Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Sziasztok!
Egy 12v-os akkumulátoros fúrógépet szeretnék pc táprol üzemeltetni,a problémám az hogy induláskor beleszol a védelem és letilt a táp.Mit tehetnék hogy ne tiltson le?
Semmit. Kiiktathatod a védelmet, de akkor tönkre fog menni a táp. Az egyetlen korrekt megoldás a vezérlés árammódúvá alakítása, de ahhoz a komplett vezérlést át kell alakítani.
Köszönöm a gyors választ.
Még annyit hogy a2005-os vezérlö ic-nek melyik láb a védelem?
Próbáld meg terhelni az 5V-os ágat is, legalább 5-10W-tal, és úgy próbáld meg a fúrógépet! Hátha.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Már probáltam egy 50w-os 12v égövel de semmi,ugyanugy letilt.
Az viszont nem jó. Lehet, hogy a te tápodnál a 12V is figyelve van. Az én tápomban csak az 5V van figyelve, így ha jól megterhelem a 12V-ot, le is esik 9V-ra, viszont kijön vagy 6-10A is, és nem tilt le. Próbáld meg a 12V figyelését kiiktatni. Legrosszabb esetben zárlatba mennek a félvezetők...
Mivel írta, hogy 2005-ös IC-je van, amiről tudható, hogy mindegyik kimenetét figyeli, így nem lehet, hanem biztos, hogy a 12V is "figyelve van"... A 12V figyelése úgy iktatható ki, hogy máshonnan kell fix 12V-ot adni az IC adott bemenetére. Csak ugye ilyen 12V nem terem a tápban, csak az, amit pont nem akarunk figyelni...
Üdvözletem mindenkinek.
Kaptam egy HuntKey LW-8250plus tápot amelyet működés közben kapcsoltak át 115V-ra. Először az egyik hűtőbordán lévő 2sc2625-ös tranzisztor cseréjével megjavult, majd másnap mikor bedugtam a konnektorba szikrázás és füst kíséretében leégett a készenléti feszültség transzformátora+2 ellenállás. Ezek fügvényében kérdezném hogy át lehet-e (egyátalán érdemes-e vele bíbelődni) és hogyan lehetne átalakítani AT stílusúra, vagy egy külön kis táppal egy külső tápfeszültséget adni a vezérlő IC-nek?
Sziasztok!
Látja valaki ebben az AT tápban a készenléti trafót? Mert én csak a tranzisztor meghajtó trafót találom, meg a főtrafót. A TL494 a tápfeszültséget pedig a kimeneti 12V-ről kapja. De akkor hogyan indul be a rezgés? Vagy a tranzisztor hajtó transzformátornál kellene nézelődnöm? Néztem egy rajzon, ahol 0.04ohmos söntön figyelik a sec. oldal áramát, és egy potival lehet állítani a kimenő áramot 16A-ig, mi történik rövidzárlat esetén? A kimenő feszültség leesik annyira, hogy a 0.04 ohmos söntön olyan alacsony legyen, hogy rajta a beállított áram folyjon, tehát valójában szimpla feszültség korlátozás lenne? Bővebben: Link Köszönöm, hogy automatikusan menti a hsz-t a fórum! Nagyon jó ötlet volt! A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
Hello! AT tápban nincs készenléti. A végfok magától indul el, mert van két ellenállás, ami kinyitja a tranyókat, és a meghajtó trafó visszacsatolásán keresztül berezeg. Ha már van valami táp, a TL átveszi a vezérlést. Ezért nem is lehet igazán leszabályozni.
Egy áramkorlátozás, mindig a feszültség leszabályozásán keresztül működik. üdv!
Köszönöm a választ! Tehát a feszültséget lefelé nem tudom csökkenteni, csak kis mértékben, és ha emelem, akkor pedig a TL494 tápját le kell stabilizálnom. Jól hangzik! Néha kérdezek teljesen egyértelmű dolgokat is, mint pl. az áramkorlátozás...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
Hello! Egyszerűbb ha keresel egy ATX tápot.. Nem?
Helló!
A kérdés jó, csak nem tudok rá válaszolni. Valószínűleg ATX tápom is van, de mivel még nincs a tápnak célja, így először megérteni szeretném a működését. Most azon gondolkodtam, hogy nagy butaság lenne, ha a pc táp 5V-os szekunder tekercsére rákötnék egy másik pc táp trafó 5V-os tekercsét? Így lenne leválasztott 230V-om. Ha még bűvészkedek egy kicsit a TL494 1-es lábán, akkor még szabályozható is lenne, akár áramkorláttal. Régóta szükségem lenne egy megbízható leválasztó transzformátorra. Van ennek az ötletnek értelme? A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Esetleg ha beraknál egy sima paneltrafót, egy Graetz + pufferkondi + 78xx társaságában? Ha már barkácsolsz...
Erre én is gondoltam, ennél biztosabb megoldás nincs is nagyon.
Hello!
"..nagy butaság lenne.." Talált süllyedt! "Régóta szükségem lenne egy megbízható leválasztó transzformátorra." Akkor azt kell venni, vagy egy szabályozható toroidot, "cipőt a cipőboltban jeligére". üdv!
Hello! Köszi a választ.
Ha kiveszem a "megbízható" és "szabályozható" jelzőket, akkor működőképes lenne? A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Úgy érted, hogy két PC-tápot "szembefordítasz", és akkor a második PC táp hálózati betáp oldalán "kijön" a 220V színusz? Ez nagyon messze van a valóságtól...
Nem-nem! Az első PC táp trafó szekunderéről leszedek mindent, és ide csak egy másik PC táp trafó szekundere csatlakozna. Tehát mintha normál esetben két trafót szembe fordítanál, 230V->12 és erre kötöd rá 12V->230V. Annyi a különbség, hogy az első trafó primerét félvezetők kapcsolgatják. A 2. trafóról lejövő 230V-ot pedig egyenirányítanám, és ezzel a feszültséggel már sok kapcsolóüzemű cuccot lehetne próbálni, és mérni. Mit gondoltok? Elvileg működnie kellene, hiszen váltófeszültség van az első trafó szekunderén, amit ha másik trafóra kötsz, akkor a menetszámok arányában transzformálódni fog a feszültség.
Hello! Ja, egyenfeszültséget lehet vele előállítani. De azt vedd figyelembe, hogy a meghajtás félhídban történik. Vagy is visszatrafálva fele feszültséget fogod kapni. Avagy két trafó kell, a régi primerek soros kötésével. Egyenirányítani és szűrni, mint az eredeti PC-táp kimenetén átlagolással. Mert különben a kitöltés hiába változik, a csúcsérték azonos marad. ect.. üdv!
Ha csak próbálgatáshoz, méréshez kell, akkor egyenirányítod és szűröd a második trafó szekunderét, amin lesz majd kb. 150V-od (vagy feszkétszerező egyenirányítást használsz és akkor 300V). Erre akasztasz egy 0,5-1A-es analóg szabályozót (de még az sem kell csak egy poti meg egy áteresztő), valamint kiegészíted áramkorláttal és kész. Van fesszabályozás (pontosabban állítási lehetőség) 0-150V között, meg áramkorlát, ami a legtöbb feladathoz elég.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Köszi a tippet, szuper lenne! Valaki rakott is fel nagyfeszültségű szabályozható tápot kb. 500mA áramkorláttal, el is mentettem, ide pont jó lesz! És akkor nem is kell a PC tápot megbuherálnom, minden védelem működni fog benne.
Üdv mindenki !
Valaki kísérletezett már PC trafó szekunder (3.3/5V) tekercs kivezetéseire kötve (~) 20 mm átmérő/10 menet 0.6 0.8 mm CuZ dróttal (nagyfrekis edzőt ) készíteni ? TV trafóval ment , gombostű OK , ~100 Watt . Üdv János
A TV trafót tipikusan záróüzemben használják. Ott nem olyan nagy gond, ha rövidre zárod a kimenetet. A PC táp pedig push-pull meghajtású, a zárlat "átkerül" a kapcsolóelemekre is.
Fontos lenne, hogy korlátozd a maximális impulzusszélességet, vagy ami mégjobb: pulse -by- pulse áramkorlát használata (így ha nagy permeabilitású anyagot teszel a tekercsbe, akkor nő az induktivitás--> szélesebb impulzus kell ugyan akkora teljesítményhez, ami az edzendő anyagot fűti)
Kösz a választ ,én próbáltam ( kísérleteztem ) a TV 230 Voltos trafó osztott csévetestes szekunder lebontva és újra tekerve (! varrtam ! ) , úgy 50 - 100 Watt . Lefut a gombaszezon kísérlet folytat . A végeredmény , működő dologról majd beszámolok . A 300 - 400 Watt jobban esne ! Itt [quote]ami az edzendő anyagot fűti)/quote] a VAS mágneses részeit forgatja a tekercs , súrlódás fűti , maga a tekercs elvileg hideg marad . Próbálkozom PC táppal kondi kicsatolással .
Sziasztok!
Szerintetek ez:Bővebben: Link hogy van vezérelve vagyis milyen típusú lehet én félhidra gondoltam de a 2 FET nem egyforma. köszi előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |