Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Configure->Select device alatt ki van választva a kontroller tipusa?
Szia!
A Configure / Select device menüpontben a 16F887 van beállítva? Absolute módban kellene fordítani. Ha nem akarod a pickit2 -val debuggoni, akkor a Debug módot át kell állítani Release -re az MpLab fejlécében felül, középen ...
Köszönöm a segitséged mostmár működik, örök hálám
Sziasztok!
Van egy Watt féle PK2 klónom már egy éve. Eddig működött is rendesen. Viszont a minap az egyik napról a másikra megpakkant. Egyik nap még égettem vele, másnapra "Vpp Voltage Level Error"-t ír ki a program. TroubleShoot: Vdd teszt: 5,0V-ra beállítva 4,55V-ot mérek műszerrel, de a program 3,7V-ot jelez. Vpp teszt: Egy pillanatra felvillan a sárga LED aztán semmi. Multiméter semmit nem mozdul. Progi ezt írja:"Test failed. Vdd Short Detected. Vpp cannot be tested if a short exist on Vdd." Visszalépek, beállítok 2,5Vos Vdd a tesztnél. Ezt jól méri a program. Átmegy az ellenőrzésen. Most a Vpp tesztnél ezt írja: "Test failed. Short detected. A short or very heavy load on Vpp was detected, and Vpp was shut off." Most hírtelennyibe csak ennyi infót tudok mondani. Meló miatt nem érek rá komolyabban méricskélni. Köcsög 12órázás Hétvégén viszont ráérek majd. Addig is jól jönne valami támpont, hogy merre fele keresgéljek. Mitől mérheti a Vdd-t rosszul a program? Mi lehet a Vpp-vel? Egyébként be van dobozolva, sávok ónnal befuttatva. Szóval a doboz végett nem zárhatta rövidre "valami alatta lévő csavar az asztalon". A sávok oxidációját is kizárhatjuk szerintem. És mint írtam is egy évig ment tökéletesen, aztán egyik napról a másikra: NYEKK. Előre is köszi a segítséget.
Frissítés:
Most mialatt a hozzászólást megírtam, rá volt dugva a gépre a PK2. Most már a 2,5V Vdd-s tesztnél is rosszul mér. 2,1V-ot mutat a progi és nem megy át a teszten. Műszerrel meg 2,51V-ot mérek.
Meg kellene mérni az USB feszt és áramot.
Aztán a Q3,4,5 tranyókat, hogy jók-e. A Fet2 és 3-at és a tekercset is. Az U2 4. lábán(C14-en) is lehet mérni feszt, azt a PIC állítja be PWM-el a beállított Vdd szerint. Esetleg egy firmware frissítést is meg lehet próbálni. Nem kaphatott nagyobb feszt a Vdd-n visszafelé?
Első körben, érdemes a kábelhibát kiszűrni. Egy gyors csere és kiderül, hogy nem-e az a gond. Én már jártam így és az usb kábel szakadt meg. :yes:
USB fesz 4,94V. A PK2 44mA nyugalmi áramot vesz fel. Check Communication-nél max 180 mA-ra ugrik fel egy pillanatra.
Próbáltam másik kábellel, másik USB proton, de ugyanez (sajnos). Bootloader-en keresztül rátöltöttem újra a 2.32-es firmware-t, szintén ugyanez (sajnos). Q3,4,5 -re azt mondom így kiforrasztás nélkül, hogy jók. Mindhárom tranyónál a BC-t BE-t megvizsgáltam diódavizsgálóval, és mind a hat érték 700 körüli. FET-ek ellenőrzésre viszont nincs ötletem. Gondolom kiforrasztás nélkül esélytelen. Tekercsen 7 Ohm-ot mérek. Megszakadva nincs, szóval szerintem jó. Bár induktivitás mérőm nincs. Az U2 4. lábán valamivel több mint fél Vdd-t lehet mérni. Szépen változik a tesztnél beállított Vdd szerint. Ezzel nincs is baj, mert műszerrel mérve az előállított Vdd megfelelő, sőt vissza is jut szépen a RA1/AN1-re. Gondolom ezen az analóg bemeneten ellenőrzi a Vdd-t. Tehát fizikailag szépen előállítja a beállított Vdd-t, csak nem jól méri meg. Vagy nem jó értéket küld el a proginak. Ez a PWM vezérlés, ami az U2 4. lábát vezérli, ez fix értékekkel dolgozik? Vagy az AN1-en beolvasott érték alapján korrigálja? Mert ha az AN1-en keresztül visszacsatolás van a Vdd vezérlésébe akkor kizárhatnánk az AN1 hibáját. Vdd-n visszafele nagyobb feszről meg annyit, hogy elvileg nem. ProtoBoard-on van a prototípus. Szépen kialakítottam az ICSP-t, meg minden áramköri részt. Megy is szépen azóta is. Újraprogramoztam számtalanszor az PIC-et a fejlesztés alatt. Aztán kialakult a végleges program. Kihúztam az ICSP kábelt a protoboard-ból meg a PK2-ből, helyükre raktam, és lefeküdtem aludni. Másnap délután mikor eszembe jutott még egy kis extra, rádugom a gépre a PK2-t, hogy azt még megcsinálom, erre ez a hiba fogad. Szóval max valami statikus feltöltődés mehetett vissza a Vdd-n, más nem. De a 4k7 azt megfogta volna nem?
Szia!
A Vdd fix PWM-el van megvalósítva, ha jól emlékszem. Sajnos abból amit elmondtál a PIC halálára saccolok. Egy kis esélye van annak, hogy esetleg a FET, de nem sok. Én is sztatikus dologra tudok csak gondolni, esetleg gyári hibára...
Wááááááá én balga!!
Valamelyik nap még mielőtt elő jött volna a probléma, rátöltöttem a firmware-t a PK2-re csak úgy poénból, hogy kipróbáljam. Nem is említettem, mert ki is ment a fejemből. Aztán most hogy kínomban véletlen csináltam egy kalibrációt, és megjavult, be is ugrott egyből, hogy a poénból újratöltött firmware miatt alaphelyzetbe állt a kalibráció. Még jó hogy megcsináltam, pedig már majdnem kikaptam a FET-et. Basszus, jó kicsesztem magammal. Ez a PIC halála nagyon rosszul hangzott. De legalább egy újabb tapasztalat, hogy ha műszerrel mérve jó a Vdd, de a progi rosszul méri, akkor kalibráció! Köszi mindent!
Hát ha azt mondod, hogy nem csináltál semmit a programmal, de még is ilyen zöldségeket mér, akkor csak PIC hibára lehet gondolni!
Szerencsére csak bosszúságot okozott!
Nem esett le hogy emiatt csinálhatja, és emiatt ki is ment a fejemből mert nem tartottam lényegesnek.
Legalább tapasztalatnak jó volt. Egy újabb pont a "ha jól működik valami, ne háborgassuk" bölcsesség mellett.
Sziasztok!
Mivel az ott már OFF Bővebben: Link Ebben a hozzászóásban Bővebben: Link leírtam, hogy mi volt a kezdeti gond. Addig jutottam, hogy a használt forrasztóolaj nevű csoda, befolyt az smd alkatrészek alá és itt-ott átvezetést okozott. (szerencsére kiborítottam tegnap a dobozt az asztalra, így megy a kukába - első SMD panel nulla tapasztalat) Ma de. kiforrasztottam pár alkatrészt. (kép csatolva) megtisztogattam a panelt, alkatrészek vissza. Dugom rá az USB-re semmi. Vusb = 0.12V, kvarcon 2.00V, feszültséget kap, USB adatvonalak csatitűl az IC lábig rendben. Tegnap még legalább azt mondta az XP, hogy nem ismeri fel az eszközt, most már meg se nyekken. Pill. Ahha, 3 perc után feldobta az XP, hogy nem ismeri fel a csatlakoztatott eszközt. Vusb felment 3,3 V-ra. Ahha, lehúztam az USB-ről majd vissza és felismerte. Mehet a teszt. Azért már elküldöm, hogy olyan kezdők mint én lássák mi kerül a forasztóolajtűl az alkatrészek alá. Tools Troubleshoot. Vdd : 4,5V helyett mérek 4,3 -at Vpp : 10,5 V-ot mér a panel én mérek 4.6V-ot, az induktivitás teljesen forró. Forasszam ki a fteket is hátha azok alatt is van szennyeződés?
Szerintem csinálj új nyákot, olaj nélkül... :yes:
Szerintem nem megy az oszci rendesen. Mosd meg az egészet valami oldószerben(bele kell mártani!), pl. toluol, vagy mosóbenzin. (Használj gumikesztyűt és szabadban dolgozz!)
A másik, hogy Flux-ot kell használni(, nem ilyen kétes eredetű "forrasztóolajakat"... Íme: (NC-559-TF)
Csak az a baj, hogy sok benne a kiforrasztandó és visszaforrasztandó alkatrész. Elég macerás kiforrasztani bármit is, hogy ne menjen tönkre. Ez az olaj egy baklövés volt. Mit lehet ehelyett használni?
Elindult már. 3 perc után felismerte az XP. Már csak a Vpp-vel van baj. Most szedem ki a 7314-et meg pár környékbeli alkatrészt. megnézem mi van alatta.
Nem hiszem, hogy tökéletes lenne! Le kell mosni, kiáztatni, vagy másikat építeni!!!
Lehet, hogy igazatok lesz. A vezetőcsíkok jobban tapadnak az alkatrészhez mint az alaplemezhez
Ez lesz a síromra vésve: "Én megmondtam..."
Üdvözlet mondenkinek!
Uraim,pillanatnyilag csupán az örömömet szeretném megosztani mindenkivel,ugyanis épitettem egy Szilva féle PikKit2 clónt,ami azonnal beindult a Pic18F... felprogramozása után(amit egy haverom csinált meg).Ezen felbuzdulva,elővettem egy régóta a fiók mélyén porosodó Willem 3,1-es (orosz verziós) programátort(aminek panelhibája volt 2 helyen,meg LPT kábel hiánya,és azt is sikeresen beinditottam(ICSP konektorral bővitve). Igy már van két működő programátorom.A programátor mellé épitettem egyenlőre négy különálló panelt is a különféle tokozásokhoz(18pin,8-14-20pin,28pin és 40pin kivitelben). Mostmár csak a program irás tudománya maradt hátra(vagyis ez volt a könnyebbik része a dolognak).A neheze még csak most kezdődik. Ami a program nyelvet illeti,én a C-re gondoltam(az assembli-től valahogy huzódozom).Mi a véleménye a beavatottabb programozóknak róla?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. A PIC terén teljesen kezdő vagyok. Szintén megépítettem a Szilva féle klónt és azon kívűl, hogy világít az USB tápfeszültségét jelző LED nem csinál semmit. Ha úgy dugom az USB-be, hogy nyomva tartom a gombot, akkor a piros LED villog, majd kiírja a gép, hogy nem lehet telepíteni az eszközt. (mostanra már ennyit sem) A 18F2550 felprogramozásához ART2003 -at és Win800 programot használtam. A felprogramozás gond nélkül lement, de mégis ez lehet a baj?
Szia!
Ha a gombot lenyomva tartva csatlakoztatod, akkor a BootLoader program fog aktivizálódni. Két módon lehet életre kelteni: - újra felprogramozod vagy a firmware -ét frissíted. Töltsd le a PICKit2 V2.61 kezelő programot, a Device file 1.62.3 adatbázist. Telepítsd, másold a program könyvtárába az adatbázis állományt. Csatlakoztasd a PICKit2 -t a PC -hez - ne legyen kontroller csatlakoztatva az ICSP csatlakozóhoz. Indítsd el a programot. Nézd meg felismeri-e. Ha felismeri, ajánlani fogja a firmware frissítést. Ha nem ismeri fel, akkor az USB D-, D+ vezetékek ellenőrzése, a Vusb - 18F2550 14. lábán a feszültség mésése...
Hp41C köszi a segítséget. Újra megpróbáltam az általad írtakat, de semmi. A 14-es lábon gyakorlatilag nincs mérhető feszültségesés. Ez mit jelent?
Azt, hogy nem rezeg az oszcillátor, vagy zárlatos a láb.
Kíváncsi leszek rá hogy a 18F2550-et jól sikerült-e beprogramoznod. Nekem itt azt tanácsolták hogy az ART2003-at felejtsem el, ezért csinálom a Watt féle WLPT mini programozót.
Van rá esély, hogy működhet, mert egyik újraprogramozás után elindult, már majdnem sikerült letölteni a firmware frissítést, de sajnos eközben ismét beadta a kulcsot és azóta sem sikerült életet lehelnem bele.
Nos, elkészült az olajmentes nyák, bár kicsit túlvasaltam (jó szélesek lettek a csíkok). Beültetve, élesztve. Az élesztéssel kisebb gondjaim voltak, mert egy-két alkatrész elsőre lemaradt a sietségben. Sajnos az induktivitásom nem élte túl a kiszerelést, így egy ismeretlen trafót raktam be helyette (M33 63 van ráírva), ha valaki tudja milyen értékű megköszönném. Szépen zizeg.
Egy gond van: a PGD kimenet nem tud lemenni 0V-ra a PGD/PGC teszt során, 3,2 V-ot mérek. Nem tudom, hogy ez hiba-e mert nem teszt állapotban 0V a kimenet. Remélem a PIc-nek nem lett baja a melegtől. Kipróbálni még nem tudtam, hogy lehet-e vele programozni, mert az egyetlen PIC ami van itthon be van forrasztva a pickitbe.
Sziasztok!
16F876A-hoz és 16F877A-hoz szeretnék egy olyan panelt, ami a PicKit2-vel kommunikál, programozáshoz. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |