Fórum témák
» Több friss téma |
Két alsó sáv megy, mint annak a rendje. Most hallgatom a websdr-t.
Mindig meg akartam kérdezni, hogy a "perkás" szó mit jelent a régi rádiótechnika hasábjain?
Pl.: HA5KG/K (kontrol) = ..perkás. Amolyan éterrendőr féle.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
Boldog 70-es 80-as évek... Nekem volt szerencsém perkáshoz.. az 5KHT rádióklubban "eszetlenkedtünk" egy FT250-el, aztán megunta és beszólt... az ütő megállt bennem
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
Bizony! Most pedig siralmas hogy mi megy pl 7 megán a "magyar kör"-ben! A kertészettől a gyereknevelésen át a kosárfonásig mindenről szó esik, csak rádiózásról NEM....
Komolyan, néha az "éter legalja"...... (Es akkor nem akarom elkezdeni ismét a CB-ről odatévedt "rádióamatőrők" esetét....) Aki nem hiszi, hallgasson bele.... Akár SDR-en! Ha a régi perkások hallanák a 3. szó után bevonnának egy marék rádióengedélyt.... A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Miert ne lehetne masrol szo egy ilyen korben ?Aki nem QSOkat gyujt esztelenul, es ipari szinten kuldozgeti a lapokat, hanem csak csevegni szeret, annak is meg kell adni a lehetoseget. Max meg kellene legyen mindennek a helye a savban.
Sok ertelme a ket harom szavas QSOknak sincs, szerintem. Radiozasrol meg kevesen tudnak beszelni hosszabb ideig. Szerintem csak radiozasrol beszelni a savokon, egyugyuseg. Pl. en ugy tudtam kiprobalni 7 megan a dsp radiomat (vevo), hogy elkaptam egy tobbek kozott kacsa ultetesrol szolo beszelgetest, delelotti orakban Igy fel tudtam merni hogy ebben az idoszakban MOrol 7 megan kb mi hallhato nalunk, mennyire valtozik a jelterjedes, stb. Ha egy egy QSO orankent vagy 10 orankent van, nem sok eselyem lett volna a keves szabadidoben kiprobalni a vevot. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
"....csak csevegni szeret, annak is meg kell adni a lehetoseget."
Bőven van lehetőség. CB,PMR,skype,telefon,kocsma...... Ezen az alapon az élelmiszerboltban akarsz gázolajat venni? Jól tudom,hogy vannak írott és íratlan szabályok amiket az oda belépők elfogadnak?
Teljesen egyetérte(-né)k, viszont ha a rádióamatőr közleményekre és forgalmazásra vonatkozó szabályokat megnézzük, terjedési, DX információk, készülék, antenna és műszaki paraméterei, konstrukcióra vonatkozó közlemények a megengedettek.... 3. személyre -ről vonatkozó információk továbbitása nem megengedettek.
A kacsaültetés és egyéb tevékenységek SEM tartoznak az amatőrizmus keretei közé. Ezért írtam hogy a régi perkások kiakadnának. Aki ezeket nem tudja betartani az CB-zen vagy szkájpoljon.... Elméletileg vizsgát tettek a kacsaültetők is, tudniuk kellene.... Az más kérdés hogy SAJNOS SENKI nem foglakozik velük, ezért szánalmas az egész.... Most épp QRV vagyok ott, észveszejtő! Lehet hogy fel is veszem..... A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Én nem akarlak lerohanni, de javaslom ezt áttanulmányozásra. Vannak íratlan szabályok is. De az biztos, ha visszahoznák a /K-s állomásokat, vagy egy éterfelügyeletet aki végzi is a dolgát, csak úgy hullanának a hívójelek tömegével... Ami nem is lenne olyan nagy baj.. néha felmegy a cukrom, mikor hallgatom a sávokat. És ezzel az a legnagyobb baj, hogy ezt nem csak mi hallgatjuk, hanem ha úgy tetszik az egész világ... Nyilván nem kell "sablon szerű QSO-kat erőltetni. De azért néha elgurul a gyógyszerem azon amiket hallok:
Idézet: „Forgalmazás A forgalmazás során az amatőr állomásnak minden összeköttetés kezdetekor és befejezésekor, valamint legalább három adásvételi periódus után, ill. legalább 10 percenként, továbbá más rádióamatőr vagy a hatóság felkérésére közölnie kell a hívójelét. Az amatőr állomások csak egymás között forgalmazhatnak, kivéve a vész- és szükséghelyzetet, amikor a segítségnyújtással kapcsolatos információkat harmadik fél számára is kötelesek továbbítani. A forgalmazást közérthető nyelven kell lebonyolítani. Közérthetőnek minősül minden élő nyelv, a rádióamatőrök által ill. nemzetközileg használt kódok és rövidítések. Amatőr forgalomban csak magával a rádióamatőr tevékenységgel, kísérletezéssel, továbbképzéssel kapcsolatos üzenetváltás folytatható. Tilos pl. ipari, gazdasági, kereskedelmi adatok közlése, műsor sugárzása, hamis vagy megtévesztő jelek adása, az adás rejtjelezése, modulálatlan vivő 2 percen túli, vagy azonosítatlan jel sugárzása. A forgalmazás során a helyszínen kell tartani a rádióengedélyt (mozgó vagy nem az állandó telepítési helyén működő állomás esetén megfelel az engedéllyel együtt kiadott rádióamatőr igazolvány is, valamint személyazonosságot igazoló irat is szükséges), a forgalmi naplót, és az állomás műszaki leírását (tömbvázlatát), ill. a saját készítésű berendezések kapcsolási rajzát. Javítási, beállítási, mérési feladatok végzésekor az amatőrállomás adójának antenna kimenetét műantennával kell lezárni. ”
Hú, látom felkavartam az érzelmeket. Egyébként 20 éves kérdés került megválaszolásra, én mindig a perkál szóra asszociáltam nem arra, hogy "per K"mint kontroll.
Saját véleményem kicsit liberálisabb, amíg örömet okoz valakinek szóljanak csak a sávok. Például a sakkmeccs kifejezetten előremutató gondolat. Erről anno film is volt, ahogy az orosz a tajgából sakkozik. Az igazság félúton lehet.
Azért a perkás világ sem volt jó. nekem ugyan nem volt velük konfliktusom, de olyat azért lehetett hallani, hogy "pofára" ment a figyelmeztetés vagy a letiltás - természetesen minden fellebbezési vagy egyéb jogorvoslati lehetőség nélkül. Mindamellett egyetértek, a kacsaültetés, kertészkedés, öreg- vagy fiatalkori nyavalyák részletes kitárgyalása nem az amatőr frekvenciákra való. Arra ott a többi információcserére való eszköz. Amikor arról beszélünk, hogy miért nem szabad (illik) erről vagy arról beszélgetni az amatőr sávokon, akkor elfeledkezünk az amatőr rádiózás lényegéről. Míg az összes többi hírközlési forma lényege maga a továbbítandó információ, ahol a létrehozott, vagy már meglévő kapcsolat (összeköttetés) csupán eszköz (akár úgy is mondhatnánk, szükséges rossz), addig az amatőr rádiózás célja az összeköttetés létrehozása, megyeteremtése, és a maga az információcsere másodlagos, csak az összeköttetés meglétének demonstrálására szolgál. Ezért van létjogosultsága a versenyeknek, meg a gtk barátunk által leszólt "esztelen, ipari QSO gyártásnak" is. Mindamellett az amatőr rádió "rendes" információcserére is alkalmas (Sőt!) de ebben az esetben az információ tartalma meg kell hogy feleljen a jogszabályokban előírt korlátozásoknak. Az igazi amatőr rádiós abban különbözik (abban kellene, hogy különbözzön) az átlag CB-s vagy PMR rádióstól, hogy műszakilag és forgalmazástechnikailag felkészültebb, tudomásul veszi, és betartja az amatőr rádiózásra vonatkozó műszaki és forgalmazási előírásokat.
Köszönöm barátom, nagyon szépen megfogalmaztad!
Talán annyival még kiegészítenélek hogy a rádióamatőr a tudását ismereteit átadja, önzetlenül segít a technikai problémákban. (Itt a fórumon is nagyszerű látni!) Azonkívül katasztrófa- vészhelyzet esetén rendelkezésre áll és segiti a hivatalos szervek munkáját. Azt tudomásul kell venni - nyugaton erre már rájöttek- egy önképző hobbista réteget könnyebb bevonni és képezni mint egy utcáról fizetésért bement emberkét akit csak az hajt hogy megkapja a havi keresetét ellenben egy hobbistával akit a kihívások éltetnek. Panaszirodát pedig nem akarunk nyitni, bár kissé elkalandoztunk a témán belül maradva... Mert ez is a témához tartozik és erről is kell szót váltani. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Termeszetesen nem akarok a szabalyok ellen szolni, (nekem is van engedelyem) de az egesz amint hallhato sokat lazult, legalabbis a szabalyok betartatasa, es ez igy termeszetes, valtoznak az idok. Foleg ha nem foglalt az adott idoszakban az adott sav, akkor miert ne lehetne normalis beszelgetesre hasznalni ? Ki kellene jelolni hogy az adott savban hol lehet altalanos beszelgeteseket folytatni es hol lehet a QSL lap gyujtest vegezni. A kulfoldiekkel kapcsolatosan csak annyit, hogy ugysem ertik hogy kacsarol beszelsz, vagy radiorol
Idézet: Pont az lenne a radiozas egyik lenyege, hogy ha kimesz a hegyre, ahol nincs sem internet sem telefon, de megis tudsz nehany mondatot valtani amatorokkel. Ott a sok ures sav es a panaszok hogy fogynak az amatorok. Ahhoz hogy kommunikalni tudjon kell bizonyos ismeretekkel rendelkezzen, osztonzi a kommunikacio kiepitesenek lehetosege. Ugy gondolom ma mar keves osztonzes az hogy ket hivojelet, idojarast es helyzetet el szabad mondani. „Aki ezeket nem tudja betartani az CB-zen vagy szkájpoljon” A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
A vizsgaanyaggal mindenki megismerte, a vizsgabizottság előtt elfogadta, tudomásul vette a szabályokat, hogy a rádióamatőr készülék nem telefon és vonalpótló eszköz.
Felesleges a ragozás, hogy mit szabad és mit nem, fehéren-feketén le van írva. Az hogy hogyan változnak az idők, ismét senkit nem érdekel, SEHOL nincs felszabadítva a rádióamatőr sáv családi és magánbeszélgetések céljára. Arra ott a CB és a PMR. Ezért sok Magyar amatőr számára is kötelező (lenne) az etika betartása..... A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Sziasztok
Van egy, vagy 40 éves RH-A vizsgám Erre kaptam '95 környékén adóengedélyt. Aztán ez lejárt, jött a CEPT, én meg azt olvastam, hogy ez CEPT Novice, ami nem hosszabbítható. Most viszont úgy látom, új engedélyt kell kérjek, azt minden további nélkül megkapom és két évente hosszabbítanom kell, de ez OK lenne Ez mondjuk nem lenne rossz, RIG-em van (egyidős velem?) de most csak SDR-ezek az ex hívójelemmel a Neten. Néztem a Netet, de két nap után csak azt láttam, mit tegyek, ha MOST akarok adóengedélyt. Tudtok tippet arra, hogy hogyan kapjam vissza a 95-ös engedélyemet? Vagy hol tudok utánaolvasni?
Semmi gond. Ha megvan a régi bizonyítványod, akkor azzal kérj úgy adóengedélyt, a hívójel rovatba írd be a régi hívójeledet (ha azt akarod visszakapni), vagy bármi mást ami tetszik, és ha még nincs másnak kiadva, akkor megkapod. Az "A" vizsga a jelenlegi "alap" fokozatnak felel meg, tehát CEPT novice + morze engedélyt fogsz kapni, ami öt évig érvényes. Bővebben: Rádióamatőr rendelet
hívójeled? HA1...
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Köszönöm szépen
CEPT novice nekem elég, ha nagyon beleizgulnék, akkor még megróbálkozhatok a step-uppal megkérem a régit, talán megvan a papír. (MHSZ )
EX HA1DAQ
Azt hiszem nem adták még ki
Egy kis rádióamatőr kuriózum. Nézegetve az oldalt eszembe jutott, milyen lehetett az internet azokban az években.
Mi mindent lehet találni a világhálón.
Elméletileg nincs kiadva!
Sok sikert !
Írj emailt a kapcsolattartónak. Segítőkészek!
Köszönöm a tippeket.
Megkeresem a régi papírokat, remélem megvannak még. Az utolsó engedélykérelem óta 4 QTH változás volt. Meg az FT200-at is megnézem, milyen állapotban van. Az egyik cső már akkor is mikrofóniás volt és fél óra kellett neki mire magához tért. Csak már nem tudom melyik volt az. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
Nem hinném hogy a papírral kell kezdeni. Hívd fel a kapcsolattartót, hogy náluk meg van-e a regisztráció.Bővebben: Link
Sziasztok.
Itt van ez a demodulátor modul. Ebben KF910-es MOSFET-et használhatok? Frekvencia és belső kapacitás adatokat nem találtam róla(Bővebben: Link). Vagy jobb lenne a BF261? Ez utóbbi bontott, előbbi vadonatúj TESLA. KF frekvencia 455kHz körül van (nem emlékszem hirtelen a VEF rádió KF frekvenciájára). Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Szia Máté.
Nesajnáld azt a KF910-et, pont jó lesz - meglátod. A linkelt régi Tesla katalógusban pedig ott vannak az adatok, hogy milyen frekvenciánál, mennyi az erosítése és milyen súgás mellett (f=200 Mhz; Gps; F). Sok sikert !
Tényleg. Mindig elfelejtem, hogy lejjebb vannak katalógusok. Csak felül néztem a táblázatot. Sajnos a kedvenc TESLA internetes katalógom már megint nem üzemel.
Köszönöm. Már meg is terveztem a panelt. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Sziasztok.
Építettem egy kvarcoszcillátort, collpitts alapokra. A rajzot az interneten találtam. Ide tettem be a rajzot:Bővebben: Link. Ha valakinek éppen szüksége volna rá. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Sziasztok!
A mai nap kaptam 2db Kenwood tk-260g ipari rádiót. Az adatlapja szerint a vhf sávokat tudja. Ennek a használata is engedélyköteles? |
Bejelentkezés
Hirdetés |