Fórum témák
» Több friss téma |
Igen értem, durván 5V-ot kell csak elfüteni az IC-nek.
A pufferelt feszt 45-48 voltra tervezem, ebböl kellene a stab 42 V. A poti csak addig kell még egyszer beállitom a kivánt feszültséget.
Annyira tetszik ez a kapcsi, hogy csinálok egyet magamnak is, de itt már szükséges lesz a végig szabályozás. A 42V-os egy ismerősnek lesz, meghalt a gyári töltője és az új 10e körüli Magyar Ft
A 10k ohm -os poti maradhat, az 1k ohm -os poti helyett pedig rakj be egy legalább 1 k ohm -os ellenállást. Aztán, ha úgy gondold, hogy nem kell bele a poti, akkor megméred a potin (természetesn kikapcsolt áramkör melett, mivel feszültség alatt nem mérünk ellenállást), hogy mekkora ellenálláson beállítva jó neked, aztán beteszel helyette egy ellenállást, ami úgyanakkora értékű megközelítőleg, mint a mért ellenállásérték.
Üdv!
Többször szó eset már arról hogy a bementem 3 volttal több fesz kell mint a kimeneten. Ezek alapján 31 volt van a bementem akkor a kimentem max 29 v jön ki? Illetve ilyen esetben mekkora felületű borda kell?
Hello!
A borda mérete az elfűtendő teljesítmény maximumának és a megengedett borda/környezet hőfokának függvénye. - Ha pld. a borda hőellenállása 10K/W akkor 1W teljesítmény a borda hőmérsékletét 10 fokkal növeli. - Ha a környezeti hőmérséklet 30 fok, és a bordát 60fokig engedjük meg, hogy melegedjen, akkor a hőfok különbség 30fok, így a 10K/W-os bordára 3W teljesítmény juthat. - Ha 31V a bemenő és 29V a kimenő feszültség, akkor a különbség 3V. És a terhelő áram 1A lehet maximum, hiszen akkor van meg éppen a maximum 3W. - De ha túlterheled a tápot, vagy leszabályozod a feszültséget, akkor ugrott a mutatvány, hiszen akkor a tápra már nem 3V különbségi feszültség fog jutni. Tehát, ha 5V-ra leszabályoznád ezt a tápot, akkor a különbségi feszültség 31V-5V=26V lenne. Így a terhelő áram maximuma 3W/26V=0,115A lehetne csak.. - A 3V minimális feszültség különbséget persze úgy kell érteni, hogy ekkor a trafó a maximális feszültségesését, a hálózati feszültség -5%-os esését és a brumm feszültség csúcsértékét is bele kell számolni. Vagy is ezeket mérni kell. Így a brumm feszültség hullámosságának alja és a kimeneti feszültség között kel meglenni a 3V különbségnek. üdv! proli007
Üdv!
Értem és köszönöm mindenre kiterjedő válaszodat.
Sziasztok,
Ebben a hozzászólásban vázoltam a problémámat. Igaz, ez LM338 táp IC-re vonatkozott, de szimulátorban nem találtam ilyen spice modult, csak LM317-et. Mivel a két IC gyakorlatilag egyforma felépítésű, igazából a max. terhelő áram a különbség közöttük, LM317-tel szimuláltam a tápegység kapcsolást. Kicsit meglepődve ua. problémába ütköztem, mint az LM338 esetében... A mellékelt képeken látható, hogy 12V környékére állítottam be a kimenetet (12,77 sikerült a 120Ω (R2) / 1,1kΩ (R3) értékekkel) A megtáplálás a képeken 40V (VG1) de 15V esetén pontosan ez az eredmény. Ha 120Ω (R1) a terhelő ellenállás, 150msec-nél mérve a 12,77V (VF1) 106,38mA (AM1) áramot hajt át a terhelésen. Ha a terhelést (R1) 12Ω-ra csökkentem (várt terhelő áram: 1,06A) a kimeneti fesz. (VF1) lecsökken 7,15V-ra, míg a terhelő áram 600mA környékére áll be. Na ez a problémám, ami teljesen analóg az eredeti LM338 kérdéssel. A terhelést (R1) akárhogy változtatom, a kimeneti fesz (VF1) úgy változik, hogy a terhelő áram (AM1) soha ne haladja meg a 600mA-t. Ez tipikusan a leszabályozás esete, csak nem tudom összehozni, hogy a katalógus szerinti garantált 1,5A (tipikusan 2,2A) milyen csillagegyüttállás mellett vehető ki az IC-ből. Ez a szimulátoros ábrázolás elméleti kérdés, de az LM338-cal végzett gyakorlati mérések viszont valós probléma, egy épülő tápegység esetében, csak ott ~1,8A a max. kinyerhető áramerősség a kimeneten. Ennek a problémának a megoldásához kérek segítséget, hátha valaki szembe futott már ezzel a kérdéssel. Persze rákerestem a neten, és találtam is valamilyen angol nyelvű fórumban egy pontosan ilyen jelenség leírást. Ott az volt a javaslat, hogy a védő diódákat és hidegítő kondikat építse be, mert lehet, hogy gerjed. A megoldásról már nem volt információ. Nos az én esetemben eleve be voltak építve a javasolt védelmi alkatrészek. Előre is köszönöm.
Egyszerűbb kérdésem van (mint az előző...)
Megépíteném a mellékelt képen látható alap kapcsolást. Látható, hogy az eredeti pdf-ből ollóztam, rajta van a képlet is, amivel számolható a kimenő fesz. Egyszerű dolgot szeretnék: 10V legyen a kimeneten, és egy olyan, elméletileg tisztán ohmos fogyasztóval terhelném (mondjuk huzal ellenállás) ami 1,4 Amperrel terhelné a kimenetet. Az LM317 bemenetén egy X volt szekunder fesz. transzformátor, egyenirányító, puffer, stb. van / lesz. Segítsetek megtervezni ezt a tápegységet, mert nekem nem sikerül... Mekkora szekunder fesz. legyen, mekkora szűrő kondival, milyen R1, R2 értékek mellett tudom "kinyerni" a tápegységből a kívánt 10V kimeneten az 1,4A terhelő áramot? A kérdés részint elméleti, mert mint írtam, nem sikerül megterveznem; ~800mA terhelő áramnál többet nem tudok elérni. Lehet, hogy valahol igen belekeveredtem ebbe a 3 fából álló erdőbe... Másrészt gyakorlati, mert a korábbi hozzászólásomban leírt probléma lényege pont ez: a kívánt kimenő feszültség mellett nem tudom elérni a megkívánt terhelő áramot. Lehet, már az is közelebb vinne a lényeg megértéséhez, ha 1A-t le tudna adni 10V mellett. De ezt persze - legalábbis deszkamodell szinten - meg is építeném. Lényeges, hogy LM317 legyen a táp IC (mondjuk, hogy ez van otthon) Az is válasz, ha ez nem kivitelezhető, persze érdekelne, hogy miért? Köszönöm a segítséget.
Hello!
Valószínűsíthető, hogy tényleg bementél az erdőbe. Adatlap szerint két lényeges dolog van. - Egyszer, hogy az IC tartalék feszültsége meglegyen. Vagy is a pufferkondin a feszültségnek minimálisan akkorának kell lenni, hogy a búgófeszültség csúcsértékét ebből levonva is, meglegyen a 3V. De ne legyen több a ki és bementi feszültség között, mint 15V. (Ahogy a "Maximum load current" sorban írja, az adatlap.) De a PD Trafóra-pufferre nem lehet egyértelmű tanácsot adni. Mert ehhez ismerni kell, a trafó-dióda feszültségesését is. De ha 10V kimeneti feszültséget szeretnél, akkor a pufferen minimálisan 13V feszültségnek kell lenni. Ehhez még hozzáadódik a szűretlenség. 1A/2200µF és kétutas egyenirányítás esetén, a brummfeszültség csúcsértéke közelítőleg 1..1,5V lesz. Tehát a pufferen így a szükséges átlagfeszültség (amit a multival mérsz) 14,5V. Ehhez kell olyan trafófeszültséget választani, ami 1A terhelés, 5% hálózati feszültségesés és a diódák nyitóirányú vesztesége mellett is biztosítja a 14,5V minimális feszültséget. Ha túl nagy trafófeszültséget választasz, a disszipáció miatt csökkenhet a kimeneti feszültség, ha túl alacsonyat, "belóg" a kimeneti feszültségbe a brumm. De azt tudnod kell, hogy a maximális teljesítményt 25°C környezeti hőmérséklethez adják meg és végtelennek tűnő hűtőfelülettel. Amit szinte lehetetlen elérni. (BalackDog is ezzel küzdött egy időben, és mindig valami triviális hibán csúszott el..) üdv! proli007>
Köszi, próbáltam érzékeltetni, hogy nem számítási hiba, ezért is hagytam a képletet a rajzon.
Persze használtam a linkelt számolót is, terhelés nélkül - na jó, max. néhány száz mA terheléssel - pontosan azt mértem, amit számoltam. A gondom az, hogy az LM317-et még szimulátorban sem tudom "feljebb piszkálni"
Próbáld ki, hogy a kimeneti feszültséget csökkented, ezzel kiküszöbölöd a "kevés maradék feszültség" hibáját.
Hát igen, a triviális dolgok...
Igazából eljutottam odáig, hogy meg kell kérdezzem: épített-e valaki olyan tápegységet LM317-tel, ami üzemszerűen 1A, vagy nagyobb árammal terhelhető? Köszönöm amiket leírtál, igyekszem is oda figyelni a dolgokra. Ám jelen pillanat szerint elméletben próbálom felépíteni ezt a tápegységet, ami legalább szimulátorban működik. Te válaszoltál a másik topicban a kiinduló kérdésemre ahol ugyen ebbe a problémába botlottam. Mivel a két eszköz - LM317 és LM338 - működését tekintve teljesen megegyeznek (ha jól tudom) ezért kötöttem ki itt. Az LM317-et tudom szimulálni, a 338-at nem... Ellenben a teszt kapcsolást addig nem akarom megépíteni, míg szimulátorban nem sikerül összehoznom. Úgy gondoltam, megbízhatok Tina-ban annyira, hogy "nem vág át", ha ott jó, a valóságban is prezentálni tudom. Eddig ez a tapasztalatom. Ha pedig megértettem az LM317 mellett azokat a triviális dolgokat, amiket úgy tűnik még nem raktam helyre, akkor az LM338 is kell, hogy működjön. Csak abból a tápból nem 1, vagy 1,4 ampert akarok kihozni, hanem 3, vagy esetleg 5 ampert. De egyenlőre a két IC mellett ua. problémába botlottam; az LM317-nél nem tudom 800 mA fölé tornászni, az LM338 esetén 1,76A az eddigi maximum. Ez utóbbi ugye valósan mért érték. Amit leírsz, annak jó részét szimulátorban mellőzni lehet, hiszen a trafó ideális, a hűtőborda végtelen nagy, a hálózati feszültség és a környezeti hőmérséklet is kellemesen stabil. Persze ezek a való világban mind szerepet fognak kapni, és mind buktató, ám sajnos még nem tartok itt. A szimulátorban tapasztalt eset leegyszerűsítve: a terhelő áram növelésével elérkezik az a pont, mikor a referencia feszültség szépen elkezd 1,25V alá csökkenni. Hiába teszem be 10 volthoz a gyári ajánlás szerinti 120ohm / 836ohm (R1/R2) osztót, ez ~800mA terhelésig tökéletes, felette elkezd csökkenni a referencia és vele együtt a kimenő feszültség is. A kapcsolás többi elemét most nem említem, itt van a kép a szimulátoros mérésről, ott van kapcs. rajz is. Lehet van benne probléma, nem tudom; ebben a beállításban 12,77V a kimenő, de nincs jelentősége a működés szempontjából. Próbáltam más ellenállás értékekkel, nem probléma a kimenő fesz. beállítása (ott a számoló segédlet) ellenben a terhelő áram valahogy nem akar össze jönni... Köszi, hogy foglalkoztok a dologgal.
Próbáltam ezt is, teszteltem 8V kimenőhöz, 14voltos trafó szekunderrel, utána 20voltos szekunderrel is. Sajnos a jelenség ua.
Én is azt gondolom, hogy valami triviális dologban bukom el, csak mi lehet az?
Azt a 120ohm-ot, cseréld már ki a gyári ajánlás szerinti 240ohm-ra, és méretezd hozzá a többi tagot is. Hol találkoztál te 120ohm-mal? Majd számolj be róla, hogy megjavult-e a kapcsolás!
Idézet: „Hol találkoztál te 120ohm-mal?” Pl. a gyári pdf-ben, az LM338 leírása konkrétan tartalmazza, hogy LM338 esetén 120 ohm, LM138 esetén 240 ohm az ajánlott érték. 120 ohm csak egy-két kapcsolásban látható LM317 esetén, de a legtöbb minta eleve LM117-et tartalmaz. Nem mintha számítana... A mellékelt képeken 14V a trafó szekunder, 4700µF a szűrő, 10V a kimenő fesz, terhelni meg továbbra sem lehet. Raktam két mérőpontot a referencia figyelésére, látható, hogy 12 ohm terhelésnél már visszaesik 1,11voltra. 120 ohm terhelésnél nincs gond.
Szerintem cseréld ki az ellenállást, egy perc alatt meg van, aztán kiderül, hogy ez volt-e a hiba, vagy sem. Az osztó tagja is kétszerese lesz, számolgatni sem nagyon kell. Csak azért írom, mert szerintem az sem mindegy, hogy hány mA jut az ADJ lábra.
Ha jól olvastam, meg van már építve a kapcsolás. Én inkább ott méregetnék, nem pedig a TINA-ban bíznék. Jó program, de a valóságban mért dolgok legalább korrekt eredményt adnak.
Igen, LM338K-val van megépítve. Nem gond kicserélni 317-re (azzal pont úgy kell működnie) csak éppen nem találtam otthon 317-et. Bezzeg 337-et igen...
A 317 meg úgy került a képbe, hogy azzal foglalkozó topic legalább van (ez) és működését tekintve teljesen megegyezik a két IC. Ja meg azért is, mert a gyakorlat szerinti (lehangoló) eredmény után kíváncsi voltam, hogy mit mond a szimulátor, de ahhoz meg nincs spice modulom. Mármint a 338-hoz, a 317-hez van, mint az előzményekben látható. A konkrét kapcsolás, amit megépítettem itt megtalálható. Működik is, ezzel semmi probléma nincs, szépen beállítható a kimenet, csak ~1,8A-nél többet nem tudok kihozni belőle. Hogy miért nem, ennek kiderítése okán kértem segítséget Tőletek.
Sziasztok
Ha én megépítem a gyári rajzot, megtáplálom 24 Voltal, a kimeneten bepotizok 12Voltot. Azután kicserélem a tápot 48 Voltosra a kimeneten marad a 12Volt? Vagy felmegy 24-re? Mert én a datasheet-ből azt veszem ki, hogy marad a 12. Jól látom?
Hello!
Azért stabilizátor a 317, hogy a bementi feszültség változásától, és a terhelés változásától függetlenül állandó legyen a kimeneti feszültség. Persze a működési feszültség és áram határain belül. (A 48V persze sok lenne neki..) üdv! proli007
Szia! A múltkor itt "rendre" utasítottak, hogy akár 100 volt is lehet a bemenő feszültség. Akkor most hogyan is van ez?
Üdv!
Nézegetem ezt a postot, illetve ICt egy fél órája már. Azt hiszem jó lesz ez nekem. Egy 13,5V 2A-s "tápot" kellene csinálnom. Trafóm nincs hozzá, hanem egy notebook töltőjét használnám fel, 19V 3A. Namost a problémám annyi csak, hogy ez az IC max 1,5A-t tud, a kérdésem pedig annyi lenne, hogy nem tudna valaki egy értékekkel ellátott rajzod adni, ahol 2db ilyen ICt valahogy kapcsolva (így 3Are emelve a maximumot) működne a dolog? Előre is köszönöm a segítséget
Szia. Ez a típus 5A tud. Bővebben: Link ,de van 3 amperes is.
Ez tényleg jó lenne, de nem magyarországon élek, s a közelben csak ezt ( http://www.maplin.co.uk/ ) az ilyesmi üzletet találtam, de itt nincs az említett alkatrész =(
Az LM350 T sem kapható az pontosan 3A ? HESTORE külföldre is szállít. A kérdés csupán az megéri e neked?
Nos, a mai világban bármelyik WEB áruház boldogan teljesíti a megrendelésed, és elszállítja a világ végére is. Nem igazán értem a problémádat, a linkelt áruházban csak egy kicsit keresgélni kellett volna.
Bővebben: Link A neked megfelelő stabilizátor IC kiválasztása után az adatlapján rajta van az ajánlott kapcsolás, és még esetleg a kiszámolás módja is.
Sajnos az sincs.
317 lenne, ezért szeretnék ebből összerakni valahogy 2dbot. Gondolom, hogy szállít, és ebay-ről is be lehet szerezni bármit, de egyrészt minél hamarabb kellene (a belinkelt hely közel van, s a legtöbb felsorolt dolog van raktáron) s a postára nem szándékozok többet küldeni mint magára a termékre.
Persze hogy el, jelen esetben 5x annyiért mint az IC ára, minimum ...
Keresgéltem, nem is kicsit. A belinkelt oldalon mutass kérlek az L200C -n kívül (ami majdnem annyiba kerül mint egy kész 230AC/13,5DC adapter) egy olyan ICt, vagy 2-3 kombinációját, amiből ki tudnák hozni 19V 3A ból 13,5v 2 A-t, mert lehet hogy csak én nem látok, de én nem találtam UI.: Nem értem miért kell egyszerre leoltani az embert olyan dolgokért, aminek alapja sincs, és értelme sem.
Szia!
Náluk biztosan van olyan stabilizátor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |