Fórum témák
» Több friss téma |
Nem szól csak halkan búúg.
Szia
Szerintem elsö neki futásnak nézd át nagyon alaposan a foliákat és a forasztásokat akár nagyítoval(engem pont egy quad405 szivatot.nem ugy müködöt ahogy kellet és hát a modul tuti jo volt mert ugy kaptam öket hogy mán évekig mentek, na és az egyik nem volt jó egészen, átkondiztam meg az összes félvezetőt kicseréltem és kiméregtem minden ellenálást akkor se javult meg és mán kinomba addig forgatgatam a panelt hogy szemetszurt egy gyanus forrasztás, az egyik tekercs lába nem volt jol beforasztva és ez okozta a hibát)szoval érdemes átnézni a panelt.Ha itt minden rendbe van akkor mérdki az összes félvezetőt (diodákat ki ne felejsd) érdemes az ellenállásokat is nem e szakadt valamelyik.Ha itt is rendben van minden akkor adj rá feszültséget és mérd meg hogy a müveletierősítő megkapja a tápfeszt.U.I:Ha most raktad össze és még nem müködöt egyszer sem akkor nézd meg hogy mindent a helyére raktál e,kondik diodák nem e forditva vanak bent.Esetleg ellenőrizd hogy a tranzisztorok jol elvnak e szigetelve egymástol.Most ennyi.Jelez ha ezeket ellenőrizted.Sok sikert
Képzeld el. hogy a kocsidnak visszaveszed kőkeményen a benzinfogyasztását, így csak töredékét kapja az üzemanyagnak. Mit csinál ilyenkor a járgány? Csak szenved... Kb ez van egy erősítőnél ha nem kap elég kraftot, csak kínlódik. Az csak egy dolog, hogy a kondid 200V-os és akár fel is töltődik +/- 44 V-ra, de mivel nagyon kicsi a kapacitása gyorsan feltöltődik az erősítő meg pillanatok alatt lecsapolja. Gondolj csak bele, ha csak bekapcsolod terhelés és vezérlőjel nélkül a tranyóknak van áramfelvétele, mert beállnak saját munkapontjukba. Mivel a végfok tranyóknak kicsi a bétája ehhez a kondimérethez képest nagy a fogyasztása. Ha még meg is terheled és meg is vezérled esélye sincs szerencsétlennek, hogy kibontakozzon. A 10 ezer mikoso és 470 mikros között kb 22-szeres különbség van energiatárolás szempontjából (W=1/2*C*Unégyzet). Én is vidéken lakom, de legközelebbi városban simán be lehet szerezni kondikat. Úgyhogy csak erőltesd. Szummázva: 470 mikroval csak nyöszörögni fog, semmi jót ne várj tőle.
Más. Mit értek lecsekkolás alatt? A következőt: Lecsekkolás=ellenőrzés. Mit kell ellenőrizni? Először a nyomtatott huzalozású lemezt kell átnézni szakadásra illetve rövidzárra ( ekvipotenciálú felületekre kapcsolódó alkatrészeket összekötő vezetőfólián rövidzárlatot kell mérni, például a pozitív tápfeszültség ágra kapcsolódó alkatrészek forrszemei között zárlatnak kell lenni). Szakadást például két szomszédos vezetőfólia között kell mérni, amiknek semmi közük egymáshoz beültetés előtt. Következő fázis a beültetés. Fontos, hogy az ellenállásokat ne színkód alapján azonosísd, mert megtévesztő lehet. Inkább DMM-el mérd ki. Félvezetők:diódák tranzisztorok. Célszerű mindegyiket megmérni mielőtt beülteted így kizárhatsz még egy hibalehetőséget (ez tapasztalat engem egy BC182-es megszivatott, mert gyártáshibás volt). Beforrasztásnál mielőtt az alkatrész lábát levágnád, rövidzárat kell mérned a láb illetve az aktuális vezetőfólia valamely pontja között, így biztos, hogy jó a forrasztás. Ez után levághatod a lábát az adott alkatrésznek. Dióda és elektrolit kondi esetén ügyelni kell a helyes polaritásra.További két lényeges dolog. Először is van 3 tekercs az erősítőben. Ha jól készítetted el őket figyelni kell arra, hogy pl az L2-es tekercs a saját helyére menjen ( ha jól emlékszem csak két tekercs egyforma menetszámban) Mivel a tekercseket 1mm-es CuZn huzalból kell készíteni figyelj oda, amikor beforrasztod őket előtte le kell kaparni a zománcszigetelést a drót végéről. A másik fontos dolog a meghajtó és végfok tranyók felhelyezése a hűtőbordára. Ügyelni kell itt is arra, hogy a tranyók hűtőzászlója és a borda között szakadást kell mérni. Ha minden megvan jöhet a bekapcsolás egy normális!!!!!!! tápegységgel. Ha sorba kötsz egy-egy izzót a pozitív és negatív tápfesz ágba vezérlés hatására villogni fognak a vezérlés ütemében. (aszem 28W-os izzót használtam anno) Ha semmi hibát nem csináltál MENNIE KELL. Nekem minden QUAD405-ös ment elsőre a 100W-os is és a 200W-os is. Jó munkát.
Köszönöm a tanácsokat utánna nézek az említett dolgoknak.És megpróbálok szerezni 10000µF kondikat.
De mivel vidéki vagyok legközelebbi nagyobb város Nyíregyháza és ott a 10000µF 63V-os kondi majdnem 1500Ft ha csak valaki nem tud egy másik boltot Pápain kívül, ugyhogy úgy döntöttem hogy rendelek egy pesti cégtől(www.elektroart.hu) igy még mindíg olcsóbban ki tudok jönni meg hát a tiszta munkához kéne még egy pár alapcucc ón-és szippantó meg egy másik pákahegy.De ha ezek a dolgok megvannak akkor úgyis az lenne a kérdésem hogy segítsetek egy hangfalvédő-koppanásgátló áramkört összehozni.A Skoriét nézegettem csak nem tudok 48 voltos relét szerezni.
hali mindenkinek én csak egy véleményem szeretném nyilvánítani a quad 405-ről. szerintem nagyon király erőlködő . Nekem faterom 16 éve csinált eggyet (azelőtt ö is nagyban nyomta többet is csinált de ez volt az utólsó) és azóta egyszer kellett a végfokon eggy ellen állás cserélni mert össze zárt a hangfal zsinór de azóta is gyönyörűen muszikál, nem zajos nem recseg nem koppan és semmi baja Én kb 3 évig minden hónapban egyszer csináltam vele discokat és birta mint az állat. Ja és még azt tenném hozzá hogy mindent saját kezével épített a végfoktól kezdve a trafóig mindent tehát semmi se bolti (persze az alkatrészek igen)
szóval sz.tem a régi cuccok sokkal jobbak mint a mai cuccok :worship:
Szia videokartyab
Nem kötekedni akarok de az elektroart az nem pesti hanem orosházi üzlet.De pesten tudom ajánli a hqvideot.Ha 2000Ft fellet vásárolsz és futárszolgálattal kéred a szálitást, akkor még kevesebb a szálitási költség mint az elektroartban.
Evvel én is igy vagyok a régi cucok sokkal jobbak mint a mostaniak.Ma már az a cél, hogyha tönkrement valamid nehogy megtudd javítani (javitatni) hanem hajisd ki.Meg hát a mai gépeket csak néhány évre gyártják.persze vannak olyan gyártok akikre ez nem vonatkozik, de az ő termékük meg nagyon drágák.
Igen igazad van az az üzlet tényleg oroson van.Bocsi keményen elirtam www.lomex.hu na ez a pesti üzlet innen is rendeltem már.
Lenne egy kérdésem a quad 405-be mejik tranyo jobb a BD 249C vagy a 2N3773.Mindenki mondogatja hogy a 2n jobb.Ja és az urbán féle quadbqn ki lehet cserélni a 249c-t 2n3773-ra nem kell mást is cserélni ehez.
A moderatoroknak: "mert ilyen kezdő kérdések hogy néznek ki a fórumban?" idezem, ezt irta nekem egy tag..
Szoval irjatok ide egy batoritast, h ide irkaljak a quad -os temaval kapcs dolgokat, mert aki kezdonek erzi magat nem mer ide irkalni nehogy nevessenek rajta.. En gyozkodom, dehat`na tobb szem tobbet lat alapon, gondoltam szolok.. Elore is kossz..
Szia
A 2N3773 az jobb mint a BD249C.Az urbános panelba csak ugy tudod belerakni ha kivezetékeled, mert a két tranzisztornak nem azonos a tokozása.Egyébként mást nem kell alakitan csak bele kell rakni és kész.
Uhhhhh csak a 249c nek 3 lába van a 2n...nak meg 2 ezt hogyan oldhatom meg.
2 van kivezetve lábakon, a 3. maga a tranyó teste
Jaja igaza van müszinek a TO-3(2N3773) toknak a collectora maga a fémház.
Elmondod mind a két típuson akkor hogy melyik az emiter a collector és a bázis.A két típus 249c meg 2n.... mert én nem tudom.Ja és nagy különbség van a két tranyó között most arra értem hogy melyiket építsem bele az erősítőbe.
Mi a vélemyényed??
Itten.. mindent megtalalc, epp beirod a nevet a felvezetonek es mari eloszokik, vagytucat megoldas..
az elobbi videokartyab -nak ment
Na akkor igy képzelitek a dolgot.Meg itt a tápegységem.
http://kepfeltoltes.hu/view/070803/t_pegys_g_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Hat ez igy eleg "zabos" a 2N -es nel.. melyik a bazis es az emmiter, azt senki nem tudja.. (ujjoncok..)
Vagy egy datasheet -et toltec le vagy egy olyant ahol alulrol van kep a tranyorol, mivel szerinted honna lehet megallapitani a labakat?? Itt egy kep:
Hello
Csatolom a két fajta tokozásnak a lábkiosztását.
Kössz ez így már érthető.
Van egy hülye kérdésem a kondiknál mi számit jobban minőség szempontjából.Nálam itt pl a 10000µF-nél.
Hali!!
Összeraktam egy Quad-405-ös erősítőt. Van egy problémám vele. Méghozzá az, hogy alacsony hangerőn kicsit torzit a magas. A 10ohm-os ellenállás és a 100µF-os kondenzátor a hangfal csatlakozón van, szóval az jó. Elkövettem mindent, hogy szépen szóljon, de valami okból még mindig torzit. A hangfalam tuti jó, mert rákötöm az egyik gyári erősítőmre és azon szépen szól. Az erősítőt már használtam kb 3 hónappal ezelőtt, csak akkor doboz nélkül, szóval csak úgy a földön volt minden. Akkor nagyon szépen szólt. Kérlek titeket segítsetek valahogy. Előre is köszi!! KÉP
Számit minőségi szempontbol a gyártó.röviden!Ja és azt, hogy a kiszemelt kondenzátor melyik kategoriába sorolhato az ár alapján eldönthető
Hello előfoknak milyen ic van berakva és a földelést hogyan oldottad meg.pl:a számítógépnél a ház a föld.
Ha tud küldjön már nekem valaki egy beült nyák rajzot és alkatrészlistát koppanásgátlóhoz.Sztereó quad 405-hö kellene.Biztosan van itt sok embernek ilyen hisz ti már régebben is raktatok össze ilyen cuccokat.
Hello
Nem kell meszire menni, itt az oldalon találsz végrősítőhőz védlmet.
Parázs Gábor te milyen koppanásgátlót használtál a quadodban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |