Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Segítség a javításban
Lapozás: OK   6 / 11
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Hello!

Nem egészen értem, miért az 555-el kezdtétek a munkát, mikor az a főgenerátor Sweep generátora.

Egész szépen leírtad a működését, talán az szerint kellene előre haladni. De ha ezt egy Led segítségével teszed, nem biztos hogy célba érünk. (néhol igen)

- Talán először a tápfeszeket kellene ellenőrizni.
- A generátort, manuál állásban kellene ellenőrizni. Ahogy eddig is elkezdted.
De az IC304 egy feszültség áram konverter. Ha a T304 kollektorát mA mérőn keresztül a -12V-ra kötöd, ellenőrizheted működését. (esetleg egy 1kohm közbeiktatásával és az IC305-306 kiemelése mellett) Itt kb. 0..1,5mA áramot kell mérned, P108 Freki adj forgatásakor. (Persze a végáram, P306 trimmer állásátol fog függeni. P306 végállásaiban 0..2,12mA/0..1,03mA)
- Az IC305-306, CA3080 nem műveleti erősítő, hanem OTA. Itt a BIAS áram bemnetet használják fel áram/áram konverter gyanánt. Mert a C312..314 kondik töltéséhez és kisütéséhez ellenkező irányú áram szükséges. Ezért az IC-k bemenete fel van billentve IC305 minusz, IC306 plusz irányban. A kimenetükön áramjelet szolgáltatnak, amit a T304 kollektora vezérel. Az áram mérhető, a GND ponthoz képest, az M330 ponton negatív, míg az M332 pozitív szabályozható áramot kell mérni.
- A dióda híd a T302 segítségével kapcsolgatja a pozitív, vagy negatív áramot. Úgy, hogy elnyeli azt az áramot, ami nem szükséges. Ez akár ki is próbálható, T302 vezérlésével, ha a két OTA a C314-et tölti, kis áram mellett.
- A kondenátor feszültségét (normál helyzetben ez egy lineáris háromszögjel) egy Fet-es követő erősítő tehermentesíti. A Fet forrásában a 2N2222-ből kialakított áramgenerátor van. (A ceruzával beírt feszültség értékek valami hibás állapotot mutatnak.) Az áramgenerátor árama, a P712-vel állítható, és a Fet D-S kapcsára tett mA mérővel ellenőrizhető. Értéke a P7012 állásától függ. kb. 1,4mA...4mA (ha a R732 tényleg 4,7kohm) A bázisban kb. -7V mérhető.
- A Q1, Q2, Q4, és Q5-ből felépített komparátor is ellenőrizhető, a Fet Gate-jére adott feszültséggel. Hiszterézise, a P711-el állítható. Átbillenése a C113 mérőponton ellenőrizhető.

Talán mára ennyit. (Hozzá kell tennem, hogy nem ismerem a készüléket, amit mondok, azt csak a rajz alapján és gyenge számolgatásaim alapján mondom.)

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 

Nagyon szépen köszönöm a leírást, de úgy tünik ezt még lépésről lépésre át kell olvasnom mert így elsőre
De a lényeget értem, mert este gondolkodtam és nekem is az jutott eszembe, hogyha, a K kapcsolóval lehet állítani, hogy ai IC304 pozitiv bemenete, honnan kapja a feszültséget, tehát hogy a sweep felől ami ugye egy négyszögjel, vagy a poti felől ami szabályozott fesz, akkor a sweep áramkör nem lehet a fő négyszöget előállító áramkör, mivel a K-kapcsolónál MAN állásban leszakad az egész áramkörről, akkor a poti 2mHz-es tekergetésével állítjuk elő a négyszöget? Tehát ez tényleg nem lehet a főáramkör. Bár megjegyzem, hogy itt is lehet valami bibi mert köbzoli azt mondta hogy 2sec-es állásban villognia kellene a 3-as lábnak, ez az 555 kimenete, de itt csak folyamatosan világít.
A tápfeszeket tulajdonképpen átnéztem, ezek rendben vannak, inkább szerintem a főáramkörnél lesz valami, a srác akitől vettem, azt mondja ő nála két éve porosodik, mert nem tudott életet lehelni a generátorba, remélem én több szerencsével járok.
Szerintem az lesz a legjobb ha kiviszem a műhelybe, darabokra szedem úgy hogy mindenéhez hozzáférjek és úgy ahogyan írtad végigmegyek szkóppal. Csak be kell szerezzek egy CA-t mert méregetés közben (LED) a szemem láttára égett szénné. Gondolom nem nagyon tetszett neki az 1Kohm belső ellenállású müszerem (LED+1K) .
Kicsit jobban átnézem és írok mi a helyzet.
Üdv: Doncso
(#) moltam hozzászólása Szept 27, 2008 /
 
Van egy indesit witp 102 mosógépünk.Egy darabig viszi végig a programot ,de ezután elkezd villogni a pekapcsolást jelző led gyorsan+Az 1. funkciót jelző.(nem tudom hogy hívják valami Koszos ruha gomb).Ez milyen hibát jelent?
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Hello!

Nem tudom, hogy én értek félre valamit, (vagy Ti nem veszitek tudomásul,hogy miről van szó), de valahogy elbeszélünk egymás mellett.

Amit én "fő generátornak" neveztem el, az a funkció generátor, azaz a feszültség vezérelt oszcillátor. Ennek alapból háromszögjel és négyszögjel kimenete van.

Amiről Ti beszéltek az, az 555-ből felépített Sweep generátor, melynek fűrészjel kimenete van és csak modulálja a funkció generátort. Ezzel tulajdonképpen egy hangfrekis Wobbler szkópot lehet készíteni.

A funkció generátort három helyről lehet (feszültséggel) vezérelni.
- Manuális állásban a P103 potiról (ez a leg általánosabban használható üzemmód)
- Ext állásban, külsé feszültségről )0..10V)
- A Sweep generátor felöl, különböző sebességgel lehet "söpretni" a frekit. (ezt az idő függvényében lehet lineárisan és logaritmikusan végrehajtani.) Gyakorlatilag egy szkóppal kiegészítve a funkciógenerátorunkat, erősítők, vagy sávszűrők átviteli karakterisztikája lenne mérhető vele.

Doncso!
De ha már minden áron, az NE555-ön akartok mérni, lássuk a működését:
Az 555 szabadonfutó kapcsolásban működik. A C703 (1uF) kondi töltését, a T702-ből kialakított áramgenerátor végzi. Kisütését, viszont az NE555 7. lába végzi, az R705 (51ohm) segítségével. A töltés idő, az áramgenerátor áramának változtatásával oldották meg, ez egyben a Sweep periódus időt is meghatározza, mert a kisütési idő ehhez képest elhanyagolható. (20ms/200ms/2s) Tekintve, hogy a kondi kisütésének időállandója kb. R705*C703 , ami nem több, mint 51usec! A kondi töltése alatt, az IC 3-as kimeneti lába (úgy mint a 7. Discharge lába) logikai magas szinten van, és csak 51us ideig van alacsony szinten. Ha ezt a kimenetet Led segítségével nézzük, nem fogjuk látni, hogy az kialszik egy "pillanatra"! Tehát így az 555 működőképessége nem ellenőrizhető.

Az impulzus aránya, pont azért ilyen eltolt, mert itt fűrészjel előállítása a cél.
Ha ellenőrizni szeretnénk az 555 működését, akkor célszerű a C703 kondin a fűrészfeszültséget vizsgálni (a Sweep 20msec állásában), szkóppal. Egyszerűbben az M709 mérőponton feszültség mérővel mérhető (a Sweep 2sec állásában) a 0..10V-os lineárisan emelkedő, majd hirtelen visszaeső feszültséget.(fűrészjelet)
Tekintve, hogy az NE +12V-ról táplálkozik, a C703 kondiban a fűrészjel a táp 1/3-ada és 2/3-ad között található. (4 és 8V között 4Vpp amplitúdóval) Mivel a fűrészjel 0..10V között szükséges a funkció generátor vezérléséhez, az IC703 felerősíti azt. A jel tartomány belüli egyen szint eltolását, a P702 potival, míg a szükséges erősítés a P701 potival lehet beállítani.
A szkóp "külső indítójelét" a T701 tranyó biztosítja kb. 22usec-os impulzus segítségével. (a szintén max. 1:1000 kitöltésarányú jel, szintén csak szkóppal mérhető)
A Sweep generátor lineáris jelét a "lin-log converter" alakítja át időben logaritmikus futású jellé. Tekintve, hogy a szkópunk X futásideje lineáris, a funkció generátor frekvencia változása viszont időben logaritmikusan fog változni, a szkóp vízszintes tengelyén a frekvencia logaritmikus változással jelenik meg.
(Mert ugye, átvitel vizsgálatnál a nagyobb átfogási tartomány érdekében, logos karakterisztikán ábrázoljuk úgy a frekvenciát, mint az amplitúdót.)

üdv! proli007


(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Idézet:
„akkor a sweep áramkör nem lehet a fő négyszöget előállító áramkör, mivel a K-kapcsolónál MAN állásban leszakad az egész áramkörről,”


Dehogy is, én értelek, itt írtam, hogy én is gondolkodtam és rájöttem hogy nem az a fő négyszögjel. Igazad van.
Viszont kérdeznék valamit, szerinted, már ha jól értelek, a fő-áramkörben, véleményed szerint, melyik a legközelebbi pont ahol már elvileg nem tápfeszt hanem már valamilyen kimeneti jelet tudok mérni szkóppal, tehát hol van az a pont ahol már meg kell jelennie a négyszög jelnek? A shottky-k után? Mert ha jól értettem amit írtál, a két IC a 305 és 306 ellentétesen dolgoznak, tehát ők állítják elő a jelet, és küldik a shottky-k felé, ahonnan a t303 FET-nek a Gate-jére jut ami egyszerüen megszaggatja a 12V-os tápfeszt.

A másik dolog, megnéztem az 555-öst úgy ahogyan javasoltad, és 2sec-es állásban tényleg 2 másodperces intervallumokban úszik felfelé a feszültség azon a mérőponton, tehát jó az 555, azért még ránézek szkóppal is.
Sok hasznosat írtál ma is , köszönöm!!!
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Szia! Figyelj, értékelem hogy segíteni akarsz, de szerintem prolinak igaza van, nem az 555 a fő jelet előállító rész, ez biztos, mert MAN állásban leszakad az áramkörről, az nem lehet az!! az IC305 és 306-állitják elő az ellentétes jeleket ami rámegy a shottky-hídra onnan pedig a fetre, ami a 12V-ot szaggatja. a Sweep áramkör az más! Persze attól még lehet rossz, de a Sweep nélkül is működhet a generátor, az csak egy kiegészítő funkciót lát el.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Engem is proli vezetett rá, de köszönöm hogy segítesz, no meg proli mesternek is!
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Hello!

Ha a generátor nem megy, akkor sehol!

Készítettem neked egy blokkvázlati rajzot a generátorról. Remélem érthető. A kondi, a követő, a komparátor, és a kapcsoló áramkör, egy zárt hurkot alkot. Ott bármi probléma van nem jön létre a pozitív visszacsatolás, ami az oszcilláció alpfeltétele.

A működése:
Ha a kapcsoló alap helyzetben áll, akkor az áramgenerátor kimeneti árama tölti a kondit. A kondiban lineárisan nő a feszültség. Addig a pontig, míg el nem éri a komparátor billenési szintjét. ilyenkor a komparátos átvált, és egyben átváltja a kapcsolót. Így az ellenkező áramirányú áramgenerátor elkezdi kisütni a kondit (azaz ellenkező irányban tölteni). Addig, míg a komparátor ellenkező billenési szintjét el nem éri a kondi feszültsége. Ilyenkor a komparátor vissza vált és elkezdődik elölről a folyamat.
Ha valahol a körben hiba van, nyilván azon oldalon elbillen az áramkör és a kondi túl töltődik, vagy áramgenerátor hiba esetén nem töltődik a kondi.

A poti, a manul potméter,
az U/I generétor a CA3140+tranyó,
az ellenkező áramú generátor a két CA3080 OTA,
az analóg kapcsoló a dióda híd,
a kondi a frekiválasztó kapcsoló utáni kondik egyike(pld. C312),
a követő erősítő a Fet és áramgenerátora,
a komparátor a Q1..Q5 és T702 tranyókból áll.

Szóval az alapján kellene keresni a hibát, az előző hozzászólásom alapján és értelmében. Ha a generátor működne, mindenképpen a kondin lehetne mérni a hároszögjelet, akkora amplitúdóval, amekkora a komparátor hiszterézis szintje.

Pld. A kibillentett K7-K8-K9 mellett, a Fet Gate-re adott feszültséggel megmérhető a komparátor billenési szintjei és egyáltalán működése.
Ha átbillenéskor méred a kondi feszültségét, megláthatod, hogy töltődik-e ellenkező irányba.

üdv! proli007

Omszöv-B.png
    
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Idézet:
„Remélem érthető”


Tökéletesen!
Nagyon köszönöm a leírást, így tényleg közelebb kerültem a működésének megértéséhez, szerintem az lesz a legjobb ha tüzetesen átnézem az a kört amit most leírtál, így már azért tudom hol kezdjem.
Köszönöm.
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Még egy dolgot szerettem volna megkérdezni, csak elfelejtettem, szóval, arra gondoltam, hogy átkondizom a panelt, úgyis régiek már, az elkók se lehetnek mai darabok, van benne többféle kondi, tantál, kerámia, fólia, amik persze már cserélve is voltak az évek során szerintem, szóval mi a véleményed, milyen fajta kondenzátorokat vásároljak bele? Ahova elkó megy oda egyértelmű, de a többi?
Üdv: Doncso
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Kicsit méregettem, és nagyon érdekes dologra derítettem fényt!!!
Van ugye a két fő IC, a 305 és 306, ezeknek az invertáló és nem invertáló bemeneteit méregettem, a 3-as lábakon 0,18V-ot mértem, +és- ahogy kell, viszont az 5-ös lábon ami ugye az AMPLIFIER BIAS INPUT- láb, ami szerintem bemenet, nos itt 11.0 és 11,5V-ot mértem, attól függően, hogy MAN állásban hová tekertem a potit, végignézve a rajzot, szerintem ez nem normális, mivel ez egy bemenet, ami a sweep, vagy a MAN-potiról jön és fesz jön rajta, de nem 11V . Amikor kivettem az IC-ket, egyből normális feszültségeket mértem, sőt, gyönyörűen megjelent a SWEEP-jel is az ic-k 5-ös lábánál. Szerintem az IC-k rosszak lehetnek. És a tápfeszt vezeti ki az 5-ös lábra.
A másik érdekes dolog, hogy a két IC kivett állapotban méregettem az tokjukat, tápfeszek rendben, nagyjából mindent rendben találtam, csak az IC306 nak a kimeneténél, azaz a 6-os lábon van valamennyi feszültség, nagyjából 1,8V. Ezt nem tudom, normális dolog-e.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Hello!
Idézet:
„Innentől nem szóltam semmit...”


Ha lehet, ne tedd! Részben mert nem gondolom, hogy csalhatatlan vagyok, részben pedig minden kérdés hozzászólás elgondolkodtat és nem lankad a figyelmem. Hidd el, én is sok infót álláspontot, nézetet szedek össze, a hozzászólások alapján, függetlenül ha az pillanatnyilag helyesnek, vagy helytelennek látszik is. Itt az élő példa, hogy át sem néztem volna a Sweep működését, és nem derülhetett volna ki, hogy azt a Led-el nem lehet ellenőrizni. Szerintem a fórumot sokan olvassák, olyanok is akik nem szólnak hozzá, de tanulságokat, mérési módszereket vesznek le róla. Ha nincsenek félrevezető, vagy rosszul feltett kérdések-hozzászólások, akkor a rosszul kialakult gyakorlati rutint, vagy beidegződést sem lehet korrigálni.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Hello!

Kondi típusból olyan kondit tegyél be, amilyen volt, mert ha más típussal helyettesíted annk TK (hőfokfüggés) értéke más lehet. Egyébként a sima kondik, (kivétel a táp zavarszűrő kondikat) nem szoktak elromlani. Tehát elsőre csak az elkók cseréjét javaslom. Bár ez nem fogja megjavítani a készüléket szerintem.

Mint említettem volt, ezek az IC-k nem közönséges műveleti erősítők, hanem OTA. Így az Bias Input bemenet nem egy "normális" bemenet, hanem egy áramtükör bemenete. Oda nem feszültségnek, hanem áramnak kell beérkezni, méghozá, a minusz táphoz képest. Ha meg nézted volna eztaz adatlapját, ahol a belső rajz is szerepel, egyből okosabb lettél volna.
De látom nem figyelsz eléggé! Az első IC fokozat is áramgenerátor. Tehát ha kihúzod az OTA-kat, nem a normál állapot áll fenn.
De még mindig nem végezted el az előző hozzászólásaimban leírt ellenőrző méréseket, így félrevezeted magadat!
A kihúzott OTA mellett, a komparátor fokozat felöl érkező kapcsoló áram kijuthat a diódahídon keresztül, az OTA kimenetére. Attól függően, hogy a komparátor hova van billenve. Így ezek az infók nem biztos, hogy megbírható adatokkal szolgálnak.

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /
 
Jólvan, igazad van, nem figyelek eléggé, de az a baj , hogy nem nagyon értek hozzá, csak próbálom megérteni a dolgot, nagyjából kezdem kapizsgálni a dolgot, de nem minden teljesen világos, helyenként valóban lukra szaladok, most is azt hittem valami nagy rejtélyre bukkantam végre, aztán így ahogy leírtad, meg gondolom az adatlapban arra a bizonyos diódára utalsz ami a tápfesz és a bias-láb között van így ott lehet a 11V , szóval így világossá vált hogy nem találtam semmit.
Viszont a sorrend :

Idézet:
„A poti, a manul potméter,
az U/I generétor a CA3140+tranyó,
az ellenkező áramú generátor a két CA3080 OTA,
az analóg kapcsoló a dióda híd,
a kondi a frekiválasztó kapcsoló utáni kondik egyike(pld. C312),
a követő erősítő a Fet és áramgenerátora,
a komparátor a Q1..Q5 és T702 tranyókból áll.”


Nagyjából próbálom követni. Kimértem a potit és a feszt a potinál, onnan a csatlakozást és az ellenállásokat egészen a komparátor IC-ig, onnan mentem tovább a tranzisztoron át a SYM CAL potin keresztül egészen az OTA-k ig, na és itt bukkantam a rejtélyes feszkóra.
Tényleg, az 1,8V-ra a 6-os lábon mit mondasz? Ez akkor is ott van ha benn van az IC. Ez lehet normális? (IC306) Még valami, van az IC305 invertáló bemeneténél egy poti, ez most úgy van beálliva, hogy pont 0V van rajta a földhöz képest. Ez így rendben van?
Üdv.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Hello!

Haladjunk visszafelé. (hátha mögöttünk van a cél )

Idézet:
„Még valami, van az IC305 invertáló bemeneténél egy poti, ez most úgy van beálliva, hogy pont 0V van rajta a földhöz képest. Ez így rendben van?”


Igen, lehet hogy az rendben van. Ha megfigyeled, a IC305 neminvertáló bemenetére csatlakozó osztó a -12V-ból táplálkozik. Ellentétben az IC306-nál, ahol a +12V-re megy az osztó. Ez biztosítja, hogy az OTA differenciáló bemenete el van billentve + és - irányba. Igy a bias bementére érkező áram, az egyik kimenetén pozitív előjelű áramot hoz létre, míg a másik kimenetén negatívot. A két áram szimetriáját, a sym.cal. potival lehet beállítani. (hogy a háromszögjel fel és lefutási ideje azonos legyen) A P308-al, valósznüleg csak az OTA-k közötti kölönbség kompenzálható ki. Ha az nulla, akkor lehet a kompenzáló feszültség is nulla.

De nem végezted el, amit javasoltam. Vedd ki a diódahíd négy diódáját egyenlőre. Tegyél árammérőt az OTA-k kimenetére, az M330 és GND, valamint az M332 és GND közé. Helyes működés esetén, ha szabályozod a bemeneti feszt a manual potival, akkor itt növekvő, azonos nagyságú, de ellenkező előjelű áramokat kell mérned. A két áram közötti asszimmetriát, a P310 potival egyenlítheted ki.
Ha ez rendben ban, lehet tovább lépni.

Idézet:
„Kimértem a potit és a feszt a potinál, onnan a csatlakozást és az ellenállásokat egészen a komparátor IC-ig, onnan mentem tovább a tranzisztoron át a SYM CAL potin keresztül egészen az OTA-k ig”


Mint említettem, az IC304 nem komparátor, hanem áramgenerátort alkot, a T304 tranyóval. Az IC304 neminvetáló bemenete a földön van. Míg a negatív visszacsatolása él, addig az invertáló bemenete virtuális földpont (mintha az is GND-n lenne). Az invertáló bemenet feszültsége akkor nem mozdul el, ha a csomópontba befolyó áramok algebrai összege nulla. Azaz R317 és P306-felöl érkező bemenő áram, megegezik a tranyó kollektor áramával. A bemenő áram, pedig a bemenő feszültségtől függ, ami a manual potiról jön. Uman/(R317+P306). Tehát +10V bemenő feszültség esetén, ésa P306 középállásában ez +1,38mA. Ekkora lesz a tranyó kollektorárama is, csak ellenkező előjelű, azaz -1,38mA. (A tranyóra csak azért van szükség, mert az IC kimenete nem mehet le a -12V tápra) Ezt az áramot ellenőrizheted (Az OTA-k kivétele mellett), ha egy árammérőt kötsz a tranyó kollektora és a minusz táp közé. Ezt az áramot osztja ketté, a P310 a két OTA számára, mint Bias áramot.


Idézet:
„Tényleg, az 1,8V-ra a 6-os lábon mit mondasz?”


Idézet:
„... a komparátor fokozat felöl érkező kapcsoló áram kijuthat a diódahídon keresztül, az OTA kimenetére.”


De azt, hogy egyenlőre hagyjuk a fenébe, míg nem tudjuk, mit tesznek az áramgenerátorok és a komparátor fokozat (ami tranyós).

Ja, és kérlek, hogy ha írsz valmit, mindig közöld, hogy az áram/fesz pozitív, vagy negatív!

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Na jó, akkor azt hiszem, az lesz a legokosabb, ha szépen rendelek a HQ-tól OTA-ic-ket, mert az egyik szinte biztos hogy elhalálozott, (láttam füstölni) arra gondoltam, ha már rendelek, egy két tranyót meg egyebet is berendelek, hiszen az csak pár forint, de ha cserélnem kell majd őket, kicsit drágább lesz újra rendelni a kétszeres postaköltség végett.
Rendelek még egy két kondit is biztos ami biztos, csak jobb az új alapon, meg azért még átnézem, és ha megjött szépen megcsinálom ezeket a méréseket, a diódánál is és még amiket mondtál, csak tudod, hirtelen akartam nekiugrani, de látom a kapkodásomból úgyse lesz semmi, csak mellényúlogatás. A 11V-al és az 1,8V al is azt hittem találtam valamit, de mint kiderült semmit.
Itt bizony megfontolt mérésekre és sok időre lesz szükség. Komolyabban neki kell feküdjek.
De nagyon köszönöm, hogy segítesz, így ahogy ilyen sok mindent leírsz a működéséről egyre jobban kezdem átlátni a dolgokat, jó van egy két homály de sokat olvasgatom amiket írtál és próbállak követni.
Szerintem jó lesz az, csak egy kis időt kérek amíg megjön az alkatrész és el tudom végezni a méréseket.
Üdv: Doncso

Nem adom fel!!!
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Hello!
Oké, itt leszek, ha igaz!
De annak a "füstnek" meg kellene nézni az okát, mielőtt beteszed az újat.
üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2008 /
 
Az okát sejtem, szerintem amikor méricskéltem véletlen összeérinthettem a 6-7 lábat és így a kimenet kapott 12V-ot, el is kezdett füstölni, de szerintem semmi gond mert átraktam a másikat abba a tokba és az már nem csinált semmit, nem füstölt semmi, szóval szerintem én voltam a hibás. Elvileg hétvégére meg is tudom csinálni a mérésket. Addigra sztem tudok rendelni is.
Üdv: Doncso
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2008 /
 
Szia!
Nézegettem a HQ-alkatrészlistát, de az a helyzet, hogy mindent találtam két alkatrész kivéve, név szerint a BF173 és a CZ2800-as shottky-k nincsenek, arra gondoltam, hogy helyettesítésül más típust rendelnék ami viszonylag közel áll hozzájuk.
Ebben kérném ki a véleményedet.
A BF173 helyett gondoltam a BF199-re, a ZC2800-as shottky helyett pedig az 1N5711-re.
A shottky adatai szinte ugyanazok, egyetlen dolgot kivéve, találtam valami f=1Mhz adatot ami a ZC esetében 45MHz, nem tudtam ezt hova tenni gondoltam előbb kikérem a véleményed ezekről a dolgokról.
Még egy alkatrész volt amit nem találtam, ő a 2N2920-as névre hallgat, ez valami dupla tranyó egy tokon belül, erre nem találtam semmit, reményeim szerint talán működik ami benne van.
Mi a véleményed erről?
Üdv Doncso
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Hello!

Őszintén szólva, én előbb méregetnék, mint kicserélnék bármit. Most például, először a komparátor fokozatot. (De a shottky-t is meg lehet mérni,nyitófeszültségre, és záró szivárgásra.)

- A rajzon is BF199-et látok.
- A ZC frekije, biztos hogy számít, de hogy mennyire, az kérdéses. Ugyan is a generátor 2MHz-es ha jól emlékszem, és ennél illene tízszer gyorsabbnak lenni a kapcsoló fokozatnak. De azért nem lőnek ezzel nyúlat, bármely diódával működhet a generátor, legfeljebb nem addig a frekiig, vagy torz lesz a háromszög jel.
- A dupla tranyót meg csak akkor kell cserélni, ha az rossz, és most még nem ott tartunk. (szinuszosító, bár már ott tartanál)
Inkább meg kellene mérni a Fet-től a CA3127 környékéig a feszültségeket. Majd egy szabályozható feszültséget kellene kapcsolni a Fet Gate-jére és kipróbálni, hogy a komparátor működik-e. Számításaim szerint a komparálási feszültségeknek, úgy -1,4V és -2V körül kellene lenni. Be és kikomparált állapotban, meg meg kellene mérni a feszültségeket. (Fet, alattalévő tranyó, Q2, Q5, Q4, és BF199 kollektor-emitterr-bázis) Abból okosabbak lennénk (talán).

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Értelek, csak az a baj, hogy OTA nélkül nem nagyon jutnék semmire, már ahogy én látom, azt mindenképpen rendelnem kell, és hamár rendelek, akkor inkább több dolgot rendelek, azért hogy ha utánna mégis kellene BF vagy akár két shottky ami ugye 50Ft, akkor ne kelljen mégegyszer 1000Ft postaköltséget fizetnem, ezért inkább megrendelném most az 50-100Ft os alkatrészt, max lesz itthon mint utólag kelljen. Ezért kérdeztem hogy a BF 173-helyett ami ott van a kimenő fokozat közepe táján, jó e a BF199. Azért is szeretnék rendelni oda is alkatrészeket, mert Libus mondta , hogy a kimenő fokozattal is gond lehet, mert a választó jaxley-re adott külső jel nem ment át a kimenő fokozaton, na és éppen ezért szeretnék rendelni több dolgot, hogyha beleállok méregetni és javítani, akkor legyen minden kéznél ha kell, ha nem hát elrakom, és úgyis építgetek ezt azt, majd elhasználom, de nem akarom két vagy akár három rendeléssel gazdagítani a postát, inkább azt alkatrészre költöm.
Üdv: Doncso
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Szia Proli.
Megjöttek az alkatrészek, betettem az új OTA-kat, és kiderült hogy a T304 rossz, még jó hogy rendeltem, kicseréltem, és hoppá, megvan az 1,2mA ahogyan mondtad a kollektorán, szépen lehet szabályozni is egészen nulláig. Megyek tovább, OTA visszatesz, mindkét 6-os lábon árammérés, hohóó, az egyiken 22,6 tól 24.0mA ig megy a másikon pedig 0mA tól 1mA ig. Mi a véleményed, mi lehet ez?
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Hello!

A dióda hidat vedd ki, hátha belepofázik.
A bemenetén ellenőrizd a feszültséget, hogy el van e billentve.

üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Kivettem a diódahidat, így 1 és -1 mA, igaz be kellett állítani a sym potival.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Hello!
A komparátor áramkört kell ellenőrizni, a leírtak szerint.
Megmérni a ki-be kapcsolási pontokon minden tranyó feszültségét, plusz a BF199 emitterében.
üdv! proli007
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
Észrevettem valamit, ha az adatlapot jól nézem, akkor ugye a diódák után van a FET, nem tudom hogy kellene ennek állni, de a SOURCE lábra kapja a 12V-ot, és a DRAIN megy a T706 felé. Ez nincs fordítva??
Ráadásul ami megy a tranyóhoz vezetősáv el van vágva és közé van ácsolva egy 470 ohm.
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2008 /
 
huhhhuu, megjelent a fűrész jel már a FET lábánál , haladok
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Hello!

A Fet Drain megy a +12V-ra természetesen. (De emlékeim szerint ez a 2n3819-ES Fet, pont fordítva van a tokban mint egy tranyó!)

A komparátor fokozatot akkor is érdemes megmérni, ha megy. Ugyan is alapfeltétel, hogy a kimeneti feszültség tartományába (a BF199 emitterén mérve), a bemenet hiszterézise beleférjen. Gyanítom, hogy az ellenállás is azért került bele a Fet-hez, mert ebben a felállásban ez a követelmény, szinte nem teljesíthető.

Tehát rá kell kötni a Fet Gate-re egy szabályozható feszültséet, és azt változtatni -1V és -3V között.
Közben mérni kell a BF199 emitter feszültségét.
Lassan szabályozva, meg kell állapítani, mikor billen át a komparátor. Ilyenkor felírni a bemeneti és a kimeneti feszültséget. Majd csökkenteni a feszültséget, és ha visszabillent, újból felírni.
Akkor jó, a munkapont beállítás, ha a kimeneti feszültség közrefogja a bemneti feszültséget. Ezt a Fet alatti P712 áramgenerátor potijával lehet beállítani.
A komparátor hiszterézisét, ami végsősoron a generátor háromszög jelének amlitúdóját határozza meg(plusz a frekit is), a komparátor tranyók emitterében lévő P711 trimmerrel. A beállítások egymásra vissza hathatnak.

üdv! proli007
Ha nem végzed el ezt az ellenőrzést, akkor a generátor esetleg instabillá válik, Vagy leáll.

(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Áh, teljesen összeomott az egész, már megint elhamarkodottan örültem, a fűrészjel amit találtam, egy egész kis intenzitású jel, nagyjából 0,05.0,1V nagyságú és lassú nagyon, ezt úgy értsd hogy a készüléken 2kHz-2MHz es állásba kapcsoltam, full feltekert manual potival, a szkóp pedig 5msec/div állásban, így volt nagyjából 4db fűrészjel a képernyőn, persze ha tekertem a potit, vagy átkapcsoltam kisebbre. csak lassabb lett tőle, de legalább már reagált a potira, viszont ez a fűrész úgy is megvolt ha csak az egyik OTA, pontosabban az IC306-volt a tokjában, a másik mintha ott sem lett volna.Ha kivettem ha betettem ugyanaz volt, olyan mintha nem működne, valami még mindig nem jó, olyan mintha nem akarna átbilleni kisütésre, csak tölti és lassan sül ki a kondi, vagy én nem tudom. Később kicseréltem pár 2N2907-et és 2N2222 újakra, gondoltam hátha javítok a helyzeten, de ezzel azt értem el, hogy a T716, vagyis a kimeneti fokozat első FET-je elkezdett baromira melegedni, a fűrészjel is letünt, és az IC306 kimenetén is eltünt a szabályozható áram. Mondom fasza, végül is csak 2:10-ig voltam fenn, szóval nem sokáig .
De egyvalamit viszont nem értek, miért van az, hogyha kiforrasztom a shottkykat egyforma a mérhető áram az OTA-k kimenetein, pontosabban fogalmazva egyenlő étrékű de külömböző polaritású, amint visszateszem a diódákat, akkor már az IC 305 0-1mA ig megy a másik OTA-nál pedig 22,6 tól 24.0mA ig. Ez nekem furi.
Szóval most gyakorlatilag ott vagyok ahol a part szakad. :bummafejbe:
Kezdhetem az egészet előlről. Szerintem az OTA is sérült, az egyik biztos.
Az meg tuti, hogyha a kimenő fokozatig rendbe tudnám tenni az egészet, na azzal is meg fog gyűlni a bajom, a kimenetén 1V fesz van, nem reagál semmi bemenő jelre, az is halott.
Kisfejsze a nagyfába!! Pedig addig nem nyugszom.
Még egy dolog megütötte a fejemet, képzeld el, hogy a panelon van egy pár alkatrész ami a rajzon például nem is szerepel, illetve pl- találtam olyat is hogy a rajzon 1K volt a panelba meg 100R
Na hát erre már én sem tudtam mit lépni, volt olyan is, hogy a vezetősáv el volt vágva és közényomva egy 470R, ez a T303-as fet SOURCE lábánál volt, ami megy a csatlakozón át a 2n2222-re. Szóval most nagy a köd a fejemben. Nem tudom honnan induljak megint.
Jó lenne kideríteni valahogy, hogy él e egyáltalán még az OTA.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 4, 2008 /
 
Hello!

Miért kapkodsz? Látod, nem követed a tanácsaimat. Nem az a lényeg, hogy az ember meg tudja csinálni a készüléket a legrövidebb időn belül, hanem hogy értse meg a működését, és az által érjen el eredményeket, ha lehet.
Nem szoktam ilyeneket írni, de légy oly kedves alaposan olvasd el amiket írtam. Ha valamit nem írtam érthetően, akkor szólj rám. De semmi esetre ne menj el mellette.

Idézet:
„Őszintén szólva, én előbb méregetnék, mint kicserélnék bármit. Most például, először a komparátor fokozatot. (De a shottky-t is meg lehet mérni,nyitófeszültségre, és záró szivárgásra.)


Idézet:
„A kihúzott OTA mellett, a komparátor fokozat felöl érkező kapcsoló áram kijuthat a diódahídon keresztül, az OTA kimenetére.”


- Amikor kiveszed a diódákat és a GND felé mérsz áramot, akkor a generátor normálisan működik.
Amikor be van kötve a BF199/470ohm felől is kifolyyhat az áram. A komparáror kimeneti feszültsége, eltolt. Számításaim szerint, mikor be van komparálva, akkor kb. -0,7V. Amikor ki van komparálva, akkor, kb. 1V-al alacsonyabb, tehát -1,7V. De soha semmi képpen nem nulla.
Ha te árammérőddel rövidrezárod az OTA kimenetét, ez a schottky-n keresztül, rövidrezárod a BF199 emitter-kollektor feszültségét. Annak megszűnik a kollektorárama. Az emitter ellenállás, 470ohm, a tápfesz, -12V, a schottky feszültségesése, kb. 0,4V. Így az ellenállásra 11.6V jut, ami 24mA áramot jelent. Ebből vonódik le a generátor áramod, amit szabályozol.

Na a part, itt szakad a szemed láttára.
Ha már késő van, és az ember nem ér el eredményt, vagy pont ért el, akkor abba kell hagyni! Mert 2:10-kor az ember már nem tud gondolkodni, és ez akár életveszályes is lehet. Vagy a tranyókra, vagy akár reád!

(A fűrész, valószinűleg a kétutas egyenirányítás brummja volt.)

üdv! proli007
Következő: »»   6 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem