Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   292 / 507
(#) gulyi88 válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Az pont a fedés (pont a kommutációs ponton), magyarul akkor cserél 2 dióda áramot, ilyenkor egyszerre vezetnek, de csak minimális ideig (szögig) kis induktivitású körben elhanyagolható.

3F nél is pont az egyik fázis csúcsánál lesz a másik 2 fázis egyforma értékű, ott cserél 2 dióda áramot, bárhány fázisnál ugyanez lesz.
(#) westhorses hozzászólása Jan 3, 2011 /

Szóval akkor ezek a Kínai hálózatra tápláló inverterek úgy működnek hogy teszi fel a hálózatra a cuccot és az áramszámlám kevesebb lesz csak éppenséggel ha többet termelek mind amit fogyasztok éppen abban a pillanatban akkor az kárba vész mert nem kapok érte semmit
Mert ha így van akkor nekem ez járható út lenne egyenlőre mert csak kis szélgépem van még.
És ez menyire illegális vagy semennyire?
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Az alap probléma az, hogy 9 fázisnál a kapocsfesz pontosan jön, de terhelve nagyon esik a feszültség. Keresve az okot, és megcsinálva azokat a dolgokat is, amit javasoltál, az egyik fő gondot abban látom, hogy az egyenáramra egyszerre csak a csillagkapcsolás két tekercse dolgozik, szembe a három fázissal., ahol mindegyik. Célszerű módon számolva ez világosan látszik. Ezt én szúrtam el, ez a tudatlanság következménye.
A sok fázisú delta kapcsoláson nem gondolkodtam el, illetve nem számoltam ki.
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

"ez menyire illegális vagy semennyire?"
Az áramszolgáltatók álláspontja szerint teljes mértékben illegális.
De erről talán a helyi áramszolgáltatót kellene kifaggatni. Arra viszont számítani kell, ha valaki ilyen "intim" kérdéseket tesz fel, hamarabb kerül fel az ellenőrzendők listájára.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Áhh értem
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

"ez a tudatlanság következménye."
Ez nem tudatlanság, csak picit "fáziskésésben voltál".
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

3 fázisnál még mindig csak 2 tekercs dolgozik egyszerre, de ez a teljes tekercstér 2/3-a, míg 9 fázisnál ugyanúgy 2 tekercs dolgozik, de a tekercstér mindössze 2/9 es része.
Ezt modnom hogy elektronika nélkül a többi tekercstér részt nem lehet munkára fogni egyazon időben. És nem mindegy hogy 1/3 pihen vagy 7/9 ed.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ez elgondolkodtat, amit mondol. Leragadtam a 3 fázisnál. Azt soha nem hallottam, hogy egy generátorról egyenirányítva kevesebb teljesítmény vehető le, mint váltó fesszel, illetve hogy azonos teljesítmény levételekor a generátor tekercsei túlterhelődnek.
Én így gondolom: (na most bajba vagyok, mert ezeket az áram irányokat nem tudom. Az fordítva van, mint az elektron mozgás az elektromosok szerint…)
Tehát rajzolj fel csillagba három fázist. Mutasson a csillagpontból kifele +9 volt, befele meg 7 és 2 volt.. Na most azon a vezetéken, ahova a 9 volt mutat, megjelenik a 9 és 7 voltos tekercs sorba kötött feszültsége, 16 volt. A 7 voltos tekercs végén 0 voltnak kell lenni. Megnézem, mi van a 2 voltos tekercs szabad végén. 16-ból le kell vonni 9 meg 2 –őt, marad +5 volt. Na most az egyenáramú hálózatra kiment töltések két tekercsvéget látnak a generátort közelítve, az egyikhez 16, a másikhoz meg 11 voltos voltos feszültség különbséggel mennek, és szépen szétválnak a feszültség függvényében. Persze mindkettőhöz diódán keresztül. (lassan kezdem megérteni).
Na, aludjunk rá egyet.
(#) Stewe válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hirtelen vad ötlet... sokszögkapcsolás?
(#) erbe válasza Stewe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hogy gondoltad a sokszögkapcsolást?
Mert az 51fázisú kínai úgy van. A deltát csak analógiaként írja az ember.
Épp ezt írtam le a 881463-ban. 1 tekercs viszi a nagy áramot, 50 db sorbakapcsolódva valamit.
(#) Stewe válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Akkor nem is volt olyan vad...
(#) bfuture válasza westhorses hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Sajnálatos módon Magyar országon ez úgy működik,hogy a táplálónak frekilye meg kell,hogy egyezzen a hálózatéval de ez a kisebb probléma.
Szélnaplót kell vezetni,előre megmondani mennyi a megtermelt áram ha nem tudod,mennyi szél lesz az évben büntetést fizetsz
(#) fpali53 válasza bfuture hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Tévedsz, mert nekem van hálózatra termelő napelem, és szélgenerátorom. Az EDFDEMASZ az áramszolgáltatóm, a mérőm ki van cserélve ad-vesz tipusúra. Ha 2,5kW alatt van az engedélyeztetés, akkor háztartási kiserőműnek számít, és nem kell semmiféle naplót vezetni. Ez a teljesítmény elegendő egy átlagos családi ház fogyasztására. Egy év alatt kb. nullán vagyok.
(#) bfuture válasza fpali53 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Nálunk ELMŰ van. De azért jobban utána nézek
(#) erbe válasza bfuture hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Hát bizony van minek utánanézned!
"de ez a kisebb probléma."
(#) bfuture válasza erbe hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Mi a nagyobb
(#) Stewe válasza bfuture hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Az inverternek nem saját frekvenciája van, hanem illeszti magát az aktuális hálózathoz.... annyira, hogy ha a hálózati feszültség megszűnik, az inverter is megszünteti a feltáplálást. Ezt még a nem tanúsított minőségűek is így teszik. Szóval ez semmiképpen nem lehet probléma. Az összes többi pedig szerződés kérdése, amit vállalsz, azt bizony számon kérhetik.

A szinkronból kiesni pedig elég nehéz ügy, (nagyon barátságtalan körülményeket jelentene az elektronikának) forgógéppel pedig szinte lehetetlen is.
(#) bfuture válasza Stewe hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Akkor engem leráztak megpróbálom még egyszer hátha normálisabb ügyintézővel találkozok
(#) Stewe válasza bfuture hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ha valóban leráztak, akkor ez nem magánakció volt, az ügyintéző nem merne ilyesmit magától megtenni. Előbb én a törvényi hátteret erőltetném, utánanézni mit kötelesek, és milyen feltételeket köthetnek ki. Vagy a főnökei nem szeretnének áramdíjat nem fizető ügyfelet, vagy tényleg találtak egy kiskaput, hogy nemet mondhassanak.
(#) bfuture válasza Stewe hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Kicsit más téma,de van egy 17keri ismerősünk,panellakos panelprogramban szigetelt a ház.A Főtáv nem enged kevesebbet fizetni nekik törvényre hivatkozva
Pedig ha jól tudom az értelme a spórolás.Ez egy kis kitérő példának
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A multkorába meggyőztél arról, hogy nincs értelme a generátor feszültség szabályzásának, mert azt egy inverterrel könnyebb és olcsóbb elintézni. Most meg Te akarsz szabályozni. Az rendbe, hogy a gerjedést is biztosítani akarod, de írtad:
..a kimeneti feszültség éppen ne emelkedjen, azaz egyensúlyban legyen a fogyasztással, ….
Főleg fűtés és akku töltés esetén én inkább azt szeretném, ha a szabályzás azt csinálná, hogy a generátor a fogyasztó fele mindig a szélsebességnek megfelelő teljesítményt adja le. Ez szerintem most nem megoldott a mi szintünkön..
Ez csak egy gondolat a szabályzáshoz, én a generátor-fogyasztó kapcsolata miatt akartam a szabályzást, aminek első lépése a szabályozható generátor is lehet. (de az inverter is adhatja a megoldást).
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Azért győztelek meg mert gépet akartál átalakítani (vagy a tárcsás generátort gerjeszthetővétenni), ekkor biztosan egyszerűbb az elektronika, de ha nem kellett volna átalakítani (autógenerátor vagy egyéb), akkor már ésszerűbb gerjesztéssel beavatkozni. Mérlegelni kell.
A gépem korláti elörébbvalóak bármi másnál, ami azt jeltni, hogy a melegedés miatt áramot korlátozni kell, és a vas telítés miatt meg a feszültséget kell korlátozni.
Az áram a terheléstől is függ (ohm tv), a feszültség pedig az állandó fluxusú modell alapján a fordulatszámtól.
Így a kimeneti maximális teljesítmény a fordulatszámtól függ (Pmax=Imax*U | U=f(n), ezért Pmax=f(n)), De ésszerű áttétel méretezéssel elérhető az, hogy a szélsebesség növekedésével a generátor terhelhetősége hasonlóképp nőljön, így a szélből kivehető teljesítmény nem tér el sokkal a generátorból kivehető teljesítménnytől (bizonyos tartományon belül). Másképpmondva a generátor terhelhetősége a szél energiájával együtt nől (bizonyos tartományon belül).
A feszültségnek felső korlátot állít a szigetelések élettartama, így ez csak névleges feszültségig emelhető, innentől a kimeneti teljesítmény bekorlázódott (~= a motor névleges teljesítményével)!
(A bizonyos tartomány eddig tart)
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Persze nekünk mindenképpen az az érdekünk hogy a teljesítménymaximumnál üzemeljen a redszer, de ennek legbonyolultabb eleme a szélkerék, ehhez azt kellene megismerni először ( Pkimax,(n*M)max a szésebesség függvényében). A baj hogy nem egységes, nem gyári kerekeket használunk ezért mind más jellegű...
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A szélkerék nem bonyolult. Aki fából megcsinálja az internetről vett méretekkel vagy a Hind programja alapján, annak a keréknek kb. tudható a szélsebességeknél a várható max teljesítménye és a hozzá tartozó fordulat. Mivel egy ívben meghajtott lemez vagy műanyag lap is szárnyprofil, ezért az anyag nem is számít, csak a kívánt gyorsjárási tényezőhöz az átmérőkön beállított állásszög.
Én ott akadtam el, hogy a szélsebességgel egyenes arányba nő a szélkerék fordulata, a levehető teljesítmény meg a szélsebesség köbével változik. Egy fogyasztóval (fűtés vagy akku töltés) generátornak ezt kellene követnie.
(#) joco21 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Akkor ezen a két fotón mindegyik szárnyprofil? Mert szerintem csak az egyik.
(#) JQJ hozzászólása Jan 5, 2011 /

Üdv minden szélgenerátor barátnak.
Én egy DC oldali termelt teljesítmény mérő és regisztrálót szeretnék készíteni. Volt már ez téma a fórumon?
Itt sokan használnak PIC-et... én enélkül szeretném megoldani ezt a gondot. Van valakinek jó ötlete?
A P=UI és hogy szorzom össze??
(#) joco21 válasza JQJ hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Írsz egy programot PC-re és az majd összeszorozza.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Erről talán inkább a madarakat, a denevéreket meg a repülőmókusokat kellene megkérdezni.
Ja, a repülőhalakat ki ne hagyjuk.
Látod a végére csak kifelejtettem a bogarakat, rovarokat...
(#) sziriusz válasza joco21 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Rólam már mondtak olyat, hogy a netről meg a lexikonból okoskodok. No akkor a netről:Bővebben: Link
Lexikont sajnos nem olvasok, de Dr. Gruber Ventilátorok című könyvében az ívelt lapra vonatkozó aerodinamikai adatok megtalálhatók (220.oldal).
Azt nem vitatom, hogy melyiknek jobb a hatásfoka működés közben.
(#) westhorses válasza JQJ hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Én ezt úgy fogom megoldani hogy a ténylegesen hasznosan elhasznált energiát fogom mérni egy fogyasztásmérővel 3-4 ezerért kapsz is. 15 ért pedig olyat kapsz hogy memóriára menti és megtudod nézni számítógépen. Én ezt fogom használni szerintem ez járható út.
Ez a módszer nem a megtermeltet nézi hanem a tényleges hasznost.
Következő: »»   292 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem