Fórum témák
» Több friss téma |
köszi
Egy egyszerű kapcsolás kellene
Ha az előerősítőből már kijön a max 5V-os jel, azt csak rá kell kötni a PIC ADC bemenetére, nem kell semmi.
Csak mit hogy kötök az erösitönél????
Hát az nem PIC-es téma, de van neki adatlapja, van benne ajánlott kapcsolás.
Még annyit invertáló vagy nem invertáló kell??
A Te feladatodhoz mindegy, melyiket használod ( viszont vannak egy erősítőnek egyéb paraméterei is, pl. bemeneti ellenállás, frekvenciamenet, amelyeket illik figyelembe venned !), de utána kell valamilyen csúcsegyenirányító is ( van ilyen műveleti erősítős kapcsolás is, szerintem azt keresd !)!
Ezt találtam:Bővebben: Link
Átrajzolod arra amire gondoltál??
Egy kicsit Te is kutakodhatnál !
Bővebben: Link szerk.: a szükséges jelszintet ennek a fokozatnak kell megkapnia ! A barátodtól A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
PIC18F46k22 t assemblerben programozok, de fogalmakkal elakadtam.
16bites TIMER... Először még teszteket írok majd a kívánt végső programot azután tervezem meg ezek a tesztek tudatában. Namost futtatom a timert és a timer felső byte-ja pár biteltolásával gyönyörűen villogtatok néhány LEDet. A kérdésem: mit hogy kellene megoldanom ha a timer leszámol nulláig majd átfordul FFFFre melyik a legjobb módszer hogy erről a program belülről megbizonyosodjon. Vagyishogy van olyan, hogy egyszer leszámolt a timer már és az a reg onnantól már úgymarad a megváltozott helyzetében majd egy következő timer újra indításkor megint alapra változik? Mi a különbség a PORTA bit lekérdezésekor amikor TRISA bit 0 és a PDF leírás Buffer type DIG illetve amikor TRISA bit 1 és TTL van ? Más jelszintnél van az elbírálás 0/1 bit miatt ? Nem értem hogy TRISA bit 0 nál a soron csak kimenet vezérlési lehetőséget írnak valójában ekkor is PORTA lekérdezés jól működik és ez nem más mint input jelszint feldolgozás mivel ez a chip jócskán tele van porttal csodálkoztam, amikor TRISA 0 és 1 es állásban is a PORTA bitjét állandó megfigylésben tartva majd letestelve a PORTA bit inputváltozást jelzett. A leírásban akkor miért van hogy TRISA bitje 0 akkor a port digital output és LATA val vezérelhető és TRISA bit 1 És még 1 esetleg létezhet bitutasítás ami 1 órajel alatt végez és byte utasítás ami szintén ennyi idő alatt kész ? mert akkor a 1 bit utasításnál az 1 órajel java pihenéssel töltődik el ? Egyébként RA2 szintje állandóan fennt van annyira, ha letestelem az egész áramkörre leterhelést ad pedig mindent átnéztem és RA0,1,3-7 ig I/O zsoké de a RA2 se ki se be. Postán rendeltem lehet hibás vagy van még valami lekapcsolható funkciója amin nem akadt meg a szemem? A B C D E port mindegyikéről sikerült lekapcsolni egyéb funkciót hogy dig I/O nak jó legyen Kössz az infót Még egy porton a kicsikével méretnék feszkót esetleg egy másik lábon meg küldenék ki regből szabályozható feszkót csak ennek még nem olvastam utána hogy kell remélem nem bonyolult A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Szia!
Na most csak gyors válasz mer indulok dolgozni. Az adatlapot olvasd át mégegyszer és értelmezd! 1. A timer felfelé számo 0 tól FFFFFFFF ig. Nem lefelé. Ha átfordul (túlcsordul) nem áll meg hanem egy jeüző bitett 1 be állít. 2. Tris parancsal a port írányát konfigurálom ki, vagy be enetként. 3. PIC nél 1 órajeles utasítás nincs. 1 utasítás ciklus 4 órajelből áll, és vannak utasítások a amik több utasítás ciklus alatt futnak le. 4. Bármelyik portot akor kötheted le büntetlenül testre, ha bemenetként van konfigurálva. Értelmezd az adatlap adott porjára vonatkozó rajzot, illetve leírást. 5. A/D konverterel beolvasol értéket, PWM el meg kiüldessz egy másikon szabályozott kitöltéssel valamit.
Szia!
Legelőszőr arra hívnám fel a figyelmedet, hogy fogalmazz pontosabban! Ez a fórum elég rendesen szokott pörögni. így megeshet, hogy a rosszul fogalmazott kérdésed válasz nélkül marad. Ha már úgyis assemblyben programozol, térj át az erre létrehozott fórumra.PIC assemblyben A nagy lábszámú PIC kezdőként nem feltétlenül volt jó választás. Bonyolultabb konfigurálni. Első lépésként az adatlapon mindig azt keresd meg legelőszőr, hogy az adott PIC regiszterei bekapcsoláskor milyen állapotot vesznek fel. Könnyen lehet, hogy azért nem működik valami, mert egymásnak ellentmondó két beállítása van. Vagy éppen alapállapotban analóg, te pedig nem állítottad át digitálisra. A képen lévő táblázatokat keresd! A nagy portszám miatt, néhány beállítás csak bankváltásokkal működik! Egyébként ennek a PIC-nek van egy kimondott analóg kimenete is, ami 32 lépcsőben állítható.
Az 5.-nél nem ADC-re gondolt, hanem DAC-ra. Rendes analóg feszültséget ad a kimenetre ahogy már sonajkniz kolléga is megírta.
De azt írta, hogy
Idézet: „Még egy porton a kicsikével méretnék feszkót”
Ez így rendben, de folytatta is a mondatot:
Idézet: „esetleg egy másik lábon meg küldenék ki regből szabályozható feszkót” Nekem ebből az jött le, hogy az ADC-vel tisztában van, de a DAC-ot még nem próbálta.
Ha végig olvasod az egész hozzászolását, szerinted bármivel is tisztában van?
Erősítőknél az a szokvány, hogy a végfokba 0 dBm a bemenet (Bővebben: Link), arra lehet rácsimpaszkodni, és számolni, milyen erősítés kell majd ahhoz, hogy a pic be tudja digizni.
Ha spektrum analízist szeretnél, a jelet szinteltolni is kellene, bedigizés után pedig szoftveresen visszailleszteni, mert az fft +/- értékeket fog kérni. Apropó az fft nem 8 biteshez van tervezve erőforrás igényeiben. Led kimenetre vagy darabonként X-et villantasz, vagy szoftveres pwm fényerő szabályozáshoz. Dióhéjban: túl sok macera. Ha valaki már egyben megcsinálta, és publikálta, azt kellene felkotorni neten, és ha nincs, elfelejteni.
Digitalizálás előtt alaluáteresztő szűrővel sávkorlátozni a jelet a mintavételi frekvencia fele alatt...
Valami rálátása azért van szerintem, de nagyon pongyolán fogalmaz, néhol nem is értem mit akar kérdezni vagy akar-e egyáltalán.
Én is többször neki futottam az olvasásának. De most sem vagyok teljesen biztos benne, hogy értem a kérdését.
A mintavételi frekvencia önmagában is sávkorlátoz, de ha szűrőn is áttolod, a jelszintjeid megváltoznak, és úgy nehezebb utána az erősítést beállítani.
Idézet: Ezt azért gondold át még egyszer ! Ha így lenne, akkor miért kezdődnének pl. a digitális oszcilloszkópok is egy-egy aluláteresztő szűrővel ( anti-aliasing szűrő !) ?!„A mintavételi frekvencia önmagában is sávkorlátoz” Az más kérdés, hogy a mintavételi frekvencia összefüggésben van a legnagyobb feldolgozható frekvenciával, de nem csinál sávkorlátozást ! A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
Ha a minta spektruma nem sávkorlátozott a mintavételi frekvencia felénél az a fölötti összetevők tükröződve jelennek meg az FFT spektrumban, azaz (fm - f) frekvenciánál.
Hogy szemléletesebb legyen: A mintavételi frekvencia 25kHz - ez még elérhető a kiszemelt PIC -el. A bemenő jel tartalmazzon jelentősebb 20kHz -es összetevőt. Ha sávkorlátozás nélkül dolgozzuk fel a jelet, a 20kHz a mintavételi frekvencia - 20kHz -nék azaz 5kHz -nél eredményez majd vonnalat, holott ilyen komponens nincs is a bemenő jelben. Ha sávkorlátozzuk a jelet 12.5 kHz -en, a tükrőződés hatása minimális lesz, hiszen az aluláteresztő szűrő már csillapítva engedi tovább a 20kHz -es komponenst. Elég magas kokszámú szűrőket alkalmaznak, így a csillapítás több 10 dB lehet. Érdemes egy ilyen PIC -el (komponenseket csak 10..12kHz -ig megengedő) spektrum analizátort építani. Szét kellene nézni a dsPIC családban, sokkal gyorsabb kontollerek kaphatók majdnem ugyanannyiért... 3.18.3. Legkisebb mintavételi frekvencia, aliasing
Oké, nálad a pont. Amit javasoltam, tényleg egy kicsit gányolás
Idézet: „Én is többször neki futottam az olvasásának. De most sem vagyok teljesen biztos benne, hogy értem a kérdését.” Csak annyit akartam hogy egy audio jelet felakarok erősíteni PIC egyik analog lábára hogy majd szoftveresen a bitek segítségével majd megalkossam a VU metert. Csak gondoltam ez az alapkapcsolás elég lesz. Bővebben: Link És ajánlották "Analóg kivezérlésmérő" részt és ezt a kapcsolást találtam azt gondoltam akkor amit feljebb linkeltem kapcsolás azt kibövíttem ezzel a kapcsolással és a kérdésem az hogy maradhat 1uf 1k lehuzó értéke meg 100 ohm ????
Félre érted! Nem a te kérdésedről volt szó hanem f2f2 kérdéséről. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Hopsz.... Elnézést ennyi üzenet mellet. Sorry
Az értékek maradhatnak ???
Köszönöm emberek !
Hát jól elmosolyodtam egyes válaszokon, hogy többszöri nekifutás... Írtam PIC18F46K22 the TMR0H:TMR0L regis- ter pair (FFFFh ->0000h) a PDF leírásából itt azt gondoltam ránézésre csökkenő móddal ketyeg le a timer De itt a 8bitesnél is így írják FF -> 00 Na ezt majd kiderítem merre számol. A leírás és ti is azt írtátok hogy vagy kimenetként állítok be egy port kivezetését vagy bemenetként ANSELX &X00000000 TRIS &X00000000 nél dig.out LATX al vezérelhető ANSELX &X00000000 TRIS &X00000000 nél dig.input PORTX al beolvasható na most én a tesztben a porta mind a 8 kivezetését 10K val felnyomtam 5V ra (logic1 nek ) ezután a PORTA utasítást figyelve LED nek adtam ki kivezérlést, ahol láttam ha LED sötét akkor a pin fennt van és letesteltem és a LED világított amig kapta a ezt a lehúzást. De aztán észleltem ha TRISA full 1 és amikor full 0 akkor is a PORTA olvasásra a LED változott. Ezt még1x ellenőrzöm Azt hogy ki mihez ért jobban ki mit tud létrehozni az egyénfüggő. Valaki írta szerinte alacsony szinten állok e témában. Mivel a PIC dolgokkal nemrég óta foglalkozok ez nem is lehetne másképp. És itt némely kérdésre pillanatok alatt írtok kimerítő választ így könnyen lehet tőletek tanulni. Nekem, hogy erre a PICre programtesztet írjak saját program segít saját kinézetű utasításokkal könnyen tudok benne írogatni a lefordítással együtt pár secundum és chipen van. azonnal menti 3 formában bin hex asm. - Már 2 fajta HC908as mcu ra saját hardverrel szükségből írtam flash megírására programot, mivel meg kellett oldanom és az itthoni univerzális programozók nem lettek kialakítva flash törlésre és írásra az olvasás meg édeskevés. De volt, hogy cég keresett meg hogy a webáruházuk képanyagai elvesztek és a bélyegzett netes nagy méretű képeik meglétével írtam olyan progit, amivel vissza lehetett generálni szemre kiváló minőségben a képeket, hogy kaphasson új vízjelet és ne kelljen újra fényképezni többezer képet. Sokat gondolkodtam rajta és 2 hónap múlva már nyomatták is vele. Sőt olyan jpg t terveztem nekik, amivel vízjelesen látszik a kép, de önmagában a fájl tartalmazza az eredeti képet láthatalanul, hogyha megint elvesztenének mindent nem vesztenének el semmit. Ezen szerintem pár programozó elvérzett volna vagy idő előtt feladta volna. - Azért választottam ezt a sok porttal rendelkező PIC chipet, mert direkt ki akarom használni a tudását. Ennél kisebb tudásúval nem akarnék csak tanulás miatt időt elvesztegetni. A REGeket bank15 nél látok csak A RA2 re visszatérve ANSELA bit2 = 0 így már nem lehetne DACOUT;AN2;Vref+;C2IN+ viszont szinte heggeszt a kijövő +5V rajta remélem a 10K pullup nem lett 0Ohm, de majd ellenőrzöm mert a 10K sornál egy csúszkát másképp teszek és 3.3V lesz a pullup sor és ha akkor is +5V akkor a kicsikéből jön ki. Mégegyszer köszönöm a segítő szándékokat. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |