Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   577 / 1155
(#) Buvarruha válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ellenőrizd a BIOS elemet.
(#) simley hozzászólása Nov 21, 2015 /

Sziasztok!
Egy weboldalra akarok felmenni de ezt írja ki.
Miért írja ezt folyton ki? MEglehet valahogyan változtatnia régiót?
Sorry, tehre are no offers in your region at this time
(#) Ktulu válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Többször leírtuk már, hogy mindent le kell húzni az alaplapról.
CPU+cooler, táp és csipogó maradjon csak. A CMOS reset jumper legyen a normal állásban.
Ha így sem indul, mérj feszültségeket. 5V, 12V, 3.3V (CPU VCORE-t picit nehezebb, de leírom ha addig eljutsz)
(#) Master X válasza Ktulu hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

ÜDV
a cmos megvan de ugyan az
hol kellene mérni és mit??multiméter van a táp 550w os
(#) Ktulu válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A +5V és a +12V mérhető bármely négy lábú táp dugaszon. Piros 5V, sárga 12V, a két középső fekete a test.
A 3.3V az ATX dugaszon a narancs színűek.
Bekapcsolt állapotban mérj.
A CPU foglalata körül találsz több izmos tekercset, amiknek az egyik lába össze van kötve.
Ott mérheted a Vcore-t. Vigyázz zárlatot ne csinálj.
(a CPU mellé be van ugye dugva 4 lábú táp kábel? 2sárga+2fekete)
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) Buvarruha válasza Ktulu hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

NEm sok értelme van a feszültség mérésnek, mivel a táp és az alaplap is figyeli a feszültséget, ha bármelyik nem megfelelő feszt észlel leáll a gép.

A kolega meg írja le, hogy milyen alaplap van abban a gépben, illetve milyen táp.
(#) Master X válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Üdv Kolega

Az Alaplap ECS RS 780M-A V1,0
A Táp : Aqprox APP500PSBULK2
(#) abcdabcd válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ahogy itt pár hsz-szal fentebb is írták, az elemet próbáld meg kicserélni.
Méréssel nem biztos, hogy sokra mész, egyszer néztem egy ilyen elem adatlapját és valami egészen kicsi a névleges terhelhetősége, ha jól emlékszem egy 10k-s ellenállással, ha rövidre zárod, az túl van az elem névleges terhelhetőségén szóval ki tudja mekkora a belső ellenállása új korában is, ha esetleg mégis mérnéd, akkor ha a névleges 3V-hoz közeli, akkor a csere még inkább javasolt... (olyan ez mint az autóakksi, az is 12V-on már nem biztos, hogy beindítja az autót, nem tudom, hogy arra is mért azt a feszt írják, a cr2032-es gombelemnél viszont láttam már olyat, amire 3,3V volt írva, gondolom itt az lenne a "feltöltött" feszültsége, és a 3V körüli meg az "üres" feszültsége...)

Amúgy speaker van rádugva? Mert, ha nincs, vagy a szerelés közben lehúztad és elfelejtetted, akkor lehet azért nem csipog
Ha kipróbálod azt, hogy a RAM-okat kiveszed és úgy indítod, akkor csipog annyit, amennyit kéne neki?
Meg az elemcsere után adj neki bios-reset-et mindenképp.... kitudja, hátha kell neki...
(#) Buvarruha válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A helyén kell mérni az elem feszültségét. AMúgy 0.1-0.3mA áram szokott folyni az elemen, ha jól emlékszem.
(#) Master X válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igen a speaker rá van dugva , ha kiszedem a ramokat akkor sem csipog és pont ezért fura nekem is.
(#) dokidoki válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ezért tűnik helytállónak a biosz-sérülés gyanúm, ha a feszültségek rendben vannak. Nincs biosz, akkor nem fog csipogni. Egy újraírást megér.
(#) abcdabcd válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

De azért helyette egyszerűbb, olcsóbb, és otthon egy varrótűvel vagy nagyobb körömmel kivitelezhető művelet az elem cseréje Aztán ha nem válik be még mindig lehet újraírni a biost...
(#) dokidoki válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igaz.
(#) abcdabcd válasza Master X hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A tápot amit írtál, rákerestem, nem feltétlenül tűnik egy ismert márkának, szóval az is lehet, hogy azzal van valami, és lehet, hogy csak terhelésre, és egy pillanatra, és egy multiméteren azért nem látod, de a gépnek elég, hogy ne induljon el róla, vagy pedig "csak" a zaja nőtt meg, ami multin szintén nem látszik ugye...

Esetleg van másik tápod, amivel ki tudod próbálni? Az elemcsere előtt esetleg érdemes megnézni, amolyan "biztos, ami biztos" alapon..

Vagy az elemcsere előtt egy bios-reset-et is esetleg ki lehet próbálni...

Ja viszont, hogyha így a ram nélkül is elmarad a sípolás (bár amúgy kitudja, lehet ez az alaplap pont nem olyan, hogy sípolna ki tudja...), akkor próbáld meg azt, bármi más előtt, hogy kiveszel mindent a gépből, csak az alaplap+proci+táp+videokártya+monitor+billentyűzet maradjon... pl egér se, vinyók se, ram-ok se semmi esetleges bővítőkártya, hogy mondjuk ekkor sípol-e a ram-ra, ha nem sípol, akkor bios reset, vagy aztán ram bele, és indul-e, ha esetleg több ram modul van, akkor próbáld meg külön-külön egyesével... (én jártam egyszer úgy saját géppel, hogy egyik napról a másikra nem indult, kiderült, hogy az egyik ram modulon egy smd hálóellenállás égett le valami oknál fogva...)

A legtutibb egy "POST kártya" lenne, ez megmutatná azt a "hibakódot", aminél a gép lefagyott, ha ez nincs, enélkül lehet találgatni a fent említett módokon
Ja és hogyha ezzel a "full minimál" konfiggal se indul, akkor próbáld meg ugyanezt másik tápról... aztán írd meg az eredményt...

mod: ja és persze, ha külön videokártyád van, de amúgy lenne alaplapi is, akkor azzal próbáld.. bár lehet ha a bios-ban le van tiltva, akkor bios-reset nélkül meg úgy nem akar képet adni majd
(#) Kovidivi válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Az autóban levő 12V-os dolog egy akkumulátor, ami max. 14.4V-ig tölthető, feltöltött állapotban 13-14V közötti feszültség mérhető rajta. A bios elem, nevéből következik, hogy elem, nem tölthető. 3V-ról indul, és 2V-nál már merültnek tekintendő. Akkumulátort nem érdemes nem tölthető elemmel/cellával összehasonlítani. Fóleg, hogy teljesen más a kémiájuk is. Rakni kell 10Kohm ellenállást a bios elemre, ha a feszültség 2.8V felett van, akkor jó, ha leesik 2.6V-ra, akkor lemerült/lemerülőben van, érdemes cserélni.
(#) nagym6 hozzászólása Nov 21, 2015 /

Ilyen hiba is van, tanulság másoknak is.
Asztali gép időnként véletlenszerűen egy pillanat alatt kikapcsol. Hónapok óta nem találjuk a hibát. Nyári melegben kezdődött, melegre fogva doboz oldala le jobb szellőzés miatt, teljes portalanítás, proci újrapasztázás, hiba marad. Táp, majd memória csere próbára (kölcsön), hiba marad. Beletörődtünk, hogy alaplap hiba lehet, ha végleg vége, csere.
Pár napja sercegés kezdődött, hang után megtaláltam a tápkábel gépbe dugója serceg, már ki is olvadt egy luk. Ott a szakadás, dugón belül. Kábel csere, azóta jó, előtte kb. fél óránál többet sosem ment.
(#) abcdabcd válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Csak azt honnan tudod, hogy az adott alaplap hogy terheli azt az elemet...
Akár elem akár akku, a jelenség akkor is hasonló... persze ki mennyinél mondja azt, hogy cserélni kell viszont ha megmérsz egy 10MOhm-os multiméterrel egy vadiúj ilyen elemet, akkor valószínűleg >3,2V-ot fogsz rá mérni...

Az elemek élettartama ahogy én láttam eddig azokon amiket cserélni kellett alaplapban, kb olyan 5-6 év... szóval, ha gyanús a dolog, és a gép van kb ilyen korú, és az elem is 3V körüli, mint szerintem kb az összes ilyen "lemerült" elem kapocsfeszültsége, amit eddig kb mértem, tényleg nem nagyon emlékszek 3V-ostól kisebbre, így valószínűleg érdemes megpróbálni... Mert eleve ugye nem szokványos esetről beszélünk...

Egy "szokványos"="elvárt viselkedésű" alaplap az kb annyit ír ki ilyenkor, hogy "CMOS checksum error" meg nyomj F1-et, meg akármi, és elfelejti az órát... (meg persze biztos a többi bios beállítást, de azok nagy része valószínű úgyis automatán volt eleve is hagyva, vagy ha nem is, de a gyári beállításokkal általában működik a gép)... viszont vannak alaplapok, amik midnenféle fura jelenséget produkálnak... akár a legmeglepőbb hibaüzeneteket írhatják ki a képernyőre, mielőtt lefagynak kb a POST eleje környékén... vagy olyat is hallottam, hogy a Windows boot közben fagyott le "elemhiba" miatt gép...

Szóval, főleg, ha már más tipp nincs, és a gép kora kb van 5 év körüli akkor akár mérés nélkül is lehet egy ilyenre egy cserét próbálni... aztán legfeljebb nem jön be

Aztán meg bármi más is lehet a hiba forrása... azt kell először megnézni persze, amihez van otthon eszköz meg cserealkatrész talán ez a legjobb megfogalmazás

Én már vagy 7 db 3V-os elemet mértem, 3.05V-nál egyik sem mutatott többet. Mint az 1.5V-os elem sem 1.8V-os... Az elem nem akku, aminek van névleges és terheletlen feszültsége. Elemnél a névleg szokott lenni a terheletlen. De ha mutatsz nekem egy képet, ahol 3.2V van, és látszik, hogy CR2036 vagy bármi, tehát nem tölthető, akkor hiszek neked.
(#) simley hozzászólása Nov 21, 2015 /

Sziasztok!
Lenovo g505 laptopot szeretném helyre hozni.
Régen szerverként működöt most is erre kellene.
Probléma:
A HDD szektor hibás.
Nem kapcsol be.
A töltő nincs jó állapotban.
Se kép se hang.Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Mérj meg egy 1.5V névleges feszültégű ceruza (AA vagy AAA) elemet.... Az új darab lehet akár 1.7V -os is.

Én meg pont egy olyat találtam az asztalomon, amire 3,195V-ot mértem (meg másik kettőt, amire mindkettőre 0,178 körülit )
De amúgy csak klikkeltem egy párat és: Bővebben: Link
Dur@cell adatlap, ha a 15kOhm-hoz tartozó kisütési görbét nézed, az pont 3,3-ról indul
És terheletlen feszültséget írtam, legalábbis én de az azért tényleg durva, hogy 6,5k és 15k terhelés között az a különbség, hogy az egyik 3,3V-ról indul, míg a másik 0,3V-tal kevesebbről (ami ha meg úgy nézzük 10%...)

Szóval én nem ragozom ezt legalábbis tovább

De amúgy meg végülis teljesen mindegy, ahogy írtam, ha gyanús egy cserét megér, mert azt nem lehet tudni, hogy adott alaplap mennyire terheli az elemet, meg eleve vannak olyan alaplapok, amik nem "szokványosan" reagálnak a lemerült vagy lemerülő elemre... Kár ezt ragozni szerintem

Amúgy meg, ha "potyára" veszi meg valaki, akkor 1-2száz Ft-os dologról van szó, a pc valószínű bármelyik részegysége használtan is valószínű többe került
Ugyanígy, ha újat kéne venni helyette...

Meggyőztél. Akkor az én elemeim már újkorukban is lehasználtak voltak :S.

Az lehet, én pont mostanában két látszólag új és elvileg jó minőségű, csomagolásában lévő ceruzaelemet akartam volna felhasználni, és bár mindkettőre 2015 volt írva lejárati dátumnak, gondoltam, hogy végülis, ha jók, miért ne használnám őket, nem látszott rajtuk semmi, egészen addig amíg a negatív pólust ki nem emeltem a papírból, mindkettő egyformán rozsdás volt
(#) belfi2 válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Szia!
Bocs hogy késve reagálok, valóban nem töröltem hanem eltávolítottam a frissítéseket.Bár tényleg nem mind egyezett de javarészt igen. A WHD alapján , a következőket töröltem/uninstalláltam.
KB2976978-v12-x86
KB3035583-v2-x86
KB3044374-x86
KB3072318-v2-x86
KB3075249-x86
KB3080149-x86
KB3102812-x86
Jelen pillanatban nincs fenn semmi a a win 10-et erőltetné.
(#) CsemanAttila hozzászólása Nov 24, 2015 /

Urak, van egy samsug laptop (pontos tipus holnapra) ami rendszer telepites utan elfelejtette, hogy rendelkezik wifi kártyával. Vezèrlőpult semmit nem kínál fel, eszközkezelő nem látja fizikálisan.... Tud valaki segíteni? Win 7Ultimate ment fel. Előre is Köszönöm.
(#) Lali24 hozzászólása Nov 25, 2015 /

Sziasztok!
Bocsánat, hogy ide írok de hátha itt kapok választ a kérdésemre!
Vettem a múltkor 3 videó kártyát a bolha piacról. Van köztük egy Nvidia Geforce 8800 GTX, erről hiányzik egy pár(4db) smd alkarész. az lenne a kérésem, hogy nem tud e valaki hozzá egy rajzot, vagy hol, és hogyan lehet rákeresni a services manuáljára?
Köszönöm!
(#) steelbird válasza CsemanAttila hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

A "hiba" oka sok esetben a mechanikus wifi kapcsoló. Portörléskor, kézben forgatva, tologatva, stb... véletlenül elkapcsolódik.
(#) CsemanAttila válasza steelbird hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Üdv. Fn+ F10 a wifi kapcsolása. Nem volt piszkalva a laptop telepites közben. Ami êrdekes, hogy a vissza jelző led világît a wifi ikon alatt.
(#) CsemanAttila hozzászólása Nov 25, 2015 /

Egy kis frissítès. Semmilyen Fn konbinációra nem reagál
(#) Buvarruha válasza Lali24 hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Ezekhez sehol sem találsz rajzot... Hibás kártyáról kell átpakolni az alkatrészeket, de kb. felesleges, úgyis hibás az is amit te kaptál.
Következő: »»   577 / 1155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem