Fórum témák
» Több friss téma |
Tiszteletem Mindenkinek!
Kérlek legyetek a segítségemre. Adott egy Junkers OW23 kazán, melyre egy Computherm E280-as termosztátot szeretnék bekötni. Korábban remekül működött egy FÉG C18-al az itt megtalált instrukciók alapján, de a kazánt cseréljük. Kérlek erősítsetek meg, hogy a móricka ábrám helyes lehet? Jobb oldalon a TR12-es termosztát bekötése Középen a kazán csatlakozói Jobb oldalon a Computherm e280 Természetesen csak a Computhermet terveztem bekötni. Nagyon köszönöm a segítséget!
Hát én azt néztem a Junkersnél, hogy az LR/Ls azaz 1 és 4 pontjai között van gyárilag a rövidzár amit ha kivesznek oda egy "zárókontaktusos termosztát" (fűtési igénynél) ad újra zárást. Az E280-nak pedig kell egyszer a hálózati 230V feszültség és akkor adja majd ki fűtési igénynél a COM-NO azaz a 3-4 és a 8-9 pontokra a zárást amiket tetszőlegesen lehet felhasználni ill. egyszerre kettő parancs adható ki vele.
Helló! Jó lesz az úgy ahogy mondod .... Bővebben: Link (7. ábra) .... nem szükséges ehhez az én megerősítésem.
Helló, köszönöm a válaszokat!
Kezdeti megerősítés után a rövidzáras okfejtés bizonytalanságot szült. Az eredeti hozzászólásban leírtak akkor működőképesek továbbra is? Köszönöm szépen!
Jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
Köszönöm a választ!
Sajnos kívülről nem találtunk semmit ami a pontos típust mutatta volna, csak a VAILLANT gyártó feliratot. Szét meg még nem szedtem a kazánt. Látom a következő válasz is tőled van, próbálok a doksivaL boldogulni. A 230 V külső bekötés a termosztátba nyilvánvaló.
Sikerült letöltenem a doksit, köszönöm szépen!
Remélem, hogy megtalálom a kazánban azt a sorkapcsot, mert akkor E280 termosztátról 3-4 kontaktus lesz a kazán 3-4 közé kötve. Kazán 7,8,9 üresen marad. E280 230 váltót kap konnektorból. Köszönöm a választ, reménykedem a sikerben! gylaca
Hello Vision61!
Megcselekedtem a bekötést, siker! Még egyszer nagy köszönet a segítségért! Vigyázat! A VAILLANT kazánban az E280 termosztát kontaktus kimenetével kapcsolható 3 - 4 -es pontok hálózati feszültségen (230 VAC) vannak!!!! Üdv, gylaca
Sziasztok!
Egy Ariston kazánt vezérlő Eberle termosztátot szeretnék lecserélni Computherm E280-ra. Az Eberle termosztáthoz két ér csatlakozik, 230 V feszültséget mértem rajta, az E280-nál viszont a leírás alapján, ha jó értem 4 vezeték kell. Hogyan kell, illetve tudom megoldani a E280 bekötését vezeték behúzás/bontás nélkül? (Sok hasonló kérdést ugyan láttam a topic-on, de pontosan egyik sem passzolt az enyémhez, leginkább ramin1 2019.01.01-i kérdése: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2234111.html#2234111 hasonlít az enyémhez, de az arra adott válasz nálam nem működik, mert ha jól sejtem, nem kap tápot az 1-2 portokon az E280...) Előre is köszönöm. Üdv,
Röviden: sehogy. Mindenképpen kell minimum plusz egy vezeték de kazántól függően (nem ismerem nevezett szerkezetet) lehet, hogy két extra szál kell.
Ez nem jó.
Egy ilyen átkötés nem oldja meg?
Hello! Ez kb. semmi. A kazán egy kontaktust vár ami a termosztáton COM és NO.
És a termosztátnak adsz máshonnan 230V tápfesz az L és N pontra.
Röviden: nem. Hosszabban: azt a két vezetéket kellene rövidrezárnod, ami a tápfeszültséget adja a termosztátnak. Minimum egy, de lehet, hogy két vezetéket is be kell húzni a termosztáthoz. A mostani vezetékek mennek a COM és NO pontokra, az L és N helyekre fix 230 V kell.
Lehet, hogy három vezetékkel is megoldható de ehhez vagy a kazán belső kapcsolását kell ismerni vagy a használati utasítást alaposan tanulmányozni. A dolog függ attól is, hogyan, hova van most bekötve az a két vezeték. Ha már vezetéket kell húzni akkor már mindegy, hogy egy vagy két szállal megy a játék, két szállal tuti a dolog.
A régi szóbatermosztát szeretném egy újra cserélni. Bekötése a képen látszik.
A (2) feketében van a fázis. A termosztát egy megszakítót kapcsol az pedig egy keringető szivattyút. Lehetséges az új termosztát bekötni a régi három vezetékkel? új termosztát: Meross MTS200 Idézet: „Vigyázat! A VAILLANT kazánban az E280 termosztát kontaktus kimenetével kapcsolható 3 - 4 -es pontok hálózati feszültségen (230 VAC) vannak!!!!” Igen, ez benne is van a szervízdoksiban (a fordításnál lemaradt a V). A lényeg, hogy működik a fűtésed. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
Hello!
A fene essen bele, hogy sosem képesek valamit egységesen bekötni/számozni/színezni.. Nézd meg, hogy az 1-es és 2-es pont között van-e 230V. ha a 4-es kék kivan kötve. Ha igen.. 1-es zöld-sárga >> 1-es "N" 2-es fekete >> 2-es "L" 4-es kék >> 5-ös COM És még egy átkötés lesz a 2-es "L" és a 3-as "NO" kapcsok között. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
Szia!
Köszönöm a választ. " 1-es zöld-sárga >> 1-es "N" 2-es fekete >> 2-es "L" Ebből rövidzárlat lett Próbáltam még az egyik gyári megoldást, de ebből is rövidzárlat lett.(kép mellékelve) N kék L fekete L átkötöttem COM-ra, eddig minden működött. de NO-ra bekötött sárga-zöld 5mp levágta a biztosítékot.
Szia! Segíts egy kicsit hogy segíthessenek akik segíteni tudnának abban, hogy milyen színű vezetékek vannak abba a "megszakítóba" kötve.
Idézet: Az nem világos, hogy a termosztát miért nem volt alkalmas egy keringető szivattyú áramát kapcsolgatni ami cca. 3A körüli és ezek a típusok alkalmasak erre az induktív fogyasztó kapcsolgatásra. Talán most is elég volna csak a szivattyúval sorba kötni az új termosztátot de lássuk előbb azt a "megszakítót". „A termosztát egy megszakítót kapcsol az pedig egy keringető szivattyút.”
Az elektronikában sajnos nem mozgok otthonosan.
Azt hogy miért ilyen a rendszer nem tudom, nem az első tulajdonosok vagyunk. Igyekeztem jó fotókat készteni. 4 és 5 számú szobai termosztátok. A többi a puffertartályok hőmérsékletét vezérli. A 4 számút szeretném újítani, ezért azt jelöltem.
és ezek a közeliek a 4 körről.
Idézet: Könnyen lehet, hogy jó a bekötésed de a szivattyú túl nagy áramot vesz fel, mert pl. megszorult. Ha masszív zárlat lenne, mint az első esetben, azonnal kapcsolná a kismegszakítót, nem öt másodperc után. „NO-ra bekötött sárga-zöld 5mp levágta a biztosítékot”
Az eredeti termosztát feltehetően PT102, ezért nekem is fura, hogy nem lett jó a bekötés vagy valami más. Az sem világos, hogy miért kellet zöld/sárga vezetékszínt alkalmaznia annak aki valamikor bekötötte.
Valószínűleg a vezetékek behúzásánál nem lehetett tudni, miféle termosztát lesz, így kapott L, N, PE-t, majd később lett átkeresztelve az egyik kapcsolt szálnak.
Kikereshetted volna, hogy a termosztáthoz menő kábelhárom ere, hova van bekötve ebben az elosztóba. Azért az érdekes, hogy 5 másodperc múlva vágta le. Ha zárlat van, azonnal levágja.
Lámpával ki kellett volna keresni a három vezetéknél elsőre, hogy melyik melyik. (Pld. egy sima 40W-os izzóval) Az a fázis-nulla, az amelyik kettő között világít a lámpa. Ha a harmadikra teszed a lámpa egyik végét és a másikkal keresel. Amelyiknél halványan világít, az a fázis. Amelyiknél nem világít, az a nulla. (Feltéve hogy a szivattyú és a konnektor jól van bekötve.)
Az első kérdés, a régi termosztáttal működött a rendszer? Ha működött akkor jó eséllyel rosszul kötötted be. Első körben a fázis felismerhető talán egy fázis ceruzával.( ha nem a fekete akkor gyanús hogy a kazán fordítva van bedugva.) A következő egy 230V-os izzó lámpa ( nem ledes!! ) egyik végét kösd rá a fázisra, a másik végét meg egyik majd a másik maradék érre. Az egyiken teljes fénnyel kellene világítania ( N) , a másikon haloványabban ( vezérelt NO ) , es a kazánnál valamiféle működést kellene kiprovokálnia. ( pl halk szivattyú ) Ha ez nem így van, és ha a kazán konnektorba van dugva azt fordítsd át. utána az egész újra tesztelendő. ( fázis keresés...izzó ..)
( az 5 s késés abból is fakadhat, a termosztát áramot kap a szivattyún keresztül, kicsit gondolkodik, aztán kapcsol. pech pont fázis nullát) Idézet: „1-es zöld-sárga >> 1-es "N" 2-es fekete >> 2-es "L" Rövidzár ” Ezt nem tudom mire vélni, szerintem ez a nyerő kombó. Itt jó eséllyel te hibáztál. Ha nem akkor villanyszerelő!! A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2023
Amit mutatott a kérdező abból nekem az jött le, hogy a 4. automatán keresztül kap a termosztát delejt és az adja vissza a 4. konektornak amibe egy kapcsolós dugvillán keresztül csatlakozik egy szivattyú. Hogy hol van elkötve az egyenlőre rejtély.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |