Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   843 / 1210
(#) kriszrap válasza cross51 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

köszi
Egy egyszerű kapcsolás kellene
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Ha az előerősítőből már kijön a max 5V-os jel, azt csak rá kell kötni a PIC ADC bemenetére, nem kell semmi.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Csak mit hogy kötök az erösitönél????
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Hát az nem PIC-es téma, de van neki adatlapja, van benne ajánlott kapcsolás.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Köszii
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Még annyit invertáló vagy nem invertáló kell??
(#) kissi válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

A Te feladatodhoz mindegy, melyiket használod ( viszont vannak egy erősítőnek egyéb paraméterei is, pl. bemeneti ellenállás, frekvenciamenet, amelyeket illik figyelembe venned !), de utána kell valamilyen csúcsegyenirányító is ( van ilyen műveleti erősítős kapcsolás is, szerintem azt keresd !)!
(#) kriszrap válasza kissi hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Ezt találtam:Bővebben: Link
Átrajzolod arra amire gondoltál??
(#) kissi válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Egy kicsit Te is kutakodhatnál !
Bővebben: Link

szerk.: a szükséges jelszintet ennek a fokozatnak kell megkapnia !
A barátodtól
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
(#) f2f2 hozzászólása Szept 1, 2016 /

PIC18F46k22 t assemblerben programozok, de fogalmakkal elakadtam.
16bites TIMER...
Először még teszteket írok majd a kívánt végső programot azután tervezem meg
ezek a tesztek tudatában.
Namost futtatom a timert és a timer felső byte-ja pár biteltolásával gyönyörűen villogtatok néhány LEDet.
A kérdésem: mit hogy kellene megoldanom ha a timer leszámol nulláig majd átfordul FFFFre
melyik a legjobb módszer hogy erről a program belülről megbizonyosodjon.
Vagyishogy van olyan, hogy egyszer leszámolt a timer már és az a reg onnantól már úgymarad
a megváltozott helyzetében majd egy következő timer újra indításkor megint alapra változik?

Mi a különbség a PORTA bit lekérdezésekor
amikor TRISA bit 0 és a PDF leírás Buffer type DIG
illetve amikor TRISA bit 1 és TTL van ? Más jelszintnél van az elbírálás 0/1 bit miatt ?
Nem értem hogy TRISA bit 0 nál a soron csak kimenet vezérlési lehetőséget írnak
valójában ekkor is PORTA lekérdezés jól működik és ez nem más mint input jelszint feldolgozás

mivel ez a chip jócskán tele van porttal csodálkoztam, amikor TRISA 0 és 1 es állásban is a PORTA
bitjét állandó megfigylésben tartva majd letestelve a PORTA bit inputváltozást jelzett.
A leírásban akkor miért van hogy TRISA bitje 0 akkor a port digital output és LATA val vezérelhető
és TRISA bit 1

És még 1
esetleg létezhet bitutasítás ami 1 órajel alatt végez és byte utasítás ami szintén ennyi idő alatt kész ?
mert akkor a 1 bit utasításnál az 1 órajel java pihenéssel töltődik el ?

Egyébként RA2 szintje állandóan fennt van annyira, ha letestelem az egész áramkörre leterhelést ad pedig mindent átnéztem és RA0,1,3-7 ig I/O zsoké de a RA2 se ki se be.
Postán rendeltem lehet hibás vagy van még valami lekapcsolható funkciója amin nem akadt meg a szemem?
A B C D E port mindegyikéről sikerült lekapcsolni egyéb funkciót hogy dig I/O nak
jó legyen

Kössz az infót

Még egy porton a kicsikével méretnék feszkót esetleg egy másik lábon meg küldenék ki regből szabályozható feszkót csak ennek még nem olvastam utána hogy kell
remélem nem bonyolult
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
(#) Elektro.on válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Szia!
Na most csak gyors válasz mer indulok dolgozni.
Az adatlapot olvasd át mégegyszer és értelmezd!
1. A timer felfelé számo 0 tól FFFFFFFF ig. Nem lefelé. Ha átfordul (túlcsordul) nem áll meg hanem egy jeüző bitett 1 be állít.
2. Tris parancsal a port írányát konfigurálom ki, vagy be enetként.
3. PIC nél 1 órajeles utasítás nincs. 1 utasítás ciklus 4 órajelből áll, és vannak utasítások a amik több utasítás ciklus alatt futnak le.
4. Bármelyik portot akor kötheted le büntetlenül testre, ha bemenetként van konfigurálva. Értelmezd az adatlap adott porjára vonatkozó rajzot, illetve leírást.
5. A/D konverterel beolvasol értéket, PWM el meg kiüldessz egy másikon szabályozott kitöltéssel valamit.
(#) sonajkniz válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Szia!
Legelőszőr arra hívnám fel a figyelmedet, hogy fogalmazz pontosabban!
Ez a fórum elég rendesen szokott pörögni. így megeshet, hogy a rosszul fogalmazott kérdésed válasz nélkül marad. Ha már úgyis assemblyben programozol, térj át az erre létrehozott fórumra.PIC assemblyben
A nagy lábszámú PIC kezdőként nem feltétlenül volt jó választás. Bonyolultabb konfigurálni.
Első lépésként az adatlapon mindig azt keresd meg legelőszőr, hogy az adott PIC regiszterei bekapcsoláskor milyen állapotot vesznek fel. Könnyen lehet, hogy azért nem működik valami, mert egymásnak ellentmondó két beállítása van. Vagy éppen alapállapotban analóg, te pedig nem állítottad át digitálisra. A képen lévő táblázatokat keresd! A nagy portszám miatt, néhány beállítás csak bankváltásokkal működik!
Egyébként ennek a PIC-nek van egy kimondott analóg kimenete is, ami 32 lépcsőben állítható.
(#) Pali79 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Az 5.-nél nem ADC-re gondolt, hanem DAC-ra. Rendes analóg feszültséget ad a kimenetre ahogy már sonajkniz kolléga is megírta.
(#) Elektro.on válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

De azt írta, hogy
Idézet:
„Még egy porton a kicsikével méretnék feszkót”

Ez így rendben, de folytatta is a mondatot:
Idézet:
„esetleg egy másik lábon meg küldenék ki regből szabályozható feszkót”

Nekem ebből az jött le, hogy az ADC-vel tisztában van, de a DAC-ot még nem próbálta.

Ha végig olvasod az egész hozzászolását, szerinted bármivel is tisztában van?
(#) pajti2 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Erősítőknél az a szokvány, hogy a végfokba 0 dBm a bemenet (Bővebben: Link), arra lehet rácsimpaszkodni, és számolni, milyen erősítés kell majd ahhoz, hogy a pic be tudja digizni.

Ha spektrum analízist szeretnél, a jelet szinteltolni is kellene, bedigizés után pedig szoftveresen visszailleszteni, mert az fft +/- értékeket fog kérni. Apropó az fft nem 8 biteshez van tervezve erőforrás igényeiben.

Led kimenetre vagy darabonként X-et villantasz, vagy szoftveres pwm fényerő szabályozáshoz.

Dióhéjban: túl sok macera. Ha valaki már egyben megcsinálta, és publikálta, azt kellene felkotorni neten, és ha nincs, elfelejteni.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Digitalizálás előtt alaluáteresztő szűrővel sávkorlátozni a jelet a mintavételi frekvencia fele alatt...

Valami rálátása azért van szerintem, de nagyon pongyolán fogalmaz, néhol nem is értem mit akar kérdezni vagy akar-e egyáltalán.

Én is többször neki futottam az olvasásának. De most sem vagyok teljesen biztos benne, hogy értem a kérdését.
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

A mintavételi frekvencia önmagában is sávkorlátoz, de ha szűrőn is áttolod, a jelszintjeid megváltoznak, és úgy nehezebb utána az erősítést beállítani.
(#) kissi válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Idézet:
„A mintavételi frekvencia önmagában is sávkorlátoz”
Ezt azért gondold át még egyszer ! Ha így lenne, akkor miért kezdődnének pl. a digitális oszcilloszkópok is egy-egy aluláteresztő szűrővel ( anti-aliasing szűrő !) ?!
Az más kérdés, hogy a mintavételi frekvencia összefüggésben van a legnagyobb feldolgozható frekvenciával, de nem csinál sávkorlátozást !
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Ha a minta spektruma nem sávkorlátozott a mintavételi frekvencia felénél az a fölötti összetevők tükröződve jelennek meg az FFT spektrumban, azaz (fm - f) frekvenciánál.
Hogy szemléletesebb legyen:
A mintavételi frekvencia 25kHz - ez még elérhető a kiszemelt PIC -el.
A bemenő jel tartalmazzon jelentősebb 20kHz -es összetevőt.
Ha sávkorlátozás nélkül dolgozzuk fel a jelet, a 20kHz a mintavételi frekvencia - 20kHz -nék azaz 5kHz -nél eredményez majd vonnalat, holott ilyen komponens nincs is a bemenő jelben.
Ha sávkorlátozzuk a jelet 12.5 kHz -en, a tükrőződés hatása minimális lesz, hiszen az aluláteresztő szűrő már csillapítva engedi tovább a 20kHz -es komponenst. Elég magas kokszámú szűrőket alkalmaznak, így a csillapítás több 10 dB lehet.

Érdemes egy ilyen PIC -el (komponenseket csak 10..12kHz -ig megengedő) spektrum analizátort építani. Szét kellene nézni a dsPIC családban, sokkal gyorsabb kontollerek kaphatók majdnem ugyanannyiért...
3.18.3. Legkisebb mintavételi frekvencia, aliasing
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Oké, nálad a pont. Amit javasoltam, tényleg egy kicsit gányolás
(#) kriszrap válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Idézet:
„Én is többször neki futottam az olvasásának. De most sem vagyok teljesen biztos benne, hogy értem a kérdését.”

Csak annyit akartam hogy egy audio jelet felakarok erősíteni PIC egyik analog lábára hogy majd szoftveresen a bitek segítségével majd megalkossam a VU metert.
Csak gondoltam ez az alapkapcsolás elég lesz.
Bővebben: Link
És ajánlották "Analóg kivezérlésmérő" részt és ezt a kapcsolást találtam azt gondoltam akkor amit feljebb linkeltem kapcsolás azt kibövíttem ezzel a kapcsolással és a kérdésem az hogy maradhat 1uf 1k lehuzó értéke meg 100 ohm ????
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Nem is rólad volt szó....
(#) Elektro.on válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Félre érted! Nem a te kérdésedről volt szó hanem f2f2 kérdéséről. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) Bago hozzászólása Szept 3, 2016 /

Sziasztok!
PIC-kel való használatra melyik tárolót érdemes választani:74HC373, 74HCT373, 74LS373? Ezek kimenetére kell felhúzó ellenállás?
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Hopsz.... Elnézést ennyi üzenet mellet. Sorry
Az értékek maradhatnak ???
(#) f2f2 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 3, 2016 /

Köszönöm emberek !

Hát jól elmosolyodtam egyes válaszokon, hogy többszöri nekifutás...
Írtam PIC18F46K22
the TMR0H:TMR0L regis-
ter pair (FFFFh ->0000h) a PDF leírásából itt azt gondoltam ránézésre csökkenő móddal ketyeg le a timer

De itt a 8bitesnél is így írják FF -> 00
Na ezt majd kiderítem merre számol.

A leírás és ti is azt írtátok hogy vagy kimenetként állítok be egy port kivezetését
vagy bemenetként
ANSELX &X00000000 TRIS &X00000000 nél dig.out LATX al vezérelhető
ANSELX &X00000000 TRIS &X00000000 nél dig.input PORTX al beolvasható

na most én a tesztben a porta mind a 8 kivezetését 10K val felnyomtam 5V ra (logic1 nek )
ezután a PORTA utasítást figyelve LED nek adtam ki kivezérlést,
ahol láttam ha LED sötét akkor a pin fennt van és
letesteltem és a LED világított amig kapta a ezt a lehúzást.
De aztán észleltem ha TRISA full 1 és amikor full 0 akkor is a PORTA olvasásra a LED változott.
Ezt még1x ellenőrzöm
Azt hogy ki mihez ért jobban ki mit tud létrehozni az egyénfüggő.
Valaki írta szerinte alacsony szinten állok e témában.
Mivel a PIC dolgokkal nemrég óta foglalkozok ez nem is lehetne másképp.
És itt némely kérdésre pillanatok alatt írtok kimerítő választ így könnyen lehet tőletek tanulni.
Nekem, hogy erre a PICre programtesztet írjak saját program segít
saját kinézetű utasításokkal könnyen tudok benne írogatni
a lefordítással együtt pár secundum és chipen van.
azonnal menti 3 formában bin hex asm.
-
Már 2 fajta HC908as mcu ra saját hardverrel szükségből írtam flash megírására
programot, mivel meg kellett oldanom és az itthoni univerzális programozók
nem lettek kialakítva flash törlésre és írásra az olvasás meg édeskevés.
De volt, hogy cég keresett meg hogy a webáruházuk képanyagai elvesztek
és a bélyegzett netes nagy méretű képeik meglétével
írtam olyan progit, amivel vissza lehetett generálni szemre kiváló minőségben
a képeket, hogy kaphasson új vízjelet és ne kelljen újra fényképezni többezer képet.
Sokat gondolkodtam rajta és 2 hónap múlva már nyomatták is vele.
Sőt olyan jpg t terveztem nekik, amivel vízjelesen látszik a kép, de önmagában
a fájl tartalmazza az eredeti képet láthatalanul, hogyha megint elvesztenének
mindent nem vesztenének el semmit. Ezen szerintem pár programozó elvérzett volna
vagy idő előtt feladta volna.
-
Azért választottam ezt a sok porttal rendelkező PIC chipet, mert
direkt ki akarom használni a tudását. Ennél kisebb tudásúval nem akarnék
csak tanulás miatt időt elvesztegetni.
A REGeket bank15 nél látok csak
A RA2 re visszatérve ANSELA bit2 = 0 így már nem lehetne
DACOUT;AN2;Vref+;C2IN+
viszont szinte heggeszt a kijövő +5V rajta
remélem a 10K pullup nem lett 0Ohm, de majd ellenőrzöm mert a 10K sornál egy csúszkát másképp teszek és 3.3V lesz a pullup sor és ha akkor is +5V akkor a kicsikéből jön ki.

Mégegyszer köszönöm a segítő szándékokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Következő: »»   843 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem