Fórum témák
» Több friss téma |
Szinte minden frekvencia engedélyköteles... A használt frekvenciatartomány nagyon kis részéhez nem kell csak engedély. Ilyen pl. a CB sáv, a PMR sáv, a wifik tartománya, de ezekben is csak az engedélyezett készülékekkel lehet (rádióengedély nélkül) rádiózni.
Köszönöm a segítséget!
Egy biztonsági cégtől lettek leselejtezve,de még mennek. A cég ilyenkor bérli az adott frekvenciát amin használják?
Igen ilyesmi , a készülékek tipus engedéllyel rendelkeznek.
Mert a (bevizsgált) gyári berendezések teljesítik a megfelelő műszaki paramétereket. Ezenkívűl a cégnek meg kell kérni a rádiók használatához szükséges engedélyeket a NMHH-tól. Ezt némi "aprópénz" fejében meg is kapják. Ezenkívűl némi éves díj fejében használhatják az NMHH által kiadott csatornákon / frekvenciákon és adott maximális kimenő teljesítményig és antennával az eszközöket. Ezektől eltérni nem lehet.
Látott már valaki olyan konstrukciót, hogy csöves végfok kapcsolós tápról volt megtáplálva? Most épül a 300 Wattos rezonáns tápom, felmerült, hogy tud 600 Voltot is. Pont jó lenne egy 100 wattos végfokhoz anódnak.
Hogyne. A 25W -os csoves PYE rádiótelefonk QQE06/40 800 V os anődfeszültségét is inverter állította elő a 12 V -os akkuból. Volt egy közülük, amelyik javíthatatlanul fütyült.
Vagy az FM 10-164 (Titán) tranzisztoros végfokának a 28 V -ot a 12 V -ból inverter állította elő, igaz nem 100, csak 10 - 15 W. Szerintem semmi akadálya, csak fokozottan figyelj a szűrésekre, mindkét végén.
A fetes kilowattos RT évkönyvben közölt rh végfoknak is kapcsolós tápja van.
Direktben "csatttogtatja" a 230at... 200x eleji vmelyikben van. No igen a PÉCS URH "rádiótelefonok" mobiljai is 12 voltos tápról jártak csöves urh végfokkal. Inverter egységgel. Veszprém L alakú kiegszítő csöves végfoka is invrterről járt 12 Voltról. Najó persze ezek is 10 W körüli végfokozatok voltak.
Szendi bocsánat 1999 évi RT ÉK.
750 W RH végfok és 100V kapcsolós táp kis trükkel , igaz nincs galvanikus leválasztás se ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
Sziasztok.
Innen indul valaki a mai Rádióforgalmi aktivitási versenyen? Én WebSDR-el fogok figyelni. Ami meg most megy 40méteren... ![]()
Melyikre gondolsz? Csupán a mai napon 15 különböző verseny megy amely 40 m-en is lehetséges. Nincs az az amatőr aki ennyi versenyben részt tudna venni de legalább van választék.
Érdekes, hogy az amatőrök közül is sokan szinte csak versenyezni szeretnek míg "hétköznapi pötyögős" QSO-kat alig művelik mások meg fordítva.
Erre.
A héten voltam bent a révkomáromi elektrós üzletben érdeklődni az itteni rádióamatőrök után. Sajnos rossz hír rossz hír hátán. A rádióklubb évekkel ezelőtt megszűnt. Idén becsuk az üzlet is. Valamikor volt az iskolámban is rádióklubb, de az is már vagy 20 éve megszűnt. Semmi sincs már a környéken. Talán van még egy aktív amatőr itt Gútán, hamarosan megkeresem. A végletek szövetsége lettünk, a BME-n a rádióamatőrök műholdat készítenek, egy másik rádióklubb meg utánpótlás, érdeklődés hiányában megszűnik. Nincs ez jól... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Megértem az elkeseredésedet. Nem csak klubok zárnak be, szűnnek meg. BUDAPESTEN, a fővárosban bezárt az amatőr bolt. Vas utca-Bródy Sándor sarok) Marika azt mondja "..érdeklődés hiányában..."
Ez köszönhető talán annak is, hogy a fiatalok érdeklődési köre teljesen megváltozott. Már nem ösztönöz a sikerélmény ( Megépítem, és jéééé.... működik) Nem megveszi készen. Ha kedve lenne is amatőrködni, meglátja a vizsga anyagot, és legyint egyet Városomban is, az új klubhelyiségben kialakítottuk az oktató termet Születés, meg névnapok megtartására kiváló. Néha-néha betéved egy fiatal, Az az első kérdése, hogy a PMR rádióját lehetne-e erősebbre átalakítani....Ennyit az amatőr mozgalomról.
HA a QRP versenyről lenne szó, biztos lenne olyan induló, aki "egyedül" az összes versenyt átvircsaftolná...
![]()
Közben megy a verseny, figyelek és írom a hívójeleket plusz a frekvenciákat.
Vége lett a versenynek. Nagy élmény volt. 58 versenyállomást listáztam, plusz egyet még a verseny előtt 10 perccel. Kiemelni HG7T-t szeretném akit tökéletesen vettem, a jelei még a sávzajt is elnyomták. A verseny első 15 perce nagyon kaotikus volt számomra, nem tudtam hova kapjak. Utána felvettem a ritmust és már simán ment minden. Többeket hallottam /QRP jelzővel. Amit sajnálok, hogy ezt az élményt nem saját rádióval éltem át (csak WebSDR-el). Remélem hamarosan arra is sor kerül.
Még a bolt lenne a legkevesebb, ami nagyobb gond az az, hogy azok a fiatalok akik érdeklődnek a rádiózás iránt ezen a bolton keresztül tudtak kicsit az amatőr rádiózás irányába jutni. Ide mehettek be beszélgetni a rádiózásról. Ami problémát okoz, vizsgára úgy elmenni hogy még nem látott az ember adóvevőt nagy merészség, ugye ennek kipróbálására a lehetőséget a klubok adták régen, most a kezdőnek vagy szerencséje van és talál egy amatőrt akinél kipróbálhatja, vagy illegálisan kell kipróbálnia. Nekem is ez okoz nagy fejtörést, mert tanulni egyedül is tudok, ha valahol elakadok akkor az interneten is kapok segítséget, de az adás kipróbálására csak a klubokban, vizsgázott amatőrnél van mód.
Sajnos meglátszik, hogy elég keveset vagyok benne a rádióamatőr "vérkeringésben" így szégyen de erről a neves alkalomról is megfeledkeztem, holott még e-mailt is kaptam HA5GY Pitától a mellékelt képpel.
Azért most is itt csipog mellettem a múltkor elkészített "Ugly Weekender" 7 Mhz-s kisrádió egy "MM" versenyben hív bőszen LY8M .
Sziasztok!
Van valakinek valami ötlete, honnan lehet letölteni adóengedély hosszabbításhoz szükséges űrlapot? A cimborának, akinek kellene nincs ügyfélkapuja, és az NMHH honlapján csak egy félig kitöltött pdf-et találtunk. TNX.
Én a kapcsolattartónak írnék egy emailt, hogy küldje el.
Itt az oldalamról letöltheted Adatlap
Ez egy offline kitölthető adatlap. Ha kinyomtatod, akkor üresek a mezők. Ha kitöltöd, akkor úgy is kinyomtatható. 73!
Köszi mindenkinek,ezt jól benéztem
![]() ![]()
Főleg Gábor, HA4GGQ, hogy találtunk neki egyet, ahelyett, hogy hagytuk volna kínlódni.
![]()
Most nézem, az enyém is lejárt.
Gondoltam megújítom, de hiába próbálkozom, az ügyfélkapu nem fogadja el. Talán email-ben is el lehet küldeni a pdf-et.
Még egy értelmetlen verseny....
Minden hétvégén több tucat verseny, sokszor hallom hogy meg egyszerre 2-3 és nem tudják a résztvevők ki melyik versenyen vesz részt. Adja a riportot, majd kölcsönösen megegyeznek a sztornózáson mert kiderül, nem ugyanazon a versenyen nyomulnak... ![]() Jó lenne már egy versenymentes hétvégét kitalálni, amikor az ember bekapcsolja a szabad hétvégéjén a rádiót, nem azt hallja mindenkitől hogy szikjú konteszt....
Szia Rumcájsz !
Azon nem is gondolkodtam, hogy van-e értelme ennek a versenynek végül is lehet, hogy a többi néhány száz aktívabb amatőr társunknak ez is egy jó alkalom egy kis "pezsgésre" momentán én semmilyen versenyen nem tudok de kedvem sem lenne részt venni . Persze nem lehangolni akarom a csapatot inkább biztatni akinek van lehetősége uccu neki! Amikor épp hallgatom a riget pont ezt tapasztaltam én is, hogy nincs egy nyugisabb hétvége amikor simán QSO-zgatnak az amatőrök és amit te is konstatáltál, hogy bele kavarodnak ki melyik versenyben is adja a riportot. Ezen kívül néha több a sávokban az alkalmi állomás mint a hétköznapi Mint tavaly mi is a 60 éves jubileumi hívójellel a HA60KWO aktívkodtunk egy pár hónapot. Neked is biztosan ismerős a HA8KWO Vésztőről a 70-es 80-as években igen aktívak voltunk. ( mondjuk én akoriban ismerkedtem a rádiózás rejtelmeivel, 1975 körül) Azóta más a helyzet , de ezt már jó párszor részleteztünk fentebb így nem cséplem én is a szót. Apropó jut eszembe, sikerült a múltkor megoldani a zavarmentesítését a kapcsolóüzemű tápegységednek? Üdv. Gábor
Kapcsoló üzemű tápról jut eszembe. Pár hete építgetek egy tápot a 230 Voltos kapcsolós topicban. Ami itt releváns: Ha rezonáns táp készül jelentősen kisebb a zavar. Ergo amit kínából rendeltél fly-back típusú ezért amatőr rádióhoz nem túl ideális. A tápot kifejezetten RF végfokhoz tervezem 600 volton tudna 500 mA-t. (A táp részét ne itt beszéljük meg) A lényeg az RF visszahatáson van. Sokat beszélgettünk a topicban a visszaható RF zajok hatásairól, de szerintem ahhoz itt van nagyobb tapasztalat. Mivel védenétek a tápot? Esetleg a korábban vázolt adó tápjáról (inverter) nincs valakinek rajza?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Arra emlékszem, de nem leválasztós. 21. században ilyet nem építek.
![]()
Mármint Rumcájsz tápjáról beszélek.
Az RF visszahatás jól kezelhető külön árnyékolással, megfelelő hidegítő kondenzátorokkal. I0JXX, OZ1PIF, W6PQL, OH7SV illetve BEKO oldalain a képeken. Ők ugyan gyári tápegységet használnak -de annak az előnye hogy kevesebb probléma fordulhat elő.
Amiről nem tettél említést, hogy a tápegység modulálni fogja a (már megint az a fránya IMD) a végfokot. Kisebb feszültségnél még tartható , de magasabbnál már nem biztos. Nem is igazán elterjedt a csöves végfokoknál. Bár emlékeimben úgy él, mintha az FT250-hez is lett volna inverter. |
Bejelentkezés
Hirdetés |