Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Szia!
Egyforma mindkettő, csak az egyik neve elől lemaradt az "FD". A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
Sziasztok!
Át alakítottam egy ATX-es pc tápot nagyobb kimenő feszültségre 14.5V-ra de az a gondom vele, hogy ha 50W körüli terhelést teszek rá akkor letiltja az áramkorlát. A pc-ben KA7500 és LM339-es ic-k vannak. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom megváltoztatni az áramkorlát nagyságát?
Üdv!
Biztos, hogy az áramkorlát lép közbe? Az 5V 3,3V , -12V (esetleg -5V) ágakat kigyomláltad? A power good jelzés áramköre nem hat vissza a szabályzásra? (Azt leépítetted?)
Hali a power good részt nem piszkáltam, de a többi részét leszedt.
Fura, hogy a PG nem szól a 14V miatt.
A problémádra meg azt tanácsolnám, hogy nézz szét a 12V-os ágban a tekercsek környékén. Ott szokták figyelni a tekercsen eső feszültséget, amiből következtetnek az áramra. De persze az is lehet, hogy a Te tápodba nem így van megoldva a dolog.
Egy fontos dolgot elfelejtettem megkérdezni. Mivel gyanús hogy a terhelést W-ban adod meg és nem amperban, ezért már ugyan rákérdezek: Ugye nem egy 50W-os villanyizzóval terhelted?
Ha a válasz nem, akkor van egy ötletem: Nézd meg, hogy melegszenek-e az egyenirányító diódák a 12V ágnál. Ha nem melegszenek, akkor vedd visszább a kimeneti feszültséget mondjuk 10-11V-ra, és ott terheld meg több mint 5A -rel. Kíváncsian várom a tapasztalatokat A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
De igen 50W-os izzóval terheltem meg (csak ez volt épp itthon terhelésnek) de van amikor nem kapcsol le a táp és van amikor azonnal. A táp egy 150W környéki peltier-t fog hajtani, és szerettem volna kipróbálni, hogy huzamosabb ideig bírja e a táp de sajna hol le kapcsol hol nem.
Az izzó PTC jellegű terhelés, hidegen többszörös névleges árammal indul!
Mérd meg hidegen ohmmérővel és számolj, valószinűleg beindíatja az áramkorlátot az áramlökés. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
Ha egy megfelelően nagy induktivitású tekercset teszel sorba az izzóval, akkor gond nélkül fog világítani a PC tápról. Csak aztán vigyázz a lecsatlakoztatással! ( Ha a tekercs a pozitív tápágban van, akkor magát a tekercset is csatlakoztasd le az izzóval együtt, és a GND ről menjen egy dióda a + kimenet felé úgy, hogy a katód legyen a földön, az anód pedig a "jelenlegi kimenet" és a tekercs között. Így nem fog ívet húzni) Egy trafó szekunder tekercse megfelel amúgy. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
A negatív feszültségű ágak meglétét hiányolja a táp. A KA7500 kapcsolásaiban jellemzően úgy oldották meg a feszültségek meglétének ellenőrzését, hogy "párhuzamosították" a terhelő áram figyelésével. Persze rengeteg kapcsolási megoldás van, lehet más probléma is, de én már jártam így.
Üdv!
Ha úgy van ahogy mondod, akkor miért csak nagy terhelésre tilt..?
Próbáltam már a többi ágat is terhelni de akkor is ugyan úgy lekapcsol...
Mindjárt megpróbálom a tekercses változatot.
Arra a megoldásra jutottam, hogy ha a bekapcsoláskor rajta van a terhelés akkor minden gond nélkül bekapcsol.
Sziasztok!
ATX trafók adatait szeretném megszerezni ha esetleg valaki ilyen katalógust vagy hasonlót tudna linkelni, egy URL35LB02 trafó adatai érdekelnének különösebben.
Sziasztok,engem csak az érdekelne,hogy tudom bekapcsolni? rádugom a kábelt,és valamit ösze kéne kötnöm h bekapcsoljon,csak erre lennék kiváncsi, elöre is köszi.
Szia!
Így.
Üdv. Segítségre lenne szükségem 24voltos kapcsi tápot szeretnék szabályozni konkrét a feszültséget 0tol 24voltig.
Esetleg van valakinek ötlete hogyan lehetne ezt megoldani valahogy atalakítani a tápot? Válaszokat előre is köszönöm
Azért ez így nagyon tág ... Tudod, mennyi? 39! Mi 39? Mi mennyi? Szerinted, hogy tovább ???
Az, amit szeretnél, az röviden és egyszerűen fogalmazva: nem fog menni. Egy fix kapcsolóüzemű tápot nem lehet 0V-ig leszabályozni, mert nem arra tervezték. Tehát a "nyúljunk bele" megoldás nem működik.
Rakhatnál mögé egy komplett szabályozható tápegység kapcsolást, de akkor meg a 24V-ot feljebb kell turbózni, mert a plusz tápegység kapcsoláson is fog valamennyi feszültség esni, és ha a kimeneten kell a 24V, akkor az eredeti tápból ennél többet ki kell nyerni.
powernet adc2120 tipusú tápról van szó. Csak úgy általánosan kérdeztem hogy van e valami megoldás mit kell változtatni hogy a feszt tudjam szabályozni.
Erről beszélsz? Lásd melléklet. Ha igen, én nem buherálnék bele, hanem ráküldenék egy analóg szabályzót, amennyiben valóban 30V a kimenet. A legbiztonságosabb megoldásnak ez tűnik nekem.
Igen ez. Analóg szabályozó alatt mit értesz? valami külső szabályozó?
Kapcsolóüzemű tápegységeknél a feszültségszabályozást jellemzően a pl.TL431 (Programmable Shunt Regulator) és egy optocsatoló pl. 4N25 páros végzi. Pontosabban a TL431 és ennek a referencia feszültsége (itt 2.5 volt) határozza meg a legalacsonyabb szabályozott feszültséget.
Összegezve : a TL431 bemenetére kötött osztó hálózattal a tápegység kimeneti feszültsége esetedben 3V és közel 30 Volt között tetszőlegesen változtatható. Idézet: „a tápegység kimeneti feszültsége esetedben 3V és közel 30 Volt között tetszőlegesen változtatható.” Khm. Feltéve, hogy a vezérlő IC-t a nem a főtrafóról táplálja a táp. Mert az ugye a névleges feszültség feléről/negyedéről/tizedéről vagy elfut, vagy nem.
Tovább tudnánk segíteni, ha elmondanád, mekkora áramot szeretnél használni? Ha 1mA-t, akkor elég egy poti is, ha 1A-t, akkor LM317, ha többet, akkor ajánlunk további lehetőségeket!
Bocsánat az offért, de: Nem lenne egyszerűbb egy disszipatív szabályzót mögékötni...?
Ha nem is az ADC2120, de POWERNET adatlap. Lásd melléklet. Ennek alapján 0-90%-os kitöltési tényezővel lehet számolni így vélhetően a 3Volt elérhető. Egyébként a puding próbája kell, hogy érvényesüljön.
Egy megfelelő potméter bele és mehet a próba.
Köszönöm a válaszokat. Nem szeretnék külön szabályozót szeretném a táp teljes erejét kihasználni szoval megpróbálok azzal a referenciával eljátszani.
Sziasztok!
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ezen: Bővebben: Link a rajzon hány Ohm-os az R212 és az R215 ellenállás és mi a típusa a Q101 és Q102-nek? Köszönöm Peti
sziasztok keszitettem pc tapbol es egy cd rombol egy erositot mukodik is de a tapot szeretnem megcsinalni h 12v-rol is mukodjon nm tudtok segiteni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |