Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
A következő problémám lenne ezzel a fax készülékkel. Amikor megkaptam rögtön ki is próbáltam minden müködött tökéletesen még másoltam is vele . Aztán kb 10 perc mulva hatalmas füst csapott ki a készülékből és gyorsan ki huztam a hálózatból. Szétszedve láttam hogy a tápegységben egy kondenzátorból jött a füst ami nem is volt elsőre gyanus hanem amikor megnéztem az értékét kapcsoltam hogy valami nincsen rendben ugyanis 330µF/200V os volt akkor néztem meg jobban a készülék hátulján levő adattáblát és láss csodát ezt a készüléket 120V os hálózatra tervezték szóval ez lenne a kérdésem hogyha a kondi helyett egy 400V ost raknék be akkor tökéletesen müködne a készülék ? Ha esetleg valakinek lenne ehez a tipushoz rajza az is jó volna abból hátha ki lehet valamit olvasni gondolom ezt a készüléket 220V os tipusba is gyártották és nem hiszem hogy annak a primer része nagyban különbözne a 120V os hoz képest . Szerintem át lehetne alakitani 220 V osá meg aztán nem ment tönkre egyből a készülék mert tökéletesen müködött tehát a tarnyó simán kibirta a 220V ot is csak a kondi nem ami nem is csoda hiszen 200V os kivitel . A kérdésem az lenne szerintetek is elég lenne a kondi csere vagy estleg nagyobb meghajtó fet kellene a tápba? Ha valaki tud segitsen....
Szia!
Már többször belefutottam ebbe a gondba, igaz stúdiómonitorok és egy félprofi D-VHS képmagnó kapcsán. Szerencsére a primeroldali puffer kondenzátor (mint nálad is) 350V-osra cserélése után működött mindegyik. Ha a tranzisztor (FET) nem bírná a dolgot akkor azt többnyire azonnal elköpi. Esetleg nézd meg hogy milyen van benne (hány voltos és amperes), ha 5-600V-os vagy nagyobb adattal rendelkezik akkor benne hagyhatod, de ha nyugodt akarsz maradni cseréld ki IRF830 vagy 840 típusra (már ha tényleg FET van benne). A biztonság kedvéért először izzót kössél sorba a táppal (60W körüli, a bizti helyére), és úgy járasd. A szabályzást a PWM vezérlő IC megoldja... Üdv!
Ezek a készülékek kétféle tápegységgel készültek, te kifogtál egy eredetit, ami 120V-os. Az, hogy a kondin kívül minden más kibírta a kétszeres túlfeszt, nem ritka - hiszen a kapcsolóüzemű tápok a nagyobb bemenőfeszt jobban tűrik, kevésbé melegszenek, mert az impulzusszélesség csökken.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy folyamatos üzemben nem fog tönkremenni valami a kondi 400V-osra való cseréje után. Ha nyugodt akarsz lenni, akkor egy kis trafóval meg lehet oldani a 120V-os betápot. Régen én Puskás nyáktrafót használtam (2*110/2*9V-ost), takarék (autotrafó)-kapcsolásban: a primerrel sorosan kapcsoltam a szekundereket, 220 betáp a helyére és a középmegcsapolás és a soros szekunder oldalról levehető kb 130-140V, ami több mint kellemes. Ezenkívül ilyen kapcsolásban a készülék felvett teljesítményének fele kell csak a trafónál. Egy textilbakelitre szerelt fél hálózati dugóval (Dfko3-102) még dugasztáp-szerűen is kialakítható, így nem felejted el, hogy nem szabad bedugni nélküle...
Szia
Köszi a segitséget valami eredeti Michubishi tranyó van benne FS10TM tipusú
Szia Sebi
Köszi a választ de nem tudnád lerajzolni ezt a tarfós megoldást mert nem igazán értem mire gondolsz. Előre is köszi.
Nos, én így oldottam meg annak idején. A nyáktrafóknál feltétlenül használni kell mindkét szekundert is - a kétoszlopos kivitel miatt. De itt ez jól jön nekünk, mert kicsivel nagyobb bemenőfesszel járatva a kapcsolóüzemű tápot, kisebb lesz a felvett árama, ezzel is csökkentve a trafó szükséges teljesítményét.
Szia Sebi
Köszönöm a segitségedet és a rajzot is ,de sikerült szereznem egy 220/110V átalakitót a somogyi elektroniknál és azzal tökéletesen működik a készülék és eredeti 200V os kondit raktam bele . Mégegyszer köszönöm a segitséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |