Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   29 / 51
(#) pucuka válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Nem kell mindjárt sértődősre venni, csak keresni.
Ha megnézed az adatlapját, sok sok felhasználásra találsz példát. Lehet nem LM317, de legalább annyira megfelel. Erre pedig az adatlapok összehasonlításából, és a szükséges paraméterekből rájöhetsz, nomeg tanulhatsz is. Az L200 egy nagyon jó IC, minden benne van amire egy tápban szükség van, azért ilyen drága. Gyakorlatilag egy labortáp.
Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Miért nem párhuzamosítod simán a két LM317-et? Pont itt olvastam, hogy tökéletesen működőképes. Olvass vissza!
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 29, 2011 /

Üdv ha ehhez a kapcsoláshoz bekötnék egy ellenállást 1 r/10 w os ellenállást le tudnám vinni a kimeneten merhető feszt ( az a nagy piros folt jelzi az ellenállás helyét) akkor a feszt le tudnám vinni 0 voltig?
(#) proli007 válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Hello!
Le, csak éppen a feszültséged terhelés függő lenne, és semmi köze a stabilizált tápegységhez..
Helyeben kicsit tanulmányoznám, a "feszültséggenerátor-áramgenerátor-belsőellenállás" témáját, de elsőként az OHM törvényt.
üdv! proli007
(#) sanykaraj válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Üdv az a kérdésem hogy a berajzolt diodákal meglehetne e növelni a táp biztonságát hogy rövid zár esetén ne legyen semmi probléma vele tudom hogy az eredeti rajzban is van de működne e
(#) Pioneer válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Az általad berajzolt diódáknak így csak annyi értelme lesz, hogy a kivehető feszültség kb 1,2V-al lesz kisebb. Ráadásul ez terhelés függvényében változik. Rövidzár esetén ugyan úgy füst lesz a vége.
Magyarul sorba kapcsoltál a kimenettel két diódát.
(#) magneto válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Az eredeti kapcsolás D1 és D2 diódája véd a rövidzár ellen. D2 kimeneti rövidzárnál, D1 bemenő rövidzárnál. Amit te berajzoltál, annak nem sok értelme van.
(#) sanykaraj válasza magneto hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Na akkor készítettem egy kis rajzott azt szeretném tudni hogy mekkora esélye van a jó működedésre

dani 030.jpg

(#) pucuka válasza magneto hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Nem egészen. A diódák nem rövidzár ellen védenek, hanem negatív, és pozitív túlfeszültség ellen. Kapcsolgatott induktív terhelésnél kialakulhatnak tranziensek, melyek tönkre tehetik a szabályozó IC -t, a diódák megakadályozzák, hogy a kimenet nagyobb feszültségű legyen mint a bemeneti feszültség, illetve a vezérlő lábra nagy negatív feszültség jusson. A szabályzó IC ben van beépített rövidzár védelem, ami a határterhelésnél lép be. Ha ezen felül kell védelmet beépíteni, az egy kis értékű soros ellenálláson való feszültség figyeléssel lehetséges.
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Hop lehet hogy nem jól csináltam az egyes lába megy a potira a kettes az adatlap szerint az a kiment és a hármas meg a bemenet vagy csak rosszul tudom?
(#) qvasz2 válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

[OFF]És mi köze ennek az egésznek a labortáphoz??
Köbüki hol van ilyenkor?
(#) sanykaraj válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Elég sok mert nem mindegy hogy bekapcsolod és működik vagy bekapcsolod és tönkre megy, vagy esetleg egyéb dolgokban vagy személyekben is kárt tesz és akkor már inkább legyen 2 hozászolással több, és a hülyeségemet javítom az adatlap szerint az 1 láb megy a potira a 2 a kimenet a 3 a bemenet de amit most nem értek hogy a Vi a bemenet viszont a gyári kapcsolási rajzon 2 lábra van kötve a bement a hármas meg a kiment
(#) qvasz2 válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

- Az LM317 egy fesz.stsb IC. , és mint ilyen semmi köze a labortáphoz. (ezért lettél ide pakolva a saját topikjába)
- Az LM317 legalább 5-6 féle tokozással készül, ezért a számozgatásnak csak akkor van értelme, ha mellé teszed a tokrajzot is. Van neki egy bemenete, egy kimenete, és az adj láb, ami a potival szabályozható. A különböző adatlapok esetleg más-más számozással, de ugyan azt ábrázolják, ha végre csatolnád az egész adatlap linkjét, akkor megbeszélhetnénk, hogy melyik is az 1, 2, 3.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Itt pl nincs számozgatva, hanem szépen oda van írva, hogy melyik láb melyik: Bővebben: Link
(#) sanykaraj hozzászólása Okt 2, 2011 /

Na akkor keresetem egy olyan kapcsolást ami labortápként is működne elméletileg csak azt nem tudom hogy fixen tud 5A mint ahogy a kacsolás tetején írják vagy lehet szabályozni a kérdéseket meg bele írtam ja és a mj4502 tranzisztort mivel lehet helyettesíteni mert nem épen egy olcsó darab
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Amugy nekem lm317 meg általában minden ami van az to220 ban kel
(#) blackdog válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Előszöri nem te fogod meghatározni, hogy milyen tokban legyen hanem a teljesítmény igény.
Láttál már 2N3055 tranytót TO220 tokban?

A másik nem tudni, hogy honnan van a rajz, de még szótár használatára sem vagy képes.
R2 Áram
R8 Feszültség

Valamit a rajzolvasással is gondok vannak:
Ott nincs "fekete pötty" nincs összekötve.

Az LM301 ezen kapcsolás alapján vélhetően szimmetrikus tápról üzemel.
Vedd a fáradságot és nézd meg az adatlapját.

[off]
Nem kötekszem, de kérdésed a lustaságodra utal.
(#) sanykaraj hozzászólása Okt 3, 2011 /

Nos a tokozást valóban nem én döntöm el de vannak tranzisztorok amelyiknél el lehet dönteni és amit lehet azt to220 ban kel mert azt kőnyű szerelni és a kérdéseket csak aszért tetem fel hogy biztos legyek benne
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Háátt....
Ez nem TO220 tokozás
(#) Frankye válasza blackdog hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Mondjuk, ez TIP3055, nem 2N3055, de érdekes.
De fejezzük be az OFF-ot, mert kikapunk!
(#) beaR92 hozzászólása Feb 1, 2012 /

Szerbusztok! Sajnos nem sok elektronikai ismeretekkel rendelkezem, de szeretnék egy 12v-os újratölthető aksit összekötni egy fényképezővel, ami viszont 7.2v ill 7.4v[/b] feszültséget kap a normál aksijáról.

Az alap elképzelés ez lenne: http://youtu.be/wC5GxyYeOMQ

A 12v-s aksi[/b]: http://viewitem.eim.ebay.hu/Mini-DC-12V-6800mah-Rechargeable-Liion-...9/item

Az átalakító[/b]:http://viewitem.eim.ebay.hu/ACKE8-AC-Adapter-Kit-for-Canon-EOS-Rebel-T2i-Kiss-X4/120672986345/item

A normál fénylépező aksija, adatok :http://viewitem.eim.ebay.hu/Battery-For-Canon-LPE8-EOS-550D-EOS-600D-EOS-Digital-Rebel-T2i-T3i-EOS-Kiss-X4/130599349385/item

Kérdésem az lenne, hogy a 2 kábel közé(a 12v-s és az AC adapterből kijövő kábel) milyen átalakító szükséges? Gondolom valamilyen feszültség szabályzó...
Illetve, ha ezen kívül van más javaslatotok, azt is szívesen várom!!

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) lorylaci válasza beaR92 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Legegyszerűbben az LM317 IC-vel és két darab ellenállással tudsz csinálni egy 7,4V-os feszültségstabilizátort, amely képes lesz a 12V-ből előállítani a megfelelő feszültséget.
Nézd meg az IC adatlapját, röktön az első oldalon kell lennie a javasolt alapkacsolásnak egy képlettel is, amellyel ki tudod választani a szükséges lelenállásokat. Az IC elégy gyakori és a TO220-as változata 1,5A-t is tud akár megfelelő hűtéssel.
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 1, 2012 /

A két kábel közé semmi nem kell és nem ac-s adapter hanem dc-s. A konnektorba bedugod azt amit adnak az akkuhoz tápot arra rá az akkut. Így tudod tölteni. Amikor fel van töltve megfogod és egy kis szabályzó áramkör segítségével vezeted rá a delejt a gépre. Ez az áramkör fog a 12 volt 7.3-at csinálni. Mindjárt megrajzolom neked.
(#) beaR92 válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Én nem konnektorból szeretném használni. Abból az egészből csak a vége, a bemeneti része kell nekem! Ill lehet h én értettem másképp, amit írtál! :S
(#) Hp41C válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ez így elfecsérli a tárolt kapacitás 37% -át. Egy kapcsoló üzemű táppal minimum 80% hatásfok elérhető: MC34063 adatlap és számítási eljárás...
(#) gergelyaki99 válasza beaR92 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Értem de az eredeti töltőjével amit az ebay-os hapek ad feltöltöd a 12-es akkut és amikor fotózni akarsz a 12-es aksira kötöd a gépet az áramkörön keresztül.
(#) Hp41C válasza beaR92 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Most valamit nem értek: A 12V -os akku 6.8Wh -s és 12000 Ft körüli az ára. A fényképező gépbe való 7.2 V -os, 8.1 Wh -s és 3500 Ft. Az LM317 az energia 37 % -át elfűti. Minek az egész? A 12V -os drágább akkuval rövidebb ideig működik, külön áramkör kell hozzá. Miért nem veszel 3 db bele való akkut a 12000 Ft -ért?
(#) golem hozzászólása Feb 23, 2012 /

Sziasztok!
Van egy lm317T 12 V bol szeretnék 24V ot csinálni.
ezt meg lehet vele csinálni.
(#) Frankye válasza golem hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Nem. Ezzel a többől lehet csinálni kevesebbet.
(#) Glitter válasza golem hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Talán ezzel sikerülhet.
Következő: »»   29 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem