Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   131 / 200
(#) zoli01 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok!
Egy 12v-os akkumulátoros fúrógépet szeretnék pc táprol üzemeltetni,a problémám az hogy induláskor beleszol a védelem és letilt a táp.Mit tehetnék hogy ne tiltson le?
(#) Ge Lee válasza zoli01 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Semmit. Kiiktathatod a védelmet, de akkor tönkre fog menni a táp. Az egyetlen korrekt megoldás a vezérlés árammódúvá alakítása, de ahhoz a komplett vezérlést át kell alakítani.
(#) zoli01 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Köszönöm a gyors választ.
Még annyit hogy a2005-os vezérlö ic-nek melyik láb a védelem?
(#) Kovidivi válasza zoli01 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Próbáld meg terhelni az 5V-os ágat is, legalább 5-10W-tal, és úgy próbáld meg a fúrógépet! Hátha.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) zoli01 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Már probáltam egy 50w-os 12v égövel de semmi,ugyanugy letilt.

Az 5V-os ágra raktad a 12V-os izzót?
(#) zoli01 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Igen.

Az viszont nem jó. Lehet, hogy a te tápodnál a 12V is figyelve van. Az én tápomban csak az 5V van figyelve, így ha jól megterhelem a 12V-ot, le is esik 9V-ra, viszont kijön vagy 6-10A is, és nem tilt le. Próbáld meg a 12V figyelését kiiktatni. Legrosszabb esetben zárlatba mennek a félvezetők...
(#) zoli01 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Ok kösszi az ötletet.
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Mivel írta, hogy 2005-ös IC-je van, amiről tudható, hogy mindegyik kimenetét figyeli, így nem lehet, hanem biztos, hogy a 12V is "figyelve van"... A 12V figyelése úgy iktatható ki, hogy máshonnan kell fix 12V-ot adni az IC adott bemenetére. Csak ugye ilyen 12V nem terem a tápban, csak az, amit pont nem akarunk figyelni...
(#) tamas9702 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Üdvözletem mindenkinek.

Kaptam egy HuntKey LW-8250plus tápot amelyet működés közben kapcsoltak át 115V-ra. Először az egyik hűtőbordán lévő 2sc2625-ös tranzisztor cseréjével megjavult, majd másnap mikor bedugtam a konnektorba szikrázás és füst kíséretében leégett a készenléti feszültség transzformátora+2 ellenállás.

Ezek fügvényében kérdezném hogy át lehet-e (egyátalán érdemes-e vele bíbelődni) és hogyan lehetne átalakítani AT stílusúra, vagy egy külön kis táppal egy külső tápfeszültséget adni a vezérlő IC-nek?
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok!
Látja valaki ebben az AT tápban a készenléti trafót? Mert én csak a tranzisztor meghajtó trafót találom, meg a főtrafót. A TL494 a tápfeszültséget pedig a kimeneti 12V-ről kapja. De akkor hogyan indul be a rezgés? Vagy a tranzisztor hajtó transzformátornál kellene nézelődnöm? Néztem egy rajzon, ahol 0.04ohmos söntön figyelik a sec. oldal áramát, és egy potival lehet állítani a kimenő áramot 16A-ig, mi történik rövidzárlat esetén? A kimenő feszültség leesik annyira, hogy a 0.04 ohmos söntön olyan alacsony legyen, hogy rajta a beállított áram folyjon, tehát valójában szimpla feszültség korlátozás lenne? Bővebben: Link
Köszönöm, hogy automatikusan menti a hsz-t a fórum! Nagyon jó ötlet volt!
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013

P1010372.JPG

(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Hello! AT tápban nincs készenléti. A végfok magától indul el, mert van két ellenállás, ami kinyitja a tranyókat, és a meghajtó trafó visszacsatolásán keresztül berezeg. Ha már van valami táp, a TL átveszi a vezérlést. Ezért nem is lehet igazán leszabályozni.
Egy áramkorlátozás, mindig a feszültség leszabályozásán keresztül működik. üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Köszönöm a választ! Tehát a feszültséget lefelé nem tudom csökkenteni, csak kis mértékben, és ha emelem, akkor pedig a TL494 tápját le kell stabilizálnom. Jól hangzik! Néha kérdezek teljesen egyértelmű dolgokat is, mint pl. az áramkorlátozás...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hello! Egyszerűbb ha keresel egy ATX tápot.. Nem?
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Helló!
A kérdés jó, csak nem tudok rá válaszolni. Valószínűleg ATX tápom is van, de mivel még nincs a tápnak célja, így először megérteni szeretném a működését.
Most azon gondolkodtam, hogy nagy butaság lenne, ha a pc táp 5V-os szekunder tekercsére rákötnék egy másik pc táp trafó 5V-os tekercsét? Így lenne leválasztott 230V-om. Ha még bűvészkedek egy kicsit a TL494 1-es lábán, akkor még szabályozható is lenne, akár áramkorláttal. Régóta szükségem lenne egy megbízható leválasztó transzformátorra.
Van ennek az ötletnek értelme?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Esetleg ha beraknál egy sima paneltrafót, egy Graetz + pufferkondi + 78xx társaságában? Ha már barkácsolsz...
(#) Kovidivi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Erre én is gondoltam, ennél biztosabb megoldás nincs is nagyon.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Hello!
"..nagy butaság lenne.." Talált süllyedt! "Régóta szükségem lenne egy megbízható leválasztó transzformátorra." Akkor azt kell venni, vagy egy szabályozható toroidot, "cipőt a cipőboltban jeligére". üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Hello! Köszi a választ.
Ha kiveszem a "megbízható" és "szabályozható" jelzőket, akkor működőképes lenne?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Úgy érted, hogy két PC-tápot "szembefordítasz", és akkor a második PC táp hálózati betáp oldalán "kijön" a 220V színusz? Ez nagyon messze van a valóságtól...
(#) Kovidivi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nem-nem! Az első PC táp trafó szekunderéről leszedek mindent, és ide csak egy másik PC táp trafó szekundere csatlakozna. Tehát mintha normál esetben két trafót szembe fordítanál, 230V->12 és erre kötöd rá 12V->230V. Annyi a különbség, hogy az első trafó primerét félvezetők kapcsolgatják. A 2. trafóról lejövő 230V-ot pedig egyenirányítanám, és ezzel a feszültséggel már sok kapcsolóüzemű cuccot lehetne próbálni, és mérni. Mit gondoltok? Elvileg működnie kellene, hiszen váltófeszültség van az első trafó szekunderén, amit ha másik trafóra kötsz, akkor a menetszámok arányában transzformálódni fog a feszültség.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Hello! Ja, egyenfeszültséget lehet vele előállítani. De azt vedd figyelembe, hogy a meghajtás félhídban történik. Vagy is visszatrafálva fele feszültséget fogod kapni. Avagy két trafó kell, a régi primerek soros kötésével. Egyenirányítani és szűrni, mint az eredeti PC-táp kimenetén átlagolással. Mert különben a kitöltés hiába változik, a csúcsérték azonos marad. ect.. üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Köszönöm a választ!
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Ha csak próbálgatáshoz, méréshez kell, akkor egyenirányítod és szűröd a második trafó szekunderét, amin lesz majd kb. 150V-od (vagy feszkétszerező egyenirányítást használsz és akkor 300V). Erre akasztasz egy 0,5-1A-es analóg szabályozót (de még az sem kell csak egy poti meg egy áteresztő), valamint kiegészíted áramkorláttal és kész. Van fesszabályozás (pontosabban állítási lehetőség) 0-150V között, meg áramkorlát, ami a legtöbb feladathoz elég.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Köszi a tippet, szuper lenne! Valaki rakott is fel nagyfeszültségű szabályozható tápot kb. 500mA áramkorláttal, el is mentettem, ide pont jó lesz! És akkor nem is kell a PC tápot megbuherálnom, minden védelem működni fog benne.
(#) fater0827 hozzászólása Jún 5, 2013 /

Üdv mindenki !
Valaki kísérletezett már PC trafó szekunder (3.3/5V) tekercs kivezetéseire kötve (~) 20 mm átmérő/10 menet 0.6 0.8 mm CuZ dróttal (nagyfrekis edzőt ) készíteni ?
TV trafóval ment , gombostű OK , ~100 Watt .
Üdv János
(#) szucsip válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

A TV trafót tipikusan záróüzemben használják. Ott nem olyan nagy gond, ha rövidre zárod a kimenetet. A PC táp pedig push-pull meghajtású, a zárlat "átkerül" a kapcsolóelemekre is.

Fontos lenne, hogy korlátozd a maximális impulzusszélességet, vagy ami mégjobb: pulse -by- pulse áramkorlát használata (így ha nagy permeabilitású anyagot teszel a tekercsbe, akkor nő az induktivitás--> szélesebb impulzus kell ugyan akkora teljesítményhez, ami az edzendő anyagot fűti)
(#) fater0827 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Kösz a választ ,én próbáltam ( kísérleteztem ) a TV 230 Voltos trafó osztott csévetestes szekunder lebontva és újra tekerve (! varrtam ! ) , úgy 50 - 100 Watt . Lefut a gombaszezon kísérlet folytat . A végeredmény , működő dologról majd beszámolok . A 300 - 400 Watt jobban esne ! Itt [quote]ami az edzendő anyagot fűti)/quote] a VAS mágneses részeit forgatja a tekercs , súrlódás fűti , maga a tekercs elvileg hideg marad . Próbálkozom PC táppal kondi kicsatolással .
(#) atti2010 hozzászólása Jún 16, 2013 /

Sziasztok!
Szerintetek ez:Bővebben: Link hogy van vezérelve vagyis milyen típusú lehet én félhidra gondoltam de a 2 FET nem egyforma.

köszi előre is.
Következő: »»   131 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem