Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   101 / 507
(#) gulyi88 válasza tralala hozzászólására (») Márc 2, 2009 1 /

szerintem semmmi értelme.
főleg a para meg diamádneseknek, amikben műer
kisebb/egyenlő/esetleg minimálisan nagyobb mint 1!
Azaz az erővonalakat nemhogy összegyűjtenék , hanem inkább mégjobban kiszorítják, mint a levegő...
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Érdekes jelenség aluminiumnál.: Egy aluminium "tömb"-höz mágnest teszünk, azt tapasztaljuk, hogy a mágnes és az aluminium nem vonzzák egymást. Több egymásba illeszthető, csusztatható (kis légrés van közöttük) aluminium "gyürű"(mint pl egy teleszkópos antenna), megfelelő erősségű mágnessel akár mágnesesen is felemelhető! Ez szerintem több mint érdekes!
(#) tralala válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nem mágnesekre, esetleges mágnes magokra gondoltam! Ha jól értelmezem, amit írtál!
(#) Atis57 válasza joci01 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Szia!
Szerintem ebből több kérdés jön: mekkora generáto/szélgép? mennyi idő alatt?
a mosógép miért kivétel ?Valamint a mikró és a boyler miért nem? A hűtő miról menne?
(#) gulyi88 válasza tralala hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

minden anyag be van sorolva a 3 kategória egyikébe...
paramágnes műer<1
diamágnes műer~1 (kb1)
ferromágnes >>>1

műer megmutatja hogy az anyag a levegőtől/vákuumtól menynivel jobban vezeti a fluxust

ami valóban érdekes hogy a meghatározott összetételű ötvözetek jó mágneses tulajdonságokat mutatnak, pedig az ötvözőanyagok külön külön rossz mágneses anyagok (pl: Al Cu..)
(#) joci01 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

A mosogépnek nagy a fogyasztása.?12m magas 2.8 átmérő 700W generátorral próbáltam és nem fujt a szél annyira hogy elinduljon a termelés.
Amit itt olvastam hogy ezek a mágneses generátorok kisebb fordulaton is termel.
(#) joci01 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Gáz bojlerem van a mikro szerintem kisfogyasztó és a hűtő is.

Rendben, értem amit írsz! Ezek szerint a fluxusvezetéssel az előbbi elképzelés szerint nem lehet "játszadozni"!

Mint azt már írtam mechanikus vagyok, nem elektromos! Mit tudsz nekem mondani a bifiláris tekercsekről? Elképzelhető a HP generátorok tekercselésénél ilyen tekercsek alkalmazása? Vagy az ellentétes irányú áramok ki is oltanák egymást?
(#) mex válasza tralala hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nincs értelme alkalmazni,több nyereséget nem ad,ellenben rossz kötéssel valóban kioltják az indukált feszültségek egymást.
Maximum akkor lehet némi haszna,ha a bifilláris tekercset középleágazásúvá képezed ki,ebben az esetben lehet spórolni az egyenirányitáskor keletkező veszteség csökkenéssel. Viszont figyelembe kell venni a menetszám feleződése miatti feszültségcsökkenést a sima tekercshez képest.
(#) gulyi88 válasza tralala hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

ha nem vezeted ki a felezési pontot, akkor a két féltekercsben ellentétes irányú, és pontosan azonos nagyságú feszültség fog indukálódni, így a 2 végén éppen semi sem lesz,
a tisztán biffiláris tekerést induktív szegény huzal ellenállás gyártásakor használják ...

(motoromon viszont majd biffilárisan tekerem a generátort, de kivezetem mind a 4 végét, így tudom sorba és párhuzamosan is kapcsolni (mindezt a nagy fordulatszám sáv miatt ~12000 n/min, ezzel a húzással egészen egyszerűen megfelezem a stabilizálandó fesz tartományt) persze kell majd egy logika, ami eldönti, hogy mikor legyen sorba és mikor párhuzamba...)

Pont ahogy gondoltam, illetve amit idáig olvastam az ilyen típusú tekercselésekről! Kérdéseim provokatív célúak, ugyanis az a tapasztalatom, hogy egy adott szakmán, tevékenységi körön belül dolgozó, tevékenykedő szakemberek sok olyan "dolgot" természetesnek tekintenek, amiket nem feltétlenűl kellene természetesnek venni! A legjobb gondolkozásra kéztető kérdéseket a gyerekek, és más szakmabeli laikusok szokták feltenni! Hát ezért is ez a sok kérdés!

"Dolgozom, mint a güzü!".... "Apu mi az a güzü?" Tapasztalataim szerint, erre csak kevesen adnak kielégítően jó választ, mégis használjuk, használják ezen kifejezést!

(#) tralala válasza mex hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Érdekes érzésekkel fog gazdagodni az a forumlátogató, aki nem olvassa végig a topikot!....Mit is építenek ezek házilag? Mókuskereket, güzükereket vagy szélgenerátort? ......Megnézném az arcát!

Ennyi szerintem belefér
Visszatérve az eredeti témához:szerintem a tekercsgeometriával lehetne játszadozni,főleg a mágneshez viszonyitott szélességével,és a tekercsek egymáshoz mért távolságával.

A HP leírásban a tekercs szélességet 3/4-3/4 szélességben határozza meg. Tehát, ha a mágnes szélesség 1, akkor a tekercs teljes szélessége 3/4 + 1+ 3/4= 2,5 . Ezen konstrukciónál a tekercseket "elméleti" téglalap alakúra méretezi, nem trapéz alakúra. Az otherpower oldalon kínált státor tekercs geometriája "fittyet" hány a geometriára, a kör és a hasáb mágnesekhez is ugyanazt a tekercssorozatot árúsítja, mégis a HP feső fordulat számának határértékén (cca.440.450 RPM) többszörös teljesítményt ír le! HP 10 tek./12mág.-otherpower 9 tek./12 mág.!
(#) Atis57 válasza joci01 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Szia!
nem véletlenül kérdeztem:
a micro ha 750W-s akkor a trafója olyan 1000w-t zabál.
a hűtő kici 30--250W , de a napi fogyasztása 1,6--2,5kWh !
a moógép átmenet -ha a fűtést kiiktatod elmegy 250W-ból is.

A fordulat növelésével a teljesítmény nem lineárisan változik! Kérdés mennyire melegszenek az alkatrészek, hiszen mind a huzal (200C), mind a neodimium mágnes érzékeny a melegedésre! Ki tudja én inkább a fordulat növelésével növelném a teljesítményt, és a huzalozást is átvariálnám a kívánt feszültségre adott magasabb fordulaton. Elképzelhető, hogy a fordulat növekedésével egyfajta mágneses tehetetlenség lép fel, hiszen mondjuk 450- es percenkénti fordulat 12 pár mágnesnél fordulatonkénti 6 pólusváltás, ami 450X 6X 60= 162000/ secundum, ami elég magas érték!

450x6/60 Igy már viszont nemhogy magas,hanem egészen normál freki jön ki (45)Hz.
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Végre egy értelmes hozzászólás!
Annyit még hozzá, hogy a rés csökkentése is nagyon fontos, és a mágnesek ereje. Kb. ennyi összefoglalva...
(#) watt válasza joci01 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Bár én vártam volna a választ a kérdésemre, végül is másnak megadtad, tehát nem tudta megforgatni a generátort a szél.
Ebben az esetben segíthet a mágneses generátor, mert az terheletlenül nem fogja a tengelyt.
Hogy mire számíthatsz, arra lehar példája tökéletesen megadja a választ, csak olvass vissza, hogy neki milyen komoly rendszere van! Az általad épített kerékkel kb. ilyesmit lehetne elérni, feltételezve, hogy hasonlóak a geomatriai tulajdonságai és a széljárás feléd.
(#) tralala válasza mex hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

A 3-3 tekercs csillag kötése valamelyest eltolja a frekit!
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ezt jól elszámoltam, nem szorozzuk 60-nal, hanem osztjuk, így tényleg 45 Hz/ tekercs!
(#) joci01 válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Köszi.
Igyekszem de még csak a 90. oldalnál tartok most keztem szombaton olvasni még jóhogy megtaláltam ezt a forumot.
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Nem kötheted 3x3 csillagba ha nem egy fázisban halad el előttük a mágnes, és ez egyik mágnes elosztásban sem teljesül!
(#) tralala válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Amivel folyamatosan példálózok (otherpower.com) 12 mágnes, 9 tekercs csillagba! Ott beköttötték! 3-3-3 tekercs 3 fázis! A mágnesek is É-D-É-D....!
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

A státor leírása:
(#) watt válasza tralala hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Mondjuk ez így még rendben is lehet, mert a 9 tekercshez 6 pólus kell, ami ilyen formán a 12 mágnespártól kialakulhat. Mindenesetre elég fura jelalakok lehetnek, és kiváncsi lennék, milyen veszteségek keletkeznek a fázis hibákból...
(#) lehar válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Végre megtaláltam a mágneses generátorok teljesitmény számitásának az alapját.Valahogy igy néz ki : 1köbcm.neodim mágnes.-/10 mm távolság = 10Watt. 8mm távolság =12Watt. 11mm távolság= 9Watt. 12mmtávolság=7Watt. 13mm távolság=5Watt.14mm=5Watt. 15mm=4 watt. .... 20mm=1 Watt.Na ezt öntse valaki matematikai képletbe.Innen már könyü kiszámolni a várható feszt,és a velejáró ampert.
(#) watt válasza lehar hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ha lesz kis időm beleöntöm egy excelbe, ha más nem előz meg! Köszi! Egyébként ez hiteles infó? Honnan való?
A másik fő kérdés, hogy ez ha igaz, akkor csak a mágnestől várható legnagyobb kakaó lenne. Ezt a rossz tekercs szervezéssel csak rontani lehet... :yes:

Még valami! Hogy számolódik a térfogat? Két oldalon összesen a jelzett érték(fél-fél cm3), vagy egy oldalon, és azt kétszer számolva (1+1cm3)?
Következő: »»   101 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem