Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió adó építése
 
Témaindító: Bibi, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   4 / 14
(#) Gery hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Hellosztok!
Ma voltam bent a boltban, hogy megjött-e már az IC és azt mondták hogy utánanéztek, de ők ilyet nemtudnak rendelni. Francba már mennyit szívok ezzel !
Most nemtudom mi tévő legyek
Esetleg valaki eltudná nekem postázni Peströl? Mert az incompot linkelte valaki, de egy alkatrészért nemakarok jó nagy kiszálítási dijjat fizetni. Vagy van olyan hely ahol lehet ezt kapni és elpostázzák nekem?(peströl valami 150Ft a postadíj)
(#) diakradio válasza sasha_s hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Helló!
Csak most találtam rá írásodra.
Tudok segíteni, ha még aktuális
Egy FM modulátorom van, amely tipusengedélyes, gyári, sztereó. Kiválló minőségű.
Ha kell egy 91.2 MHz-re hangolt antennát is tudok adni hozzá. Mivel ez egy modulátor a kimenetre kötött antenna max. 200-300m hidal át sztereóban.
Bármely frekvenciára hangolható mind az OIRT, mind a CCIR sávban, 50 ill 75 kHz-es lökettel.
Az FM modulátor tipusa: TR-2080/L333
Teljes dokumentáció is rendelkezésre áll.
Üdvözlettel: Csanády László
diakradio58@freemail.hu
(#) zsuscsinyo hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
sziasztok! Én már építettem kis teljesítményű rádióadókat kisebb nagyobb sikerrel és kísérletezésekkel. Csak az a baj hogy vaktában, és nem mindig jön össze az a minőség és teljesítmény, engem inkább az elméleti része érdekelne a dolognak.
Kapcsolási rajzról nem nagy kunszt összerakni egyet, viszont csak azt nem tudjuk hogy éppen "mit" is csinálunk. Keresgéltem ezzel a témával oldalakat meg fórumot de ott sem voltak részletezve a dolgok.
Most inkább az erősítőt vesézném ki.
(Csatoltam egy képet, ahoz fűződnek a kérdéseim)
A rezgőkörrel tisztában vagyok, a működésével is.


A kérdéseim az alábbiak lennének:

1. Az erősítő modulnál a tranzisztor hogyan és milyen hullámot generál?

Az én elgondolásom szerint az csak egy fél hullámot produkál és erősít mivel félvezető.(Ha nem igy lenne javítsatok ki hisz ebből tanulok), az 1nF-os kondi milyen szerepet tölt be? Mennyibe befolyálsolná a dolgot ha oda is tennénk egy induktivitást az ellenállás és a tranzisztor közé, ha ez igy megfelel hogyan kellene méretezni (uH).

2. A 47K-s ellenállás ami a bázis fele van húzva, az a tranzisztor nyitását biztosítja, hogy ne vesszen annyi energia a kimenetből?

3. Ezeket a modulokat sorba is lehetne kötni egymással a nagyobb teljesítmény érdekében?

A válaszokat előre is köszönöm, remélem másnak is hasznosak akik ugyanígy világosan szeretnének látni és adókat tervezni saját elképzelésből és tudásból!



üdv: Zsuscsinyo

3transi.gif
    
(#) Gery válasza Novak hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Hello!
Az egyik forumtársunktol kaptam egy IC-t hála neki
Szóval annnyi már bizonyos hogy az IC jó. De a rádió nem 1.5V-rol még mindig csak 67uA vesz fel 3V meg 170uA-t. De ez még mindig kevés. Induktivitást kicseréltem olyanra amilyet írtál(8menet 4mm átmérő légmagos) de semmi változás. Mi lehet a baja? Esetleg pár kényes ponton megmérnéd a feszültséget, hogy úgy megtalálnánk-e a bajt?
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Máj 30, 2008 /
 
Annyit próbálkoztam hogy:Az áramfelvétel 3Vrol 160-170uA. Ha kiveszem a kvarcot nincs áramfelvétel. Ha kiveszem az IC-t nincs áramfelvétel. Viszont ha kifeszem az induktivitást vagy a vele párhuzamos kondit akkor van. Próbáltam állítható kondenzátorral, még egy csomó más értéküvel, de mindig ugyanennyi volt az áramfelvétel.
Valakinek csak van ötlete? Vagy valaki megtudná mérni hogy az IC lában földhoz képest milyen feszültségek vannak? Vagy úgy mégis kideríteni mi, és hol lehet a hiba Pleeeease
(#) Gery hozzászólása Máj 31, 2008 /
 
Ezt a topikot senki se olvassa? Most valamiért nem akarnak elsőre össze jönni az építeni kívánt dolgok
Amúgy azon gondolkodtam hogy az IC adatlapjában tök más kapcsolás van. Építette meg már valaki egyáltalán ezt a kapcsolást?(BA1404) Mert ha igen segíthetne
Arra gondoltam hogy ha senki nem mond erre semmit lehet megépítem most már ezt. Esetleg erről van valami véleményetek?
De elsősorban még mindig a BA IC érdekelne. Ha nem jó a tekercs elképzelhető hogy ezt csinálja?
(#) zsuscsinyo válasza Gery hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Nekem sem válaszolt még senki, lehet hogy máshol kellene megkérdezni, bár nemtudom hogy a modiknak hogy teccik majd, de nekem is fontos lenne...
(#) Gery válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Mitgondolsz, nyissunk egy új témát külön ennek a sztereo rádiónak? Hátha arra többen felfigyelnek
(#) DJ_Tacee válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Szia!

Az első tranyó simán egy alap hangfrekvenciás erősítő, a mikronon néhány tized mV feszültségű jelének erősítésére van. Az utána következő föld felé 1nF a nagyfrekvenciás összetevőket söntöli (nyomja el) az oszcillátortranyó bázisáró. Ez, a második tranyó DC ccsatolásban kapja az előző fokozatból az előfeszítést, és egy szintén igen alap kiépítésű nagyfrekvenciás oszcillátor kapcsolást alkot. A kollektorköri rezgőkörből kapacitív úton csatoljuk ki a jelet a harmadik, részbe (főleg) elválasztő, illesztő fokozatnak. Itt a 47k-s ellenállat ennek a tranyónak az egyenáramú munkapontját állítja be, néküle a tranyó nem nyitna ki, nem csinálna semmit. Ennek a tranyónak a kollektoráról immár a hasznos FM jelet vehetjük le, amit az antennához vezetsz.

Megfelel?

Ui: ez a rajz így jó, néhány mW, a komolyabbak nem itt kezdődnek, de ez is életképes.
(#) DJ_Tacee válasza Gery hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Szia!

Énnekem van egy ilyenem is megy is, csatolok egy fotót.
(#) DJ_Tacee válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Íme a képek amik lemaradtak, az előbb elb...tam mert csak ezen a notin van blututy. Szóval akkor sorban amiket csatolok a régi kalózrádiós életemből:

Photo-0084.jpg : a maradék, persze több is van, ez került a kezem alá. Bal fent egy töltő az akksihoz, mert az amatőr cuccok nagyrésze búg, interferál, én akksiról járattam (zselés, 10Ah). Utána egy kristályvezérlésű, 20mW-os nagyon alap következik a képen. A harmadik a felső sorban egy saját tervezésű, hozzávetőlegesen egy 70mW-os darab (épp' hogy pilácsol egy LED az 50ohm-os kimeneten). Alsó sor: BA sorozatú IC-vel megépített minikütyü. Működik. Mellette egy sztereó, igen jó minőségű, Veronica 50mW-os modell. A sok IC maga a sztereó kóder, az elkerített rész pedig az RF rész. Jobbra egy "nagyágyú", egy EREDETI KIT-ből épített Veronica, 5W-os modell. Ez már nem játékszer kategória.

Photo-0085.jpg : homályosan, de nagyban a BA cucc.

Photo-0085.jpgnr1 : a saját tervezésű 70mW-os, nagyban. Ez már 1-2 utcát letol, jó antennával, érzékeny vevővel nagyi falujának elég vótt'

Photo-0087.jpgnr2 : az 50mW-os, nagyban.

Sorry a pocsék képekért, a telóm közelről ilyen mocskokat csinál.
(#) Gery válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
És mitgondolsz mi okozhatja az én rádiómnak azt a hibáját hogy 4mA helyett csak 0.16mA-t vesz fel és nemsugároz semmit? Induktivitás okozhat ilyet? Pedig kipróbáltam már annyifélével....
(#) DJ_Tacee válasza Gery hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Ha nem rezeg be, egyértelmű. Kéne egy nagyfrekis oszcilloszkóp ellenőrizni. Ha nagyon megmelegítetted szerencsétlent, lehet hogy az ic nyekkent meg forrasztás közben. Ezek a cuccok néhány, maximum néhányszor 10cm-es antennát bírnak meg, a nagyobbaktól leszakadhat a rezgés. Hirtelen több ötletem nincs.
(#) Gery válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Az IC foglalatban van és már kettővel is megpróbáltam szóval nemhinném hogy az a gond.Az antennára nemgondoltam kipróbálom majd kisebbel hátha, és majd holnap írok mitörtén. Ha azsem akkor lehet hogy csak ugyan a tekercs lesz. Most 10pF párhuzamos kondi és 4mm belső átmérőjü 8menetes légmagos tekercs van benne 5mm vastag rézzel. Szerinted ez nemstimelhet? (szkópom nincs )
(#) Gery válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 2, 2008 /
 
Kicseréltem az antenát is kicsire de nemjó. Kipróbáltam mégegyféle magos induktivitással de semmi. Vagy 10szer átnéztem már a vezetősávokat és a forrasztásokat is és nemtalálok hibát. Az ic 7es lábán és föld között azt írták 0.7V nak kell lennie, de éncsak 20mA -t mértem.
Ami még eszembejutott hogy függ az hogy kerámia, fólia vagy műanyag kondikat használok??
(#) Novak válasza Gery hozzászólására (») Jún 2, 2008 /
 
Szia!
Ezer bocsánat, de nem vagyok az a nagy internetbújó, szóval van, hogy pár napig rá sem nézek a gépre. A lényeg, hogy elővettem a rádiómat, és a kedvedért végigmértem az összes lábán a feszültséget:
A tápfeszültségem 1,97 V. Így a mért adatok a következők:
1. és 18. láb értelemszerűen 0 V (ide jön a hnagfrekis jel, kondikkal leválasztva).
2. láb: 1,63 V
3. 5. 6. 7. 8. láb: mindegyiken 0,00 V
4. láb: 0,41 V
9. láb: 1,21 V
10. láb: 2,05 V (és ha megfigyeled, ez egy kicsit magasabb, mint a tápfeszültség! Ez arról árulkodik, hogy a rezgőkör berezeg, tehát a rádió sugároz jeleket. Ezt esetleg mérd meg a tiéden is. Itt egy kicsivel nagyobb feszültséget kell mérned, mint a tápfeszültséged!!!)
11. láb: 1,33 V
12. láb: 1,94 V
13. láb: 1,59 V
14. láb: 1,05 V
15. láb: 1,97 V
16. láb: 1,56 V
17. láb: 1,58 V (ez utóbbi kettőnek elvileg egyeznie kéne, úgy lenne egyforma a hangerő a két csatornán, dehát ennyi hiba becsúszik az ellenállások hibája miatt).
Amit még nézz át a nyákodon, hogy a multiméteredet ellenállásmérésre állítod, és végigméred a következőképpen az IC-t: (kikapcsolt áramkör mellett)
Az egyik érintkezőt az IC egyik lábához teszed, a másikat pedig a nyákon oda, ahova annak a lábnak mennie kell. És megnézed, hogy az ellenállás 0 ohm körül van-e... így ha végigméred az összes lábat, akkor kiderül, hogy nincs-e szakadás valahol, vagy estleg nincs-e érintkezési probléma a foglalatnál vagy a forrasztásoknál. Tudom, hogy tökölős munka, de szánd rá az időt, találtam már így hibát én is! (pedig szemre minden OK volt).
Ha végképp nem boldogulsz vele, akkor ha gondolod elküldheted postán, szívesen megnézem, hátha előrébb jutok vele, és sikerül beüzemelnem. Természetesen teljesen ingyen. Úgyhogy hajrá! Próbáld megkeresni a hibát, és ha végképp nem megy, és nem bánod, akkor postázd el, aztán meglátjuk mi lesz vele.
Sok sikert!

Üdv
(#) Gery válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2008 /
 
Uh, ez most igazán jól jött, köszönöm szépen!!
Most évvége lévén van hajtás, de még a héten végigcsinálok mindent amit mondtál és írok mitörtént.
(#) zsuscsinyo válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 2, 2008 /
 
Köszi szépen a választ! Amugy van egy DensionV3 FM-modulátorom, amihez szeretnék egy jó kis végfokot, gondoltam valami hasonló rajzból kiindulva, megépítem külön az erősítő részt, bár nem fűzök hozzá sok reményt hogy csinálna is valamit. Neten keresgéltem RF erősítőket de valamelyiken abszolut semmi adat nem volt az alkatrészekhez, másik meg 100akárhány MHZ től erősített stb.. stb...

Nekem személy szerint 88,7MHz-re kellene valami jó kis kapcsolás, ami kb leadja az 1W-ot, már ha lehetséges.

Ha valaki tapasztalt már ilyen téren az legyenszives ossza meg velem az ötleteit.
A választ előre is köszi!

üdv: Zsuscsinyo
(#) DJ_Tacee válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
Tutira működőt szeretnél? Akkor itt van ez, ez van nekem is megépítve 5W-os típusban, de a drága második végtranyó elhagyásával marad az alap 1W. Egyszerű kapcsi, figyelj a tekercsek szimmetriájára (!).

http://www.geocities.com/Area51/Nebula/3736/veronica.htm

Akitől én kaptam a KIT-et anno, itt eléred: http://www.pirateradio.hu/
"turmixfm" néven van a delikvens, ha elakadtál, tud segíteni.
(#) gyulank hozzászólása Jún 4, 2008 /
 
Sziasztok! Szerintetek, ha mikrofon helyett gitár kimenetére kötném, min kéne változtatnom, hogy jó minőségben átmenjen a hang?

Tegyek elé egy előerősítőt? Úgy akarom, hogy minél kissebb zaj legyen.

Majd keresek egy olyan kapcsolást, amiben kiszajú tranzisztorok vannak.

De nem tudom, hogy illesszem gitárhoz.

Ha van valakinek jó ötlete, írjon! Előre kössz!
(#) Medve válasza gyulank hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Hello, nem kell oda plusz előerősítő, a gitár jelét a test és a mikrofon DC leválasztó kondenzátorára vezesd. A mikrofon táplálását biztosító ellenállásra meg nincs szükség. De jó lenne egy rajz az adódról, mert most csak elképzeltem egyet...
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Igazából az egyszerűbb áramköröknél az első tranzisztor csak a mikrofon gyenge jelét hivatott erősíteni. A gitárból jövő jelet erősítened neked biztosan nem kell (max gyengíteni, egy potival)... Szerintem ha bekötöd a miki helyére akkor iszonyatosan el fogja torzítani az erősítő. Inkább az erősítő után kösd be a csatoló kondihoz (a tranzisztoros előersítőt pedig iktasd ki). De valóban nem ártana egy rajz is. Úgy könyebb segíteni.
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Megmondom a frankót, nem tudom, egy gitár hangszedő hány mV-ot ad le, ha sokat, legalább nem kell torzító. Ám meglehet, akusztikus a pick-up, ha műanyag húrokat használunk...
Gyula: Lehet nem ártana a Te esetedben egy limiteren is gondolkodni, mert ha a húrok közé csapsz, könnyen túlmodulálhatod az adót.
(#) gyulank hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Kössz!

Találtam az álltalatok felrakott linkek közt egyet, amiről úgy írják jó minőségű, és régebben találtam 1 olyat, amihez nem volt írva semmi, de kiszajú tranzisztorok voltak benne, ebből gondoltam, hogy jó lehet.

Majd a héten felrakom. Ha tudom.
(#) Medve válasza gyulank hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Én azt mondom, hogy nem az alacsony zajra kellene koncentrálni, hanem inkább a lineáris és kellő löketű modulációra, illetve limitációra.
(#) Kovidivi válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Szia!
Most az adómon egy 8.5cm-es antenna van.És most egy buta kérdés jön: Vajon mi fog történni, ha rákötöm arra az antennára az adómat, amin régen a tv adást vettük? A ház tetejére van felrögzítve. (azóta más módon jutnak szüleim a napi tv műsorhoz ). Köszi a választ!
(#) zsuscsinyo hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
Egy kérdésem lenne. Ha a tranyót kicserélem ebben a kapcsolásban a BC547-est C8050-esre és csökkentem az ellenállás értékét akkor növelem a hatótávot?
Amugy a béta igen nagy 300-as értéket üti.

itt az adatlapja: Bővebben: Link
A választ köszi!

3transi.gif
    
(#) titkovics hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Megépítettem Ezt az adót, de valamilyen oknál fogva, nem találom a rádiómon. A tápfeszültségem 1,32 V, áramfelvétel 3.43 mA. A tekercsem 8 menetből áll és 3mm-es a belső átmérője (a huzal 0.8mm CuZ). A tekerccsel párhuzamos kondim 10pF kapacitású. Kérdésem még, hogy az oldalon található rajzon a 11-es láb szabadon van (ezt én is így készítettem el). Ennek így is kell lennie? Tehát nem kell pozitív tápfeszültségre kötni, vagy épp testre?

Köszi a segítséget!
(#) gg630504 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Rádióadó TV antennára:
Az olyan szélessávú ( logper ) TV antenna, ami CCIR FM sávon is rezonáns, nagyon nagyon ritka ( nincs ).
Az összes többi, ami fent lehet ( van ), a CCIR sávon, sugárzási, illesztési szempontból egyenértékű egy vasággyal vagy ruhaszárító kötéllel.
(#) Kovidivi válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
köszi!
Következő: »»   4 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem