Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok! C-ben tanulok programot írni, és azt a feladatot kaptam, csináljak egy indexet. 2 gomb az egyes irányokat kapcsolja, a harmadik pedig ki. Hogy tudom bemenetre állítani a lábakat? Köszi a segítséget.
Milyen C?
A port irányokat a TRISx regiszterekkel lehet beállítani. Amelyik láb 1 binárisan, az bemenet. Például a TRISB=0xFF minden lábat bemenetnek állít a B porton.
Köszönöm a segítséget, még egy nagy kérdés lenne. Az rb0 lenne egy nyomógomb, ami elindítja a villogót.
Íme a sor, if (input_state(PIN_RB0)) { És a fordító error üzenete: *** Error 12 "pelda1.c" Line 18(17,24): Undefined identifier PIN_RB0 Tuti valami egyszerű dolgot toltam el, tehát kezdő vagyok, viszont nem adom fel! Köszi a segítséget!
Nem definiáltad az PIN_RB0-t, ezért a fordítónak fogalma sincs mi lehet az.
Volt egy kérdésem amire nem válaszoltál!
ccsc a fordító.
#include <18F452.h> #fuses HS,NOWDT,PROTECT #use delay(clock=10000000) //mod void main() { set_tris_b(0xff); output_high(PIN_A5); while(1){ if (input_state(PIN_RB0)) { output_high(PIN_D0); //index be delay_ms(500); //varakozik output_low(PIN_D0); //index ki delay_ms(500); // varakozik output_high(PIN_D0); //index be delay_ms(500); //varakozik output_low(PIN_D0); //index ki delay_ms(500); // varakozik output_high(PIN_D0); //index be delay_ms(500); //varakozik output_low(PIN_D0); //index ki delay_ms(500); // varakozik } } } Ez lenne a "szülemény", de a kóddal a próbapanelen dél óta villog a led
Nem ismerem a CCSC szintaktikáját, de nem lehet, hogy az PIN_RB0 inkább PIN_B0 kéne legyen?
Sziasztok!
Most ismerkedek a pic18f család (assembly) programozásával, és ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem. pic18LF44K22 konfigurálásánál az mplab nem fogadja el ezt a két sort:
Mit rontottam el? A másik dolog, hogy a (mplab) View/File Registers ablakban nem jelennek meg a regisztereim (valt1, loop1, loop2). Ez miért van? Előre is köszönöm a segítséget, csatoltam a programot, amivel harcolok.
Az alábbi paranccsal kinyerheted a lehetséges konfigurációs beállítások listáját:
mcc18 -p18f44k22 --help-config > 18f44k22.txt Ebből kiderül, hogy a problémás soroknál az alábbi lehetőségek közül választhatsz:
Idézet: Hozz létre egy projektet a Project menű Project Wizard pontjának kiválasztásával!„A másik dolog, hogy a (mplab) View/File Registers ablakban nem jelennek meg a regisztereim (valt1, loop1, loop2).” Megjegyzem én pont az ilyen-olyan megjelenítési problémák miatt tértem át a linker scriptet használó, áthelyezhető módú programozásra. A MASM telepítési könyvtárban találsz mintát a template könyvtárban, de a honlapomon is találsz mintapéldát (a belinkelt fejezetben a 2. lista.
Az MPLAB Help Topics menüpontjából kiindulva megtalálod a Language Tools alatt a PIC18 Config Settings-et ahol minden információ megvan. A többi fellelhető help is segít általában.
Hopp, ez elkerülte a figyelmemet.
Köszönöm!
Szebb napot!
Van, volt egy 16f877es pic-em írni lehet olvasni is, de semmit nem csinál, már. egy egyszerű programmal se mukkan meg. Valószínüleg kapott egy fesz tüskét a géptől. éppen amikor nyomon vagyok már az ir feldolgozásban Tanácsot kérnék hogy mire ügyeljek a JDM programozómmal amit a számítógép feszültségei szolgálnak, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő!! ( fesz stabok vannak a táprészen és rs-232 es portról megy. Köszönöm. Egy javaslat is jó lenne hogy melyik az a pic amivel érdemes lenne már foglalkozni és a JDM még égeti, mert nagyon nem vet fel a pénz
Én a PikLab programmal eddig még sikeresen tudtam programozni azokat az eszközöket, amit ezen a táblázaton a DIRECT oszlopban zöld illetve sárga pipa jelez. Nem tapasztaltam a JDM programozómmal, hogy elrontott volna PIC-et. Igaz, én csak úgy használom, hogy kiveszem az IC-t az áramkörből. Áramkörben nem használom, de egy alkalommal azért kipróbáltam áramkörben is és úgy is jól működött.
Az általad leírt jelenséggel találkoztam már, de az a PIC már eleve rossz volt, ezért is hozták el hozzám, hátha fel tudom éleszteni. Nem tudtam. Kísérletezéshez mindenképpen javaslok, ha be lehet még szerezni, egy gyári PicKit2-t. Amikor én vettem, adtak hozzá demo panelt is és hát nagyon kényelmes, hogy programozás után meg is hajtja az áramkört, ha kell, stb. Nem hiszem, hogy akkora ára lenne, hogy sokat kellene gondolkozni rajta.
Szia!
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de eleve rossz húzás volt JDM-et használni. watt kolléga oldala tele van jobbnál jobb "kispénzes" égetőkkel... Miért pont a JDM.... Most aztán lehet, hogy tényleg odalett a PIC-ed.
Szia!
A 16F877 helyett inkább a 16F877A, méginkább a 16F887 típust ajánlanám...
Sziasztok
Tudnátok nekem olyan oldalt vagy valami dokumentációt adni amiből bővebben meg tudnám tanulni a PIC programozást? Gondolok itt olyanokra hogy pl: analóg és digitális bementek kezelése, 2X16 3X16...stb kijelzők meghajtása. A neten amiket találtam azok csak kezdő dolgok pl led felgyújtás, futófény meg ilyenek de ennél szeretnék egy kicsit továbbjutni.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy órát. Nem kell bele semmi extra még dátum se csak az időt mutassa lehetőleg pontosan. VFD csővel szeretném megvalósítani. Van valakinek valami jó ötlete, vagy kapcsirajza meg programja? Ebben a témában sajnos amatőr vagyok
Sziasztok!
dsPIC33FJ64GP706A-s PIC-et szeretnék venni a "sok" AD-ja miatt. A kérdésem az lenne, hogy az adatlap szerint ADC0 és ADC1 található benne. És hogy az AD csatornák száma függ IC lábszámától, hogy melyik van az ADC0-ba és ADC1-be kötve arról nincsen infó. Nos a 100 lábúnak 32 AD csatornája van. Akkor ez azt jelenti hogy 0-17 csatorna -> ADC0 és 18->31 ADC1? Azt tudom hogy van olyan típus aminek két SAR-ja van és páros/páratlan-ul van elosztva, de a 706A-nál ez nem derül ki egyértelműen. Gondolom mivel a két külön álló ADC van emiatt azok tudnak egyszerre "futni" egymástól függetlenül, nem? (Adatlap szerint igen, de azért PIC-ről van szó )
Sunday
Igen, én a JDM égetőt úgy használtam, hogy maga a próbanyák kísérleti panel is volt, egy 4013 billentette le a tápot a a panelről égetés közben. A panelen pedig minden láb jumper-elhető és egy leddel meg ellenállással 0-ra van kötve. Semmi baj nem volt a 16f84A val pedig nagyon sokszor írtam meg. a16f877-es meg a 40 lábával nem egyszerű be-ki rakosgatni a próbálkozások során. De most vagyok jól mert a halott 877-es híján a dobókockának használt 12f629 essel akartam ügyködni még nem lesz másik, és annak is annyi. Ugyanaz írni lehet olvasni is, de meghalt. Mostmár a 16f84-et véletlen se kezdem birizgálni. Megépítem watt kolléga égetőjét, mert a pickit2-re nincs pénzem. Amúgy a mostani egy rs-232 re csatlakoztatott pici elektronika, és egy 1 méteres billentyűzet vezetékén jött fel a com2-ről egy kis panelra amin a 4013 van meg egy 5-ös dip kapcsolósor, és egy 20cm-es szalagkábellal jön a próbapanelra.
Honnan lehet megtudni, hogy a PIC18F25K80 belső feszültség-referenciájának mekkora a hőmérsékleti együtthatója? Az adatlapjában nem találtam ilyen információt.
Bővebben: Link (Nekem működik a kereső... )
A Max-232- es égetőre esett a választásom. Érdekelne hogy 18f452-est lehet-e vele írni. Ideiglenes oldala szerint igen. Valahol olvastam, hogy a az égető programban be lehet állítani az írás terjedelmét,hogy ne tartson soká az írás, mert ez már 32k-s és a 877-est is "soká" tartott írni.
Megnéztem a 887-est, és nagyon köszönöm. Amennyire néztem nem értem miért kerül fele annyiba mint a 877-es
A Winpic800 az IcProg sem tud 887-et írni nem tudja valaki melyikkel lehet? és viszi e watt Max-232-es égetője??
Annyira nem értem, hogy miért nem jó neked a PICKIT2?
Roszz a nézőpontod.
A 877 kerül a 887-es duplájába. Ez azért van, mert a 877-es már egy régebbi kifutó széria, a 887-es meg egy újabb darab, lásd például 16F84A esetét.
Igen. én is úgy írtam a 887 450+áfa ha jól láttam a 877-es meg 1100Ft. a pikit2-re sajna nincsen pénzem. De továbbra sem találtam programot ahol a 16f887-et be lehet állítani
Norbi!
Ezen a linken találhatsz egy kis gyüjteményt a programozó szoftverekből. Megnéztem a PICpgm oldalát és úgy látszik, az kezeli a 16f887-est. De a WinPIC800 oldalán is azt találom, hogy a 16F887 a támogatott eszközök listáján van. Azt nem tudom, hogy Watt égetőjével működnek-e ezek a programok, de egy próbát szerintem megér. Szerintem még mindig érdemes lenne PicKit2-ben gondolkoznod. Segítségül ajánlom Szilva oldalát, de itt a hobbielektronikán is elolvashatod a cikkét.
Köszi! Megnéztem,igen mindenképp építenem kell egy standard égetőt.
Egyébként miért olyan nagyon hasznos a szimpla égetőkkel szemben?
Ha megkísérlelnéd elolvasni a rendelkezésre álló információkat itt és az innen fellelhető hivatkozásokon, akkor nem éreznéd úgy, hogy egy halom kérdésre nem kapsz választ! Használd a keresőt is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |