Fórum témák
» Több friss téma |
Na itt már kezdek félni..
Képen mi ami felesleges alkatrész ha mondjuk egy OPA, vagy NE kerül bele?
Mindegyik opamp vagyis műveleti erősítő, hogy mi kerül a helyére azt te tudod akár tl 072 is mehet oda a körülötte lévő alkatrészek eltávolítása is a lábkiosztásokon múlik amit adatlapról leolvashatsz.
Én ezt értem, de ha kicserélem az UA709-es műveleti erősítőt mondjuk egy OPA604, vagy OPA134-re amilyen kevés ismeretekkel rendelkezem nem tudom milyen alkatrészt kellene kiiktatni hozzá vagy milyet se :/
Fogod azt a panelt szépen leköveted a lábkiosztást közben nézed az adatlapot,és látod például hogy hopp az xy lábra miért is kell vagy nem kell hogy csatlakozzon egy 10 ohm ellenállás.
Teljesen egyetértek veled hogy mindent egybeépítesz. Én is építettem már pár erősítőt, és nekem is az tetszik a legjobban, amit egy Philips erősítő dobozba kreáltam. Egy panelon van minden. Nincs vezetékhalmaz, nincs kuszaság. Letisztult, átlátható. Javítás szempontjából meg előny, ha levehető a doboz alja. De ha korrektül, normális alkatrészekkel van megépítve, nem kell túrni-fúrni.
Szia! A nyolclábú TL071, NE5534, OPA-k a szaggatott vonallal jelölt LM301A helyére dughatók. A két bekarikázott kerámia kondenzátort kell eltávolítani.
Szerk.: Azért az STK-t nagyon nehéz lesz a QUAD405-tel megverni. Most megkímélném magam az igen hosszú történet leírásától, bár eltökéltem, hogy egyszer megejtem. Valahol itt kezdődik és Sipos Gyula azon megállapításánál ér véget miszerint a NYÁK anyaga sem közömbös ennél az erősítőnél. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Jó munkát, és sok örömet kívánok az építéshez.
Ja! Meg az amorf réz hangszórókábel. No meg a hálózati vezeték.
Szia!
Tehát akkor az UA709, helyére egy TL071 vagy egy NE5534 mehet cserére csak a 2db kerámia kondenzátort kell kiszedni (áthidalni) és kész is a csere?! Szerk: Műveleti erősítők cseréjétől már másabbnak kell lenni-e a hangjának? STK-ra annyit tudok mondani nem vagyok jártas az elektronikában ezt valami hifi-ből vagy nem tudom miből lett bontva. És pár nappal ezelőtt futottam rá itthon a panelra és beüzemeltem. Bejön a hangja és kicsit ki is fogom pofozni és vigyázok rá mert nem gondoltam volna, hogy ennyire jó hangja lesz A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Félek, hogy félreérted. Igen komoly kihívás az A-osztályú erősítőről átadni a kimenő áram vezérlését a dumper fokozatnak. Az alacsony intermodulációs torzítás alapjául szolgáló fokozatonkénti lineáris működés nem valósul meg ebben az erősítőben. Minden amit a visszacsatolással hozunk helyre a rossz tranziens viselkedés melegágya.
Valami okának csak kell lenni, hogy a nosztalgia diyereken kívül sehol nem jegyzik már ezt a topológiát.
A ráfordítás és javulás tekintetében az IC csere a leghatékonyabb eszköz. Javaslom elégedj meg ennyivel.
Ami a másik erősítőt illeti, ez az STK család egyik legegyszerűbb példánya, valahol a titka is ebben rejlik.
Ezt a képet nézem. A jobb oldali panelről miért hiányoznak az 560 ohm/1 W ellenállások?
Van olyan tokozású műveleti erősítő, ami fémtokos körlábas. Sokan jobban kedvelik. TL sorozatot a dinamikája miatt szeretik és az alacsony zaj miatt. Sőt továbbmegyek. Te magad is megépítheted diszkrét elemekből a műveleti erősítőt is. Az végzi a feszültségerősítést. Ha kell akár 10.000-szerest beállítástól függően. Ez azért meghatározó, mert az első elem az erősítésben. Ha itt jól alakul a jel/zaj viszony, akkor ez az egész erősítő hangzására kihat, mivel az erősítés jellege egy meredeken emelkedő fűrészfogra kell hasonlítson. Nagy erősítés a hasznos jelnél, aztán csengjen le. A Quad gyengéje a konstrukció. Az A-B osztály. Kis hangerőn A osztályúként viselkedik, majd B. Azonban a kettő közötti átmenet nagyon kényes. Sokan ezt elfelejtik. Tehát amikor hangos - akkor már B osztályban dolgozik és egészen más lehet a hangzása ugyanannak az erősítőnek is.
Szia! Azok nem hiányoznak hanem az illető átforrasztotta és allul vannak a panel alján. És mivel az alját nem tudtam fényképezni, mert megbontani nem szeretném egyenlőre igy azok nem láthatóak.
Maradok a TL071-es műveleti erősítőnél.
De köszönöm, később még jelentkezem.
Szia! TL071 esetén a 470pF-ot bennhagyhatnád, mert a 8. láb NC., de inkább vedd ki mindkettőt.
Szia, tehát a képen bejelölt 2db kerámia kondenzátort kivehetem?
Át kell hidalnom, vagy ha kiszedtem mit kell vele csinálnom?
Ha kiszedted a két kondit, rakd be mondjuk a fiókba
Nem kell semmit átkötni, nyugodj meg, írtam volna.
Rendben akkor kiszedem nem kötök és keresztbe kasul semmit, csak berakom a fiókba
Köszönöm nemsokára jelzek
Kiszedtem a régi műveleti erősítőket és kicseréltem mindkettőben a TL071-re.
Kondikat nem szedtem ki. (talán ez a baj?!) Viszont ha az egyik panelba a TL071 van a másikban UA709PC műveleti erősítő akkor szól mind 2 oldal. Viszont ha mindkettőben a TL701 van akkor nem szól egyik oldal sem. Várom az ötletet
Igen, hát ha az egyik fele szól a TL701-es műveletivel, akkor a másik miért nem?!
Felirattal megegyező irányban van mind a kettő. Mint ahogy a régebbi is. Megfelelő lábbal. Balról-jobbra 1 lábkihagyással tettem bele mind a kettőt.
Az az érdekes, hogy ha a bal oldali panelba van a TL701-es és a jobb oldaliba az UA709PC akkor szól.
Ha viszont felcserélem. Bal oldaliba az UA709PC, jobb oldaliba a TL701-es akkor nem szól.. Mitől lehet ez? :O Szerk: a jobb oldali panelba ha TL701 van nem hogy nem szól, még az egy Bc249-es vegtranyó is nagyon melegedik. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Ebben a pozícióban van a műveleti erősítőd?
Csak szedd ki és kész, nem kell áthidalni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |