Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 25
(#) gammabuta válasza NBalage hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Szia!

Azóta én is kiprbáltam a 36wattos peltieremet eddig egy kb 12wattra tervezet (6V 2.1A) tápegységről használtam, de most vetem egy bikajó 12volt 66wattos trafós stabilizálatlan tápot.

A peltiert rákötöttem erre a jobbfajta tápra meg párhuzamosan a 12voltos ventit ami fújja a levegőt a meleg oldara, furcsán tapasztaltam, hogy a venti alig forgott, a peltier meg nagyon felhevült.
Mind a 66wattot a 36wattos peltier akarta felvenni és sokkar rosszabbul működött a nagy tápról áramkorlát nélkül

Azóta nem is használom az új tápot, de ez igazolja az elméletedet miszerint az adott névleges watt fölött hajta már jobban melegszik és csak árt mint használ.

Már csak egy jófajta olcsó és nem melegedő áramkorlátra lenen szükségem és hajthatnám 30watton addig marad a 12watt amivel jól elvan, bár kitudja mennyit vesz le azislehet többet, sosem mértem ki mennyit tud valójában a kisebbik tápom!
(#) NBalage válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
hát 12 volton vagy 10 ampert is felvehet....
hőmérséklet függő...
ami a nagy gondot jelenti az nem is az hogy kb 1,5-1,2 ohmra kell méretezni hanem ahogy melegszik az egész (átlaghőmérsékletben) mivel félvezető anyag az alap ezét ugye csökken az ellenállása.... ez pedig szabályozatlan esetbe önmagát gerjesztő folyamattá válhat és válik is... ezért kell egy szab táő és azon nézegetni hogy mizu az árammal ill feszültséggel... amikor én mértem volt hogy 1,5 ohmról indult és majd 1,1re is lement... ami jelentős teljesítmény növekedést jelet már. 12v 10A-hez meg nem kell sok matek hogy megnézd mekkora telj..)))
(#) deguss hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
100W-os peltier elemet használnék áramelőállításra. Egyik felét egy napsütötte fekete lemezre tenném, másik felén konst. 12-15°C-os kútvíz keringene.

Tapasztalatok érdekelnének.
(#) deguss válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Ez is egy lehetséges út, de a kútvíz olyan tiszta, hogy nyugodt szívvel iszom belőle. Egy kis szűrő megoldja a problémát, az esetleges szilárd szennyeződéssel szemben. A felszívás a kút aljáról, a visszaeresztés a tetejére történne. Bár ez talán egy részlet az egész problémából, jobban izgat, hogy hogyan tudom a másik felét fűteni. Feketére festett sík alulemeznél jobb a hűtőborda szerű alakzat? Vagy a fűtendő felét egy üvegkamrába kéne tennem (üvegházhatás)?
Az áram arányos az előállított hőmérsékletkülönbséggel, most ha 15°C-os a kútvíz, és el tudok érni 40°C-ot a háztetőn, az már 25°C hőkülönbség, ami nem olyan sok, ezért preferálnék magasabb fűtési hőmérsékletet, jó lenne elérni a 60°C-ot. A napkollektorok is üvegcsőben üzemelnek...
(#) deguss válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Miért menne tönkre a Peltier elem? Az adatlapban csak egy deltaT max van megadva 70°C-kal.
Nem akarom túlbonyolítani, bár tény és való, hogy jó lenne melegvizet is előállítani.
(#) NBalage válasza deguss hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nem is feltétlen arról van szó hogy tönkre teszi mert azért egy 70fokot szerintem még tuti elvisel bár elfelejtettem már az adatlapját...
Főleg a hatásfoka gázos a dolognak. Ha jól jártok akkor néhány %ot el is éri. inkább napelem legyen akkor már
Illetve napkollektor ami csak meleg vízre van mostanában ez a nyerő nem is véletlenül. 80%os hatásfok körül mozognak de lehet hogy 90is megvan.... nekünk egy 4nmes tábla muzsikál a tetőn és 7től 11ig megtermel kb 150-200liter 70fokos meleg vizet, de olykor 250et is
Én mindenképp ezt ajánlom mint újrahasznosítható energiát.
Javasolom hogy ha tényleg kísérletezni akartok akkor vegyetek egy szimla peltiert, egy áramgenerátort, meg két jó hőmérőt, aztán mérjétek ki hogy mizu mert ugye saját tapasztalat fontos... Én annó elszórakáztam vele és inkább hűtés terén érte meg ott is bizonyos körülmények között csak!

első körben mérjétek meg egy hungarocell dobozba zárt peltier hővezetését, ami azért fontos hogy mekkora hőmennyiség megy át rajta pl 50 fokos különbség esetén....
Aztán meg bedobjátok a napkollektoros szerelésbe és megnézitek, hogy melyik oldal mennyi C-fok... ebből az előző alapján megvan az átmenő hőmennyiség.... aztán meg rádobtok egy áramgenerátort feszültségmérővel a két oldalára és megnézitek hogy mikor jön ki belőle a legnagyobb teljesítmény. utána csak egy osztás és megvan tippre: 40fokos különbségi hőmérsékletnél kb 800mV van rajta... belső ellenállása ~1,3ohm tehát legjobb teljesítménynél 1,3ohmal kell leterhelni... ekkor 800mV/2,6ohm=0,30A
Azaz a kimenő telj: 400mV*0,3A=0,12W... ez a hasznos része....
A hővezetésből adódó pedig kb: 8,5Watt ami áthalad rajta plusz a 0,24W.... tehát a hatásfok: 0,12/8,7=1,37%.... nabumm
De jó méregetést hozzá Ha valami kimérte szóljon mindenképp hogy mekkora egyezés v különbözés van mert érdekel
(#) Norberto válasza NBalage hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nekem 65 vagy 75 Celzius-fok rémlik, mármint ekkora az ajánlott max. hőmérséklet-különbség a 2 oldal között. Ilyesmi adatokra emlékszem még régről.
(#) NBalage válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
minőségfüggő
"Műszaki adatok
Üzemi hőmérséklet 200°C-ig; párhuzamosság és síktól való eltérés kevesebb, mint +/-0.02 mm; max. hőmérsékletkülönbség 710K."

Peltier-elemek
(#) banyaiakos válasza NBalage hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Húúúú ezek a conrádos árak
Én is most tervezek peltierrel kisérletezgetni, mivel 70Wosat tudok 2000 alatti áron és érdekel a téma... Notebook hűtéshez talán jó lesz... Beleépítek az asztalba egy alulapot amit peltierrel hűtök és a noti azon lesz Az asztal alatt meg nem fog zavarni egy nagy halk venit ami majd hűti a meleg oldalt... Remélem megvalósítható és ér is valamit Ha nem akkor meg teszek az alulap helyére egy üveglapot az aztalra
szépnapot
(#) NBalage válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Hali
Ér hogyne érne
Attól függ mennyire akarod behűteni.... de egy akár elég is lesz a dologra... kis áramvonalazás és kira lesz)
(#) banyaiakos válasza NBalage hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Hát a noti hátulja megvan emelve 3cm-t, így nyerek vele 5fokot és kényelmesebb is. Játék közbe a vidikártya elég hamar 80 és a proci 70 fokra ugrik amit tart is. A merevlemez is fel-fel kúszik néha 60fokra.
Van egy axiális 24Voltos ventillátorom 12Voltos dugasztápról adok áramot neki és ha az express card nyílásába fújja be a levegőt akkor egész hűvös lesz odabent, csak valami iszonyat hangos. Meg hát a por...
A noti ventije bal felül van, mellette a RAM-ok alatta a vidideókártya, és alul középen a touchpad alatt a HDD. Az express card nyílás is bal alul van. Amit lehet kapni laptophűtőket azokon nem jó helyen vannak a ventik. Ki akarná hűteni a DVD-írót? Tudtam volna olyan hűtőt is hogy középen egy nagy 190mm-es venti csak az orrom előtt vitték el és azóta nem találok magyarországon.
Húúú hát elég off lett de a lényeg hogy 40fokos HDD és kb 60fokos GPU, CPU jó lenne szerintem ha meglehet csinálni. Amúgy ezt az áramvonalas dolgot nem igazán értem.
(#) NBalage válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Szia
igen pont az áramvonalas dolgot részletezted ki... azalatt én is erre gondoltam hogy valahogy oda fújja a levegőt a résbe...am ha azt meg tudod csinálni, hogy egy műanyag tömítéssel úgy lezárni a laptop bemenőnyílását hogy csak a peltierrel hűtött levegőn keresztül kapja, akkor eléggé nyert ügyed van, azt már nem nehéz megoldani csak figyelni kell hogy épp oda rakd a laptopot ahova kell az asztalon de jó barkácsolást
(#) banyaiakos válasza NBalage hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Hát nem tudom hogy jó ötlet lenne-e mert a HDD-t így is túlhűti. De az a megoldás jónak tűnik, hogy csak a noti ventijére és a HDD alá fújom az asztal alól a hideget és a HDD-re menő utat elzárom valamivel.
Hát viszonylag fix helyen van a gép az asztalon, max 5centit megy ide-oda, de annyival nagyobb lyukat vágok majd.
Olcsóbb ez a 2lyukas dolog minthogy egy nagy alulapot kéne szereznem. Így elég egy procihűtő a hideg felére a peltiernek és ezt egy csatornába az asztal alatt. Arról nem is beszélve, hogy nem kell egy óriási darabot kiszednem belőle
Szép lassan kiforr ez a dolog...
(#) deguss válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Ez túl van reagálva kérem szépen.

A gyári hűtőrendszer úgy van méretezve, hogy képes legyen üzemi hőmérsékleten tartani a laptop alkatrészeit, még ha Te látástól vakulásig csak játszol a gépen, akkor is.
Ha megbillentve teszed a laptopot az asztalra, és a ventillátor több levegőt képes áthajtani a gépen, akkor ezzel segítesz a hűtésben, de peltier elemet rátenni hülyeség, mert az jelentősen lecsökkenti az áramló levegő mennyiségét, továbbá a hőt is el kell szállítanod, meg ott van az áramfogyasztás is.

Többre mész vele, ha időnként lekapod a burkolatot, és a sok pihét és összegyűlt port kifújatod egy kompresszorral. Üdv.
(#) banyaiakos válasza deguss hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Hali!
A gyári hűtés hűt hűt, de én nem csak addig szeretném használni a gépem amig a garancia tart. A HDD hőmérsékletekről meg valamelyik nagy cég készitett egy tesztet is csak nem tudom már melyik, de írták benne hogy a 60fok az sok. Mivel van gari a hátulját se szedhetem le. Marad a kompresszoros fújás havonta. A peltiert meg nem a gép hátuljára tenném, hanem az asztal alatt egy jól szigetelt térben a hideg oldalra tenni egy jó sűrű bordát és azon keresztültolni a levegőt. Majd ezt a levegőt vezetni a noti ventije alatt, az asztalba vágotti lyukon kersztül a gép aljára. A hátulja ugyanigy emelve lenne. A peltier termelte meleget el lehet szállítani. Az áramfogyasztás sem kritikus, mivel teljes 70W-on ugysem fogom üzemeltetni.
Amitől talán tartok az a pára, mert ha a noti aljára megy a hideg levegő akkor ott nem lesz páralecsapódás?
(#) banyaiakos válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Mindenki mást mond de senki se monydja hogy ha nem jó, akkor miért nem jó. Csak azt hogy: nem. Amúgy is kísérletezgetni akartam ezzel a peltier dologgal, max megcsinálom a burkolatot, de nem vágom még ki az asztalt aztán meglátom hogy mi lesz...
Ha odakint 40fok van árnyékban a szobában akkor sincs 28foknál melegebb. Így a 28fokos levegőt szívja noti. Szóval amennyivel csökkentem ennek a levegőnek a hőmérsékletét annyival csökken a gépben is a hőfok.
Ha a végeredmény totális semmi lesz, akkor legalább lesz tapasztalatom a peltierrel és felhasználhatom még máshová is... Megvárom NBalage-t kivácsni vagyok ő hogy látja ezt a dolgot.
(#) gammabuta hozzászólása Júl 25, 2009 /
 
üdv,

az én laptopom már több mint egy éve megy folyamatosan, arról seedelem a torrentet .)
és mivel zavart, hogy bekapcsol 50fokos proci felet a ventije ezért én építettem egy peltier hűtést alaptopra.

HA érdekel leirom arészleteket nemsokára.
Most még megkéne keresnem a képeket hogy néz ki a dolog. Addigis nagyvonalakban:
- a proci turion 2magos, és ha nem használom csak seedelésre akkor 50% sebességen hajtom.
- a lemeregebb mag az 22-36fok közötti tartományban melegszik max agy apeltierrel, a mostani legnagyobb kánikulában a 6-on apanelben érte csak el a 36fokot amúgy 22fok körüli szokott lenni a proci.
- a laptopot nem alakitottam át, mindössze az a müanyag fedő van levéve ami alatt aproci van.
- a laptop procija fölött az északihíd és egy feszkóstabbal közösen egy réz heatpipe vezeti el a hőt a venti felé, ahol a hűtőborda szerű rácson (réz lemez préselve) át a venti levegője távozik és ez agyári hűtés
- én a peltiert úgy helyetem el, hogy egy kb 1millis aluminium lemezt erősítettem aheatipera közvetlen aproci fölötti részre, azaz alatti mivel a proci feje lefelé lóg.
- lényegében erre tetema peliert és szivaccsal szigeteltem a peltier körüli részeket mivel a meleg oldal van alul kellet a szigetelés
- a meleg oldalra AMD K6-2 -re való hűtőbordát szorítiottam természetesen hővezető pasztát alkalmazva minden felületnél.
- a hűtőbordát közte apeltiert és az alu lemezt úgy foattam oda, hogy a heatpipe alatt a proci két oldala mellet átvezettem drótot amit a hűtőborda két szlén a bordák közt megfeszítettem tehát nem esik le így a hűtőborda, mert ugye fejjl lefelé lóg a laptop alján
- a laptophoz kupakokból gyártottam magasítót, kb 8cm magasban tartom hogy elférjen alula hűtőborda meg a légterelő (az ésványvizes flakonok kupajkait szigszallagal lehetett korbetekerve összetoldani így értem el akívánt magasságot, a sík felére gumikarikát ragasztttam így csúszásmentes, a homorú felébe meg alaptop lábacskái mennek így ott se csúszik ki)
- már csak annyi volt a gond, hogy ugy alul van a meleg oldal elkell fújni a levegőt... ezért A4es papirokból meg szigszalagból egy légterelő folyosót szerkesztettem ami átfújja a levegőt a laptop alatt a hűtőborda bordáim át és csakis ott.
- a laptop mögött egy PC tápból kiszedett 12cm-es 12voltos venti van a légcsatorna végén az fújja a levegőt hogy hűtse a meleg oldalt, igen halkan működi mert 12centis és egy saját 12voltos tápot kapott mert van bőven ilyen kis gagyi tápom.
- a langyos levegőt így lényegében a hasamra fújja
- apeltier cella egy 36Wattos a hestorébüól vettem akkor 2e alatt volt az ára. Bőven elég volt így úgy döntöttem, hoyg csak 12watton járatom
- a peltiert tehát 12wattal tápolom meg, külön tápja an egy már nem használt USBhub tápját használom jelenleg ami 6volt 2amperes és direktbe rá van dgva, így nincs túljáratva a peltier és nem szökik át a hő a hideg oldalra
- lényegében a laptop 20wattot fogyaszt(az LCD bekapcsolt állapotban plusz 3-10watt háttérvilágítás fügvényében) a hűtésg pedi 13wattot
-tulajdonképpen nem is kellen hűteni így í laptopot de engem zaart hogy a gyári ventije időnként bekapcsol és visít meg az könnyen ki is kopik, így meg apeltierrel igaz 13wattal melegebb vana szobában és több megy pocsékba de legalább nem kapcsol be a laptop ventije mert a proci 22-36fok között van.

MAjd képeket meg leírást később adok ha kell de lényegében 12watt peltier is bőven elég tud lenni egy kevésbé melegedő laptonak 36watt meg még egy játékra használtnak is hogy a ventije ne kacsoljon be és évekig működhessen a kóceráj. a lényeg a jó légterelés, hőelvezetésben szigetelésben rejlik!

Itt egy távolabbi kép, hogy hogy néki az othoni munkaállomásom:
http://tibusz.ghs.hu/brajen/avatar/home_hq_dsc_3265.jpg
A peltier stb rögzítése ezen nemlátszik, de látató a 2 vezeték ami a peltierből jön egy RCA dugajon kereztül van atápvezetékre dugva illetve látható a magasítás lletve a papir légterelő azon része ami elöl van és ott fújja ki ameleg levegőt.

üdv,
GB.
(#) banyaiakos válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Nemrossz ötlet csak ezzel helyhez kötött lesz a laptop, márpedig a mobilitás a lényeg.
Pont ezért gondoltam hogy ez itthon jó megoldás a koliba meg csinálnék egy másikat, asztalkivágás nélküli verziót Ott nem számít, hogy hogy néz ki...
(#) banyaiakos hozzászólása Júl 25, 2009 /
 
Ja és még garis szóval lehet néznének a szervízbe hogy miez? ha bevinném h vmi nemjo. Amúgy a használati útmutató azt mondja hogy a notit +5 és 35fok között lehet müködtetni. De szerintem csak akku miatt 5fok de ez most mindegy. Ha 5fokos levegőt küldök rá azis bőven jó mert akkor talán 20fokkal lejjebb megy a hőfok...
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Mi lenne, ha csak egyszerűen ezt valósítanánk meg: Bővebben: Link
Azzal a külömbséggel, hogy egy sokkal laposabb dobozt csinálnánk, aminek a teteje hiányzik, és pont akkora mint a gép, csak egy kicsivel szélesebb nála, ahova mehetne ez a hűtő egység. Csak mi nem a benti levegőt keringetjük, hanem egy bejövő nyíláson a venti szívja rá a levegőt a benti bordára. A kiáramló levegőnél meg kivágjuk egyszerűen a dobozt és kész. Így elég mobil lesz, mert semmit nem kötök a gépre. Nekem is jó lenne valami ilyesmi, mert a proci most is 55°C-os, ezen jó lenne valahogy változtatni
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Nem rosz ötlet. A koleszos verzió mindenképp ilyen lenne mert ott az asztalt nem vághatom ki. Hát szerintem 6cmnél nem tudjuk alacsonabbra csinálni mert csak a borda mindkét oldalon elég sok helyet foglalna... Olyan ventit kell szerezni ami felül szív és oldalt fúj, abból is kettőt. Kicsit még agyalok ezen hogy mit lehetne, aztán feldobok valami egyszerű rajzot
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Nem kell, mert ha azt az egész cumót úgy csinálod mint a videón, akkor csak a belső kis ventit lehagyod, viszont odarakod a doboz széléhez a bordát belülről, és akkor oldalról 2db 4cm-es venti már bőven elég, az pedig rá kell hogy férjen arra 6cm-re. Persze meg kell csinálni szépen a csatornát, hogy a "lehető leg több időt töltse" a beáramló levegő a lamellák között, de a levegő menyisége elégséges legyen. Nem tudom ehhez mekkora peltier kellhet ami még hűti is a levegőt, de ha sikerül szerezni valahonnan hulladék hungarocell darabokat, abból könnyen összerakható, nem kerül semmibe és lehet kísérletezni. Mert ugye az a megoldás, ami a leg kisebb peltierel is használható lenne az az, hogy egyből a proci és a heat pipe közé teszük a cumót, de a tápelátása érdekes lenne, a kondenzvíz még hagyán, mert nem keletkezne abból 1dl, szóval max a peltiert áztatná némi nedvesség. De hogy oldané meg az ember hogy egyaránt menjen tápról és aksiról is? Mert bár iszonyat fogyasztaná az akut, de ha csak külső tápról megy, akkor ha pl. elmegy az áram és a gépet meg használod tovább akkor megfőlhet a proc. Persze én nem ezt akarom csinálni, csak így elgondolkodtam rajta.

A cél számomra az lenne, hogy egyszerre tudjam hűteni a beáramló levegőt amit a cpu hűtő szív be,. ugyan akkor a hdd-t is hűtsem, mert nekem sajnos egy Toshiba hdd-m van, ami azért fűt rendesen, és ez ugye nem igazán tesz jót neki... Ha sikerül szereznem hungarocellt, vagy valami ilyesmit, akkor kipróbálom én is, úgy is van itthon egy 50w-os cella.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 25, 2009 /
 
Sikerült valami... A 2darab 4cm-s venti hát ugy visít, hogy inkább marad légbefúvás az expresscard/54 nyíláson.
A kép magától éretetődik. A dobozkát a noti mögé tesszük, a ventillátorok szivnak felülről és fújnak a 2 bordára majd a meleg felül vagy oldalt hátrafele távozik, míg a hideg levegő felélnk jön ki amit majd egy méretreszabott csatornában a noti ventijéhez vezetünk.Így csak a bordák magassága adja meg hogy milyen magas lesz.
Tudja valaki, hogy hívják ezeket a ventiket?
köszi


ez jó ötlet a modiktól:
Idézet:
„A következő szavak miatt, a hozzászólás beküldése tiltott:

milyen

Javítsd!”
A milyen szó ly nélkül van itt írva
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Na igen, de én nem 12V-ról gondoltam üzemeltetni a 4cm-es ventit, mert akkor azért rendesen van hangja. Kb 6V lenne az ideális, arról próbáld milyen hangja van. Egyébként nekem is most az express card-nál van venti, de nem bele fújom, hanem a noti alatt megy a hűvös levegő, mert egy idő után nagyon meleg tud ott alul lenni, pláne ha azt a meleg levegőt szívja be a proci hűtő. De lehet az lenne a leg jobb megoldás, ha vennénk 2-3db komplett noti belső hűtőt. azokról levágni a réz heat-pipe -t minnél rövidebbre, erre a csonkra jönne a peltier, majd a ventillátoral oldalra fújnánk a levegőt. Ugyan úgy mint eredetileg, csak meleg helyet hideggel. Persze ezt sem max-on vagyis 12V-ról járatni hanem olyan 6-7V-ról, hogy ne legyen hangja. Már láttam valahol ilyen ventit, Asztali Pc-kben a PCI foglalathoz teszik, hogy ott fújja ki a levegőt, majd szétnézek hol találok ilyet.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Nemhiszem, hogy olcsó dolog lenne gyári notihűtőt venni, de próbáld meg ha olcsón tudsz. Én hűtőket tudok a közeli számtechboltból. Egy 500asért hozzámvágnak párat örülnek is hogy valaki elviszi. Szerzek peltiert és nekiállok kísérletezgetni. Addig meg várok hátha lesz itt egy új ötlet...
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Vaterán 1000-1500 ért már kapsz, egyébként erre gondoltam:Bővebben: Link

Vatera Hűtő

Egyébként milyen hűtők azok amiket veszel?
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hát ha létezik ilyen egszerű is: Bővebben: Link akkor ilyet énis tudok csinálni Van egy rakás 24Voltos ventim, szétszedek kettőt és megkapják a 12voltot, pont jó lesz nekik, és a hang miatt nekem is.
A hűtők mindig másak, álltalában megveszik a nagy márkás "tömböket", a gyáriakat meg otthagyják. Régen voltam, de remélem még megvan a bolt A héten elnézek arra ha tudok...
(#) gammabuta válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
hali,

nekem semmi nincs kivágva az asztalból vagy bármiből

egyébként az olyan megoldás amiben a peltierrel az ember levegőt akar hűteni és a hideg levegő t odavezetni a laptop hűtési rendszeréhez igen ngyengén hatékony megoldás.
Nekem a peltier hideg oldala hőveztő zsírral és egy alu lemezzel van erősen ráfogatva a proci feletti (azaz mivel fejjel lefelé a proci tehát alatti) réz heatipe-ra és így simán lehűti a procit meg mindent ami a heatpipe-on van attól függetlenül, hogy a laptop környékén 40fokos levegő kering a panelkatlanban.
A léghűtés sosem elég hatékony.
(#) gammabuta válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
üdv megnétem azt a videót és elég nagy hülyeséget csinál benne a csóka amikor összeillesti a peltiert és a 2 hűtőbordát... ugyanis kihagyka a szivacs szigetelést azona részeken ahol a hűtőborda túllóg a peltier felületén, mivel mégarra a pár négyzetcentire is érdemes vékony sziacsot ragasztani mert a hő átsugárzik ameleg oldalról és jósok % hatásfokot veszít aki a hőszigetelést kihagyja én szóltam...

egyébként ha ilyet szeretne valaki csinálni nem sokkal olcsóbb venni a spárban egy hűtőládát amit kocsiba terveztek?

abban benne van a peltier a hűtőbordák ventik hűszigetelő doboz áramkorlát ára is és csak párezer forint sokkal olcsbban jön ki mint otthon tákolgatni...

(#) banyaiakos válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Leírom harmadszor is
A laptopra 2012 április 25.éig van garancia, nem fogom szétszedni. Másodszorra leírom azt is hogy én hordozom a laptopom iskolaidőben, szóval ezmiatt se lenne jó még ha nemis lenne garancia rá.
Ezért próbálokozunk sprofannal a léghűtéssel. Az asztal kivágását én is elvetettem miután láttam, hogy oldalra fújó ventit milyen könnyű házilag csinálni. Kartonpapírból össze is dobok egyet most, remélem megvan a hugi ragasztója mert vidéken, vasárnap meglehetősen bonyolult bármit is beszerezni
Amugy ma biztos jár erre NBalage és másodszor is elmondja, hogy működne a dolog...

szerk:
Igen a csávó tényleg kihagyta a szigetelést, néztem énis... Nem is furcsáltam hogy 10 perc alatt mindössze 10fok különbséget ért el.
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem