Fórum témák
» Több friss téma |
Nem tudok jól angolul, de én azt értem belőle, hogy Count limit beállításait bővítheted ezzel.
A count limitben a 0-és 1024 között állíthasz limitet, vagy korlátlant. Az AIM-ben (ha a Count lmitet Unlimited-re állítottad) a korlátot nem csak 0 és 1024 között, hanem 1 és 25000 közé is beállíthatod.
Köszönöm. Akkor biztosan erről van szó.
Valaki egyszer ide tette Magyari Béla Oszciloszkópia című művét pdf-ben. Sajnos azóta elveszett. El tudná valaki küldeni?
Sziasztok.
Szégyen vagy nem szégyen, problémába ütköztem. Egy DCDC konverter szabályozási körét vizsgálom. A referencia feszültség ugrásra adott választ szeretném megmérni oszcilloszkóppal. Valahogy nem sikerül. A triggert felfutó élre állítom, de amint változtatom a referenciát, ismét egy DC mennyiséget (vízszintessel párhuzamos mennyiséget) mutat a szkóp. Periódikus jelnél nem lenne gond, mert a periódusokat egymásra rajzolja a szkóp, itt viszont nem erről van szó, csak az ugrásválasz érdekelne.
Ha jól értem a problémát, akkor az a gond, hogy túl gyors az időalap.
Milyen szkóppal vizsgálnád? Nagyon nem mindegy.
Esetleg: a két DC mennyiség közé tedd a trigger szintet, triggertípus "edge", és "normál" eltérítés legyen beállítva. Ezután lehet időalappal próbálgatni, melyik eltérítési sebesség lesz jó.
Idézet: „A triggert felfutó élre állítom” Minek a felfutó élére? A referenciára, ugye? Szerintem annak úgy jónak kell lenni. A trigger jelszintet úgy kell beállítani, hogy a két DC feszültség között legyen. Idézet: „Periódikus jelnél nem lenne gond, mert a periódusokat egymásra rajzolja a szkóp, itt viszont nem erről van szó, csak az ugrásválasz érdekelne.” Az ugrásválasz, az a négyszögjelre adott válasznak egy része. Tehát meg lehet csinálni, hogy egy jól beállított négyszögjelet veszel a két feszültség között, aminek az élére triggerelve a szkópon már folyamatos a kép, de a rendszer tranzienseinek van ideje kellően lecsengeni. Az sem teljesen világos, hogy milyen szkópról van szó, de gondolom analóg, mert ha rögzítős digitális lenne, akkor elegendő volna a referencia jel egy szintátmenetétől kezdve rögzíteni a jelet.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Digitális szkóppal dolgozom (rohde & schwarz Szkóp) Még nem mértem ilyet, igyekszem boldogulni. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2023
Hello! Akkor irigylésre méltó helyzetben vagy.
- A mérendő feszültséget a CH1-re viszed. Ha a változás nagy, akkor DC-ben is mérhetsz, ha kicsi, AC-ben. - Az időalapot Single módba váltod. Időt 10..100ms-ba (aztán majd módosítod ha látod az eredményt. - A szinkront vagy a külső szinkronra vezeted, vagy a CH2 csatornára és a Triggert forrását oda váltod. Nem tudom mivel/hogyan kapcsolod a terhelést a tápot, de célszerű valami elektronikus úton azt a tápra kapcsolni és erről a pontról venni a szinkronizáláshoz (Single indításhoz) a jelet biztosítani. Ekkor a terhelés be vagy kikapcsolása tudja indítani a vízszintes eltérítést, ami egyszer fog lefutni és az eredmény képernyőn maradni. Ez után már analizálható a CH1 változásai.
Szia!
Terhelést nem váltok. A referencia feszültséget állítom pl.: 13-ról 18V-ra, és figyelem a kimenetet. Egy MyRio-val vezérlem a kört. Akkor ki kellene vezetnem valamelyik analóg lábra a referencia feszültséget, azt rátenni mondjuk CH2-re. CH1 szinkronját pedig CH2-höz igazítani. Ha jól értem. Köszönöm egyébként ![]()
Igen jól érted, aperiódikus jelnél célszerűbb az eseményt kiváltó okkal triggerelni, mint a mért érték változását figyelni.
Már csak egy kérdés: a NI MyRio nem tudja egy az egyben kiadni a referencia jelet (igazából a legtöbb mikrovezérlő ilyen). Ha jól tudom max 10V-ot tud az analóg kimeneten. Triggerhez csak az ideje kell, ugye?
Nem ismerem ezt a "bigyót", de természetesen csak a referencia változásának pillanatáról kell info, akár pld. egy digitális kimeneten.
Nem véletlen kérdeztem, milyen szkópod van. Az ilyen méréshez valamilyen szintű tárolási képességre van szükség.
Digitális szkópoknál, ez általában alap dolog. Legjobb külső triggert használni, ennek van a legkisebb késleltetése.
Analógon tanultam anno, most a laborban digitális van. Neked is köszönöm a segítséged! Nekifutok, amint sikerül összekalapálni a szabályozási kört
![]()
Lehet, hogy lassú "Roll" eltérítésnél a képernyőn amikor meglátni a jelet, akkor leállítva manuálisan, utána kinyújtható a kívánt rész. Ennek mértéke függ a jelmemória méretétől azaz, hogy elegendő nyújtás nagyítás lehetséges-e.
Végül is megszületett a dolog. Egész egyszerűen önmagával triggereltem meg. Most megcáfolom, hogy az internetről csak hü***et lehet tanulni.
Egyébként ez egy szabályozási kör referenciafeszültségre adott válasza.
Hello! Oké, de ahogy látom nem úgy született meg a dolog, mint amiről szó volt..
![]()
Igen , mert a megtréfált a mikrovezérlő. De HA lesz időm egyszer, akkor megnézem újra.
![]() De mindenképp pozitívnak érzem a dolgot, mert összejött a szkópkép.
Sziasztok!
Valaki a fórumtársak közül használ-e Velleman PCSGU250 típusú USB-s szkópot? >10 éve van egy ilyenem és sok funkcióját szeretem, de mostanában kezd egyre inkább bosszantani a sok bug, a kiszámíthatatlan viselkedés. A legfrissebb gyári driverrel is sok hülyeséget csinál, alig használható. Annak idején XP-n kezdtem, de azóta Win7/32 és Win7/64 alatt is használtam, most Win10 alatt fut. Soha nem volt stabil a működése, de mostanában egyre rosszabb. Konzultálnék olyanokkal, akinek van róla tapasztalatuk. Kösz, üdv!
Érdemes rákeresni hátha van hozzá más (open)szoftver is mint a gyári.
Pl. Hantek-hez van OpenHantek, de a Sigrok is sok scop-ot támogat. Itt viszont usb hiba-ra utalnak.
Kiforrasztottam a ZX150-et ami elvileg egy dióda. Mind a két irányban sípolt a műszer. Valószínűleg ez okozta a melegedést. Már csak a méret okozta különbséget kell áthidalni.
Tudok róla. Erre viszont nincs magyarázat.
Sikerült már rajzot szerezni róla?
Ami közkézen forog, az a TV-MINISCOPE 2... Zener dióda ritkán hibásodik meg úgy, hogy mondjuk felére esik a feszültsége. Ha zárlatos lesz, akkor szinte nulla, ha megszakad, akkor meg sokkal több. ![]() Ha lesz találkozó Sárkeresztúron, akkor valaki megnézi. Remélhetőleg addig legalább fénye még lészen...
Szia!
Mellékelem a TV-miniscope 1. rajzát, talán segít.
Örökké imádni fogunk, hogy megvilágottad az szent zener helyét.
![]()
Ami a vicc az egészben: mondom a boltos nőnek, hogy egy ZX150-es zenert kérek. Az nem zéner hanem dióda. Nem veszekedtem vele mondván, hogy diódát nem szokás földre kötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |