Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a linkeket. Valamiért én csak a 32 khz-es kvarcokat néztem
![]()
Kínából lehet rendelni 0.1ppm pontosságú TCXO-kat is, akár egyedi frekivel is. eBay-en találkoztam vele. Annyira nem is volt húzós az ára. Én előbb-utóbb biztosan fogok rendelni a frekimérőmbe, ha rászánom magam a megtervezésére.
És mégis - mint advocatus diaboli: minden fali órám pontossága 1perc / fél év alatt van.
A legrosszabb a DVD rekorderemé és a képmagnómé. Gondolom ez utóbbi két eszköz más kvarccal működik, mint az olcsó 32k-s megoldások. 10 ppm kb 1 mp/nap eltérés lenne, azaz fél év alatt két és fél perc. Az óraátállításnál ez feltűnne.De nem teszi. Szedtem már szét 32k-s mechanikus órát, de nem emlékszem állítási lehetőségre. Mit tudnak ezek, amit mások nem? A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
Mert szerencsés vagy
![]() Idézet: Amit úgy kell érteni, mint 32 ezer forintos felhúzhatós / rugós órát? „32k-s mechanikus órát”
Nem, 32 k-s kvarc és mutatós kivitel - mindenapos falióra. Szóval nem digitális kijelzés. Három itthon, egy a munkaheyen. Most az óraváltásnál nem volt észrevehető eltérés.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
Idézet: „Szedtem már szét 32k-s mechanikus órát, de nem emlékszem állítási lehetőségre. Mit tudnak ezek, amit mások nem? ” Az ilyen órákban végtelenül egyszerűen, egy számlálóval leosztják a 32768Hz-et 1Hz-re. Ez a része, csak a kvarc pontosságától függ. Nincs semmilyen szoftveres katyvasz. A többi már a mechanika dolga.
Találtál azokban a régi órákban méretes nagy ferritmagos tekercset is egy mikrovezérlő mellett?
Na annyira nem régi.
Emlékeim szerint egy tekercs van, az a munkatekercs. Majd, ha van időm, szétszedek egyet.
Szerintem sikerült Kriszrap-ot a diskurzusunkkal végképp elbizonytalanítani
![]()
Na hogy is mondjam
Elsö mérés a két orra közöt 21 12 és az én órám 21 :12: 02 vált másnap reggel akkor 4 másodpercet késet. 6:30 6:29 :58 Oké rendben elkönyveltem késik na de este ismét megmértem mennyit késik és vissza ált 02 másodperces váltásra. Ponts most mértem 20 08 20 08:07 lett az eredmény ma még meg mérem 21 12 kor hátha 02 váltási secet kapok. huuu. Remélem érthető.
Sziasztok!
Egy ESP8266 ot elvileg lehet hasznàlni sima uart kommunikácioval ugye? Màrmint ugy értem hogy ne a saját procija dolgozzon, hanem csak egy PIC re kötve ő csak a kapcsolatot adja?!?! Vagy èrdemesebb a nudemco verziot megvenni! Rátölteni a kliensprogramot, igy a kapcsolodást nem csak ezközszinten hanrm program szinten is az ESP vègzi, ès a rákötött PIC már csak az adatot fogadja!? Szerintetek??
Ja ès hogy miért akarok hozzà PIC et amikor egy türhető proci van benne?
Mert nem nagyon tudok programozni.... PIC-et egy kicsit tudok... igy talán megvalositbato lenne egy kèt projekt amit flowba lekattintgatok!
Én csak így használom ezeket a modulokat. Ha nagyobb weboldal kell, érdemes azt külső EEPROM-ban tartani.
Őőő... ezt most hogy èrted hogy csak igy?
![]()
Mondjuk nekem nem weboldalhoz kell....
Hanem adatok feltöltése felhőbe... mundjuk időjàrásmonitor. Vagy hasonlo... illetve a másik hogy egy PIChez több eszköz ( érzèkelő, esetleg Pic) kapcsolása vezeték nélkül!
Elnézést, a fáradtság.
![]() Én csak PIC + ESP8266 kombót használok, nagyobb weblap esetén a kontrollerre akasztok külső EEPROM-ot. Idézet: „Na hogy is mondjam Elsö mérés a két orra közöt 21 12 és az én órám 21 :12: 02 vált másnap reggel akkor 4 másodpercet késet. 6:30 6:29 :58 Oké rendben elkönyveltem késik na de este ismét megmértem mennyit késik és vissza ált 02 másodperces váltásra. Ponts most mértem 20 08 20 08:07 lett az eredmény ma még meg mérem 21 12 kor hátha 02 váltási secet kapok. huuu. Remélem érthető.” végered mény mára : 21:36, 21:36,07 reggel is mérek egyet.
Kedd reggel óta? Az nem is olyan rossz.
Az óra, amivel hasonítod mennyire tekinthető pontosnak? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
Idézet: „Vagy érdemesebb a nodemcu verziót megvenni?” Nem kell hozzá másik modult venni, a nodemcu firmware mindegyikre rátölthető. Bár a "kék" ESP-01 modulnak kicsit szűkös hozzá a memóriája, de egyszerű feladatokhoz az is megfelel. A további kérdéseket célszerű lenne a ESP8266 wifi modul topikban megvitatni.
Sziasztok!
Egy 16f628-as referenciamoduljával és egy külső komparátorral szeretnék feszültséget vizsgálni. A problémám az, hogy a vizsgálandó feszültség 12 V. Kondival ráköthetem a PIC lábat egy 12V-os tápfeszű komparátor bemenetére? Ha nem, mit javasoltok szintillesztésnek?
A komparátor IC-nek nem logikai kimenete van véletlenül? Ha nem (és nincs kedved olyat keresni), akkor se kondenzátorral próbálkozz, hanem ellenállás osztóval!
Komparátornak logikai kimenete van, de egy 4 bites referencia feszültség modul ki van vezetve az egyik analóg lábra.
A kis feszültségű PIC lába menne a nagyobb feszültségű komparátor bemenetére, kérdés, hogy galvanikusan szigetelve jelenthet e problémát, hogy a komparátor 12V-os tápfeszről megy? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
12V tápfeszültségű komparátor bemenetére ráköthető közvetlenül a pld.: 5V tápfeszültségű 16F628 ref. modul kimenete, ha negatív pontjuk közös. Nem értem igazán írtad, hogy a vizsgálandó feszültség 12V. A 16F628 ref. kimenete csak néhány volt feszültséget ad, milyen szintet akarsz komparálni? Milyen komparátor kapcsolás, mert ha van hiszterézis visszacsatolás, más lehet a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
Normál esetben egy bemenetnek nagy impedanciája van, ami a gnd felé húz, és nem tud baj lenni belőle, hogy a komparátor tápfeszültsége magasabb. De jobb lenne pontosan tudnunk, mivel küzdesz, mert nem 100%, hogy nem tudod tönkretenni a pic-et.
ha az ember keresne mielőtt kèrdezgetne... ugye ugye...
köszönóm nem is tudtam hogy van topicja. na àt is olvasom |
Bejelentkezés
Hirdetés |