Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   959 / 1159
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2021 / 2

Nagyjából szintén.
Villanyszerelőként kezdtem. Annak idején jóformán a hűtők és a telefonközpont kivételével (jó, biztos maradt más is áram alatt, mindenről én se tudhatok) az egész Hajógyárat áramtalanítottuk. Ez volt az előírás. 5-kor jön az előőrs és mindent bekapcsolgatott, hogy 6-ra, mire jönnek a dolgozók, minden indulhasson.
Az energetikán volt éjjeli ügyelet, hogy ő mit művelt, arra nem volt rálátásom.
A szokás nagy úr.
Mikor gondom volt az ADSL modemmel, a T-home ügyfélszolgálatos meg volt rökönyödve, hogy miért csak akkor kapcsolom be, amikor használom. Na de minek menjen, ha nem használom?
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Nov 13, 2021 / 1

Egy eszköz (bármilyen) ha használják, az bizony elhasználódik, és minél többet használják annál előbb használódik el. Ezen a tényen az sem változtat, hogy Te esetleg kivételesen valami mást tapasztaltál.
Ha ez egy elv, hogy valamit nem kapcsolunk ki mert hátha nem indul el, akkor ott valami nagyon nagy baj van, ha mással nem az elvvel biztosan, vagy azzal aki kitalálta. Ha nem bekapcsoláskor megy tönkre valami, akkor majd tönkre fog menni üzem közben. Melyikkel jársz jobban?
Akkor ezen az "elven" továbbmenve legközelebb nem állítom le az autómat, hátha legközelebb nem indul el épp amikor sietnék valahova. Már csak azért is, mert egy motornak épp a hidegindítás az ami legkevésbé tesz jót, tehát ne indítgassuk...
Sőt, most már elaludni sem merek mert hátha nem ébredek fel.
Szóval nekem épp ellenkező tapasztalataim vannak a számítástechnikáról. Bár az igaz, hogy közel sem emlékszem már mindenre ami a HT1080Z meg a C16-os korszak óta történt.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Nov 13, 2021 / 1

Ráadásul a routerek többsége olyan, hogy nem kapcsolja ki az ember bizonyos időközönként egy kis pihenőre, akkor hajlamosak spontán lelassulni meg érdekes dolgokat művelni. És akkor hívogatom a szolgáltatót emelt hangon, hogy menjenek már el valahova, mire visszakérdeznek, hogy hát a router előtt vagy után van-é gondom a sebességgel...
Amióta sebességet emeltek és kellett vennem egy gigabitest (elsőre azzal is befürödtem) és rátaláltam a Tenda termékeire, na azóta nincs ilyen gondom, ez meg nonstop, ezt nem kell kikapcsolni meg újraindítani se soha, teszi a dolgát.
Na de a PC-im tápjai hadd ne menjenek már éjjel nappal... Meg a Sony TV-mé se, mert nem biztos hogy olcsó lesz a táp ha a standby megadja magát benne.
Jó hogy előjött a vita, nekiállok a több mint 10 éves tápjaimat szétszedni, és végigméricskélem bennük az összes elkót, hol tart náluk az elhasználtság mértéke.
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») Nov 13, 2021 /

Mi is mindig áramtalanítunk mindent, ha reggel elmegyünk otthonról dolgozni. A riasztó, a gázkazán, a hűtőszekrény és két óra van áram alatt. Más semmi: router, modem, tv-k, kávéfőző, mikrosütő, mosó- és mosogatógép, számítógépek, nyomtató, monitor mind áramtalanítva. Semmi nem ment tönkre még emiatt.
(#) Doky586 hozzászólása Nov 13, 2021 /

NAS és router, az előbbit majd 2 éve kapcsoltam ki (indítottam újra) utoljára
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
(#) antiktelefon válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 13, 2021 /

Nem azt állítom, de nem próbáltál másik ugyanilyen tápot, és multiméterrel és teljesítménymérővel mértem már teljesen irreális hülyeségeket... És ez itt nem az az eset, hogy szó lehet mérési hibáról is, de valószínűleg rossz a táp, hanem a fordítottja.
(#) Gafly hozzászólása Nov 14, 2021 /

Egyébként teljesen érthető és jogos az a berögzülés, hogy "bekapcsoláskor megy tönkre".
Izzólámpánál ez mondhatni magától értetődő volt, a majdnem tizszeres bekapcsolási áramlökés miatt. Valamint a kiégéskor sokszor magával rántotta a biztositékot is.
A folyamatos standby-t én sem szeretem, meg a mindent távirányitsunk, és minden legyen készen...
Okos izzó, távirányitóval.
(#) villanyipi hozzászólása Nov 14, 2021 / 1

Nevet és helységnevet nem említek, negatív reklám nem szép dolog, de jótékonykodtam egyszer kétszer, kaptak tőlem még használható tv-t pc-t ismerősök, volt egy aki egy hét múlva szólt hogy leállt a tv is a pc is, semmi gond ígéretemhez híven megjavítva vissza vittem, újabb héten belül megint vissza hozzám, jobban megnézve túláram, vagy villámhoz hasonló tünetek.Felkerekedtünk ismerőmmel(épületvillanyos) mért párat, hazament és kicserélt pár méter zsinórt meg jó pár konnektort kapcsolóval, megszüntetett minden tranziens-t azóta semmi gondjuk nincs, na ott se igen számított volna hogy stand by vagy konnektorból kihúzós leállítást használnak.
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Előző munkahelyemen egy multinál a műszeres PC-k felügyelete volt a feladatom.
Minden évben augusztusban volt 2 hét leállás. Minden áramtalanítva, karbantartások erre időzítve.
Minden leállás után volt pár PC, ami nem indult. Hol táp hiba, hol alaplap hiba.
Előtte egy évig folyamatos üzemben kifogástalanul mentek.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Azért megkülönböztethető a minimális teljesítményfelvételű készenléti üzem és a terhelés alatti működés, hiszen más nagyságrendű megterhelést jelentenek az alkatrészeknek. Így hirtelen a Li-Po akkuk jutottak eszembe: ha jól emlékszem a számokra, akkor amennyiben csak 10%-ig töltjük fel, akkor 2500 ciklust tud, ha 50%-ig, akkor kb. a felét, ha 80%-ig akkor kb. 700-at, ha pedig teljes 100%-ra, akkor viszont már csak 300-at. Tehát az elhasználódás terhelésfüggő: 10%-ra visszavett terheléssel kb. 10x-esére nyújtható az élettartam a névleges terhelésen várhatóhoz képest. Elhasználódik, de 10x lassabban.
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Egyetértek: normális hardverrel rendelkező és korrektül bekonfigurált routernek vagy más hálózati eszköznek nem kell újraindítás, mert hibátlanul működik akár évekig is.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Igen, erről beszéltem. Olvastam egy cikket jópár éve, hogy a NASA-nál nem mertek leállítani egy öreg gépet, mert valami kulcsfontosságú kommunikációs feladata volt, de csak egyetlen, már 80 éves mérnök volt aki még kezelni tudta: ki kellett nevelni még valakit aki átveheti a feladatot, ha az öreggel valami történne időközben. Pedig a NASA-nál ugye értenek hozzá...
(#) KBal76 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1

Kb. 16 éve melóztam pár évet egy autóipari beszállító félvezetőgyárban, ott minden egyes alkatrészt letesztelték először +20'C-n, utána +95'C, utána -40'C-on, negyedszerre hevederbe ragasztás után is (bármilyen anomáliára kivágta a csomagológép a hevederből).
A lecsomagolt kiküldött alkatrészekben 1-3 ppm hibás lett mindezek ellenére is (kivágták a kész panelról, és visszaküldték a hibás alkatrészeket bevizsgálásra).
Na most az tuti hogy a PC-tápok alkatrészeit nem 100%-ra tesztelik, mint egy autóipari félvezetőt, így én nem kötnék fogadást arra hogy egy tápban nincsenek az első napon elhalálozó alkatrészek. Gondolom a fürdőkádgörbe megvan.
Ha mondjuk nem rövidzárba megy át a PFC hanem csak megkukul akkor simán nincs más jele csak a drámai hatásfok-vesztés.
Persze miután már nincs meg a táp, így ez, vagy az ellenkezője sose derül ki.
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1

Ha utána számolsz csak kissé van igazad, mert a tárolt energia betöltés és kivétel majdnem ugyan annyi.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Igaz, ezt tudatosan nem vettem figyelembe a példa kedvéért.
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Idézet:
„Elhasználódik, de 10x lassabban.”
Miközben a tizede kapacitásával használtad, vagyis csak tizedannyit dolgozott.
(#) antiktelefon válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Hatásfokvesztés igen. De amit te mértél, ha azt a hőt min da tápod adná le, kb 2 perc után tűzforró lenne és esélyes valami meghalt volna benne perceken belül. 100+W hőhatása nem tűnik el csakúgy a semmibe.
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Ha feszültséget kap a standby akkor működik (használódik), ha nem akkor meg nem működik és nem használódik. Nem tudom mi az, ami ezen a faék egyszerű dolgon nem érthető.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2021 /

Ugyanazt mondjuk, csak a hangsúly van máshol.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1

Ráadásul a meghibásodó ATX tápok 80 %-ában a standby rész múlik ki. Általában kondi, néha dióda, nagyon ritkán a kapcsolóeszköz (tranzisztor vagy táp IC).
(#) Régi motoros válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Az Mb/s az megabájt per szekundum mértékegység, nem bit per szekundum...
Vagy rosszul tudom?
(#) SzervízMacska válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Rosszul tudod. MB=megabájt; Mb=megabit.
(#) Régi motoros válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Akkor el voltam tájolva, úgy tudtam, hogy a Mbit -et ki szokták írni rendesen...
(#) SzervízMacska válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Szerintem pont az a rövidített írásmód lényege, hogy nem kell, csak a kezdőbetűket kiírni.
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 18, 2021 /

Szevasztok, van arra mód, hogy a driver aláírás ellenőrzést véglegesen letiltsam W7 -ben?
Összekalapáltam az új vasat, és egy nyomorult PCI eszközmeghajtónak nincs digitális aláírása.

Asrock B450 steel legend alaplap, a hardverazonosító pedig
1. PCI\VEN_1022&DEV_148A&CC_1300
2. PCI\VEN_1022&DEV_1485&CC_1300
De ha van valakinek ilyen lap, és van hozzá aláírt drivere, megköszönném ha elküldené.
Akár Win8 vagy 10 is lehet, kipróbálnám hátha megeszi...

Kipróbáltam már néhányat, köztük a legfrissebbet is, de én nem találtam hozzá aláírtat.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2021
(#) antiktelefon válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 18, 2021 /

A hivatalos oldalon nézted?
Bővebben: Link
(#) Régi motoros válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 18, 2021 /

Persze, ott is az van, hogy tiltsam le az ellenőrzést, de az amúgy csak fél megoldás...
Másrészt minden újraindításnál F8 -azni kell, hogy letiltsam, mert csak egy indításra érvényes,
nem jegyzi meg, marhára idegesítő. De inkább az, hogy [ĐĐ|ÄŁÍ€Ł|Đ[ nem írják alá rendesen...
Különben kifelejtetted a linket, nem tudom ugyan arra az oldalra gondolsz e...
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2021
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Nov 18, 2021 /

Sziasztok, A win10 az utolsó frissítésnél megint összeomlott. Kapott egy új install-t, de nem akar a Bios-ban beállított egységről boot-olni. Midig kézzel kell megadni, jelen esetben a disk1-et. Most frissítettem a Biost újabb verzióra, ugyanaz. Másik gond az SB16 Audigy Fx kértyát nem tudom a CD-jéről felrakni, mert azt írja ki nem látja. Emlékszem legutóbb is valami csavarral tudtam, csak nem emlékszem... Letöröltem az eszközkezelőből, és utána raktam fel, vagy valami hasonló. Ezeket végig-zongoráztam, csekély eredménnyel. Valakinek esetleg lenne ötlete?
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 18, 2021 /

Használd a mellékelt programot hozzá!
Írd alá az illesztőprogramot vele, illetve a tesztmódot kapcsold be vele, ha meg zavar a próbaüzem felirat a jobb alsó sarokban, akkor azt is leszedi. Csak arra figyelj, hogy a dátumbeállítások jók legyenek, nekem csak amiatt nem akart működni legutóbb

dseo13b.7z

(#) Ge Lee hozzászólása Nov 20, 2021 /

Érdeklődnék, van-e esetleg valaki aki az alábbi alaplapok valamelyikét használja: AsRock B365M-HDV vagy H310CM-HDV ? Olyan infóra lenne szükségem amit a gyártó oldalain sem találok, miszerint a bios-ban melyiknél mekkora shared memória állítható be az IGP számára. Vannak alaplapok ahol csak 1 vagy 2GB lehet a maximum, függetlenül a rendszermemória méretétől, de ezen két típusnál sehol nem találok erről konkrét adatot, még a részletes leírásukban sem.
Következő: »»   959 / 1159
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem