Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Sziasztok, Szeretném kérdezni , hogy egy 5Mhz-es szkóppal mennyire lehet 10-48khz-es négyszögjeleket vizsgálni . Egy c1-49 szkópot vennék (működik és 5.000.- ) .köszönöm!
Szia!
Öt megahertznek megfelelő fel és lefutási időket (impulzusokat) még közel alakhűen lehet lekövetni, tehát annyira nem rossz a helyzet.
Szerintem kb. fél MHz-es impulzusokat lehet közel alakhűen lekövetni egy 5 MHz-es szkóppal, de 50 kHz-re biztosan jó lesz.
Köszönöm! Kezdésnek jó lesz az szerintem is. Elég nélkülezhetetlen egy műszer ahogy rájöttem.
Sziasztok!
Egy iskolába szeretnénk venni néhány darabot, hasonló árfekvésben ( kb. max. 100 eFt/db van rá !), melyiket javasolnátok vagy tudok-e esetleg jobbat ( főleg, ha valaki konkrétan ismeri is esetleg valamelyiket !)? Alapméréseket végeznénk vele ( kondenzátor töltés, kisütés, RC, RL, RLC, erősítők jellemzően max. 100 kHz-ig, esetleg kisfrekvenciás digitális áramkörök ( számlálók, léptetőregiszterek!) ). 1. http://www.muszerhaz.hu/oszcilloszkop/pc-soszcilloszkopok/pico2204a 2. https://www.conrad.hu/hu/usb-s-2-csatornas-oszcilloszkop-elotet-sav...5.html Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
Csak USB-s oszcilloszkóp jöhet számításba vagy asztali, önálló darabok is lehetnek?
Elsősorban USB-s re gondoltunk, de esetleg felvethetem, ha van valami jó alternatívád... !?
Analog Discovery (esetleg 2) a ChipCad -tól oktatási kedvezménnyel (for academic users).
Nem tudom, ha nekem annó egy USB-s szkóppal kellett volna kezdenem, lehet hagyom a fenébe az egészet. A 100 000 Ft nettó bagy bruttó? Egyébként van pár alternatíva pl.:
Ageta, Folder Trade. Gondolom több vásárlása esetén van kedvezmény, bár ilyen "problémám" nem volt hasonló műszerek vásárlása esetén. Amire nektek kell, arra tökéletesen elég a legolcsóbb digitális is.
Köszi a tippet, de a linken "csak" RealIce, ICD3, PK3 látható !
Köszi, iskoláknál természetesen bruttó !
Vannak jobb szkópjaink is, de a költségvetés nem engedi mindenhol a drágább kivitelt, az alapokat, az egyszerű mérési módszereket meg lehet vele tanulni ( nem 10 ns-os glitch-eket kell elkapnunk ! ) !
Értem, de inkább kevesebb önálló, mint több USB-s. Szerintem.
Mi a gond az USB-ssel ( hangsúlyozom, nem túl nagy követelmények mellett ) ?!
Elsősorban a kezelése, más a tapintása. Valamikor próbáltam, nekem nem jött be. Viszont, ez az én egyéni véleményem, remélhetőleg más is megszólal a témában.
Analog Discovery Ez rengeteg mást is tud, oktatáshoz szerintem ideális.
Gyári Van 2-es vátozat is. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
Hp41C amit linkelt oktatási kedvezményest, jelenleg készlethiány, azért nem látni.
Az USB-ssel szerintem az a legnagyobb gond, hogy csak számítógéppel együtt használható. Ebből adódnak a további problémák. Eltelik pár év, a mostani operációs rendszert, gépet le kell cserélni, a következő operációs rendszer vagy kezeli a szkópot vagy nem. A gyártó vagy frissíti a drivert, programot, vagy nem. Nekem van egy párhuzamos portos oszcilloszkópom, valószínűleg működne még, csak éppen honnan vegyek egy párhuzamos portos, DOS-os gépet? Ez nyilván ma már múzeumi darab, de már a megvásárlása után 4-5 évvel sem tudtam használni...
A számítógép is pénzbe kerül, némi helyet is foglal, nem feltétlenül ott van, ahol mérnél a szkóppal, és az egyéb műszerek, tápegység stb. van. Ha a tanuló valami hibát csinál (márpedig tudnak, a legnagyobb odafigyelés mellett is, tapasztaltam...), akár a gépet is tönkre teheti, mivel galvanikus kapcsolatban vannak. A másik a kezelés... Ebben nyilván mindenkinek más az ízlése, de nekem a fizikailag megfogható gombokkal, kapcsolókkal történő kezelés sokkal barátságosabb.
Keresd fel őket, rendelésre (pláne több darab esetén) behozhatják. Esetleg máshol kedvezőbb feltételekkel...
OK, köszönöm az eddigieket Mindenkinek, több fontos szempontot és lehetőséget felhoztatok. Megbeszélem a Kollégákkal és igyekszünk a lehetőségekhez képest optimálisan dönteni !
Ha valakinek még van esetleg új szempontja, ajánlata, esetleg konkrét használati előny/hátrány szempont, akkor köszönettel fogadjuk azt is ! szerk.: Még néhány gondolat az oktatással kapcsolatban: Tizenéve voltam egy kiállításon, ahol a kiállítók büszkén mutatták a diákok részére készült analóg műszert: 10 g gyorsulást viselt el ! Ez fontos szempont, mert az ilyen 5V, 3V3 bemenetű műszerek tanítási célokra veszélyesek, mert egy műveleti erősítős áramkörnél pl. +/- 15V-al simán találkozhat ( ez a védelemtől függően "halálos " is lehet a műszer számára!) ! Ezt a kollégákkal együtt nem biztos, hogy meg tudjuk akadályozni ( nem csak erősen motivált srácok vannak, valamint a figyelmetlenség is jobban előfordul, mint a többéves gyakorlattal rendelkező szakiknál )! A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
A Pico 2204A bemenete adatai szerint +- 100V maximumig védett. A Voltcraft DSO2020 csak +-5V -ig.
Hajdanán nekem is voltak hasonló problémáim. Digitális technika gyakorlati oktatásánál buszra való illesztésnél. Egy nem jól működő "tesztelendő" áramkör tönkretehette volna a buszon levő többi eszközt is. Egy előtétet tettünk a busz és a "tesztelendő" áramkör közé, ami megvédte a többi egységet. A védelemre ebben az esetben is egy közbenső fokozatot ajánlanék (bemeneti feszültség korlátozása és átviteli karakterisztikájának kompenzálása) beszerezhető, egyszerűen cserélhető alkatrészekkel. A fő szempont a javíthatóság legyen.
Igen, ez jó ötlet, csak akkor az egészet dobozolni kell újra ( ne legyen hozzáférhető a sebezhető pont!)!
De adott esetben valószínűleg ez lesz a megoldás! Köszi !
Igen, azt én is nézegettem alternatívaként, köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2017
Üdv!
Beruháznék egy scopra és adódott egy ilyen kártya. Érdemes-e adnom érte valamennyit is vagy inkább egy "csájna" usb-s vegyek. Szükségem van-e otthoni barkács verzióban 100 MHz tartományra. Ha igen, mennyi amit érhet ez a kártya max.? A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
Elég-e a 42V?
Illetve van-e PCI buszod, és meddig lesz? Mert az újabb gépeken már évek óta nincsenek. Van-e driver, sw, egyéb hóbelevanc hozzá az általad használt OS-hez? Lesz-e X év múlva? Nem lebeszélni akarlak róla, de ezeket át kell gondolnod, és ezek függvénye az, hogy mennyit érdemes érte adni
Tiszteletem mindenkinek.
Nem vagyok hozzáértő, de van egy működő Philips GM 5656 oszcilloszkópom kábelek nélkül. Érdekel esetleg valakit? Üdv: Péter
Én meg lebeszélnélek egy ilyenről.
Nemrég vettem magamnak egy 100MHz-es DSO-készüléket, ez önállóan használható, mérni lehet vele, olyan sokat tud, hogy még ma is tanulgatom, mi micsoda. Nem dicskedésképpen írom, hanem ez műszer, ezzel lehet bármit mérni, hibát keresni, dolgozni, (pénzt keresni!) a méréseket elmenteni, dokumentálni, stb. Szóval gondold meg. Üdv!
Add oda valakinek néhány sörért, kb. annyit ér, gyűjtők esetleg többet is adnak érte.
Komplett géppel op.rendszerrel, leírással tokkal-vonóval (hegedű az nincs hozzá).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |