Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   115 / 200
(#) Inhouse válasza szucsip hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Gondolom a -5V-ra nem kell komoly áram, csak néhány mA. Ezesetben pl. 34063, vagy hasonlóval csinálj a +5V-ból...

Üdv
Inhouse
(#) Ge Lee válasza zoli01 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Alkonykapcsolót lehet csinálni egy fényelemmel meg 1-2 tranyóval és bőven elég neki 5V. A kimenetére meg kell még egy tranyó, ami rövidre zárja a power on-t a gnd-vel.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Köszönöm a javaslatot, de minimális számú (~4db) alkatrészt akarok beépíteni, mert nincs hely. Nagyon zsúfolt az egész. A -5V tényleg csak pár miliamperre kell. 2db precíziós műv. erősítőt tápjához használom majd.
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Idézet:
„A -5V tényleg csak pár miliamperre kell.”

Egy ICL7660, vagy valami hasonló kondi-kapcsolgatós IC akkor Neked elég lehet.
(#) proli007 válasza szucsip hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Hello!
Ráadásul, ha az OPA nem a PC tápban van helyileg, akkor ott is előállíthatod a -5V-ot, ahol az OPA van..
üdv! proli007
(#) 1984white hozzászólása Nov 28, 2012 /

Sziasztok!

Szerintetek az miért van, hogy rengeteg pctápban és alaplapon is a 12voltra 10voltos kondit tesznek a sínaiak? (sőt 6.3voltost is találtam már)

Garanciás megfontolásból stb?

Továbbá ha nagyobb feszültségű és vastagabb lábú kondit teszek a régi kondi helyére, ti hogyan oldjátok ezt meg? (fúrás stb)

Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Profitmaximalizálásnak hívják közgazdasági körökben
(#) zoli01 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Köszönöm a hozzászólásokat,probléma megoldva.
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

Valamit benézhettél, oda nem raknak 10V-osat hanem 16V-osat szoktak. A 10V-os kondik az 5V-os ágban vannak.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Valóban találtam már ilyet! Sajnos igaz. Monitortápra is volt már példa.

Ja és a kérdésem: Ha ilyen 10V kondi helyett 16voltost teszek be, akkor az a gondom általában hogy vastagabb a 16v kondinak a lába .

Ti mit javasoltok ez ügyben? (fúrjam stb?) ----Alaplapokra jellemző ez a dolog.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Nov 30, 2012 / 1

Kizártnak tartom hogy ahol 12V van oda 10V-os kondit tegyenek, ilyet a kínai sem csinál. Legalább 50-60db tápot javítottam illetve bontottam már szét, de ilyennel nem találkoztam, biztos hogy elnézted.
A 16V-os kondinak nem szokott vastagabb lenni a lába mint a 10V-osnak. Ezzel egyébként is csínján kell bánni (leginkább mérni kell), mert lehet hogy a nagyobb feszültségű kondinak az ESR-je is nagyobb, és akkor több kárt csináltál mint hasznot. Pl. a meghajtásban ahol 1µF/50V-os kondi van, oda nem rakhatod be az 1µF/100V-osat, mert míg az előbbinek 1,8-2,2 ohm az ESR-je új korában, addig az utóbbinak 6,5 ohm. Illetve belerakhatod, csak akkor ne csodálkozz ha néhány hónap után tönkremegy.
(#) Inhouse válasza 1984white hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Valamit szerintem is benéztél, ilyennel még én sem találkoztam. De valószínűtlen is, mivel legalább új korában működnie kellene a kínai szemétnek is, de 12V-ra 10, vagy éppen 6,3V-os kondit kötve már nincs tolerancia, az akár robbanhat is, de minimum kifúj.
A feszültség miatt nem változik akkorát a lábátmérő, hogy ne menjen bele. Kapacitásra és gyártási szórásra igen. Kicsit meg kell bővíteni, ügyelve a forrpont épségére. Sajnos olyan viszont van, hogy a gyártó a NYÁK furatait túl passzosra csinálja és a kiforrasztás is rémálom...

Üdv
Inhouse
(#) 1984white válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ok! Köszi értem.

Ha legközelebb belefutok ilyenbe, akkor fényképet is küldök. Nem állítom hogy tévedhetetlen vagyok félreértés ne essen.

Köszönöm a választ.

Az alaplapoknál van hogy nagyon szűk a lyuk, azt találtam ki, hogy hőlégfúvóval veszem ki a kondit (ayoue 968a+) és pákával rakom vissza az újat ja és varrótűvel tágítom a lyukat kivétel után.

A varrótűre nem olyan jól tapad a cin meglátásom szerint.

Ezt csak azért írtam le hátha tudtok jobb módszert erre.

Üdvözlettel!
(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Kitágításra én fúróhegyet használnék, elvégre erre találták ki
(#) 1984white hozzászólása Dec 5, 2012 /

Sziasztok!

Van egy zalman zm600 hp 600w activ pfc-s tápom a következő hibával:
Ha számítógépet kötök rá, akkor nagyon változik az összes kimenő feszültség (serceg a főtrafó) és nem indul az alaplap, mert a power good kimeneteten nincs meg az 5v.
DE! ha leterhelem a lila drótot a vsb-t úgy, hogy kötök rá egy 12v 10w izzót, akkor a táp tökéletes megy rajta a gép is. Asztalon is akkor jó ha, a vsb-n minimum 10w terhelés van. Ez esetben műszeresen megvan minden feszültség, stabil és a powergood is jó.
Tehát a táp akkor jó ha 10w terhelés van a vsb-n, ha nincs alaplappal sem indul.
Ez mitől lehet?? (elkókat cseréltem, szemre nem voltak púposak egyik sem)

Köszönöm Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1

Üdv!

Meg kéne vizsgálni az SB+5V -ot, hogy terhelés nélkül mekkora a feszültsége, illetve a vezérlő IC mekkora feszültséget kap. Aztán kéne terhelve is vizsgálni, és szintén a vezérlő IC-t is.
Gyanítom, hogy a készenléti áramkörnél nem stimmel valami, vagy pedig -mivel külön leágazásról szokott menni a trafóról a vezérlő áramkör tápellátása- a vezérlő IC feszültségét előállító részen valami áramszivárgás lehet, vagy megnyúlt dióda, esetleg rosz kondenzátor.
(#) 1984white válasza szucsip hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Majdnem eltaláltad ott a pont! Az ic-t(secunder oldalon, a kimeneti feszültséget ami figyeli) és a vsb diódáját kellett cserélni(megnyúlt) és most már jó a táp.

Nagyon köszi a hsz-t Üdvözlettel!
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Nagyon szívesen!

Had kérdezzem meg, hogy az SB 5V -ot stab. kockával állította elő az áramkör? Az opto(?)csatoló és társai az 5V-ot "figyelte", vagy a vezérlő IC tápfeszültségét?
(#) 1984white válasza szucsip hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Az 5vsb egy külön kapcsolóüzemű "kis áramkörről" van megoldva, 1db fet (4n60) a meghajtásával és kistrafó. (szokott módon ahogy más tápoknál is van, festab nincs benne)

2db opto van és az egyik az 5v-ot, még a másik az ic feszültségét figyeli.
Annyi volt a gond, hogy az ic tápfeszültsége nagyon ingadozott. Ha beterheltem az sb-t, akkor viszont kevésbé változott (a nyúlt dióda miatt, bár a kondit is cseréltem---műszer szerint a kondi jó volt)

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Igen, tudom hogyan szoktak ezek felépülni. Szóval 2db optocsatoló volt (WOW!)... Erre voltam kíváncsi, így már teljesen világos minden. Köszi.
(#) 1984white válasza szucsip hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

bocs, nem kioktatás volt . Nehogy annak vedd. Köszi még egyszer. Üdv!
(#) barany35 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Sziasztok!
Van egy PC tápom,és ezt szeretném átalakítani egy tetoválógép táppá,ehhez kérném a segítségeteket.Paramétereiben a táp ideális a tetoválógéphez.Azt szeretném,hogy a feszültség 0-12V között szabályozható legyen,és visszajelzés is legyen róla.A dizájn miatt inkább analóg visszajelzést szeretnék.
Arra gondoltam,hogy csak sorba kapcsolok a kimenettel egy potmétert,utána párhuzamosan rákötök egy ehhez hasonló feszültségmérőt,és onnan már a csatlakozókat.Szerintetek életképes ötlet?Vagy van valakinek tapasztalata ilyen téren? A táp adatlapját mellékeltem.
Előre is köszi

DSCF2727.JPG

(#) _vl_ válasza barany35 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Idézet:
„Szerintetek életképes ötlet?”

Ha a ráakasztandó terhelés nagyon pici (max. 1-2 Watt), és nem ingadozik időben, hanem fix teljesítményű, akkor működhet. Nagyobb teljesítmény esetén nem fogsz találni akkora potmétert emberi áron, ami bírná. Ha pedig ingadozó a terhelés teljesítménye, akkor a potméter tekergetése nélkül a feszültség is ingadozni fog a terheléstől függően.

Szóval azt tippelem, hogy ez nem lesz neked így jó...
(#) barany35 válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Köszönöm a gyors választ.Elvileg max-on 24W-ot fogyaszt,de 8W fölé ritkán megy.A terhelés nagyjából egyenletes,csak sok a ki-be kapcsolás.Gondoltam,hogy ez így túl egyszerű lesz.Gondolom akkor kell valami szabályozó áramkör,és a pc táp 12V-os kimenete lesz a "trafóm",amit majd stabilizálok,és szabályozok?
(#) Ge Lee válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Először tisztázni kell néhány dolgot. Milyen vezérlő van a tápban? A 494-el gyerekjáték variálni, a többivel elég macerás. Kell-e stabil feszültség, vagy elég ha csak állítható? A 494 esetében megvan mindkét opció, tehát ha nem fontos hogy stabil legyen (a 8-20W-nyi terhelés nem nagyon fogja megterhelni), akkor csak a visszacsatolást kell kikötni, és a DT lábat egy poti segítségével a Vref-re húzva máris állítható feszültséged van, 0 és kb. 26V között.
(#) zsompi válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

A másik megoldás hogy a kimenetre egy LM317-es füszültség szabályozó áramkört építesz amivel 1,2-12v-ig szabályozhatod a kimenő részt és 1,5A-t bír.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) Inhouse válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

További kérdés, hogy életvédelmileg mit igényel egy tetoválógép...

Üdv
Inhouse
(#) barany35 hozzászólása Dec 17, 2012 /

Ge Lee: Neten nem találtam milyen vezérlő van benne,most nincs nálam de estére megnézetem.
zsompi: Ha egy ilyet simán rákötnék a 12V-os kimenetre,akkor működne?Nem baj,hogy egyenáram?
Inhouse: Nem tudok róla,hogy a gyári tápok el lennének látva bármilyen védelemmel is.Általában csak annyi adat van megadva,hogy 1-12V 2A.
(#) Frankye válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Idézet:
„Nem tudok róla,hogy a gyári tápok el lennének látva bármilyen védelemmel is.”

Ez nem mentesít a felelősség alól! A gyárinál a felelősség a gyártóé, de ha Te machinálsz, akkor a Tiéd. Ezt mindig tartsd szem előtt, jó tanácsként mondom.
(#) zsompi válasza barany35 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Nem baj neki mivel a tetováló gépek egyen ill. váltakozó feszültséggel is üzemelnek.
Egyébként a tetoválógép fém kasznián állandó jelleggel ott van a feszültség csak a negatív illetve a pozitív feszültség van el szeparálva egymástól (nem véletlenül).

Haver gyári tetoválógép trafófába LM2576-os (1,25-57V 3A Adatlap 15.oldal) fesz. szabályzó ic dolgozik.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Következő: »»   115 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem