Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   844 / 1210
(#) f2f2 hozzászólása Szept 3, 2016 /

Most ok TRISA <0> 0 lehetetlen PORTA val inputot olvasni
muszály a bitet 1re állítani.storno
RA2 felhúzással összefüggő problémám majd rajta leszek mitől van.
(#) gyoran válasza Bago hozzászólására (») Szept 4, 2016 / 1

Szia

Ugye az attól függ...
LS-t én igazából nem javasolnék, nem igazából tud többet, mint a HC vagy HCT.
A HCT-t kifejezetten a bipoláris IC-k (LS) kiváltására tervezték, a feszültségszintjei is ilyenek.
A HC-nek egy előnye van, nagyobb tápfesz tartományban működik. Ha a PIC-et nem 5V-ról járatod, akkor ez lesz a nyerő. Ezesetben nézd át az adattáblákat, hogy jók-e a jelszintek, de szerintem OK lesz.
5 Voltra mindegyik jó, én HC-t vagy HCT-t vennék, amelyik szimpatikusabb. Mivel ez CMOS, ha a bemenete nem kap fix jelszintet, ide kellhet felhúzó ellenállás.
Nos, a kimenet kérdése bonyolultabb. Ha a 373-at nagy impedanciás állapotba is akarod hozni, akkor kellhet felhúzó, de nem neki, hanem a következő áramkörnek.
A 373 kimenetként vagy bemenetként lesz a PIC-en? Ha kimenet, akkor ld. fent. Ha bemenet, akkor esetleg kellhet felhúzó (ha használod a nagy impedanciás állapotot), és ez lehet, a PIC belső felhúzója is. De ez már tényleg attól függ, miként akarod használni.
Megjegyzés: a 373 kapu-bemenete szintvezérelt, azaz, ha az LE magas, akkor az van a kimeneten, ami éppen a bemeneten.
Van 374-es is, ami élvezérelt, azaz amikor az LE alacsonyól magasba vált, akkor mintavételezi a bemenetet, és az lesz a kimeneten.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) Bago válasza gyoran hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Köszönöm. A PIC egyik nyolc bites kimenetén lesz 3 darab a 373-asból. A kimenetre a felhúzó ellenállást abból a szempontból kérdeztem, hogy a 373 open-drain kivitelezésű-e vagy sem (remélem nem kérdeztem most butaságot). Nagyon rég dolgoztam ilyesmivel, nagyon kopik a tudás.
(#) Pali79 válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 / 1

A Timerek felfelé számolnak, mind. Amit az adatlapban látsz FF->00, az, hogy amikor átfordul, akkor állítja be a megszakítást jelző bitet.
Az, hogy többször kellett nekifutni a hozzászólásod elolvasásának, egyáltalán nem vicces. Többen tényleg szeretnénk segíteni, de többször nagyon pongyolán fogalmazok és nem lehet kihámozni, hogy mit is szeretnél.
(#) Bago válasza Bago hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Időközben próbáltam utána olvasni: ha háromállapotú, akkor nem lehet open-drain. Ha jól értem.
(#) don_peter hozzászólása Szept 4, 2016 /

Srácok, tuti baromság lesz amit kérdezek, de hátha még sem.
Létezik olyan PIC ami képes hardveresen úgy kezelni a lábait mint egy logikai kapu?
Pl. úgy mint egy Altera, pl. cyclone 2?
A gondolat abból származik, hogy ha tudna ilyet akkor egy pl, SD kártyán tárolt adatokat közvetlen kiolvasáskor lehetne is kitenni kimenetre, késleltetés nélkül.
Előre is köszi..
(#) zenetom válasza don_peter hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Van olyan periféria egyes PIC-eknél, hogy "Configurable Logic Cell (CLC)".
(#) gyoran válasza Bago hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Így van.
(#) usane válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Ne haragudj, de én például ebből a hozzászólásodból sem értettem, hogy mi a problémád, illetve mi a kérdés. Annyit kivettem, hogy az RA2-vel van valami gondod, de hogy a TRISA-val és PORTA-val mi a bajod, vagy mit is stornozol az nem derült ki számomra. A DACOUT-nak pedig nem sok köze van az ANSEL regiszterhez. Az ANSEL az ADC-t kapcsolja, a DAC-nek saját regisztere van, de az alapból 0, tehát az nem szólhat bele. Ha ANSELA-t törölted akkor ez most digitális I/O és csak akkor lehetne RA2-n +5V ha:
- a megfelelő TRIS bit 0, és a LAT bit 1.
- az áramkörből jut oda valahogy.(nyákzárlat, forrasztás, stb), Ezt ugye te tudod, hogy mire forrasztottad rá.
- Kinyírtad az A portnak azt a lábát.
Több lehetőség nem igazán van.
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Mi a konkrét elgondolásod?
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Ha csak annyi a feladat, hogy az sd kártya output-ot máshova is elküldd, egy sima tovább kötés is elég

(Ha gyenge lenne a kimeneti jel, mert az sd kártyák némelyike sajnos olyan, legrosszabb esetben egy fetes szintillesztő megoldja, és úgy nem kell +ic.)
(#) shirke hozzászólása Szept 4, 2016 /

Sziasztok!
PIC33EP esetében az usb-t ugyan úgy kell bekötni mint PIC18F esetében?
(#) Zsora válasza shirke hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Az adatlapban benne van hogy hogyan kell bekötni. Persze a feladat függvényében változhat egy-két dolog, de ezt mind leírják.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Flash memóriát kiváltva TTL szintű kapuzás lenne a cél.
Azt hiszem ezt így kell írni.
SD és PIC együtt kiváltaná a Flash memóriát.
Jól írom?
(#) shirke válasza Zsora hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Köszi, sikerült megtalálni, és működik is.

Hol szeretnéd kiváltani a Flash ROM-ot? Mert a feladat dönti el hogy lehetséges-e vagy sem.
(#) don_peter válasza Zsora hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

A SEGA projektemet gondolnám kicsit tovább, de csak akkor, ha PIC-el meg lehet oldani..
Közvetlen elérése van a SEGA (M68K) gépnek a memóriával.

Sejtettem hogy erről van szó. Ha közvetlenül a 68000-est kell kiszolgálnia az SD kártyának, akkor az felejtős. Az SD kártyának ki kell adni (sorosan) az olvasási parancsot, a dekódolt címet, majd megvárni amíg (sorosan) elküldi az adatot. Ez elég lassú folyamat. A 68000-es nem tudja ezt kivárni, hiszen ő szinkronban kommunikálna a ROM-mal.

Az SD kártya ahhoz lenne jó, hogy a Flash ROM-ot onnan programozná fel a PIC, nem pedig számítógépről a soros porton, vagy USB-n keresztül.
(#) don_peter válasza Zsora hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Sejtettem, hogy ilyen választ kapok..
Akkor marad ami van csak majd feliratozva valamikor SD kártyásra..
Köszi az infót..
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Jól írod, de mint már választ kaptál rá, időzítési okok miatt nem biztos, hogy működni fog. Azon kívül nincsen akkora teljesítménye pic-ekbe építhető logikai blokkoknak, hogy tudjon olyasmit, amit szeretnél. Sokkal több logikai erőforrás kellene annyi állapotgéphez. Cpld sem lenne elég hozzá.

A 68k-n van halt jel, hogy várakozási ciklusokat illeszthess be, és bár hardvertechnikailag úgy működni tudhat, a sebesség tényleg kritikus lehet. Minimum cache-elni kell egy fpga ram blokkjaiban a már kiolvasott részeket, hogy ne kelljen folyton kivárni az sd olvasást. Aztán körforgó cache-t építeni indexelve a blokk ramokból. Szép kis játék lesz. És a végén vagy az derül ki, hogy elfogadható sebességgel működik, mert a 68k-n futó program jellemzően összefüggő memória területeket olvasgat, vagy az derül ki, hogy annyira random az olvasások címe, hogy képtelenség rendesen cache-elni, nem elég hozzá az fpga ram-ja, és halál lefagyott stílusban akadozva fog futni a 68k-n minden. Készülj fel a bizalmad és önérzeted leselejtezésére is, ha abba a játékba belefogsz
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Áhh nem hiszem, hogy bele fogok, főleg azért mert nem 100% a tökéletesen működő végeredmény.
Csak szöget ütött a fejemben, hogy meg e lehetne oldani..
Persze tudtam, hogy nem sok esély van rá, de gondoltam egy kérdést mindenképp megér.
Ezeket az Altera chipeket, meg programozni.... külön mise lenne
Hagyom ezt az ötletem egyelőre, talán később az SD-s töltögetős módszer még működhet, mert SPI-n gyorsabb lenne az adat feltöltés..
Majd meglátom mi lesz belőle..
(#) f2f2 válasza usane hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Pali79 Kössz tehát timerek felfele léptetnek.
Akkor e szerint beállíthatok egy értéket , indítás és onnantól felfut és a jelzőbit jelzi.
hogy átfordult.

usane
Persze, hogy nem haragszok hát nem azért vagyok itt, hogy haragudjak,
hanem hogy a felvetődött kérdéseimre, problémáimra beszerezzek valami
információt.
Nem venném 100% ra, hogy e pár sorból is mindent értettek, de ennél
jobban nem tudok már leereszkedni a magyar szavaink, szakszavaink megválasztását illetően.
storno...
ez arra vonatkozott, hogy korábbi tesztemnél TRISA 0 nál is PORTA ra
ugyanúgy érkezett dig input jelzés mintha TRISA 1 en állt volna.
aztán tegnap, amikor a hosszú mondandóm írtam csak azután
kezdtem neki ellenőrizni, Mihelyt láttam hogy tényleg úgy van ahogy ti is
és a PDF is írja azaz én valamit félreteszteltem jöttem be azonnal,
de már nem tudtam módosítani kivenni azokat a mondatokat.
Erre volt értendő a következő hsz a TRISA ... PORTA storno.

RA2 fix +5V problémám orvosoltam
tizedmiliméternyi cin vitte át a nyákon a 10K alatt.
Nem szállt el, dig, output és inputra is dolgozik.
Azért örülök, hogy ha kapott menet közben LATA <2> 0 át átvészelte.

1 ötlet kérdés:
Ha 16Mhz en dolgoztatnám a 18F46K22 őt és állandóan olvasná byte-ként PORTA
és ha változott az előzőhöz képest akkor 250000 BPS el küldje PC nek ezt az 1 byte ot
majd vissza PORTA vizsgálat. Ekkor Hertzben mérhetően kb milyen értékre adhatna
tökéletes állapot jelentést ? 1. 2. 4Mhz Bele értve a PORT PIN FUNCTION PRIORITY

Köszönöm az eddigi értékes válaszokat
még 1
a Pickit2 vel a PIC írás jelentősen kevesebb idő alatt végbemegy mint ezt a chipet Pickit3 al ugyanazt az állományt ráírva.
(#) cross51 válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Idézet:
„még 1
a Pickit2 vel a PIC írás jelentősen kevesebb idő alatt végbemegy mint ezt a chipet Pickit3 al ugyanazt az állományt ráírva.”

Ez szerintem sokszor volt itt téma, én 2-3x használtam eddig Pk2-tőt a suliba, de csak 18f14k22-őhöz és még kisebb kódnál is gyorsabb. De a Pk2 egyre kevesebb supportot kap "mintha már nem is létezne". Gondolom a Pk3 azért lett lassabb és macerásabb, hogy mindenki vegye meg a drágább ICD3-mat amiről még nincs tapasztalatom, hogy mennyivel gyorsabb mit jelent benne az FPGA meg a HiSpeed USB stb.. de, ha valaki gondolom már használta közülünk ő igazolhatja ezt az elgondolást.
Mert szerintem annál már nincsenek sebesség problémák.
(#) sonajkniz válasza cross51 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Bár az én tapasztalatom is az, hogy a PK2-es gyorsabb,
de szerintem egy több órás, napos, esetleg hetes programfejlesztésbe nem oszt, nem szoroz semmit, hogy a PK3 lassabb. Cserébe jóval több típust lekezel.
(#) f2f2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Igen de mintha írtátok volna hogy a PK3 ra nem lehet hosszútávon építeni,
mintha itt irta is valaki, hogy neki bedöglött és valaki telón is mondta nekem,
hogy cégnél PK3 at használtak és annyi lett rendelhettek másikat.
Így ebből azt szűrtem le, hogy amit tudok PK2 vel arra nem veszem elő a PK3at.
Namost eredeti PK3 és Kínai egyaránt vagy csak valamelyikkel vannak bajok ?
Apropo ICD2 re dereng, hogy valaki tett fel házilagos megépítéséhez való rajzokat.
Hátha lesz majd ICD3-ra is pár év múlva.
(#) _BiG_ válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Idézet:
„Cserébe jóval több típust lekezel.”
Ez bizony csak "gyárilag" van így. A helyzet az, hogy Hp41C olyan eszközleíró állományt készített hozzá, hogy az arány megfordult, a PK2 többet tud kezelni, sőt nem kell a saját firmware-t cserélni sem mint a 3-nak.
(#) don_peter válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Ismerek olyat aki a PK2-őt is képes volt az örök mezőkre küldeni..
Ez csak véletlen vagy tudatlanságból következhetett be.
A PK3 kicsit lassabb mint a PK2, de kis gyakorlattal jól használható.
Persze, csak akkor érdemes használni, ha a PK2 már nem ismeri a használt PIC-et.
Amúgy meg soha nem a program beégetése a lassú, hanem a program fejlesztése.
(#) usane válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Ahogy előttem is írták ha PicKit2-d van ne dobd ki, Hp41C kolléga ekég jól felturbózta az állományokat, ha nincs akkor a PicKit3-al sincs gond. Én nem tudok róla, hogy tönkremenne, munkahelyen folyamatosan használom, persze ettől még elképzelhető. Egyszer zárlatot csináltam azzal kinyírtam, de csak a kimeneti illesztőt, az alkatrész cseréje után ment. Magától még nem lett baja.
Ami a sebességet illeti valóban lassabb mint a 2, de most nehogy már 5-10 másodperc miatt leszóljuk.
(#) cross51 válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Én egyszer firmware (asszem így hívják) csere közben nyírtam ki nem véletlen mentem rá rossz PIC-re és nem akartam, hogy letöltse a Pk3 az új firmware és lehúztam csere közben utána vissza aés a piros LED már nem aludt el, nem töltött be gondolom a progi.
De a ChipCAD-be be vittem ott mondta csávó, hogy sokat szenvedett vele, de utána működött.
Következő: »»   844 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem