Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   112 / 200
(#) scooby_ válasza sector99 hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Látod? Erről beszéltem! Azt Én külön transzformátorról adom neki, hiszen az lesz a segédtáp. Illetve a +24V-ot is ugyan arról a külön tápról kapja. Sőt, ugyan arról az ágról, mindössze egy diódát és egy kondenzátort kapott az az ág pluszban az egyenirányítás, szűrés miatt. Ez a segéd táp úgy gondolom még belefér, hiszen a műszereknek is kell valami. Nem gond, ha a segédtáplálást nem a PC-táp látja el.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Köszi ! A külön táplálásról írtál, de a trafóról nem.....(vagy csak én nem figyeltem oda...)

(#) scooby_ válasza sector99 hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Valóban, ezt lehagytam. Elnézést kérek érte!
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Semmi gond, azért kérdeztem....
(#) scooby_ válasza sector99 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Találtam 15V-os egyenfeszültségű tápágat a PC tápban. Elméletileg lehet, hogy meg tudom duplázni a feszültségét két dióda és két elkó segítségével, és akkor már is ott van a 30V a vezérlésnek. Így már konkrétan alig lesz valami a tápban amihez nem nyúlok hozzá. Erről a 15V-os ágról közvetlen működik a ventilátor is!
(#) cooper85 válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Kicseréltem MBR20100C-re, mert csak az volt, de ugyanazt a jelenséget prudukálja.
A 16-os lábat lekötöttem földre, mert ahogy néztem a meghajtó trafóról jött vissza, ha jól értem akkor a primer áramot figyelte. Így most nem adja azt a hangot és a feszültség se esik vissza.
Mekkorára szokták ezt méretezni? Mert gondolom, ha már itt korlátozott nekem, akkor nem kellene jobban terhelnem...
De így nem is tudom, hogy kiszedhetem-e azt onnan, mert a 16-os lábra áramfigyelést akartam tenni.
(#) cooper85 hozzászólása Szept 22, 2012 /

Ha a 15-16-os lábakra betettem az áramkorlátot. Szépen le is korlátozza ahogy tekergetem a potit, viszont a feszültség is változik. Ez a belső komparátorok VAGY kapcsolata miatt van?
(#) proli007 válasza cooper85 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hello!
Sajnos az OHM törvény még mindig érvényben van. Ha az áramot csökkented, a feszültség, hogy maradna ugyan az? Ez csak akkor lehetséges, ha a terhelő-ellenállást változtatnád, és így változna a terhelőáram..
üdv! proli007
(#) gombocartur hozzászólása Szept 22, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek. Jó a topik, ennek köszönhetően egyszerűen meg tudom emelni a 12 voltot 14,4-re akku töltés céljából (figyelő ellenállás csere). De! Egy lemerült akku igen csak csökkenteni igyekszik a kimenő feszültséget. Nem kapcsol le, vagy hal meg a táp, ha mást nem változtatok? Másik kérdésem, van néhány tápom, amit azért kaptam, mert üresjáratban megy a venti, van 3,3 és 5 volt is, de a 12 voltot terhelve leáll, függetlenül attól, van-e 5 voltos terhelés, vagy nincs. Milyen hibákra számítsak a javításnál? Köszönöm a segítséget.
(#) cooper85 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Látszik, hogy fizikából nem voltam valami jó...
Pont most találtam ezt, itt pont te taglalod szájbarágósan.

Csak régebben olvastam (most persze nem találom) azt, hogy úgy akarták megoldani ezt az egészet, hogy 2 komparátort kapcsolnak sorba. Annak akkor van valami előnye?
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

OK ! Majd azért egy kis rajzot köszönettel fogadnék, hogyan "választod szét" a vezérlés táplálását.
(#) proli007 válasza cooper85 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Hello!
Nem tudom mi a célod, és mit teszel. Mit szerettél volna megoldani?
Egyébként egy komparátor, analóg jelből készít diszkrét logikai jelet. Vagy nevezhetnénk egy "határérték kapcsolónak".
Pld. ha az analóg jel meghalad egy beállított limit szintet, a komparátor kimenete magas logikai szintre vált. A határérték alatt, pedig alacsony logikai szintet ad.
Kettő sorba kapcsolásának mi értelme lenne. Az első kimenetén már nem analóg jel van, ami a második számára szükséges lenne.
Nem tudom honnan származik az a kényszerképzet (mely számtalan esetben itt is ott is előjött), hogy az áramkorlátnál komparátor van. A feszültség és áram szabályzók analóg erősítők. Csak az egymásra hatásuk más, mint a megszokott. De ez a megkívánt működési szükségszerűségéből adódik. A TL494-nél például egy "analóg VAGY kaput alkot a műveleti erősítők kimenete és a beépített áramgenerátor. Vagy is bármelyik eléri a beállított értéket, leszabályozza a PWM fokozatot. Ezzel megakadályozva a feszültség, vagy a terhelőáram (vagy amit figyeltetünk vele) további növekedését.

Ha elektronikával szeretsz foglalkozni, akkor szükségszerűen meg kell ismerkedni annak minimális alapjaival, kapcsolásaival, sajátosságaival.
üdv! proli007
(#) cooper85 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Tudom mi az a komparátor, még ha ez nem is jött volna le az írásomból.
Ezt és a kapcsolóüzemű táp topikot is végigolvastam már régebben és valahol láttam, hogy külső komparátort kötnek sorba a tl494 belső hibajelerősítőjével. Ezt szerettem volna megtudni, hogy mi célt szolgál, mert nem találom... Ennyi.

Azért köszönöm az eddigi válaszokat!
(#) Inhouse válasza gombocartur hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Idézet:
„Jó a topik, ennek köszönhetően egyszerűen meg tudom emelni a 12 voltot 14,4-re akku töltés céljából (figyelő ellenállás csere). De! Egy lemerült akku igen csak csökkenteni igyekszik a kimenő feszültséget. Nem kapcsol le, vagy hal meg a táp, ha mást nem változtatok?”

Az elektronikai alap törvények itt is érvényesek, mint az előbb már feljött. Ha stabil tápod van, az igyekszik ezt csinálni. Magyarán az akkut felrántja 14,4V-ra és lemerült akkunál jelentős áram fog folyni. Ha ez meghaladja a táp által leadhatót, akkor valami történni fog (azon kívül, hogy a hozzávezetéseken is fog feszültség esni), vagy mégsem fogja tartani a 14,4V-ot, vagy letilt, vagy kimegy a biztosíték, vagy tönkremegy... Érdemes valami áramkorlátozó elemet sorbakötni, pl. egy autósizzót...

Idézet:
„Másik kérdésem, van néhány tápom, amit azért kaptam, mert üresjáratban megy a venti, van 3,3 és 5 volt is, de a 12 voltot terhelve leáll, függetlenül attól, van-e 5 voltos terhelés, vagy nincs.”

A hiba lehet, hogy nem a tápban, hanem a működtetésben van. Mint ahogy már jelezted, a topic arról szól, hogyan lehet a PC tápot úgy átalakítani, hogy a 12V-os ága legyen stabil. Ez pedig, mint láthattad azért kell, mert a logikai áramkörök, processzorok... részére az 5V (és 3,3V) stabilitása szükséges, a 12V mellékes, van tűrése. Ebből következik, hogy csak a 12V terhelése nem ideális a tápnak, az 5V-ost is terhelni kell a helyes működéshez, vagy pedig át kell alakítani...

Üdv
Inhouse
(#) gombocartur hozzászólása Szept 29, 2012 /

Köszönöm Inhouse a választ, de, mint a második idézett részben is írtam, terheltem az 5 voltos ágat, akkor is leáll a venti. Félvezetők kimérve, látható sülési nyomok nincsenek. Nem tudom, a terhelésre melyik modul avatkozik be a letiltásnál. Már három tápot alakítottam át, de ezek alapja működő táp volt. Ezért kellene az elinduláshoz némi segítség.
Üdv: gombocartur
(#) fater0827 válasza gombocartur hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Üdv Gomboc Artur
Ki kell szedni a fölösleges feszhez tartozó diodákat egyesével működik ?-- még egyet , működik ?-- még egyet .
Én egy LC-200M (panel) típusú táppal jártam úgy , hogy +/- 12Voltott akartam régen , a négy feszhez tartozó fojtón csak az 5 Volthoz tartozó 2x21 menetes részt hagytam meg ami 2x 0.90 mm CuZ drót de ugye az egyik 21 menet kezdet/véget cserélni kellet a helyes működéshez .két hete még egyszer nekifutottam a 3x 12Voltos akkutöltőnek ,fő trafót áttekertem 3x 7 menet és duplán azaz 42 menet 0.6 mm CuZ dróttal (szerencsére a primer nem osztott ezen a tápon .Történet az egyik 12V terheléskor 0 Voltot a másikon 12Volt-ot mértem, terheltem 24 V 75Watt izzóval a másik előterhelő (minimális terhelő ) 100 Ohm-os ellenállás füstölt .Méricskélés s t b , a fojtót az eredeti + 5V és + 12V helyére tettem Írtam (+/- 12Volt) ,terhelés hatására a fojtó mint transzformátor lépet be az áramkörbe . A 0 Volt esete még rejtély számomra de .... . Érdekes üresjáratban megvolt a 12Volt de terhelő izzónál 0Volt . Megoldás esetemben egyik tekercsvégeket megcseréltem és ott is megvan a 12Volt . Ez Ebike töltő akar lenni 3 független 12Volt egy 4 pólusú csatival , most vargánya szezon van ,2 - 3 hét szünet és folyt. köv. . A 3. 12 Volt a levegőben még , Áram az említett izzóval 2 Amper-tól 1.8 Amper-ig van mindkettő ág terhelésén és egyszerre .
Köszi a s segítséget mindenkinek ötletes megoldások vannak .
A tervem 15+0.7 Volt , mind a 3 kimenetre akarok kötni diódát ha netán áramszünet lenne ne merítse le az akkut a terhelő ellenállás .
Üdv
(#) scooby_ hozzászólása Okt 1, 2012 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem küldeni egy olyan rajzot, amiben a kapcsoló fokozat nem bipoláris tranzisztorokkal, hanem FET-ekkel van kialakítva? Kicsit kezdem unni, hogy a tranzisztoraim kicsinysége miatt mindig "kirobbanó formáját hozza" a tápom. Úgy sejtem, hogy a FET-et könnyebb duplázni, csak Source ellenállás kell neki, így akár nagyobb teljesítmény is kihozható belőle, és a hőeloszlást is jobban meg tudnám így oldani. Persze nem akarom megduplázni, csak merem remélni, hogy FET-tel jobb lesz, és nem száll el olyan könnyen. Csináltam egy rajzot is saját elképzelés alapján, szerintetek így működhet? Egy 300V-os tápban is 15V-os zénert használok, hogy FET lezárjon....
(#) mugab válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Elárulok egy titkot.
A bipoláris tranzisztorokat is lehet és szokták is párhuzamosan kötni. Egy kis bázisellenállással oldják meg a B-E dióda esetleges szóródásának kompenzálását.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) scooby_ válasza mugab hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Igen, tudok róla. És, hogy minden tranzisztor "dolgozzon", ide is szoktam Emitter ellenállást bekötni. Nekem most viszont mindenképpen FET kéne. Úgy hallottam kapcsolóüzemű tápokba jobban passzolnak, sokkal inkább magas frekvenciára szánták őket, pont ilyen feladatra.
(#) _vl_ válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 2, 2012 / 1

Magas frekvenciával szeretnél kapcsolgatni? (ez nem derült ki a lenti írásodból)
A lenti ábrán levő módon meghajtva a FET-eket ez nem fog menni. Pl. a 2.7k ellenállás rettenő lassan tudja csak kikapcsolni a FET-et (azt az 1µF-ot meg konkrétan nem értem ott a Gate áramkörben).
Ez itt pl. egy jó olvasmány a FET-ek meghajtásáról.
(#) scooby_ válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Van ott egy 15V-os zéner is, pont erre a célra.
(#) _vl_ válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Az hogyan fogja a Gate-Source feszültséget 1V alá vinni?
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Milyen kialakítású maga a táp? A feteket 7-800W-ig nem kell párhuzamosan kötni, de tranyókkal is kell tudni a tápnak 3-400W-ot. Ha mégis tönkremennek akkor ott más baj van. Nincs áramkorlát, nem megfelelő a vezérlés stb. Ha trafós vezérlést csinálsz a feteknek akkor nem kell semmi a gate-ekre csak a gate trafó szekundere. Ha meg céláramkört (pl. IR) használsz akkor sem kell csak egy ellenállás, minden más az IC-ben van.
(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Szia!
A táp ellen ütemű. A tranzisztorok egy rövidzárlat során mentek tönkre. Helyettesítettem őket TV-ből bontott BU 8xx tranzisztorral, de a nagy terhelés azok sem bírták ki, megadták magukat. (Hozzá teszem, a BU tranyókkal kijött a tápból 53V is. Az eredeti félvezetőkkel max. 43V jött ki a tápból) Itt egy link, ha minden igaz, ez annak a tápnak a rajza. Mondjuk Én még láttam benne egy FET-et is valami 2N60-as a primer oldalon. Bár szerintem annak most nem sok jelentősége van, még nem néztem utána mi a szerepe. Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2012 / 1

Pedig ebben is áramváltó is egyben a meghajtótrafó tehát elvileg nem mehetne tönkre ha jól van méretezve. Zártam már rövidre PC tápot úgy hogy ezen kívül minden védelem ki volt kötve belőle, kegyetlenül sziszegett és visított de semmi baja nem lett.
Az a FET a segédtáp, az csinál tápot a vezérlésnek. Ha fetekkel akarod megoldani akkor át kell alakítani a vezérlést és kell áramkorlát is (vagy a szekunder áramának figyelése). Itt egy megoldás, de lehet másképp is.

494-el2.pdf

(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Rövidzár: Nem a kimeneten, hanem a vezérlésnél sikerült. A trimmer egyik lába hozzáért az egyik ellenálláshoz. Egyszer csak elkezdett fütyülni, mire sikerült volna szétválasztanom, eldurrant a biztosíték, a két kapcsoló tranzisztor meg a graetz-ben két dióda. Ez a rajz nagyon korrektnek tűnik, így fogom megcsinálni, köszönöm!

Mint azt mondtad is, a meghajtótrafó áramváltó is egyben. A Te rajzodon látok ott egy Tr3 nevezetű trafót. Ez ha jól látom, Nálam egybe van építve a meghajtó trafóval. Az maradhat úgy, vagy iktassam ki a sajátomban, és tekercseljem meg külön az áramváltót? Ha nem kell, akkor sínen vagyok, mert nem kell nagyon megbuherálni a tápot, csupán azt a néhány alkatrészt kicserélni/közbeiktatni.
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Olyan táp nem létezik amiben ha rövidre zársz egy két alkatrészt nem veszi zokon.

Ez így van. Elég komolyan zokon vette, majdnem össze**** magam, akkorát szólt.
IRFP fetet nem kaptam a boltban, IRF740-est vettem helyette. Ha minden igaz, a benne lévő bipoláris tranzisztor is 10A-t tudott, szóval remélhetőleg nem fog összedőlni a világ. Kapacitásilag némiképp eltér az eredetileg feltüntetettől, de remélem ettől még nem fog nagyon melegedni.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Ez nem az én rajzom, a neten találtam valamikor rég. A két megoldás működését tekintve nem ugyanaz! Amelyiknél külön áramváltó trafó van, ott az áramváltó trafó szekunder feszültsége egy egy-két tranzisztorból álló logikán keresztül rá van vezetve az IC DT lábára vagy a nem használt hibajel erősítőre és úgy tiltja az IC-ben lévő pwm komparátort.
Ahol a meghajtótrafón van az a bizonyos 1 menet az pedig úgy működik, hogy minél nagyobb áram folyik ezen az 1 meneten (vagyis a főtrafó primerjén), annál nagyobb feszültség lesz ezen az 1 menetes tekercsen. Mivel ez ellen fázisban van bekötve, ezért ez a feszültség pont ellentétes irányú a meghajtójellel, vagyis minél nagyobb áram folyik a trafón, ez a feszültség annál inkább a vezérlőjel ellen dolgozik. Megfelelő méretezés (áttétel) esetén a meghatározott áramnál elfogy a tranyók vezérlőjele (ekkor adja a visító sziszegő hangot).
Buherálni azért kell, mert pl. nem az IC kollektor kimeneteiről, hanem az emitterekről veszi a jelet a meghajtás, valamint a meghajtós-áramváltós megoldás sem fog korrektül működni. A fetes meghajtásra maga a trafó jó, azt szerintem nem kell áttekerni mert elég sok menet van (pont az említett megoldás miatt) rajta, ha jól emlékszem olyan 2x33-37menet körül. Aztán mivel a 494 nem árammódú szabályozó, a korrekt áramkorláthoz megfelelően kell méretezni, mert nem tud a csúcsáramra csak az áram középértékére szabályozni.
Következő: »»   112 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem