Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relés be- és kimenetválasztó áramkör, autórádió bemutató falhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) BarnaPili hozzászólása Okt 12, 2011 /
 
Szervusztok!
A következő feladatom van.Egy olyan be és kimenetválasztó áramkört kell kidolgoznom,ami 10 bemeneti jelet tud 6 kimenetre kapcsolni.Egy kimenetre egyszerre csak egy bemenet lehet rákapcsolva.(Másik bemenet-kimenet egyidejű működése még elgondolás alatt van.)Az áramkör egy autórádió bemutató fal elektronikája lesz,saját használatra készül.Relék fognak kapcsolgatni.Több kérdésem is van.:Szerintetek mivel lenne érdemes megoldani a bemeneti kapcsolókat:gondolok itt egy ellenállás létra-fesz szint-A/D,vagy föláldozzak 10 portot?A fal ki-be kapcsolását is ezzel az egy IC-vel szeretném megoldani,továbbá egy MUTE gomb és IR mute lehetőséget is akarok bele építeni.Egy hangerőt is figyelő opciót gondoltam még beleépíteni,ami a kiválsztott bemenet hangerejét ellenőrizné,ha túl magas,akkor nem kapcsolná rá a kimenetre,az esetleges ijedtség megakadályozása végett.Itthon 16F877-es PIC-em van,ezzel kellene megoldani.(Nem a költségek miatt,csak ezzel már ismerkedtem egy kicsit).Az esetleges tovább bővítés miatt is jobb lenne ez a nagy lábszámú IC.
Köszönöm előre is a véleményeket és az építő jellegű kritikákat.
István
(#) Action2K válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Mi lenne, ha egyszerűen egy numpad-dal lehetne bepötyögni az egészet? Vagy mátrixba kötöd az összes nyomógombot. A numpados egyébként minden átalakítás nélkül bővíthető, csak szoft kérdése. Viszont nem gyári numpadra gondolok, hanem sajátra, amin vannak spec ikonok is.

SF8000.jpg
    
(#) G-Lex válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Tehát kell neked 16 gomb.
Ezt egy 4x4-es mátrixszal szépen meg tudod oldani.
Így 16 helyett csak 8 IO-t használsz a gombokhoz.

A mátrix megvalósításához itt egy példa: Bővebben: Link

A lényeg az, hogy az RC.0-3 IO-k kimenetek, az RC.4-7 pedig bement.
RC.0-3 alacsonyra állítod. RC.0-t magasra húzod és kiolvasod RC.4-7 állapotait. Ezután megismétled ugyanezt úgy hogy az RC.1 lesz magas.

Ha végigfuttattad a ciklust, akkor tudni fogod hogy melyik gombot nyomták le.
A gombokat nem kell 1 tasztatúrára rakni, rendesen kivezetheted közvetlen a rádiók alá.

Arra figyelj, hogy minél kevesebb zajt szedjen össze a vezetékezés.
Valamint arra is figyelj, hogy ha lenyomsz egy gombot, akkor nem úgy fog jelentkezni, hogy kapsz egy logikai 1-et aztán mikor felengedik akkor 0-t. sok 1 és 0 lesz egymás után, amit pergésnek nevezünk. Ezért amint érzékeled hogy az egyik gombot lenyomták, iktass bele a programodba kb 300ms várakozást.

a 16 kimenet kezeléséhez pedig 2 shiftregiszter kell.
ahhoz 3 vezetéket kell használni hozzá:
1. clock
2. data
3. latch

Ez úgy működik, hogy létrehozod a binárist sort amit ki akarsz rakni. ezután végigmész a 16 elemű bináris soron úgy, hogy a sor aktuális értékét rárakod a data portodra majd nyomsz egy clock 1-delay-0 -t.
Ezt 16* ismétled meg. majd a latch magasra húzásával eléred hogy a shitregbe küldött adatok kikerüljenek a shiftreg kimenetére.

A shiftregeket meg úgy kell bekötnöd, hogy a clock-ot közösíted. Az első shiftregnek van egy lába amire kirakja az utolsó bitet (ha jól emlékszem ezt egy nagy Q jelöli vagy serout), ezt kötöd be a második shiftreg bemenetére.

Így gyakorlatilag 11portot használtál fel 16 bementhez és 16 kimenethez
(#) BarnaPili válasza Action2K hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Köszönöm az útmutatást mindkettőtöknek.A gombok mindenképpen a rádiók,és a hangszórók mellett lesznek elhelyezve,így egyértelmű lesz ,melyik szól éppen.A nyomógombok közül az épp aktív fog világítani.A mátrixos ötlet zseniális,és egyszerű.A shift regiszteres részt még át kell néznem működésileg.A többi dologról mi a véleményetek?
-hangerőfigyelés,Ki-be kapcsolás,infrás Mute funkció...
István
(#) Action2K válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Jó ötlet mind.
(#) BarnaPili válasza Action2K hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Közben gondolkodtam,a kimenetet is meg tudom oldani ugyanezzel a matrixos megoldással,A 16F877-nek van elég portja,nem kell spórolni vele.Ha optocsatolókat vezérlek a mátrix pontjaiban,akkor még kapok egy galvanikus leválasztást is a relék tekercseitől.De még a shift reg mindig versenyben van...
István
(#) G-Lex válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
szerintem a kimeneteket mátrixban vezérelni elég bonyolult lenne és felesleges.

Én a helyedben a bill mátrixot eleve úgy készíteném, hogy legyen még port mondjuk 2 sornak (tehát +8 gombnak).

ha több kimenet kell, akkor meg még egy shiftregisztert sorbakötsz, módosítod a szoftvert és kész is.

Galvanikus leválasztás nem rossz ötlet, de nem feltétlen szükséges.
(#) BarnaPili válasza G-Lex hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Igazad van a kimeneti mátrixszal kapcsolatban,kicsit beléásom magam a shift regiszterekbe,csak kicsit megijedtem tőle,régen volt /1994/ mikor ilyeneket oktattak nekem.[OFF]Akkor nem figyeltem,ma fenékbe rúgnám saját magam emiatt...
István
(#) Action2K válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Terveztem még régebben egy shift regiszterest. Bővebben: Link Ez egy 8 bites egység, a baloldali csatik a felfűzhetőséget szolgálják. A LED/ellenállás helyett egy 5V-os relét teszel (védődiódával) és kész is.
(#) G-Lex válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
nem veszélyesek, csak sok különböző van

A lényeg hogy van 1 bemeneti port (in/serin/data/ds), amire egy logikai szintet ráraksz (1 vagy 0). Ezt be kell "clockolni" a regiszterbe ami azt jelenti, hogy alapban a földre van húzva a clock láb (cp/shcp/clock) ezt logikai 1-re emeled majd vissza veszed földre. A datasheetben bent van általában hogy medig kell logikai 1-en lennie.

ekkor bekerült a regiszter első rekeszébe (Q0) az az érték ami a data porton volt. ha megismétled a "clockolást" akkor az új adat kerül a Q0-ra, az előző adat pedig a Q1-re kerül.

Hogy meg is jelenjen az adat a Q0-7 kivezetéseken, ahhoz az output enable lábat a megfelelő állapotba kell hozni (általában földre). Ennek a vezérlésével el tudod kerülni hogy a relék végigzongorázzanak.

A 74 hct 595 -ben van storage, amiazt jelenti, hogy a Q0-7 kimenetek csak akkor váltanak át arra az adatra amit beclockoltál, amikor az st_cp-t is clockolod (ugyanúgy logikai 1-re majd 0ra húzod mint a clockot)

Tehát összefoglalva:
DS - adat be
sh_cp - Shift regiszter clockja (ami a ds porton van bekerül a shiftregbe)
st_cp - tároló clockja (ami a shiftregben van átkerül a kimenetre)
OE - output enable
Q0-7 - kimenetek

Van még 1 kimenet ami kell neked. Ez pedig a Q7'
Fontos az aposztróf a végén. Ide kerül egy 9. bit, ami épp "kishiftelődött". Tehát beraksz 8 bitet a shiftregiszteredbe. Ha mégegy clock ciklust küldesz, akkor az az adat amit először clockoltál be az fog megjelenni a Q7' lábon. Magyarul erre a kimenetre kell kötnöd a következő shiftreg DS lábát. A clockokat közösíted és így van 16 kimeneted.

Remélem érthető volt.
(#) BarnaPili válasza G-Lex hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Köszönöm az érhető leírást.Estére nekiülök és megkísérlem megtervezni az áramkört.(Ma már megérte fölkelni...)
István
(#) BarnaPili válasza Action2K hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Köszi a rajzot,innen már nehéz lesz eltéveszteni.
István
(#) proba válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Ha több be/kimenetet akarsz összekötni akkor kevés lesz a portláb.Ha elég egy ,akkor a bemeneteket mátrixba ,ez 8*8=64 állapot (neked kell 6*10 elvileg.) Minden bemenetre meg kimenetre egy egy jelfogó.Ez 16 kimenet (10+6) .így tetszőleges kimenetet tetszőleges bemenettel össze tudsz kötni.(adott bemenet ,adott kimenet jelfogóját meghúzatva a hangrész összeköthető.Hátrány nem igazán bővíthető .Ha a minőség nem annyira kritikus ,amúgy is kisszintű jelek vannak ,az analóg multiplexereket inkább támogatnám.
(#) BarnaPili válasza proba hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Azt,hogy kettő vagy több rádió-hangszóró pár működhessen egyszerre,elvetettem,nagyon bonyolult lenne,továbbá fölösleges is szerintem.Csak egy kósza ötlet volt,nem gondoltam át teljesen.
István
(#) DjPeat hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Olyan problémával fordulnák hozzátok hát ha ti meg tudjátok mondani a meg fejtést a következő problémámat. Egy autórádió bemutató asztalt kell építenem. 8 darab rádió van benne, nyolc darab zöld nyomó gombbal (záró érintkezős). 8db mágnes kapcsolom van hozzá aminek van 4 nyitó és záró érintkezője. A mágnes kapcsoló azért kell bele mert egy pár hangszóróm van hozzá csak. Az lenne a lényege hogy úgy kéne bekötni hogy ha egy rádió meg akkor a másik rádiót ha meg nyomjuk akkor azt áramtalanítsa le de amit meg nyomtunk az szóljon. Egy kicsit variáns mert a kereszt reteszelést meg próbáltam rajta de az nem játszik mert akkor csak egyik irányba megy (1-8 jó de vissza fele a sor nem jó. De ha vissza fele is fel fűzöm akkor meg az egész borul.
Ebben kérném a segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok.
(#) Inhouse válasza DjPeat hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Elektronika nélkül elég nehéz lesz... a 4 váltóérintkező pont elég 2 sztereó hangszóró kapcsolásához, mivel a mostani rádiók már mind híd kimenetűek. Nem is marad érintkeződ az öntartásra és reteszelésre...
Valamilyen logikai IC megoldásban, vagy akár tranzisztorosban is gondolkodhatsz. Kell öntartás, és tiltás a többire. Ez pl. 2 tranzisztor és 7dióda relénként... Vagy egyszerűsíthetsz, 4017 és egy gomb, csak végig kell léptetni...
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
A funkcionális logikát is meg lehet csinálni relékkel, ha telefonközpontot is lehetett. Persze kérdés, hogy érdemes-e, vagy melyik megoldás a kézreállóbb.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Szerintem, a 8 reléhez egy minimum 8 állású yaxley és már kész is. Legegyszerűbb, de csak oda vissza lehet váltani, nem össze vissza.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Nem állítottam, hogy nem lehet relével megcsinálni, hanem azt, hogy 4morzés relékkel nem fog menni. Lévén a hangszórók kapcsolása felemészti az összest és akkor még hol vannak a logikához szükséges érintkezők...?
(#) Inhouse válasza Action2K hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Ott a pont, ezt már nem is mertem írni...hiszen akkor már érintkezőszámtól függően akár a relék is elhagyhatóak....
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Négymorzés relékkel? Hiszen az maga a világ. Meg lehet csinálni egy morzéssal is, csak több relé kell belőle. Nem hiszem, hogy feltétlen egy relével kell megoldani. Kell készíteni egy "áramutas" vezérlést. Meglehet nem lesz egyszerű.
De félreértés ne essék, nem akarom senkire ráerőltetni a megoldást, pusztán azt szerettem volna mondani, hogy relével is lehet. Telefonközpont reléinek sem volt több kontaktusa, mert a behúzó tekercs el sem bírt volna többet, mégis igen bonyolult feladatokat oldottak meg vele.
A yaxley pedig valóban régi bevált megoldás, és ha szükséges lehet akár a tényleges kapcsolást végrehajtó reléket "távvezérelni" vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Pucuka! Ne csináld már...
Idézet:
„8 darab rádió van benne, nyolc darab zöld nyomó gombbal (záró érintkezős). 8db mágnes kapcsolom van hozzá aminek van 4 nyitó és záró érintkezője.”

Ezekkel a feltételekkel kell dolgozni. Nem volt szó több reléről, telefonközpontról...persze vannak más megoldások, de talán egyszerűbb, és olcsóbb 2 tranzisztorral megtámogatni egy-egy ilyen relét (valamit mindenképpen rakni kell melléjük, szerintem), mint még egyszer ennyi relét venni hozzá. Vagy akkor inkább tényleg a Jaxley, ha már változtatunk a felálláson.
De ha megrajzolod ezekkel a rendelkezésre álló anyagokkal, akkor megemelem a kalapom újra előtted!
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Bocs, valóban káposztából nem lehet húslevest főzni. Azt hittem, hogy csak a relé a kötöttség, és nem a kötött rendelkezésre álló lehetőség. De ha azzal nem megoldható, akkor minek erőltetni.
Egyébként ha már ilyen fontos, akkor miért nem csinál dugdosós (pl jack dugós) mátrixpontos kiválasztót? sokkal egyszerűbb, és átláthatóbb, ahogy stúdiókban is szokás.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Hát igen, lenne alternatíva...de előre meg volt a gomb a kabáthoz.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem