Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Hát pedig mi itt mind időt és türelmet áldozunk rá, hogy a doksikkal és az adatlapokkal barátkozzunk. Abból tanulunk meg mindent. Lehet fizetni pénzzel is mindent, mert akad professzionális segítség is. Melyiket szeretnéd inkább használni? „..de doksi áhhh”
Köszönöm az információkat.
Kicsi villogtatás kérdésem lenne kapcsolás Jobb alul 555 ic -vel lehet fényerőt álltani. Hány ms érdemes villogtatni?? Minnél töbször villogtatom annál fényesebb??? Shitregiszterem Blink lábra raknék rá egy ilyet.
Nem. Minél nagyobb a kitöltési tényező annál fényesebb.
Idézet: „Jobb alul 555 ic -vel lehet fényerőt álltani.Hány ms érdemes villogtatni??” 50.. 100 Hz villogtatási frekvencia elég, de lehet még ennél is nagyobb. Nem a frekvencia a meghatározó, hanem a kitöltés. Azaz az idő mekkora részénem aktív a kioltás. Ha rövidebb a kioltási idő, a kijelzés fényesebb és fordítva. Idézet: „Shitregiszterem Blink lábra raknék rá egy ilyet.” A 74(xxx)595 -nél az OE lábbal lehet ilyen funkciót elérni, de fordított szintekkel. Alacsony OE esetén van "jel" a kimeneten. Idézet: „A 74(xxx)595 -nél az OE lábbal lehet ilyen funkciót elérni, de fordított szintekkel. Alacsony OE esetén van "jel" a kimeneten.” Akkor azzal a kapcsolással jó??? Még annyit 10nf om van akkor mennyi az ellen állások értéke?? A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
"Kitöltés:
97%" a lényeg?? A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Nézd meg a következő eseteket:
C = 0.001uF, R1 = 15k, R2 = 15k --> 32kHz, 67% C = 0.001uF, R1 = 15k + 470k, R2 = 15k --> 32kHz, 97% C = 0.010uF, R1 = 15k, R2 = 15k --> 3.2kHz, 67% C = 0.010uF, R1 = 15k + 470k, R2 = 15k --> 3.2kHz, 97% A fentiekből a frekvencia kb mindegy, hiszen mindkettő elég magas. A kitöltés 67 és 97 % között állítható, ami megfelel a CD4543 -nak, de nem lesz jó a 74xx595 -nek. Egy inverter kell az 555 kimenete és a 74xx595 OE bemenete közé.
Hogy néz ki ez az inverter???
Tudsz róla valamit küldeni???
Idézet: „[Az ADC nem százalékot mér, ha neked százalékban kell az eredmény azt neked kell egy számoltatnod. [quote]ANSELA.RA5=1;/quote] Ez hogy jött össze? Van ANSEL és van ANSELH .Ez két 8 bites regiszter. Da egy regiszternek nincs RA5 ös lába ahohy a kódodból sejthető. ANSELA regiszterről én nem tudok... Korábban csatoltam egy pascal minta kódot. De te MikroC -t használsz. A fejlestő környezetedben nyomsz egyF1 et, és a súgóban előkeresed az ADC lib leírását. példakóddal , bekötéssel együt. Neked csak át kell ültetni a konfigot a saját PIC típusodra.” ANSEL be akkor mit kell megadni??? ANSEL.RA5=0; // javítva ANSEL t úgy értelmezem hogy kiválasztom a lábat amint természetes van analog bemenet Így: ANSEL.RA5=0; és a nulla vagy egy pedig bemenet vagy kimenet. ADC_Read(4) itt pedig azt hogy AN1......AN5 (megjelölt láb) itt AN4 van beállitva És még azt akartam tudni Hogy mivel lehet azt beállitani hogy pl 3v legyen 1023 bit. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Idézet: „ANSEL.RA5=0; // javítva” Az adatlap szerint az ANSELx bitjeit ANSxy néven adják meg:
Üdv!
Ránéztem az ADC library-ra a mikroC háza táján. A következők okozhatnak még gondot: Idézet: „Initializes PIC’s internal ADC module to work with RC clock.” Idézet: „This function doesn't work with the external voltage reference source, only with the internal voltage reference.” Először is a kívánt lábakat digitális bemenetté kell tenni a TRISx regiszterek segítségével. Ezután, mint ahogy írták is már, az ANSELx.ANSxy regiszterekkel ezeket analóg bemenetre kell állítani. Majd be kell állítani az ADC modult az ADCON0-2 regiszterekkel. Ezután jöhet csak az ADC_Read(x). Viszont, ami az idézetből látszik az ADC library csak az RC oszcillátort használja. Ez még annyira nem nagy baj, nem mindig kell gyorsnak lenni. Viszont az, hogy csak a belső referenciát tudja használni, az már okozhat gondot. Főleg a te esetedben, mivel neked 3V-os referenciafeszültség kellene. A PIC belül Vdd, 1.024V, 2.048V és 4.096V referenciafeszt tud beállítani. Szóval, lehet mindent neked kell megírni a library-t kikerülve, ha külső 3V-os referenciát szeretnél. Mondjuk én javasolnám inkább a 4.096V-os belsőt, mert azzal könnyebb számolni. Innentől kezdve a referencia adott, a felbontás adott és a kapott ADC értékből vissza lehet számolni, hogy az valójában hány Volt. Százalékot, meg csak tudsz számolni. Idézet: „ANSELA.ANSA5 = 0;” Felettébb érdekes. Amikor a nyomogombot csináltam nyomogomoboknak ezt ellitottam "ANSEL.RA5=0;" és müködött. Mert ha ezt nem írtam be nem csinált semmitse. Beállitásaim így néznek ki:
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Üdv!
Tényleg felettébb érdekes! Főleg úgy, hogy semelyik port, semelyik lába nincs bemenetnek állítva. Az ANSEL és ANSELx-nek nincsenek ilyen (RE1, RE2, RA5, stb.) bitjei. Ha ezt ilyen formában le engedte fordítani a mikroC, akkor ezt a fordítót nagyon gyorsan el kell dobni.
akkor kitudod nekem helyesen javítani hamár a mikroC nem figyelmesztettet???
ANSxy ott melyikkel a láb név(RE1, RE2, RA5) vagy az analog (id) AN1 AN2........? Hát öööööö.... Mindegyiket elfogadja..... A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Nem ismerem a mikroC-t, mint írtam csak ránéztem a library-ra. Másrészt nem is C-ben programozok, de ezek a lépések 99%-ban megegyeznek minden magas szintű nyelvben. Amik pedig az adatlapban találhatókkal egyeznek meg. Szóval a mikroC példaprogramok és az adatlap segítségével kell megértened az összefüggéseket, mert így az én kijavításom után sem biztos, hogy fog menni. Ráadásul, már le is írtuk:
Idézet: „ANSELA.ANSA5” lásd gyári adatlap 301. oldal TABLE 17-2: REGISTERS ASSOCIATED WITH A/D OPERATION Részletesebben a 149-151. oldalon és 295-298. oldalon találsz róla infót. Idézet: „ANSxy ott melyikkel a láb név(RE1, RE2, RA5) vagy az analog (id) AN1 AN2........? Hát öööööö.... Mindegyiket elfogadja..... ” ANSELA esetén a ANSA5, ANSA3, ANSA2, ANSA1, ANSA0-án kívül nem fogadhatna el mást, mert másnak nincs értelme. Szintaktikai hibát kellene okozzon. Ha mégis így tesz akkor egy vacak az egész és nagyon nem éri meg a $249.00 USD-t.
ANSELx.ANSxy használom köszönöm.
Kicsit eltérek a tárgytól Müverösitö és a piclába közé kell ellenállás max 4.8v jön ki rajta??? Védelem szempontjából
Mondjuk 100 Ohm, mert nagyobb már jelentősen befolyásolhatja a mérést. De szerintem nem feltétlenül kell.
Mivel igen kevés áram folyik a PIC felé, csak nagyon nagy ellenállás ér valamit védelem szempontjából, a mérés pontosságát viszont jelentősen rontja.
Még annyit ANSELx.ANSxy mit kell beírni hogy AN7 használja igy??
ANSELA.ANSA7.????
Sziasztok!
Ma takarítottam a Visual Studios projektjeimet és találtam egy még az assembly mániás koromhoz írt delay calaculatort. decfsz-el számol simulatorban a 100ms kereken 100. És láttam még sokan assembly-znek ez egyszer egyszer megkönnyítheti a feladatot. Bővebben: Link
Igen, de ez még csak azt a lábat állítja analógra, amin az AN7 csücsül.
Annyit még hogy ANSELA.ANSA7 = 0; 0 azt jelenti hogy aktív vagy bemenet állitom????
Ha beállítotam ezt utánna mehet ADC_read() nem?? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Légy szíves barátkozz meg az adatlappal, mert így nagyon nehéz lesz. Esetleg térj vissza egy 16F-es kicsi PIC-re, az jóval egyszerűbb. Ha azon mennek ezek a dolgok, és elsajátítottad az adatlap használatát, akkor jöhet a nagy tesó.
Tegnap este már benéztem én is, ANSA7 nincs. Adatlap 8. oldal TABLE 3: PIC18(L)F4XK22 PIN SUMMARY (CONTINUED) Gondolom PDIP-es a PIC-ed, tehát az AN7 a 10-es lábon van, ami pedig az RE2. Szóval ANSELE.ANSE2 = 1-et kell beállítanod mivel ezzel a digitális bemenetet tiltod. Idézet: „ANSE<2:0>: RE<2:0> Analog Select bit 1 = Digital input buffer disabled 0 = Digital input buffer enabled” Ha ez után minden rendesen be van állítva, akkor mehet az ADC_read(7).
Sziasztok.
A mellékelt kapcsolásnál teljesen mindegy, hogy az RB7-et kimenetnek vagy bemenetnek állítom mert mind a két esetben működik a kapcsolás és semmi hibát nem produkál. Ezt mivel lehet magyarázni? Ha így állítom be akkor is jó.
És ha így akkor is.
Az LCD-nek miért mindegy, hogy a 14-es lába ki vagy be menetre van kötve?
Üdv!
Szerintem te az RB0-t állítod és nem pedig az RB7-et. Legalábbis gondolom, hogy minden nyelvben a bal szélső az MSB, a jobb szélső pedig az LSB.
Tehát akkor a bal szélső a felső helyiérték lenne.
TRISB = 0b1 akkor így állítom az RB7-et bemenetre? TRISB = 0b11 akkor így az RB7-6 bemenet?? Vagy valamit nagyon nem jól értelmezek? Igaz elírtam, nem figyeltem,javítottam is. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |