Fórum témák
» Több friss téma |
Én egy flaget szoktam használni, amit az IT rutin töröl. Tehát flag bebillent -> változók olvasása -> flag vizsgálat, ha volt közben IT, újra elölről.
Általában rtc áramkört találsz azokon a paneleken, ahol direkt leválasztott tápfesz blokkok is vannak, de te is csinálhatsz olyat, hogy felhasználsz egy vezérelhető tápfesz stabilizátort, és alkalomadtán lekapcsolod az áramköri blokkok legtöbbjét.
Pic-ek esetében arra tanácsos figyelni, hogy ha kapcsolatod van a kikapcsolt áramkörök felé, azokat a lábakat előtte állítsd bemenetnek az aktívan hagyott áramkörben, ha a túloldalon nem 5v kompatibilis bemeneteid vannak. Ha meghajtasz egy pic lábat olyankor, amikor a tápfesz nincsen rajta a pic-en, azt némelyik nem szereti. Pic lábak feszültség tűrésére lsd az adatlapot. Kapcsolható tápfesz stabnak példa gyanánt Bővebben: Link, de ügyesen kötött mosfet-ek is ugyan úgy jók.
Én 3,6V-os elemet használtam, de abból még lejön az átkapcsolón eső feszültség (nálam egy diódányi), persze lehet máshogy is kapcsolni.
16F887-et a sok láb miatt, meg ez találtam itthon.
Kb hany pf szurjem adatlapon lattam tablazatott csak inkabb megkerdezem
Az jó, mert én meg a kistesóval játszok.
Az normális jelenség, hogy 5V a PIC nem indul el? Az 5V-os tápba beteszek egy diódát, akkor 4,15V körüli feszültséget kapok, de a PIC nem indul. Ha feltolom a tápfeszt, hogy a dióda után meglegyen az 5V, akkor teszi a dolgát.
PIC16F886
Nem. Mi lesz ha csak az elem 3V-ja lesz. Ha tényleg 5V a táp elég fura hogy a diódán majdnem 1V esik.
Nincs túl magas értéken a tápfesz figyelése?
_BOR21V. Sima diódán kb. 0,6V de áramfüggő.
Zsír! Most 2,5V-on is megy! Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Megmértem egy használt gombelemről 3uA-t fogyasztott alvás közben. Egy 2032-es gombelemről mennyi időt tud így menni?
Egy Schottky diódán csak 0.3V. Esetleg P-MOS FET -Tel: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Typical Capacity: 240 mAh (to 2.0 volts) Bővebben: Link
Az alvási szakasz az csak egy dolog. Azt kellene megbecsülni, hogy az átlagos fogyasztása mennyi lesz.
Arra gondolt szerintem, hogy a megszakítással felébresztett szakaszokban sokkal többet fogyaszt. Kérdés, hogy mekkora az aránya az alvó/ébredt időnek. De szerintem elhanyagolható, hiszen gondolom csak pár usec-ig van ébren a PIC, míg az alvás gondolom pár tized sec. Így a fogyasztás max 1-2uA-t (se) nő.. Szerintem.
Vagy ha mégse, akkor a CR2450 elvileg 620mAh-t tud (2V-ig), azzal már el tud ketyegni egy jópár évig.. Vagy ez: 300Ah A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Én is erre tippeltem, de nem akartam hülyeséget írni. Digitális multival mértem, az erősen átlagol 3uA-t mértem alvási időben és 3,2uA-t amikor ébredt. 1 másodpercenként ébred, de csak az órát lépteti, megnézi, hogy van-e már tápfesz, ha nincs akkor hajcsi megint. Ha jól számoltam a 240 mAh 9 évig lenne elég elméletileg. Ha a felét tudja már bőven jó, arról nem is beszélve, hogy csak áramkimaradás esetén menne elemről.
Ha csak ennyit kell tudnia backupról, akkor az semmi, hamarabb romlik meg az elem, mint hogy lemerítené a PIC.
Pontosan. Most olvasom 300Ah. Teherautóba való gombelem vagy mi a csoda?
Gondolom elírás.
Szerk.: vagyis pontosabban: betű (m) kihagyás. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Nem PIC ,de érdemes belenézni:
Bővebben: Link
Szervusztok!
Hőmérőt építek DS18B20 digitális érzékelővel. Az 1 vezetékes rendszerben az adatvonalat időnként direktben kell a tápfeszültségre kapcsolni. Az adatlap szerint erre egy P csatornás FET alkalmas, melynek gate-jét a kontroller kapcsolgatja. Mivel hobbysta életemből a FET gyakorlata eddig kimaradt, így teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit kell mondani a boltban ahhoz, hogy a készülékem működjön. (Valami járatos típust kerestem a NET-en - sikertelenül.)
Szerintem elég az ellenállással felhúzni, felesleges a FET-et belekeverni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |