Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   101 / 399
(#) Szebence hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Én három éve kezdtem el egyk barátommal, de sok dolog miatt félrelett rakva és több mint egy évig hozzá sem lett nyúlva. Megfogadtam, hogy még idén befejezem 100%-osan! Nem biztos, hogy menni fog eszközök hiányában, de nagyon rajta vagyok. Jelenleg a trafókat tekerem.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Párhuzamosan csinálom melóhelyen a Quadot, otthon meg a csövest.
(#) kukac_24 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Halihó,
Épitettem egy quad tuningot MJ15003-akkal a végén, szivesen megépiteném ezt a dupla MJ15003-as verziódat. Van rá lehetőség, hogy közzétedd a nyákot?
(#) Alkotó válasza kukac_24 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Privátban elküldtem.
(#) potenciameter hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Sziasztok, végre elkészult a Quadom. Csak a védelemmel van valami ''bibi''. A végfokok a védelem nélkül müködnek, gyönyörü a hangja, de ha rákötöm a védelmet, akkor nem megy. A védelem is működik, ha nincs rákapcsolva a kimenetre. Tehát külön-külön mindkettő megy, de egyben valamiért nem.Nemtudjátok, hogy mi lehet a baj?
(#) Alkotó válasza potenciameter hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Ha a végfokpanel működik, és jó is a hangja, akkor az nagy valószínűséggel jó is, de azért javaslom mérd meg a kimenetén a DC szintet.
A védelem már kicsit macerásabb, azt nem olyan nagyon könnyű kipróbálni, de azért nem is olyan bonyolult. Nem mondtad milyen védelem, de általában ezeknek minimum van bekapcsoláskori késleltetése, és egyenfigyelése. Azt tételezem fel (és ez se túl valószínű), hogy van a kimeneten egy kicsi DC szint, ami még a hangképet nem zavarja, de a védelem már hibának érzékeli. Mivel a két áramkor csak ezen a vonalon csatlakozik itt kell a hibát keresni (persze ha tényleg jó az a védelem, és eleve kizártam a banális dolgokat, mint pl. az elkötés).
Elég sokféle védelemmel kísérleteztem már, és közülük csak néhány működik valóban úgy, ahogy az elvárható. Ami biztosan jó: a SANYÓ-s, az IC-s, és a KD-mester féle védelmek.
(#) potenciameter válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
A védelmet készen kaptam, csak 1 diodat kellet még beforraszak, töbször is átnéztem, de nem találtam elkötést, ez a védelem egy másik erősitőben évekig működött tökéletesen, szóval jó kell legyen. a végfokok is mennek. Tegnap méregettem a végfokok kimenetét, hogy nincs-e köztük egy ki egyenáram, de a müszer nem mért semmit. Megpróbáltam egyenként rákötni a végfokokat, de ugy sem ment.A kapcsolást most nem tudom megmutatni, mert csak papiron van meg, így kaptam, de egy kis egyszerű 1relés védelem. Mi lenne, ha védelem nélkül használnám a végfokokat? Igazábol csak azért szerettem volna védelmet bele, hogy védje meg a végeket egy esetleges zárlattól, ha véletlenül leégne a hangszóró amit hajtok vele, vagy ilyesmi.
(#) Alkotó válasza potenciameter hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Oppá! Nem egyről beszélünk. Amikre én gondoltam védelmek, azok a hangszórót védik az erősítő hibájától, nem az erősítőt. Ha a Te védelmed a végfokot védi, akkor az egy másik történet. Azt kell vizsgálni, hol kap olyan jelet, ami aktiválja a tiltást, vagy tiltja az engedélyezést, attól függően mi a működési metódus.
(#) Szebence hozzászólása Okt 22, 2010 /
 
Sziasztok!

A 200W-os quad 405-höz tekertem trafót, csak...
Középmegcsapolásosat tekertem, az egyik szekunderen 35,4 a másikon meg 35V van
100W-tal leterhelve mind a két oldalon esik 1-1V-ot a feszültség...
A quadnál majd jobban le fog esni a fesz, a kérdésem az lenne, hogy + / - 46V-tal rendesen, jól fog-e működni, mert ugye + / -50 kellene neki...
Így hogy ennyiel kevesebb feszt kap mi lehet a következménye?

Tekerek majd még 1 trafót, esetleg azt méretezzem-e valamivel nagyobbra? Pl üresjáraton ~37V-ra? Akkor egyenirányítva 50,9 lenne az üresjárati fesz...
(#) lapose válasza Szebence hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia!

Tökéletes lesz, a működésbe bele van kalkulálva a feszültségesés.
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Értem, rendben, köszi a gyors választ, már megijedtem... Egyébként +/-49,5V-ról hajtva (egy régebbi mérés, a panelek élesztése után) 176W-ot tudtak.

@lapose:

Akkor nem érdemes a másik trafót egy picivel magasabb feszültségre méretezni?
(#) CIROKL válasza Szebence hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Nem kell másik trafó az 2-3 volt nem tesz semmit !
(#) lapose válasza Szebence hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Ahhoz, hogy a QUAD-ból 100W kijöjjön 8 ohm-ra torzításmentesen kb. +-44V tápfeszültség szükséges. Pont emiatt kell neki 50V, hogy feszültségesés esetén is meg legyen még a minimális tápfeszültség.
(#) Szebence válasza lapose hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Rendben, megnyugtattatok! Köszönöm szépen mindenki válaszát!
(#) drhati válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Hello!

Nekem is ígértél nyákot a quad-ról az erősítő mindig és mindig fórumban, csak még nem küldted el. Megkérhetnélek, hogy akkor nekem is küldj egy nyák rajzolatot a réz oldalról inverzbe?
Köszönöm!
(#) Alkotó hozzászólása Okt 23, 2010 /
 
Készül a módosított Quad-hoz egy javított IC-táp szűréssel kiegészített változat.
A felvetés Otlm-tól van, aki erősen kifogásolja az alapmódosítást, mert a dióda hidegítése nincs megoldva, így annak zaját felerősíti a tranyó, és csak ezt az erősített jelet "kezeli" C18-C19 jelű 100nF-os kondi. El kell ismerni, ebben van logika, de azt a tényt is mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy számos példány készült az alapmódosításból, amik egyikében sem okoz semmilyen hallható problémát a kifogásolt megoldás.
Viszont mivel minimális a többletbefektetés, és műszakilag jól alátámasztható a változtatás jogossága, ezért felterveztem az Ő javaslata szerinti "turbó" szűrést is a panelre. Ráadásul az első gondolat szerinti variáción csavart egyet KD-mester, aki még R52-R53 ellenállás haszálatát is javasolta, mert így már egy szép RC tagunk van, ami további hab a tortán.
A rajzot mellékeltem, a terv is kész (a panelméret nem változott, csak átalakult kicsit-nagyon), de még azt ellenőrzöm és alszok rá egyet, mert másnapra általában eszembe szokott jutni még valami "okosság".
(#) ekkold válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Hadd fűzzek hozzá én is némi véleményt.
A zenerek zajszűrése jó gondolat, de bőven elég párhuzamosan kapcsolni vele egy kondenzátort.
Azonban ha a tranyó bázisa és az emittere is kondival hidegítve van akkor az a vezetősávok induktivitásáavl rezgőkört alkothat, és bizonyos frekvenciákon nagy erősítése lehet - rossz esetben gerjedhet is - he elég gyors a tranyó. Tehát a soros ellenállást (R52, R53) a tranyó bázis körébe kötném sorosan, vagy egy kisebb értéket (10...20 ohm) az emitter körbe szintén sorosan.
Ezen felül, ha már fel akarjuk spécizni az áramkört, akkor nem kellene spórolni a tantál kondikkal, hiszen hidegítésre kimondottan jók, és fóliakondi sem feltétlenül kell mellé.

Más: ha modellezzük az erősítőt akkor kiderül, hogy alacsony frekin a C2 (33uF) kondin már számottevő nagyságú visszacsatolt jelfeszültség is van (persze akár mérhetjük is), és egy elkó eléggé nemlineáris ha váltófesz van rajta - magyarul torzítást visz be, és a fesz. átlagának polaritása sem határozható meg előre. Ezen a ponton eléggé lehetne javítani az erősítőn, pl. polarizálatlan elkóval. Szerintem sokal többet számít az erősítő hangzásában ez, mint pl. az IC táp extra szűrése....
Mellesleg ezen a ponton 2db szembekapcsolt elkó alkalmazását már láttam valahol, de nem emlékszem, hogy ki volt-e fejtve az oka is...
(#) Alkotó válasza ekkold hozzászólására (») Okt 24, 2010 / 1
 
Idézet:
„bőven elég párhuzamosan kapcsolni vele egy kondenzátort”

Ebben a gondolatban az ELÉG a kulcsszó, illetve a kritikus rész. Ugyanis ha szorosan vesszük a tényeket, akkor egyáltalán nincs szükség ide semmire, ha meg tágabban értelmezzük, akkor a szűrés sosem "elég", csak esetleg "már megfelelő". A terven az összes alkatrész szerepel, de az elkó is kihagyható és az ellenállás is átköthető. Ezzel majd kísérletezni kell, de nem lesz egyszerű, mert mindezek nélkül is hibátlan a dolog. Ez inkább csak egy lehetőség, olyan opció, amivel lesz aki él, és lesz aki eltekint tőle.
Az egyéb modifikációs ötletek sora szinte végtelen. Talán nincs is még egy olyan kapcsolás, amire több "atombizots" javítást próbáltak volna ráhúzni, mint a QUAD405-re. De ezek összességében, általában hordoztak valami hátrányt is, így az összkép ritkán lett jobb. Most az AB-osztályba való "billentés" tűnik értelmes módosításnak, de ez is számos kérdést vet fel.
Szerintem az a lényeg, hogy ez a kapcsolás ma is éppen olyan sok örömet tud okozni, mint teszi már bő 25 éve, illetve ezért terveztem hozzá egy "korszerűbb" panelt, mert idő közben megváltoztak az amatőrök lehetőségei. Az ilyen apró változások pedig alapvetően nem változtatnak a lényegen.
Az említett pozícióban lévő kondi nyugodtan lehet tantál, vagy akár bipoláris is, de ez utóbbi nekem egyáltalán nem tűnik fontosnak. Annyi adalék ehhez. Hogy ennek a kondinak a rektanciája 20Hz-en 241R, és az alapkacsoláson itt 100µF-van, amit szándékosan csökkentettek le, azaz szándékosan hozták be ezt a minimális mértékű frekvenciafüggőséget (és sebességnövelést). És szorosan ide tartozik az is, hogy a kondi csökkentésével párhuzamosan az IC visszacsatolása is módosult.
Végül egy személyes kérdés. Te hallottad már szólni az R.Ludwig féle módosítás szerint készült QUADOT? Esetleg a hangkép nem tetszett, ezért keresed a jobbító lehetőségeket?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ilyen lett a "turbózott" IC szűrés. A tervnek van TO-264 és TO-3 tokozású végtranyókhoz illő változata is, illetve huzalozható kialakítása is.
(A mellékleteken a TO-264-es verzió látható.)
(#) ekkold válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Amikor (jó régen) az első Rt.-s verziót építettem annak is tetszett a hangja, szerintem sok más erősítőnél jobb volt.
Aztán persze próbáltam módosítgatni rajta. Akkor még nem volt internet elérésem, így pl. a Ludwig féle verziót sem ismerhettem (ill. nem tudom mikoriak az ő módosításai), de hasonló dolgokat próbáltam ki én is. Persze volt már EWB akkor is (DOS alatt fútó verzió) jó lassú és mai szemmel vacak, de lehetett vele áramköröket modellezni.
Közben eltelt pár évtized, és már nem vagyok olyan vájtfülü mint régen. De azt kondit nem véletlenül említettem, nem csak hallható, hanem mérhető is a hatása.

A 4,7k - 240ohm osztón kb 1,44V csúcsértékű AC feszültség lehet (20Hz/100W/8ohm esetén) - ez igencsak hozzámérhető a bemenőhöz. Persze ez szélsőséges üzemállapot lenne, de elméletileg előfordulhat. Az elkó ekkora fesz mellett már nem egyformán viselkedik a 2 féle polaritás esetén.

A zenerre én tantákondikat tettem. Ugyan a zener valóban jól szűr önmagában is, de ugyanakkor szélessávú zajt is előállít, ezért célszerü kondit kapcsolni rá párhuzamosan. Továbbá a zener impedanciája néhány ohm, viszont nagyobb frekvenciákon a kondié sokkal kisebb is lehet.
(#) Pioneer hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Most olvastam ebben a cikkben, hogy óvakodjunk a bipoláris bemenetű OPA-któl. Így az NE5534 -től is.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
A terv alsó részéről hiányzik 3 alkatrész. Nem tudom az okát, de javítottam. A hiányzó rész pirossal kiemelve.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Nagyon tetszik a dupla végesmegoldás.
Az "A"-as meghajtó áramát is feltoltad ?
Sajnálom, hogy Pioneer linkjét _angoltudás hiányában_ nem tudom elolvasni
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok! Egy régi, ámde tanulságos tapasztalat.....
Anno a quad megépítése után hónapokkal lettem arra figyelmes ,hogy a panelba forrasztott biztosítéktartó ,és a biztosíték között rossz a kontaktus,pedig szép tiszta volt a felület és jól is rögzült a helyén a biztosíték.

Minderre úgy jöttem rá, hogy épp az udvarra voltak kivezetve a hangfalak,az erősítő pedig a szobában volt,és a zene nagydob ütéseire zizzent egyet a bizti.
Beleforrasztottam oszt kész! Onnantól nem zizgett
Tehát nem biztos a kontaktusa az efajta kis panelba forrasztós bizti tartónak. Én inkább a beledugós,becsavarós fajtát preferálom.
(#) Alkotó válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Én diszkóban találkoztam egyszer olyannal, hogy a DJ monitorsugárzóján volt egy kisebb végfok -éppen a monitort hajtotta meg-, amiben a rezgéstől konkrétan kiesett az "üvegcső". Ahogy írod is, illik az ilyen "hurcibálós" erősítőkbe forrasztással is rögzíteni a biztosíték fémpapucsait.
Többféle foglalat is létezik, amik eltérően hatékonyak. Csináltam egy fotót azokról, amiket hirtelen találtam itthon. A baloldali egy rettenet. Sóbánya vagy gályarabság dukálna a tervezőjének. Labilis kialakítás, bizonytalan kontaktus, nulla rugalmasság.
A másik kettő viszont már használható. A jobb szélső -párosával-, ideális lehet ha be akarjuk forrasztani a biztit. Annyi hátránya vagy, hogy nem elég rugalmas anyagból készül. Szerintem a középső a tuti. Stabil, remek kontatkus, acélosan rugalmas, nagyon jól tartja az üvegcsövet, ráadásul házba van téve, amire még átlátszó szigetelő kupak is illeszkedik, amit külön kell venni hozzá. És ha akarjuk, ebbe is beforrasztható a betét.
(A csavaros foglalatok nem igazán praktikusak. Sok drótozás kell hozzá, és nagy helyet foglalnak.)
(#) Steven19 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Helló. Hát én nagyon sok tervezőt lógatnék fel a nyakánál fogva.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Ezekre két kört ráver a Vidié. Nemcsak mechanikailag, hangilag is. Nem amit vettek ! hanem amit Ők csináltak

Keressek fotózni mintát ?
(#) Alkotó válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Mutasd mire gondolsz. Fotó nélkül, nehéz értelmezni a "Vidié" meghatározást.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Tudom
Valahol van egy zacskó, szüz ( forasztatlan) ,de nagy mutatvány lenne megkeresni.
Ha belebotlok valami panelon, az egyszerübb
(#) Cini hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Sikerült végre időt szakítanom, hogy felélesszem a végfokokat. A következő volna a kérdésem, mind az öt esetében az R30 és R31 510 Ohm-os ellenállások igencsak melegszenek. A tápfeszültség +/-47 V, mindegyik fok nyugalmi áramfelvétele +/- 80 mA körül mozog. Ez a természetes vagy valami gubanc lehet?
Elnézést a rossz képminőségért, sajnos csak a telóm volt kéznél.

Még mielőtt megkérdeznétek, a bal oldali műszer 2A-es a jobboldali 20A-es méréshatárban.


Ui.: Lehetőleg egymás fölé ne helyezzétek főleg, ahogy nálam is láthatjátok, hát nem volt egyszerű összerakni.
Következő: »»   101 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem