Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Na átalakítottam, működik! És sokkal csendesebb, kevésbé melegszik. Mondjuk a meghajtótrafó kapcsoló fokozata külön próbapanelon van, úgy van bekábelezve, úgyhogy lehet, hogy kap majd egy nyáktervet és felépítek rajta egy teljesen új tápegységet.
Ismét a segítségedet kérném! Ma leterheltem a tápot 15V-on egy 3Ohmos műterhelő ellenállással, hogy azon 5A áram folyjon. Nagyon szépen bírja is a táp Kb 2 percig. Ez alatt a idő alatt a kimeneten lévő fojtótekercs olyannyira felmelegszik, hogy el kezd füstölni. Megpróbáltam a két 5V-os fojtó ágat bekötni párhuzamosan, de úgy is irgalmatlan nagy hőt termel, füstöl. Mit csináljak vele szerinted? Próbáltam erősebb huzalból is tekerni már hozzá először 10 menetet utána azt is lejjebb tekertem 5 menetre, de még az is füstölt.
Üdv Néktek guruk.
A következő lenne a kérdés: Szükségem lenne egy 5V 10-12A tápra,de ezek tizezer felett kezdődnek. Meg-e lehet oldani PC tápból pl egy 2-300W-os megszuperálásából,a trafó (E33)tekerése nélkül,hogy csak 5V-ot szolgáltasson? Sajnos volt pár próbám,de miután kikötözgettem a szükségteleneket (-+12V,+3,3V) a táp nem indult.Fontos lenne,hogy miután üzemel,az egészet átköltöztetném egy újragondolt nyákra.kisebb méretekben.Vagy: Tudtok javasolni valamit,hogy lehet a szokványos PC táp alkatrészekből csak 5V-os nagyobb áramú (>10A)tápot késziteni?Konkrétan lézerdiódákhoz kellene az 5V,és sok amper. Köszönöm. (ha más nem lesz,hát kifizetem azt a 10en pár ezret,de talán van "ingyenes" módszer is,vagy ha közületek vállalná ennek elkészitését....A cikkekben sok smps-t találni de nekem nincsenek bővebb infóim,tapasztalataim.) A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Szia!
Nem írtad, hogy milyen IC-vel van szerelve a táp. Ha TL494 vagy KA7500-as, akkor nagyon egyszerű dolgod van, ebben a cikkben részletesen le van írva. Nagy vonalakban annyit kell csinálnod, hogy a 4-es lábat ellenálláson keresztül GND-re húzni, majd az 1-es lábon lévő feszültségosztókat kiszedni ami a 12V-ra megy (ha megy), majd az alsó tagokkal párhuzamosan rakni egy trimmert, hogy pontosan beállítsd a feszültséget. A védelmet nem muszáj kikötnöd, úgy kell átalakítanod, hogy csak az 5V-ot figyelje. Ezt viszont neked kell megkeresned, mert minden táp más. Itt nézz körül: Bővebben: Link
Van pár áramkör,sokféle IC-vel.
A TL494(KA7500)-hoz van sok féle rajz,ebből szeretnék kiindulni. Ha csak annyi a dolgom,hogy a feszültségfigyelést módósitsam,akkor talán megér pár óra,vagy több kisérletezést.Lényeg az 5V +-10% és a terhelhetőség,de az alkatrészek több tiz amperre vannak méretzve,ezzel nem lehet gond.Köszönöm a segitséget.
Ha már a 4-es lábra menő védelmet kikötöd (lehúzod földre), már akkor stabil 5V-od lesz stabilan.
Ha figyeli a 12V-ot is az 1-es lábon és ha kiszeded a 12V alkatrészeit a szekunderről, akkor mindenképp hozzá kell nyúlni az 1-es láb osztóihoz.
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Adott egy táp, aminek a trafóján az 5V-os tekercseket sorba kötöttem. Működik rendesen, terhelni is tudom, bár csak autós izzóval. Viszont rámértem a szekunder jelalakra, de szerintem ennek nem ilyennek kellene lenni. Az első kép 14V-on van terhelten, terheletlenül elég összevisszaság van, nem tudtam róla képet csinálni. A másik ami szerintem nagyon nem jó, max-on megy terheletlenül. Tudok ezekkel valamit kezdeni?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne egy PC tápot átalakítani úgy, hogy egy kissebb teljesítményű HF erősítőt tudjon működtetni? A kicsi alatt azt értem hogy 2x12w, 12V-os autóba való végfok. (hasonló ehez: TDA1554Q, csak 12V-os )Hallottam és olvastam már külömböző forumokat. Az egyik azt mondja h. a PC táp erre nagyon alkalmas a kapcsoló üzem miatt, mivel nagy a tartaléka a hirtelen felvett nagy terhelés miatt (VGA, Proci, vinyóstb..). A másik azt mondja h. erre a célra csak a toroid+puffer kondi az alkalmas. Segítsetek. Elvileg ha az 5V-os kör le van terhelve egy 50W/1Ohm-os ellenállással akkor a 12V-os kör elbírja? Vélemény? Bocsánat ha volt már erről szó.
Simán el fogja bírni a tápod, semmi baja nem lesz tőle. Én is PC tápról járattam anno a mindenféle IC-s végfokomat.
Szia!
Nekem az volt az észrevételem az ilyen PC tápokkal kapcsolatban, hogy teljesen instabilak, ha nincsenek visszarakva a dobozukba (mind a 4 csavarral), és nincsenek leföldelve a védőföldeléssel. (Nem tudom, hogy a védőföldelés-e ami az instabilságot nálam megszokta oldani.) Minden esetre Én a 4 furat alatti ónozott részeket összekötöttem vezetékkel, majd rákötöttem a védőföldelésre. Onnantól kezdve stabil lett a kimeneten a feszültség, nem ugrált az érték a multiméteren. Lehet, hogy nálad is ez a hiba, egy próbát megér.
Ez nem vált be. De megfigyeltem, hogy amikor bekapcsolom akkor teljesen jó négyszög jel van, de amint egy kicsit is állítom a feszültséget átvált és utána tekerhetem sehogy se ment vissza. Közben néztem az 1-es lábon a feszt és a 2 állapotnál más-más volt és a vezérlőjel se volt olyan szép.
Variáltam kicsit a feszültség osztóval és jó lett. Most teljesen kihajtva négyszög, azalatt meg hirtelen vált trapézra, meredek felfutó éllel, de ez gondolom normális (egy nagyon kis túllövéssel). Köszi!
Szia!
Köszönöm a segítséget. Még annyit szeretnék kérdezni h. egy 300-350w-os táp kb. mekkora HF erősítőt bírna el torzítás nélkül? (Van itthon 4db 4700uF.es kondim. ezeket beteszem majd hogy legyen tartalék.) Van hasonló tapasztalat?
Találtam egy ilyet a szekrény mélyén.
Talán vannak még, akik emlékeznek erre "fantasztikus" márkanévre
A híres-hírhedt Vargáné és az Ő társa.
Mennyi ilyen tápos témát olvastam annó. Először nem is hidtem, hogy tényleg létezik, de nekem is mutattak egy ilyen fotót.
Én anno egy gimiben találkoztam a "jelenséggel". 15 darab egyforma gép jött ilyen tápokkal, amikor aztán két hét leforgása alatt a harmadik is úgy szállt el, hogy vitte magával az alaplapot is, akkor a többi gépből is kidobtuk, a szállító meg cserélte az egész hóbelevancot.
No, ez se véletlenül került a szekrény mélyére... Talán a primer oldalon még vannak használható alkatrészek.
Most így hirtelen nincs ötletem mitől lehet.
Ha a táp valóban tudja a 350W-ot, akkor egy akkora teljesítményű végfokkal is elboldogul. A kondikat pluszban nem kell belerakni, csak feleslegesen túlterheli a tápot induláskor. Az az 1000-2200µF ami benne van bőven elég, nagyobb feszültség (mondjuk +/-26V) esetén még annyi sem kell.
Nincs azokkal a képekkel semmi baj. Terhelten kb. 25-30%-os kitöltéssel megy a kép alapján ami tökéletes. A terhelés nélküli tüskés-szinuszos jelalak pedig a soros primer kondi miatt van, terheléssel beáll a rendes négyszögjel a terhelés mértékének megfelelő kitöltéssel.
Egy 300W-os táp szerintem 200-250W-os végfokot elbírna. De csak egy darabot. Így marad egy 50-100W tartalék a tápban. A szabvány szerint 20% túlterhelést mindennek bírnia kell. Ilyesmit nem merek megkockáztatni ezeknél a tápoknál, a labortápot éppen ezért tervezem 30V 5A-re, így csak "félig" terhelem a tápot és látod, sokszor ezt sem bírja ki, ha nincs normálisan meghűtve.
Rendben, akkor majd valamit megpróbálok kiagyalni rá.
Köszi!
Akkor jó, nem értettem, hogy ez most miért szinuszos. Amit az előző hsz-ben írtam, azután azért szebb lett a jelalak. Szereztem műterhelést, majd ma kipróbálom.
Üdv VL
Nálam is van ilyen most már tudom a márkanevét . a panelon LC-200M jelzés van . Evvel a típussal oldom meg az Ebike töltést 3x 14,5-15Volt-ig .Kísérlet során megadta magát - de már újból él , egy káosz az eredeti megoldás . Üdv A nem idevaló képet töröltem. Frankye A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Sziasztok!
Egy PC (atx szabványú) tápegység (12V os oldali) teljes kábelezését szeretném modulárisra változtatni. Moduláris alatt azt értem, hogy az egyes kábelcsoportok kivezetéséhez csatlakozókat+aljzatokat szeretnék használni. A kérdésem az, hogy szerintetek milyen csatlakozókat és aljzatokat édemes ezekhez használni? Mire kell nagyon ügyelni (nyilván a táp áramtalanításán felül) - pl a kábelbekötéseknél/forrasztásoknál. A módosítandók listája: - 4 eres "pata" (molex csatl.) - 5 eres sata - ATX szabvány szerinti kábelezés: általában az alaplapi áramforrást biztosító köteget nem szokták modulárisra kialakítani, azonban nekem erre (is) szükségem lenne. (ha valakit érdekel, hogy miért, szóljatok és leírom) - VGA kártyákhoz biztosított külön csati (6 ér) A kérdésem csupán annyi, hogy szerintetek milyen csatlakozó és aljzat az, amellyel ez helytakarékosan, biztosan, szépen megoldható? Ha esetleg tudtok is ilyet ajánlani valamilyen online boltban, akkor azt pláne megköszönöm
Ok, köszi. Ide is fogok írni, ha már tudom mit érdemes beépíteni.
Valami ilyesmi megoldást keresek a tápból való kivezetéshez (nem a tápkábel legvégére): kép
Molex Mini-fit csatlakozók
Ezek eléggé hasonló konstrukciók, mint a std ATX csatlakozók.
ezek már sokkal inkább fedik az elképzelést köszi!
Sziasztok!
ATX PC tápegységet szeretnék átalakítani úgy, hogy 32V 2,5A legyen. Ez szerintetek megoldható a fő alaktrészek felhasználásával? Mi szükséges hozzá? Érdemesebb esetleg új panelt készíteni hozzá? |
Bejelentkezés
Hirdetés |