Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   116 / 200
(#) rakos28 hozzászólása Dec 17, 2012 /

Sziasztok!

Szükségem volna egy 15V 7-8Aes tápegységre, minél olcsóbban. Ezért is gondoltam a pc táp átalakításra, ezt már az innen nyert ötletekkel megoldottam.Viszont a nagy kérdés most jönne, hogyan tudnám a panel méretét csökkenteni?A cikkek között megtaláltam sprofan társunk egyszerű kapcsi tápját, de sajna vele nem tudom felvenni a kapcsolatot, mert gyanítom azt lenne a legegyszerűbb átépíteni. Tudnátok ebben segíteni? Hozzáteszem nem igazán értek hozzá, mig az átalakítást megcsináltam két táp halott lett. Viszont cserébe egyre sürgetőbb volna.
Köszönöm előre is mindenkinek!
(#) barany35 válasza zsompi hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Én úgy értettem,hogy a kit-nek amit belinkeltem,nem baj-e ha DC jelet kap,amikor AC trafóra van tervezve
(#) _vl_ válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Nem baj neki. Sőt, a négy diódát ki is spórolhatod belőle.
De: "Figyelem: A készlet hűtőbordát nem tartalmaz!"
Szóval kell majd még hozzá combos hűtőborda is.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) ABU hozzászólása Dec 17, 2012 /

Sziasztok!
Átalakítottam én is egy AT tápot (fogalmam nincs milyen, csak a panel van meg) a cikk alapján, de 19V-tól nem tudom fentebb tekerni, mert vissza esik 15-re, azután az lesz a max, TL494 van benne. Amit eddig csináltam:
-kimeneti pufferek cserélve
-1. lábán az osztó felső tagja átkötve 12V-ra (csak az 5V-ot figyelte), és az alsó tagokkal párhuzamosan egy 22k poti
-2. lábára potival leosztva a Vref a 14. lábról (a két 4k7 osztó kiszedve)
-4. láb 10k-val GND-n
Írtátok, hogy a 16-os lábnak egy potenciálon kell lennie a 15-ös lábbal. A 16-os láb egyből GND-n van, ha átvágom és ráteszem a 15. lábra, akkor nem lehet szabályozni a kimenetet. Más is csatlakozik a 16-os lábhoz, csak a forrszemet vágtam körbe a GND-től.
(#) Ge Lee válasza ABU hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

A 494 környékét alaposan át kell nézni, mert rengeteg olyan átkötés, illetve ellenállás lehet még benne, ami az IC-vel is kapcsolatban van, így beleszól a működésbe (pl. a kimenetek komparátoros vagy tranyós figyelése biztosan), ezeket meg kell szüntetni.
A 15-ös és a 16-os láb nem lehet egy potenciálon. Ha azt akarod hogy működjön, akkor a 16-osnak földön, a 15-ösnek pedig a Vref-en kell lenni, ahogy egyébként is volt. Más tészta ha áramszabályozást is csinálsz, mert akkor ezere a lábakra is szükség van.

Vedd magad elé a táp rajzát (nem baj ha nem pontosan egyezik), az átalakítás rajzát, és a 494 adatlapját. Ha már érted az egésznek a működését, utána már szinte fejből, rajz nélkül is fog menni az átalakítás. Nekem a negyedikhez már rajz sem kellett csak számológép, hogy ne fejben kelljen kiszámolni az osztók tagjait (mert nem mindig ugyanakkora ellenállásokat használok, hanem olyat ami éppen a kezem ügyébe akad).
(#) Ge Lee válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Fogod az átalakított rajzot, és tervezel hozzá egy új, kisebb nyákot. Kiindulási alapnak, illetve az alkatrészek pontos méretéhez pedig ott a gyári nyák. Szerintem senki nem fogja helyetted megtervezni, de lehet hogy tévedek.
(#) 1984white hozzászólása Dec 17, 2012 /

Link: 200xa

Sziasztok!

Van egy Codegen 200xa típusú tápom, azért ide írom mert majd átalakítom. Miért van az hogy a táp a 3,3v on 5,4 voltot ad?

Emiatt alap esetben a 4 láb ha "gyári helyen" van akkor a védelem le is tiltja a tápot. Ezért a 4 lábat lekötöttem a földre. Ka7500b a vezérlő ic-je.

Soros izzó nem világít, nincs zárlat kondik jók és a terhelő ellenállások is a helyén vannak. Már főtrafót is cseréltem.

Ez mitől lehet hogy csak a 3,3volton 5,4 a feszültség minden más fesz rendben van??

Köszönöm!
(#) ABU válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Rendben, megpróbálom. Túlfeszültség védelem tranzisztoros.
(#) rakos28 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Csak gondoltam valaki segít egyszerűsíteni egy kicsit. Ahogy "sprofan társunk egyszerű kapcsi tápját" átalakítani, mert ha csak a három trafót meg szabályzást nézem azért gondolom egyszerűbben is meglehetne. De köszi! Majd megpróbálom!
(#) Ge Lee válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ezt egyszerűbbre nem lehet. Ha egyszerűt akarsz akkor flyback-et kell csinálni, mondjuk kibontod egy régi rossz monitor tápját. Abban nincs 3 csak 1db trafó, és ha szerencséd van akkor variálni sem kell vele, mert valamelyik szekunder pont 15V-os, ebben már nem vagyok biztos. Hogy tud-e majd 8A-t az már egy másik kérdés, szerintem nem.
(#) gerenk válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ez a kapcsolás egyszerű, trafó az ATX-ből, védelem van, szóval Neked
találták ki.Bővebben: Link
(#) rakos28 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Köszi szépen!
Megnéztem, de ez Bővebben: Link nekem jobban testszik majd őt átbarkácsolom (ha ehhez van valakinek építőjellegűje azt szívesen veszem).

Van ám egy LINK gomb is, talán nem véletlenül...
Frankye
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) Ge Lee válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Van. Azt írtad hogy 8A kell, arra egyik rajz sem lesz jó, ezek a trafók 1-2A-t tudnak tartósan. Ráadásul mindkét rajzból hiányoznak a snubberek is, anélkül nem lesz hosszú életű.
Egy flyback konverter készítésével a nálad hozzáértőbbeknek is meggyűlik a baja, de hajrá.
(#) rakos28 válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Jogos a pont nem figyeltem!
(#) rakos28 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

A trafó a legkevesebb az ATXben van nagyobb is. Most az alkatrészeket méretezgetem,de a snubberben tudnál segíteni?
(#) szucsip válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Sziasztok!

Bocsi hogy közbe-alkalmatlankodom, de rakos28 -nak jól jöhet egy kis olvasnivaló, főleg ha tud angolul (én sajnos nem nagyon). A képen látható képletet erős gyanakvással kéne fogadni, mert nem tartalmazza a működési frekvenciát, és a tekercs induktivitását sem.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) rakos28 válasza szucsip hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Köszönöm!
Valami ilyesséle segítséget vártam, nem konkért kapcsolást helyettem.
(#) Ge Lee válasza rakos28 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Nem nagyon, mert mindenképpen kísérletezni kell vele. RCD-t érdemes használni, erről is találsz információt, képeket a neten. Nekem a flyback 2 nap küzdelem után sem akart normálisan működni még a gyári trafóval sem, úgyhogy nem foglalkozom vele. A félhíddal negyede ennyi gond sincs, igaz bonyolultabb.
(#) JoeCity hozzászólása Dec 19, 2012 /

Hello! Ezeket a lépéseket követve szeretném átalakítani a PC tápegységemet labortáppá.Bővebben: Link
Nekem egy KA7500B (TL494) és egy KA393 IC van a tápban. Odáig eljutottam, hogy a 4. lábát GND-re kötöttem. De az 1. lába alapvetően ezek szerint van bekötve. (kapcs rajz). Ezek szerint csak az R3 ellenállást kellene kiiktatnom? Üdv!

Névtelen.jpg

(#) Ge Lee válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Biztos hogy nem így van bekötve, így nem szabályozna. Egyébként pedig ne az alapján a cikk alapján alakítsd át, találsz itt a topikban erre megfelelőbb rajzot. Az IC-nek állandó tápellátás kell. Az ATX-ben ezt a feladatot ellátja a standby, AT-s táp esetén gondoskodni kell külső 12V-ról.
(#) zsompi válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Így alakítsd átt nálam be jött!
Lényegében ugyan az van rajt amit le írtak.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012

táp.jpg

(#) laller015 hozzászólása Dec 21, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Ehez a PWM-ic hez tudna valaki egy adatlapot?Sehol sem találtam a neten,na meg az ic pontos nevét sem tudom,hiába van ráírva mindenféle szám.:/

IMG265.jpg

(#) rolie válasza laller015 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

ATX2005 néven megtalálod. Az infó forrása: Bővebben: Link, a cikk aljánál. Eredeti, kínai adatlap, angolra fordított adatlap.
(#) Ge Lee válasza laller015 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Egy 2003-assal épült táp, lehet hogy hasonló.
(#) laller015 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ge Lee!
Köszi a kapcsolási rajzot!Valami isteni csoda folytán pont azt a rajzot sikerült megtalálnod,amilyen tápon dolgozom!
rolie!
Köszi az adatlapot,mostmár tudom hogy működik az IC!
(#) Ge Lee válasza laller015 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nincs mit, erre való a fórum.
(#) hmli hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok.

Hagyományos felépítésű (Passzív PFC, tranzisztoros félhíd) kb 400W-os ATX PC tápot alakítok át akkutöltőnek. (10..15V közt állítható kimenő fesz.) Állandó 10A terheléssel stabilan üzemel, az alul- és túlfeszültség védelem stabilan leold, amint a feszültséget állítva kilépek a fenti tartományból. Áramgenerátoros 5A terhelést (izzót nem szeretem a bekapcsolási áramlökés miatt) kapcsolgatva a kimenetre, második alkalommal sikerült ellőnöm a primer tranzisztorokat. Első alkalommal mind a kettőt, másodjára csak egyet.
Kérdésem az lenne, hogy normális jelenség-e az ilyen, vagy én rontottam el valamit?
Illetve azon gondolkodtam, hogy valami sorkimenő tranzisztort teszek bele, azoknak jóval nagyobb a feszültségtűrése. Vélemény?

Ákos
(#) szucsip válasza hmli hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Hello!

Az én véleményem az, hogy teljesen rossz az elgondolásod. Egyrészt a primer oldali tranzisztorokkal nem túlfeszültség végzett. Másrészt áramgenerátorosra kéne kialakítani a vezérlést (ez az akkutöltőknek szükséges feltétele is egyben), de legalább egy soft-start áramkört tenni a vezérlő IC-hez.

A bekapcsolási tranzienst le lehetne lassítani ha az eredeti pufferkondenzátor után kötnél még egy nagyobb tekercset (+ utána még egy puffert is tehetsz). Ennek a második tekercsnek a DC ellenállása lehetne jó nagy, mondjuk 50-100mOhm, így egyben ellátná az áramsönt* szerepét is.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) Ge Lee válasza hmli hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Tegyél bele áramkorlátot akkor nem fog tönkremenni. Ha 494-van benne akkor nem bonyolult, az a rajz is jó ami néhány hsz-el feljebb van.
(#) hmli hozzászólása Dec 26, 2012 /

szucsip: A feszültség- és áramszabályzás a következő lépés lenne, amikor a táp már stabilan üzemel. Mivel 20A-es schottky van benne, a táp (így a primer oldal is) 400W-ra méretezett, így joggal várnám el, hogy 14V-on 10..15A terhelés nem kellene, hogy gondot okozzon.
A soft start-ot tudja a vezérlő IC, szépen indul terheléssel is, gondot az okoz, ha menet közben ingadozik a terhelőáram.

Ge Lee: Áramgenerátoros terhelést kapcsolgattam a kimenetre, 5A-nél biztosan nem folyt több áram. Ergo egy 10..15A-re méretezett áramkorlát meg se szólalt volna.
Következő: »»   116 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem