Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   842 / 1210
(#) Saggitarius válasza ticko hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Az nem lehetseges, hogy a PicKit2 nem tamogatja az altalad hasznalni kivant PIC-et?
(#) ticko válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Az biztosan nem történhet meg, mivel windowsos gépen sikerült az égetés.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
(#) nyekk hozzászólása Aug 28, 2016 /

Üdv.
16F877-es PIC -et szeretnék egy ST 7920 GLCD vel párosítani,a gondom az hogy ezen a kijelzőn nem tudom melyik a CS1,valamint a CS2 láb .Kap.rajzokat amit találtam ,mindegyiken szerepel a két láb,mármint a 128x64 kijelzőkön .Ennél az ST -nél ez hogy van ,hogyan tudom helyesen összekötni a PIC -el?
Köszönöm!

D2318-2.jpg

(#) Tasznka válasza nyekk hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Ilyen a csatija?Link
(#) nyekk válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Igen,ő lessz az.

Ez a bekötés akkor jó lehet .
Amiket te néztél azoknál 2db 64*64-es vezérlő van,azét kellett a CS1,CS2. Ennél a tipusnál,ha jól nézem 1be mehet az írás,nem kell váltogatni a 2 oldal között.Bár én Oled kijelzőket használok,sztem jobb mint az lcd.
(#) nyekk válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Értem,ki fogom próbálni a bekötéssel amit link-eltél,aztán majd kiderül .Az Oled -eket milyen jelzéssel találom meg,amiket használsz?
(#) Pali79 válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Ezt én sem értem. Hogy a bánatba lehet lekezelni 10 biten ennyi pixelt?

Én ezt használom Oled Azért szeretem ezeket a kijelzőket,mert nem kell szórakozni a kontraszttal,háttérvilágítással,és jól lehet látni
(#) pajti2 válasza ticko hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Én nem is az egész mplab-ra gondoltam. Van a pk2-nek saját programozó stand alone cuccosa. "pk2cmd"-re ha rákeresel, windows alá még akadni fog, csak linux alá nincs. Beadod neki a hex-et, és feltölti. Az nem program íráshoz, meg fordításhoz van, de a pk2-vel pic-et tölteni attól még éppen jó.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Ezt is megnézheted: github.com/psmay/pk2cmd, vagy nézz körül
ezen az oldalon (van benne egy link ami a "hivatalos" Microchip kiadásra mutat).
(#) ticko válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Az asztali gépemen, (az asszonyé) windows fut, oda telepítettem a pickit2 programer nevű programot, és azzal sikerült az égetés. Első körben nekem sem programozás miatt kellet, hanem meglévő hex-ek beégetésére.
(#) pajti2 válasza ticko hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Oké, akkor ismered. Az a program sem fut win emulátor alatt? Annál is egyszerűbb programozó környezet pk2-höz nincsen.
(#) ticko válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Szia! Egyelőre marad ez a felállás, a nejem azt a pár percet, amíg felprogramozok egy Pic-et talán kibírja valahogy . Az igazság az, hogy pillanatnyilag csak egy projekthez kellett a pic, és mostanság nem tetszett meg más pic-es kapcsolás.
(#) pajti2 válasza ticko hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

A pk2 környezetet egyébként direkt tüntették el. Az MC most a pk3-at tolja, és egy kicsit agresszív az üzletpolitikájuk. Anno fent volt linux-hoz is, és ha az MC fórumokon rákérdezel, talán fan-oknak még van egy mentésük róla. Részemről nem linux alatt vagyok.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Talán itt még megvannak.
(#) don_peter válasza nyekk hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Az E lesz a CS1, ez neked amúgy nem is kell állítgatnod. E mehet fixre testre, így az LCD folyamatosan írható. De persze mehet PIN-re is, akkor a nulla szint lesz az LCD bekapcsolása.

Kicsit nehéz programozni ezt a kijelzőt, de amúgy nem rossz..
(#) don_peter válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Egy tömb vagy struct struktúrával.
(#) csapeter hozzászólása Aug 29, 2016 /

Üdv.
Asm-ben programozók segítségét szeretném kérni. PIC16F1939 et programozok jelenleg. MPlab v8.60. A project:
Udvari díszítővilágítás színes RGB ledekkel. Az áramkör röviden: minden este véletlenszerűen más-más színt jelenít meg.
A szofverről röviden: Este képződik egy véletlenszám 0 - 12 között valami.
Eddig működik. A kérésem:
Valaki hozzáértő magyarázza el legyenszíves, hogyan tudok képezni tömböt ill. meghívni annak elemeit, hogy egy változó (VSZAM) értéke alapján, három változónak (PIROS, ZOLD, KEK) általam előre letárolt értékeket adjak.
(#) sonajkniz válasza csapeter hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Pl. így:

MOVF VSZAM,W
CALL TOMB1
MOVWF PIROS
MOVF VSZAM,W
CALL TOMB2
MOVWF ZOLD
MOVF VSZAM,W
CALL TOMB3
MOVWF KEK

A program további része

Program végén a 3 tömb
TOMB1
ADDWF PCL
RETLW D'23'
RETLW D'30'
STB.
(#) Hp41C válasza csapeter hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Avagy:
(A TOMB olyan helyen legyen a program memóriában, hogy a 3 -mal való szorzás ne képezzen átvitelt a felső byte -ra.)

1. movf VSZAM,w
  2. addwf WREG,w  ; WREG = 2*VSZAM
  3. addwf VSZAM,w  ; WREG = 3*VSZAM
  4. movwf FSR0L
  5. movwl 0x80 | high(TOMB) ; FSR0 a táblázat VSZAM -adik elemére mutat a program memóriában  
  6. movwf FSR0H
  7.  
  8. moviw   FSR0++
  9. movwf R
  10. moviw   FSR0++
  11. movwf G
  12. moviw   FSR0++
  13. movwf B
  14.  
  15.  
  16. TOMB:
  17.   db R1
  18.   db G1
  19.   db B1
  20.  
  21.   db R2
  22.   db G2
  23.   db B2
  24. ....
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) csapeter válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Szia! Köszi, kipróbáltam már működik is.
(#) csapeter válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Ezt is ki fogom próbálni, már csak a tanulás miatt is, kösz!
Bár itt van pár dolog amit nem értek, Pl. az 5-ik sor ill. az FSR0++
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) cross51 válasza csapeter hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Az FSR0 által mutatott értéket berakja a WREG-be aztán növeli egyel az FSR0H:FSR0L értékét.
(#) usane hozzászólása Aug 30, 2016 /

Üdv!

PIC32MM064-hez kérnék egy kis segítséget.
Nem igazán sikerül a hardveres PWM-et beüzemelni.
Biztos, hogy én írtam el valamit, vagy pont nem irtam be valamit amit kéne, de már nem látok ki a fejemből.Hitem szerint megadtam minden zükséges bitet, de ezek szerint mégsem.
Íme a kód.

1. RPOR2bits.RP11R = 6;                   //RP11pin/RB7 = OC2 output
  2.    CCP2TMR = 106665;                           //TMR register (300Hz)
  3.     CCP2PR = 53332;                             //Period register(Duty Cycle))50%
  4.     CCP2CON1bits.CLKSEL = 0;                    //Time base Clock select(Fsys)
  5.     CCP2CON1bits.TMRPS = 0;                     //Time base prescale(1:1)
  6.     CCP2CON1bits.CCSEL = 0;                     //Output compare/PWM/Timer mode
  7.     CCP2CON1bits.MOD = 7;                       //Center aligned pulse
  8.     CCP2CON1bits.ON = 1;                        //Modul Enable

Mit hagytam ki?
Lehet, hogy a periódus regiszter értékeket is elszámoltam, de nem az a baj, hogy nem az jön ki amit akarok, hanem semmi nem jön ki .
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Fejlemény. Friss fejjel átnéztem és javítottam a timer és period regisztereket.
Tesztelések után az lett a következtetés, hogy ha az MCCP modult azaz a CCP1-et konfigolom be az megy mindenféle módon mind a 6 kimeneten.
Ellenben ha valamelyik SCCP modult (CCP2, CCP3) konfigolom be, akkor sem a OCMA kimeneten sem a PPS-en beállított kimeneten nem jön ki semmi. Erratában nincs említve. ellőhettem a modult a PICben, vagy még az errata is annyira új, hogy hiányos. Van másik PIC, de smd, úgyhogy forraszthatom ki ha másikat akarok tesztelni.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Cseréltem csipet, ugyanaz. Még egy ötletem támadt, kipróbálom a PPS-t másik perifériával, mondjuk az UART TX-el. Lehet, nem is a CCP a hibás hanem a PPS.
(#) don_peter válasza usane hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Na ez a méreg nem a cián
(#) kriszrap hozzászólása Szept 1, 2016 /

Kedves profik)
tudnákot egy kapcsolást csinálni ami zenére tudjam villogtani a ledkockát vagy VU meterként használni.

Van egy PIC18F46k22 és egy elöerösitöm MCP6002.
5v lenne maximális erösités ami a pic lábába menne.

Segítségeteket nagyon meg köszönném.

A másik kérdésem hogy lehet ennél a picnél beállitani hogy hány voltot számoljon 100% nak???
(#) cross51 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Jelenleg csak az utolsó kérdésedben tudok segíteni. Azt, hogy hány voltot számol 100% a referencia szabja mindig a referencia a max.
Tehát mondjuk tegyek fel, hogy a maximális audióbement amplitúdója 500mV akkor erre mondjuk az MCO6002-tőt ráereszted 9x erősítéssel kapsz belőle max 4.5V, 5V-os referencia mellett azért nem 10x erősítés, hogy a túlvezérlést elkerüld.
Következő: »»   842 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem