyári, télen meg valamivel rosszabban tapad, bár sok tesztet olvastam ezzel kapcsolatban és azt írják hogy nem sokkal rosszabb mint a téli, a drágább márkáké kifejezetten jól tapad télen is. A jó hír, hogy itthon biztosan elfogadja a hatóság is a 4 évszakost télre, tehát nem fog piszkálni a hóban a rendőr miatta.
Emlékszem én is azokra az időkre amikor kényszerből nyárival ment mindenki télen is, azt sem tudtuk hogy létezik olyan hogy téli gumi. Viszont a téli-nyári között óriási különbség van, tapasztalatból tudom, mert sokat vezettem télen. A barum az egyetlen amit nem szabad téliben megvenni, mert azt 2-3 éves kora után vagy el kell dobni, vagy nyáriként kell tovább használni. Úgy megkeményedik hogy egyáltalán nem tapad, életveszélyes lesz, 3 éves korában már a repedések is látszanak a bordák aljában. Ehhez képest egy debica sem nagy márka, de az még 4 évesen is úgy néz ki mintha akkor vettem volna, a lamellái olyan puhák hogy 2 ujjal lehet hajtogatni. Életem csúcs téli gumija (nem árban) egy régi, már nemlétező mintájú kingstar volt, szinte traktor méretű mintával, az anyaga pedig olyan puha volt mintha egy darab sziloplaszt-ot nyomkodtam volna. Az autóm alja egyszer teljesen felült a hó tetejére, mert kénytelen voltam félreállni olyan helyen ahol nem volt letolva, volt úgy 20-25 centi hóréteg. A kingstarral úgy kijöttem belőle mintha a hó ott sem lett volna, meg sem forgott a kerék elinduláskor... |
Bejelentkezés
Hirdetés |