Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok!
Szükségem volna egy 15V 7-8Aes tápegységre, minél olcsóbban. Ezért is gondoltam a pc táp átalakításra, ezt már az innen nyert ötletekkel megoldottam.Viszont a nagy kérdés most jönne, hogyan tudnám a panel méretét csökkenteni?A cikkek között megtaláltam sprofan társunk egyszerű kapcsi tápját, de sajna vele nem tudom felvenni a kapcsolatot, mert gyanítom azt lenne a legegyszerűbb átépíteni. Tudnátok ebben segíteni? Hozzáteszem nem igazán értek hozzá, mig az átalakítást megcsináltam két táp halott lett. Viszont cserébe egyre sürgetőbb volna. Köszönöm előre is mindenkinek!
Én úgy értettem,hogy a kit-nek amit belinkeltem,nem baj-e ha DC jelet kap,amikor AC trafóra van tervezve
Nem baj neki. Sőt, a négy diódát ki is spórolhatod belőle.
De: "Figyelem: A készlet hűtőbordát nem tartalmaz!" Szóval kell majd még hozzá combos hűtőborda is. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Sziasztok!
Átalakítottam én is egy AT tápot (fogalmam nincs milyen, csak a panel van meg) a cikk alapján, de 19V-tól nem tudom fentebb tekerni, mert vissza esik 15-re, azután az lesz a max, TL494 van benne. Amit eddig csináltam: -kimeneti pufferek cserélve -1. lábán az osztó felső tagja átkötve 12V-ra (csak az 5V-ot figyelte), és az alsó tagokkal párhuzamosan egy 22k poti -2. lábára potival leosztva a Vref a 14. lábról (a két 4k7 osztó kiszedve) -4. láb 10k-val GND-n Írtátok, hogy a 16-os lábnak egy potenciálon kell lennie a 15-ös lábbal. A 16-os láb egyből GND-n van, ha átvágom és ráteszem a 15. lábra, akkor nem lehet szabályozni a kimenetet. Más is csatlakozik a 16-os lábhoz, csak a forrszemet vágtam körbe a GND-től.
A 494 környékét alaposan át kell nézni, mert rengeteg olyan átkötés, illetve ellenállás lehet még benne, ami az IC-vel is kapcsolatban van, így beleszól a működésbe (pl. a kimenetek komparátoros vagy tranyós figyelése biztosan), ezeket meg kell szüntetni.
A 15-ös és a 16-os láb nem lehet egy potenciálon. Ha azt akarod hogy működjön, akkor a 16-osnak földön, a 15-ösnek pedig a Vref-en kell lenni, ahogy egyébként is volt. Más tészta ha áramszabályozást is csinálsz, mert akkor ezere a lábakra is szükség van. Vedd magad elé a táp rajzát (nem baj ha nem pontosan egyezik), az átalakítás rajzát, és a 494 adatlapját. Ha már érted az egésznek a működését, utána már szinte fejből, rajz nélkül is fog menni az átalakítás. Nekem a negyedikhez már rajz sem kellett csak számológép, hogy ne fejben kelljen kiszámolni az osztók tagjait (mert nem mindig ugyanakkora ellenállásokat használok, hanem olyat ami éppen a kezem ügyébe akad).
Fogod az átalakított rajzot, és tervezel hozzá egy új, kisebb nyákot. Kiindulási alapnak, illetve az alkatrészek pontos méretéhez pedig ott a gyári nyák. Szerintem senki nem fogja helyetted megtervezni, de lehet hogy tévedek.
Link: 200xa
Sziasztok! Van egy Codegen 200xa típusú tápom, azért ide írom mert majd átalakítom. Miért van az hogy a táp a 3,3v on 5,4 voltot ad? Emiatt alap esetben a 4 láb ha "gyári helyen" van akkor a védelem le is tiltja a tápot. Ezért a 4 lábat lekötöttem a földre. Ka7500b a vezérlő ic-je. Soros izzó nem világít, nincs zárlat kondik jók és a terhelő ellenállások is a helyén vannak. Már főtrafót is cseréltem. Ez mitől lehet hogy csak a 3,3volton 5,4 a feszültség minden más fesz rendben van?? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Rendben, megpróbálom. Túlfeszültség védelem tranzisztoros.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Csak gondoltam valaki segít egyszerűsíteni egy kicsit. Ahogy "sprofan társunk egyszerű kapcsi tápját" átalakítani, mert ha csak a három trafót meg szabályzást nézem azért gondolom egyszerűbben is meglehetne. De köszi! Majd megpróbálom!
Ezt egyszerűbbre nem lehet. Ha egyszerűt akarsz akkor flyback-et kell csinálni, mondjuk kibontod egy régi rossz monitor tápját. Abban nincs 3 csak 1db trafó, és ha szerencséd van akkor variálni sem kell vele, mert valamelyik szekunder pont 15V-os, ebben már nem vagyok biztos. Hogy tud-e majd 8A-t az már egy másik kérdés, szerintem nem.
Ez a kapcsolás egyszerű, trafó az ATX-ből, védelem van, szóval Neked
találták ki.Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Köszi szépen!
Megnéztem, de ez Bővebben: Link nekem jobban testszik majd őt átbarkácsolom (ha ehhez van valakinek építőjellegűje azt szívesen veszem). Van ám egy LINK gomb is, talán nem véletlenül... Frankye A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Van. Azt írtad hogy 8A kell, arra egyik rajz sem lesz jó, ezek a trafók 1-2A-t tudnak tartósan. Ráadásul mindkét rajzból hiányoznak a snubberek is, anélkül nem lesz hosszú életű.
Egy flyback konverter készítésével a nálad hozzáértőbbeknek is meggyűlik a baja, de hajrá.
A trafó a legkevesebb az ATXben van nagyobb is. Most az alkatrészeket méretezgetem,de a snubberben tudnál segíteni?
Sziasztok!
Bocsi hogy közbe-alkalmatlankodom, de rakos28 -nak jól jöhet egy kis olvasnivaló, főleg ha tud angolul (én sajnos nem nagyon). A képen látható képletet erős gyanakvással kéne fogadni, mert nem tartalmazza a működési frekvenciát, és a tekercs induktivitását sem. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Köszönöm!
Valami ilyesséle segítséget vártam, nem konkért kapcsolást helyettem.
Nem nagyon, mert mindenképpen kísérletezni kell vele. RCD-t érdemes használni, erről is találsz információt, képeket a neten. Nekem a flyback 2 nap küzdelem után sem akart normálisan működni még a gyári trafóval sem, úgyhogy nem foglalkozom vele. A félhíddal negyede ennyi gond sincs, igaz bonyolultabb.
Hello! Ezeket a lépéseket követve szeretném átalakítani a PC tápegységemet labortáppá.Bővebben: Link
Nekem egy KA7500B (TL494) és egy KA393 IC van a tápban. Odáig eljutottam, hogy a 4. lábát GND-re kötöttem. De az 1. lába alapvetően ezek szerint van bekötve. (kapcs rajz). Ezek szerint csak az R3 ellenállást kellene kiiktatnom? Üdv!
Biztos hogy nem így van bekötve, így nem szabályozna. Egyébként pedig ne az alapján a cikk alapján alakítsd át, találsz itt a topikban erre megfelelőbb rajzot. Az IC-nek állandó tápellátás kell. Az ATX-ben ezt a feladatot ellátja a standby, AT-s táp esetén gondoskodni kell külső 12V-ról.
Így alakítsd átt nálam be jött!
Lényegében ugyan az van rajt amit le írtak. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Üdv mindenkinek!
Ehez a PWM-ic hez tudna valaki egy adatlapot?Sehol sem találtam a neten,na meg az ic pontos nevét sem tudom,hiába van ráírva mindenféle szám.:/
ATX2005 néven megtalálod. Az infó forrása: Bővebben: Link, a cikk aljánál. Eredeti, kínai adatlap, angolra fordított adatlap.
Egy 2003-assal épült táp, lehet hogy hasonló.
Ge Lee!
Köszi a kapcsolási rajzot!Valami isteni csoda folytán pont azt a rajzot sikerült megtalálnod,amilyen tápon dolgozom! rolie! Köszi az adatlapot,mostmár tudom hogy működik az IC!
Sziasztok.
Hagyományos felépítésű (Passzív PFC, tranzisztoros félhíd) kb 400W-os ATX PC tápot alakítok át akkutöltőnek. (10..15V közt állítható kimenő fesz.) Állandó 10A terheléssel stabilan üzemel, az alul- és túlfeszültség védelem stabilan leold, amint a feszültséget állítva kilépek a fenti tartományból. Áramgenerátoros 5A terhelést (izzót nem szeretem a bekapcsolási áramlökés miatt) kapcsolgatva a kimenetre, második alkalommal sikerült ellőnöm a primer tranzisztorokat. Első alkalommal mind a kettőt, másodjára csak egyet. Kérdésem az lenne, hogy normális jelenség-e az ilyen, vagy én rontottam el valamit? Illetve azon gondolkodtam, hogy valami sorkimenő tranzisztort teszek bele, azoknak jóval nagyobb a feszültségtűrése. Vélemény? Ákos
Hello!
Az én véleményem az, hogy teljesen rossz az elgondolásod. Egyrészt a primer oldali tranzisztorokkal nem túlfeszültség végzett. Másrészt áramgenerátorosra kéne kialakítani a vezérlést (ez az akkutöltőknek szükséges feltétele is egyben), de legalább egy soft-start áramkört tenni a vezérlő IC-hez. A bekapcsolási tranzienst le lehetne lassítani ha az eredeti pufferkondenzátor után kötnél még egy nagyobb tekercset (+ utána még egy puffert is tehetsz). Ennek a második tekercsnek a DC ellenállása lehetne jó nagy, mondjuk 50-100mOhm, így egyben ellátná az áramsönt* szerepét is. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Tegyél bele áramkorlátot akkor nem fog tönkremenni. Ha 494-van benne akkor nem bonyolult, az a rajz is jó ami néhány hsz-el feljebb van.
szucsip: A feszültség- és áramszabályzás a következő lépés lenne, amikor a táp már stabilan üzemel. Mivel 20A-es schottky van benne, a táp (így a primer oldal is) 400W-ra méretezett, így joggal várnám el, hogy 14V-on 10..15A terhelés nem kellene, hogy gondot okozzon.
A soft start-ot tudja a vezérlő IC, szépen indul terheléssel is, gondot az okoz, ha menet közben ingadozik a terhelőáram. Ge Lee: Áramgenerátoros terhelést kapcsolgattam a kimenetre, 5A-nél biztosan nem folyt több áram. Ergo egy 10..15A-re méretezett áramkorlát meg se szólalt volna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |