Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC próbapanel
 
Témaindító: Bukall, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) edison14 válasza icserny hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Igen még nem volt rajta az a leválasztó ellenállás de most rátervezem. A PICDEM doksijában 10k-s ez a leválasztó. Mindjárt felteszem a képeket egy rar-ban mert nem tudnám feltölteni az összeset csak 3-4 új hozzászólással. De bemelegítőnek:
(#) BarnaPili válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
[OFF]Tiszta " Mission Impossible" fíling ez a bőrönd kivitel.A diszk öt másodpercen belül....reméljük a tiedből nem fog füst jönni.
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Jól néz ki! Javaslom, hogy a GND-re és a Vdd-re tégy még csatlakozókat, mert az soha nem elég(mikor rá kell dobni egy két ledet lógóban, vagy egy kapcsolót, vagy akár egy két 7szegmensest bedrótozni, akkor el szokott fogyni a tápcsatlakozási pontok száma.
Esetleg két SMD 22pF-es kondit odatennék az osci lábakra, mert amúgy nagyon keveset zavar, ha valami másra használnád(kivéve valami nagyfrekis alkalmazás, ami ritka, ha nem kristályról hajtod), egyébként meg jobb ha az a lábnál van.
Érdemes még egy-egy mérő tüskét feldobni a tápokra.
Máskülönben a koncepció szerintem jó!
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Köszönöm szépen a dicséretet. Megvannak a képek remélem hogy jobban láthatóak mint amit ide felszúrtam érdekességnek. Ha valahol találsz (vagy találtok) hibákat akkor szóljatok és javítom.
(#) edison14 válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Közben leteszteltem a RESET áramkört és működik. Sőt mi több az sem zavar be a programozásba, ha nincs ott a felhúzó ellenállás meg a védő ellenállás sem. De minden működik szépen.
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Jók a kiegészítő panelek is a maguk nemében, de ritka, mikor pont egy olyan kell, amit előre megterveztél. Nem lebeszélni akarlak, inkább egy lehetőséget említek, miszerint mindig olyan kiegészítést készíts, ami éppen a projectnek megfelel. Persze mondhatod, hogy el kell kezdeni valahol és arra jó, és igazad is van! Ennek ellenére egy ügyes kezű amatőr gyorsan forgatja a pákát. Lehet kéne egy két olyan panel is, ami tele van forrpontokkal, IC foglalattal, kivezetett lábakkal, vezetősávokkal stb, hogy fel tudj dobálni tranyókat, ellenállásokat, ledeket stb. és kinyíljon a világ...
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Idézet:
„Sőt mi több az sem zavar be a programozásba, ha nincs ott a felhúzó ellenállás meg a védő ellenállás sem.”

Igen, csak ne lepődj meg, ha a PIC a felhúzó hiánya miatt kipurcan!
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Ez csak teszt volt igaz hogy nincs annyi pénzem hogy vegyek újat de azok az ellenállások mindenképpen maradnak sőt még azon is gondolkodtam, hogy egy 1N4148-as diódát is teszek nyitóirányban az MCLR felé.
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Nos egypár panel pl hangszóró vagy RTC, EEPROM direkt úgy lett kialakítva hogy a PIC és AVR is be tudja fogadni valamint a hangszórónál van két tüskesor ami arra fog szolgálni, hogy bizonyos porton belül különböző lábakra tudjam csatlakoztatni a hangszórót. Már tervben van egy panel amin kap helyet két tranyó (BD679) valamint tervezek még egy panelt melyen lesz két darab relé. A többi modul amit még nem terveztem azok olyanok mint a bluetooth vagy ethernet vagy SD/MMC vagy éppen MIKRO SD kártya olvasók majd ha fognak kelleni akkor elkészítem őket. Gondoltam arra én is, hogy készítek egy lapot teli lyukacskákkal de minek ha van kettő darab dugdosós tesztpanelom. Készítek olyan kábeleket melyeknek egyik felén olyan csatlakozó lesz mint amiket a tesztpanelekre tettem a másik felén a vezetékekre pedig forrasztok tüskéket így meg lesz oldva a két esetleg 3 panel közti csatlakoztatás. Így ha valamit gyorsan fog kellenem összedobni nem fog kellenem elcseszni az alkatrészek lábait hanem bedugdosom őket a dugdosós panelbe és összekötöm a panelt a pic vagy éppen avr-es panellel. Legalábbis nekem ez volt az elképzelésem. Szerintem sokkal tisztább mint kimenni a műhelybe forrasztgatni és egyéb...
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Dióda nem kell, sőt ártalmas...
Én ezeked a dugdosósokat nem szeretem, néha nem megbízható, de végül is ha neked bevált, akkor kisebb áramköröknek jó. Régen nekem is le kellett rohangálni a pinyóba, mostanra megszelidítettem a kedvenc házisárkányomat, és a páka felkerült néhány műanyagdoboz alkatrésszel a szobába az asztalom alá.
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Nekem az anyukámat kellett arról meggyőznöm hogy a számítógépasztal alkalmas szerelgetésre is de sajna nem vált be és kiküldött a konyhába de ott is jó. Lehet hogy szerkesztek össze egypár különböző méretű és huzalozású nyákokat. Majd szerdán nekiállok mert most megyünk 1-2 napra meglátogatni a nagyszüleimet és sajna ott nincs forrasztgatás és szerelgetés de pihenni is kell valamikor
A diódát pedig messze elkerülöm.
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hali
A dioda kell sot artalmas a tapra ha nincs. Nekem ment mar tonkre 78L05 mert nem szereti ha hatulrol megtamadjak nagyobb fesszel. Mar pedig ha a MCLR kap 12 voltot, a felhuzo ellenallason keresztul kaphat boven. Itt egy-ket napja feltettem egy megoldast, pont edison14-nek de ugy latom nem fogadta meg a tanacsot. Egyebkent nekem meg soha sem ment tonkre PIC a programozas miatt. 16C84-el kezdtem valamikor a 90-es evek kozepe tajan. Azota mar nagyon-nagyon sokat beegettem, es egy sem ment tonkre. Persze mas dolgok miatt igen.
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Nekem meg 78L05 nem ment tönkre soha és PIC-em pedig a saját szemem láttára. Nem is hittem neki... Persze mind ez az után, hogy többen panaszkodtak, hogy sorra halnak el a PIC-ek az "égetőtől".
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hali
Nekem akkor ment tonkre a PIC, amikor a 78L05 megadta magat es a kimeneten megjelent a bemeneti fesz. Ez sajnos a 78-as sorozatra jellemzo, mert nincs benne kimeneti tulfesz vedelem. En nem tudom Te hogyan programozol, de en hasznaltam mar nagyon sokfele programozot, es programozas kozbe meg nem sikerult tonkretenni egyet sem. Pedig meg megprobaltam forditva is bedugni.
Vili
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Idézet:
„Nekem akkor ment tonkre a PIC, amikor a 78L05 megadta magat es a kimeneten megjelent a bemeneti fesz.”
5 V-ra létezik alkalmas szupresszor dióda, ami kivédi az ilyen eseteket?
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hali
Azert nem ez a megoldas. Az altalam kigondolt megoldas az enprobapanelomon biztosan megvedi az 5 voltos reszt a tulfesztol, es nem hagyja logni a MCLR labat. Kulonben a LM340 adatlapja (11. oldal) kulon kiter erre a veszelyre.
Vili
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Két malomban őrlünk! Én a PIC védelméről kérdeztem (az 5 V-os stabilizátor meghibásodása esetén), a te diódád pedig a stabilizátort védi - a programozó feszültségtől.
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Ja ja ertem. Sajnos lattam mar ilyen szuporesszort (DO-201 tokos), ami ugy vedte meg magat, hogy kiforrasztotta a sajat labait. A trafo tobbet birt leadni mint amit a szupresszor el tudott disszipalni. Persze az impulzusokat le tudja vezetni. A szupresszort inkabb SMPS tapok utan alkalmazzak, az esetleges leallas miatt.
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Ebben viszont igazad van, a te megoldásod valóban jó, csak több alkatrészből áll!
A PIC halál körülményeit olvashatod ebben a topicban ettől a hozzászólástól, amikor megkaptam vizsgálatra az égetőt kishere-től: Bővebben: Link
A 10k megoldotta a problémát...
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Idézet:
„a te megoldásod valóban jó, csak több alkatrészből áll!”
Azert egy 10 kohmos SMD ellenallat kicsivel olcsobb mint egy 40 labas PIC.
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Idézet:
„A trafo tobbet birt leadni mint amit a szupresszor el tudott disszipalni.”
Nyilvánvalóan kell egy biztosíték is a körbe, amit a kinyitó dióda elfüstölhet. Pl. egy általam felélesztett SAMSUNG winchesterben a 12 V-os tápnál egy 0 ohmos SMD ellenállás volt a biztosíték, azt verte ki a szupresszor dióda.

Régen pedig olyan megoldást használtunk a 8085-ös mikrogépeknél (kapcsolóüzemű, 5 V-os kimenetű táp), hogy egy zener kinyitott, s beindított egy tirisztort, ami kivágta a tápkörben lévő biztosítékot.
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Ezt a tirisztoros trukkot en hasznaltam sok fele, de azert egy soros analog stabler utan nem illik. Amugy gondolj bele: Bedugom a picet, es ICSP-n elkezdek programozni. Mit fog csinalni a tirisztor? Kinyit, es ezzel be is fejeztem a programozast. Annal egyszerubb az en ICSP megoldasom. Itt nem fog visszajutni a Vpp a Vdd-re, es soha nem log a MCLR.
(#) Szammer hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Nos én, kicsit más problémával találoztam stab. ügyben.
Senki nem tett tönkre senkit, de áramköben történő égetésor (ICSP) a PicKit2 túlterhelést jelzett. Én egy sottky diódát tettem sorba a +5V-al, ez segített. A PIC +5V tápja 4.39-re csökkent, LCD-vel, sallangokkal, ami szerintem még elfogadható, legalábbis eddig nem volt probléma a 16F877 tesztpanelommal.
Egyébként a (881444 vilmosd) megoldása jobb szerintem, de nem gondoltam erre.
Üdv:
Zsolt
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Kérésedre ma terveztem két lyukacsos panelt. Remélem ilyenekre gondoltál. Ha esetleg még van más ötleted legyél olyan szíves megosztani velem hogy megvalósíthassam
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Ilyenre gondoltam, de igazából csak javasoltam, nem kértem! Most már csak egy csomó kapcsolást kell összedrótoznod, hogy legyen mit megépíteni!
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Még egyszer átnézem a dolgokat és megyek nyomtatni. Az MCLR és a RESET lábhoz felhúzónak és védőellenállásnak jók lesznek 4k7-esek? A tápról volt szó a hét elején higy milyen legyen és van ott egy bebiztosított kapcsirajz. Lehet hogy a tápot egy kicsit átjavítom még. A többi szerintem maradni fog aztán majd meglátom az építéskor hogy mit felejtettem ki . A lyukacsos paneleket egyrészt azért készítettem mert javasoltad másrészt azért mert lehet hogy valaki ilyen panelekhez szokott és szeret forrasztani. No meg 5 perc alatt készen volt az egész. Ha esetleg még valami eszedbe jut akkor írj és megvalósítom .
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Szerintem elég arra gondolj, ami magadnak jó lesz. Én pl. nem ilyen csatlakozókat használok, és más a panel elrendezése is és még pár dolog, de ez semmit nem jelent, mert én így szoktam meg.

A 4k7 nem jó, legyenek azok csak 10k-k! Valamint a leválasztó ellenállás 1k, vagy 470ohm. Gondolom vilmosd rajza alapján készült el végül az MCLR kör, ha nem, akkor érdemes arra alakítani, mert az minden szempontból jó megoldás és ott az értékek is megvannak!
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Mondjuk én is először sima tüskesorral akartam megoldani de utána gondoltam egyet és mivel sok ilyen konnektorom van és sokkal kisebbek is lesznek a panelek ezért terveztem rájuk ilyeneket. Remélem jól fog elsülni az egész dolog és érdemes lesz feltenni az oldalra.
(#) edison14 hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Hali. Készül a PIC és AVR próbapanel. Már a 90%-val készen is vagyok és működik is. Még van pár javítanivalóm a terveken de hamarosan elkészül egy jó verzió. Íme néhány kép a panelekről.
(#) edison14 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
És még több.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem