Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Gondolom a -5V-ra nem kell komoly áram, csak néhány mA. Ezesetben pl. 34063, vagy hasonlóval csinálj a +5V-ból...
Üdv Inhouse
Alkonykapcsolót lehet csinálni egy fényelemmel meg 1-2 tranyóval és bőven elég neki 5V. A kimenetére meg kell még egy tranyó, ami rövidre zárja a power on-t a gnd-vel.
Köszönöm a javaslatot, de minimális számú (~4db) alkatrészt akarok beépíteni, mert nincs hely. Nagyon zsúfolt az egész. A -5V tényleg csak pár miliamperre kell. 2db precíziós műv. erősítőt tápjához használom majd.
Idézet: „A -5V tényleg csak pár miliamperre kell.” Egy ICL7660, vagy valami hasonló kondi-kapcsolgatós IC akkor Neked elég lehet.
Hello!
Ráadásul, ha az OPA nem a PC tápban van helyileg, akkor ott is előállíthatod a -5V-ot, ahol az OPA van.. üdv! proli007
Sziasztok!
Szerintetek az miért van, hogy rengeteg pctápban és alaplapon is a 12voltra 10voltos kondit tesznek a sínaiak? (sőt 6.3voltost is találtam már) Garanciás megfontolásból stb? Továbbá ha nagyobb feszültségű és vastagabb lábú kondit teszek a régi kondi helyére, ti hogyan oldjátok ezt meg? (fúrás stb) Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel! A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
Profitmaximalizálásnak hívják közgazdasági körökben
Köszönöm a hozzászólásokat,probléma megoldva.
Valamit benézhettél, oda nem raknak 10V-osat hanem 16V-osat szoktak. A 10V-os kondik az 5V-os ágban vannak.
Valóban találtam már ilyet! Sajnos igaz. Monitortápra is volt már példa.
Ja és a kérdésem: Ha ilyen 10V kondi helyett 16voltost teszek be, akkor az a gondom általában hogy vastagabb a 16v kondinak a lába . Ti mit javasoltok ez ügyben? (fúrjam stb?) ----Alaplapokra jellemző ez a dolog. Üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Kizártnak tartom hogy ahol 12V van oda 10V-os kondit tegyenek, ilyet a kínai sem csinál. Legalább 50-60db tápot javítottam illetve bontottam már szét, de ilyennel nem találkoztam, biztos hogy elnézted.
A 16V-os kondinak nem szokott vastagabb lenni a lába mint a 10V-osnak. Ezzel egyébként is csínján kell bánni (leginkább mérni kell), mert lehet hogy a nagyobb feszültségű kondinak az ESR-je is nagyobb, és akkor több kárt csináltál mint hasznot. Pl. a meghajtásban ahol 1µF/50V-os kondi van, oda nem rakhatod be az 1µF/100V-osat, mert míg az előbbinek 1,8-2,2 ohm az ESR-je új korában, addig az utóbbinak 6,5 ohm. Illetve belerakhatod, csak akkor ne csodálkozz ha néhány hónap után tönkremegy.
Valamit szerintem is benéztél, ilyennel még én sem találkoztam. De valószínűtlen is, mivel legalább új korában működnie kellene a kínai szemétnek is, de 12V-ra 10, vagy éppen 6,3V-os kondit kötve már nincs tolerancia, az akár robbanhat is, de minimum kifúj.
A feszültség miatt nem változik akkorát a lábátmérő, hogy ne menjen bele. Kapacitásra és gyártási szórásra igen. Kicsit meg kell bővíteni, ügyelve a forrpont épségére. Sajnos olyan viszont van, hogy a gyártó a NYÁK furatait túl passzosra csinálja és a kiforrasztás is rémálom... Üdv Inhouse
Ok! Köszi értem.
Ha legközelebb belefutok ilyenbe, akkor fényképet is küldök. Nem állítom hogy tévedhetetlen vagyok félreértés ne essen. Köszönöm a választ. Az alaplapoknál van hogy nagyon szűk a lyuk, azt találtam ki, hogy hőlégfúvóval veszem ki a kondit (ayoue 968a+) és pákával rakom vissza az újat ja és varrótűvel tágítom a lyukat kivétel után. A varrótűre nem olyan jól tapad a cin meglátásom szerint. Ezt csak azért írtam le hátha tudtok jobb módszert erre. Üdvözlettel!
Kitágításra én fúróhegyet használnék, elvégre erre találták ki
Sziasztok!
Van egy zalman zm600 hp 600w activ pfc-s tápom a következő hibával: Ha számítógépet kötök rá, akkor nagyon változik az összes kimenő feszültség (serceg a főtrafó) és nem indul az alaplap, mert a power good kimeneteten nincs meg az 5v. DE! ha leterhelem a lila drótot a vsb-t úgy, hogy kötök rá egy 12v 10w izzót, akkor a táp tökéletes megy rajta a gép is. Asztalon is akkor jó ha, a vsb-n minimum 10w terhelés van. Ez esetben műszeresen megvan minden feszültség, stabil és a powergood is jó. Tehát a táp akkor jó ha 10w terhelés van a vsb-n, ha nincs alaplappal sem indul. Ez mitől lehet?? (elkókat cseréltem, szemre nem voltak púposak egyik sem) Köszönöm Üdv! A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Üdv!
Meg kéne vizsgálni az SB+5V -ot, hogy terhelés nélkül mekkora a feszültsége, illetve a vezérlő IC mekkora feszültséget kap. Aztán kéne terhelve is vizsgálni, és szintén a vezérlő IC-t is. Gyanítom, hogy a készenléti áramkörnél nem stimmel valami, vagy pedig -mivel külön leágazásról szokott menni a trafóról a vezérlő áramkör tápellátása- a vezérlő IC feszültségét előállító részen valami áramszivárgás lehet, vagy megnyúlt dióda, esetleg rosz kondenzátor.
Majdnem eltaláltad ott a pont! Az ic-t(secunder oldalon, a kimeneti feszültséget ami figyeli) és a vsb diódáját kellett cserélni(megnyúlt) és most már jó a táp.
Nagyon köszi a hsz-t Üdvözlettel!
Nagyon szívesen!
Had kérdezzem meg, hogy az SB 5V -ot stab. kockával állította elő az áramkör? Az opto(?)csatoló és társai az 5V-ot "figyelte", vagy a vezérlő IC tápfeszültségét?
Az 5vsb egy külön kapcsolóüzemű "kis áramkörről" van megoldva, 1db fet (4n60) a meghajtásával és kistrafó. (szokott módon ahogy más tápoknál is van, festab nincs benne)
2db opto van és az egyik az 5v-ot, még a másik az ic feszültségét figyeli. Annyi volt a gond, hogy az ic tápfeszültsége nagyon ingadozott. Ha beterheltem az sb-t, akkor viszont kevésbé változott (a nyúlt dióda miatt, bár a kondit is cseréltem---műszer szerint a kondi jó volt) Üdv! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Igen, tudom hogyan szoktak ezek felépülni. Szóval 2db optocsatoló volt (WOW!)... Erre voltam kíváncsi, így már teljesen világos minden. Köszi.
bocs, nem kioktatás volt . Nehogy annak vedd. Köszi még egyszer. Üdv!
Sziasztok!
Van egy PC tápom,és ezt szeretném átalakítani egy tetoválógép táppá,ehhez kérném a segítségeteket.Paramétereiben a táp ideális a tetoválógéphez.Azt szeretném,hogy a feszültség 0-12V között szabályozható legyen,és visszajelzés is legyen róla.A dizájn miatt inkább analóg visszajelzést szeretnék. Arra gondoltam,hogy csak sorba kapcsolok a kimenettel egy potmétert,utána párhuzamosan rákötök egy ehhez hasonló feszültségmérőt,és onnan már a csatlakozókat.Szerintetek életképes ötlet?Vagy van valakinek tapasztalata ilyen téren? A táp adatlapját mellékeltem. Előre is köszi Idézet: „Szerintetek életképes ötlet?” Ha a ráakasztandó terhelés nagyon pici (max. 1-2 Watt), és nem ingadozik időben, hanem fix teljesítményű, akkor működhet. Nagyobb teljesítmény esetén nem fogsz találni akkora potmétert emberi áron, ami bírná. Ha pedig ingadozó a terhelés teljesítménye, akkor a potméter tekergetése nélkül a feszültség is ingadozni fog a terheléstől függően. Szóval azt tippelem, hogy ez nem lesz neked így jó...
Köszönöm a gyors választ.Elvileg max-on 24W-ot fogyaszt,de 8W fölé ritkán megy.A terhelés nagyjából egyenletes,csak sok a ki-be kapcsolás.Gondoltam,hogy ez így túl egyszerű lesz.Gondolom akkor kell valami szabályozó áramkör,és a pc táp 12V-os kimenete lesz a "trafóm",amit majd stabilizálok,és szabályozok?
Először tisztázni kell néhány dolgot. Milyen vezérlő van a tápban? A 494-el gyerekjáték variálni, a többivel elég macerás. Kell-e stabil feszültség, vagy elég ha csak állítható? A 494 esetében megvan mindkét opció, tehát ha nem fontos hogy stabil legyen (a 8-20W-nyi terhelés nem nagyon fogja megterhelni), akkor csak a visszacsatolást kell kikötni, és a DT lábat egy poti segítségével a Vref-re húzva máris állítható feszültséged van, 0 és kb. 26V között.
A másik megoldás hogy a kimenetre egy LM317-es füszültség szabályozó áramkört építesz amivel 1,2-12v-ig szabályozhatod a kimenő részt és 1,5A-t bír.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
További kérdés, hogy életvédelmileg mit igényel egy tetoválógép...
Üdv Inhouse
Ge Lee: Neten nem találtam milyen vezérlő van benne,most nincs nálam de estére megnézetem.
zsompi: Ha egy ilyet simán rákötnék a 12V-os kimenetre,akkor működne?Nem baj,hogy egyenáram? Inhouse: Nem tudok róla,hogy a gyári tápok el lennének látva bármilyen védelemmel is.Általában csak annyi adat van megadva,hogy 1-12V 2A. Idézet: „Nem tudok róla,hogy a gyári tápok el lennének látva bármilyen védelemmel is.” Ez nem mentesít a felelősség alól! A gyárinál a felelősség a gyártóé, de ha Te machinálsz, akkor a Tiéd. Ezt mindig tartsd szem előtt, jó tanácsként mondom.
Nem baj neki mivel a tetováló gépek egyen ill. váltakozó feszültséggel is üzemelnek.
Egyébként a tetoválógép fém kasznián állandó jelleggel ott van a feszültség csak a negatív illetve a pozitív feszültség van el szeparálva egymástól (nem véletlenül). Haver gyári tetoválógép trafófába LM2576-os (1,25-57V 3A Adatlap 15.oldal) fesz. szabályzó ic dolgozik. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |