Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   28 / 51
(#) lala0606 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Igen értem, durván 5V-ot kell csak elfüteni az IC-nek.
A pufferelt feszt 45-48 voltra tervezem, ebböl kellene a stab 42 V. A poti csak addig kell még egyszer beállitom a kivánt feszültséget.
(#) lala0606 válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Annyira tetszik ez a kapcsi, hogy csinálok egyet magamnak is, de itt már szükséges lesz a végig szabályozás. A 42V-os egy ismerősnek lesz, meghalt a gyári töltője és az új 10e körüli Magyar Ft
(#) kistotti01 válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A 10k ohm -os poti maradhat, az 1k ohm -os poti helyett pedig rakj be egy legalább 1 k ohm -os ellenállást. Aztán, ha úgy gondold, hogy nem kell bele a poti, akkor megméred a potin (természetesn kikapcsolt áramkör melett, mivel feszültség alatt nem mérünk ellenállást), hogy mekkora ellenálláson beállítva jó neked, aztán beteszel helyette egy ellenállást, ami úgyanakkora értékű megközelítőleg, mint a mért ellenállásérték.
(#) Dániel X hozzászólása Júl 14, 2011 /

Üdv!

Többször szó eset már arról hogy a bementem 3 volttal több fesz kell mint a kimeneten. Ezek alapján 31 volt van a bementem akkor a kimentem max 29 v jön ki? Illetve ilyen esetben mekkora felületű borda kell?
(#) proli007 válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 15, 2011 / 1

Hello!
A borda mérete az elfűtendő teljesítmény maximumának és a megengedett borda/környezet hőfokának függvénye.
- Ha pld. a borda hőellenállása 10K/W akkor 1W teljesítmény a borda hőmérsékletét 10 fokkal növeli.
- Ha a környezeti hőmérséklet 30 fok, és a bordát 60fokig engedjük meg, hogy melegedjen, akkor a hőfok különbség 30fok, így a 10K/W-os bordára 3W teljesítmény juthat.
- Ha 31V a bemenő és 29V a kimenő feszültség, akkor a különbség 3V. És a terhelő áram 1A lehet maximum, hiszen akkor van meg éppen a maximum 3W.
- De ha túlterheled a tápot, vagy leszabályozod a feszültséget, akkor ugrott a mutatvány, hiszen akkor a tápra már nem 3V különbségi feszültség fog jutni. Tehát, ha 5V-ra leszabályoznád ezt a tápot, akkor a különbségi feszültség 31V-5V=26V lenne. Így a terhelő áram maximuma 3W/26V=0,115A lehetne csak..
- A 3V minimális feszültség különbséget persze úgy kell érteni, hogy ekkor a trafó a maximális feszültségesését, a hálózati feszültség -5%-os esését és a brumm feszültség csúcsértékét is bele kell számolni. Vagy is ezeket mérni kell. Így a brumm feszültség hullámosságának alja és a kimeneti feszültség között kel meglenni a 3V különbségnek.
üdv! proli007
(#) Dániel X válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Üdv!
Értem és köszönöm mindenre kiterjedő válaszodat.
(#) hotib hozzászólása Aug 11, 2011 /

Sziasztok,

Ebben a hozzászólásban vázoltam a problémámat. Igaz, ez LM338 táp IC-re vonatkozott, de szimulátorban nem találtam ilyen spice modult, csak LM317-et. Mivel a két IC gyakorlatilag egyforma felépítésű, igazából a max. terhelő áram a különbség közöttük, LM317-tel szimuláltam a tápegység kapcsolást.
Kicsit meglepődve ua. problémába ütköztem, mint az LM338 esetében...
A mellékelt képeken látható, hogy 12V környékére állítottam be a kimenetet (12,77 sikerült a 120Ω (R2) / 1,1kΩ (R3) értékekkel) A megtáplálás a képeken 40V (VG1) de 15V esetén pontosan ez az eredmény. Ha 120Ω (R1) a terhelő ellenállás, 150msec-nél mérve a 12,77V (VF1) 106,38mA (AM1) áramot hajt át a terhelésen.
Ha a terhelést (R1) 12Ω-ra csökkentem (várt terhelő áram: 1,06A) a kimeneti fesz. (VF1) lecsökken 7,15V-ra, míg a terhelő áram 600mA környékére áll be. Na ez a problémám, ami teljesen analóg az eredeti LM338 kérdéssel.
A terhelést (R1) akárhogy változtatom, a kimeneti fesz (VF1) úgy változik, hogy a terhelő áram (AM1) soha ne haladja meg a 600mA-t. Ez tipikusan a leszabályozás esete, csak nem tudom összehozni, hogy a katalógus szerinti garantált 1,5A (tipikusan 2,2A) milyen csillagegyüttállás mellett vehető ki az IC-ből.
Ez a szimulátoros ábrázolás elméleti kérdés, de az LM338-cal végzett gyakorlati mérések viszont valós probléma, egy épülő tápegység esetében, csak ott ~1,8A a max. kinyerhető áramerősség a kimeneten.

Ennek a problémának a megoldásához kérek segítséget, hátha valaki szembe futott már ezzel a kérdéssel. Persze rákerestem a neten, és találtam is valamilyen angol nyelvű fórumban egy pontosan ilyen jelenség leírást. Ott az volt a javaslat, hogy a védő diódákat és hidegítő kondikat építse be, mert lehet, hogy gerjed. A megoldásról már nem volt információ.
Nos az én esetemben eleve be voltak építve a javasolt védelmi alkatrészek.

Előre is köszönöm.
(#) hotib válasza hotib hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Egyszerűbb kérdésem van (mint az előző...)
Megépíteném a mellékelt képen látható alap kapcsolást. Látható, hogy az eredeti pdf-ből ollóztam, rajta van a képlet is, amivel számolható a kimenő fesz.
Egyszerű dolgot szeretnék: 10V legyen a kimeneten, és egy olyan, elméletileg tisztán ohmos fogyasztóval terhelném (mondjuk huzal ellenállás) ami 1,4 Amperrel terhelné a kimenetet. Az LM317 bemenetén egy X volt szekunder fesz. transzformátor, egyenirányító, puffer, stb. van / lesz.
Segítsetek megtervezni ezt a tápegységet, mert nekem nem sikerül... Mekkora szekunder fesz. legyen, mekkora szűrő kondival, milyen R1, R2 értékek mellett tudom "kinyerni" a tápegységből a kívánt 10V kimeneten az 1,4A terhelő áramot?
A kérdés részint elméleti, mert mint írtam, nem sikerül megterveznem; ~800mA terhelő áramnál többet nem tudok elérni. Lehet, hogy valahol igen belekeveredtem ebbe a 3 fából álló erdőbe...
Másrészt gyakorlati, mert a korábbi hozzászólásomban leírt probléma lényege pont ez: a kívánt kimenő feszültség mellett nem tudom elérni a megkívánt terhelő áramot.

Lehet, már az is közelebb vinne a lényeg megértéséhez, ha 1A-t le tudna adni 10V mellett. De ezt persze - legalábbis deszkamodell szinten - meg is építeném.

Lényeges, hogy LM317 legyen a táp IC (mondjuk, hogy ez van otthon)
Az is válasz, ha ez nem kivitelezhető, persze érdekelne, hogy miért?

Köszönöm a segítséget.

lm317.jpg

(#) proli007 válasza hotib hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Hello!
Valószínűsíthető, hogy tényleg bementél az erdőbe. Adatlap szerint két lényeges dolog van.
- Egyszer, hogy az IC tartalék feszültsége meglegyen. Vagy is a pufferkondin a feszültségnek minimálisan akkorának kell lenni, hogy a búgófeszültség csúcsértékét ebből levonva is, meglegyen a 3V. De ne legyen több a ki és bementi feszültség között, mint 15V. (Ahogy a "Maximum load current" sorban írja, az adatlap.) De a PD - Másfelől, gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, és a hűtőborda-IC közötti hőátadásról. Mert különben belép a hőkorlátozó.

Trafóra-pufferre nem lehet egyértelmű tanácsot adni. Mert ehhez ismerni kell, a trafó-dióda feszültségesését is. De ha 10V kimeneti feszültséget szeretnél, akkor a pufferen minimálisan 13V feszültségnek kell lenni. Ehhez még hozzáadódik a szűretlenség. 1A/2200µF és kétutas egyenirányítás esetén, a brummfeszültség csúcsértéke közelítőleg 1..1,5V lesz. Tehát a pufferen így a szükséges átlagfeszültség (amit a multival mérsz) 14,5V. Ehhez kell olyan trafófeszültséget választani, ami 1A terhelés, 5% hálózati feszültségesés és a diódák nyitóirányú vesztesége mellett is biztosítja a 14,5V minimális feszültséget.
Ha túl nagy trafófeszültséget választasz, a disszipáció miatt csökkenhet a kimeneti feszültség, ha túl alacsonyat, "belóg" a kimeneti feszültségbe a brumm. De azt tudnod kell, hogy a maximális teljesítményt 25°C környezeti hőmérséklethez adják meg és végtelennek tűnő hűtőfelülettel. Amit szinte lehetetlen elérni.
(BalackDog is ezzel küzdött egy időben, és mindig valami triviális hibán csúszott el..)
üdv! proli007>
(#) hotib válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Köszi, próbáltam érzékeltetni, hogy nem számítási hiba, ezért is hagytam a képletet a rajzon.
Persze használtam a linkelt számolót is, terhelés nélkül - na jó, max. néhány száz mA terheléssel - pontosan azt mértem, amit számoltam.
A gondom az, hogy az LM317-et még szimulátorban sem tudom "feljebb piszkálni"
(#) Sir-Nyeteg válasza hotib hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Próbáld ki, hogy a kimeneti feszültséget csökkented, ezzel kiküszöbölöd a "kevés maradék feszültség" hibáját.
(#) hotib válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Hát igen, a triviális dolgok...

Igazából eljutottam odáig, hogy meg kell kérdezzem: épített-e valaki olyan tápegységet LM317-tel, ami üzemszerűen 1A, vagy nagyobb árammal terhelhető?

Köszönöm amiket leírtál, igyekszem is oda figyelni a dolgokra. Ám jelen pillanat szerint elméletben próbálom felépíteni ezt a tápegységet, ami legalább szimulátorban működik. Te válaszoltál a másik topicban a kiinduló kérdésemre ahol ugyen ebbe a problémába botlottam. Mivel a két eszköz - LM317 és LM338 - működését tekintve teljesen megegyeznek (ha jól tudom) ezért kötöttem ki itt. Az LM317-et tudom szimulálni, a 338-at nem...
Ellenben a teszt kapcsolást addig nem akarom megépíteni, míg szimulátorban nem sikerül összehoznom. Úgy gondoltam, megbízhatok Tina-ban annyira, hogy "nem vág át", ha ott jó, a valóságban is prezentálni tudom. Eddig ez a tapasztalatom.
Ha pedig megértettem az LM317 mellett azokat a triviális dolgokat, amiket úgy tűnik még nem raktam helyre, akkor az LM338 is kell, hogy működjön. Csak abból a tápból nem 1, vagy 1,4 ampert akarok kihozni, hanem 3, vagy esetleg 5 ampert.
De egyenlőre a két IC mellett ua. problémába botlottam; az LM317-nél nem tudom 800 mA fölé tornászni, az LM338 esetén 1,76A az eddigi maximum. Ez utóbbi ugye valósan mért érték.

Amit leírsz, annak jó részét szimulátorban mellőzni lehet, hiszen a trafó ideális, a hűtőborda végtelen nagy, a hálózati feszültség és a környezeti hőmérséklet is kellemesen stabil. Persze ezek a való világban mind szerepet fognak kapni, és mind buktató, ám sajnos még nem tartok itt.

A szimulátorban tapasztalt eset leegyszerűsítve: a terhelő áram növelésével elérkezik az a pont, mikor a referencia feszültség szépen elkezd 1,25V alá csökkenni. Hiába teszem be 10 volthoz a gyári ajánlás szerinti 120ohm / 836ohm (R1/R2) osztót, ez ~800mA terhelésig tökéletes, felette elkezd csökkenni a referencia és vele együtt a kimenő feszültség is. A kapcsolás többi elemét most nem említem, itt van a kép a szimulátoros mérésről, ott van kapcs. rajz is. Lehet van benne probléma, nem tudom; ebben a beállításban 12,77V a kimenő, de nincs jelentősége a működés szempontjából.
Próbáltam más ellenállás értékekkel, nem probléma a kimenő fesz. beállítása (ott a számoló segédlet) ellenben a terhelő áram valahogy nem akar össze jönni...

Köszi, hogy foglalkoztok a dologgal.
(#) hotib válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Próbáltam ezt is, teszteltem 8V kimenőhöz, 14voltos trafó szekunderrel, utána 20voltos szekunderrel is. Sajnos a jelenség ua.
Én is azt gondolom, hogy valami triviális dologban bukom el, csak mi lehet az?
(#) Kovidivi válasza hotib hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Azt a 120ohm-ot, cseréld már ki a gyári ajánlás szerinti 240ohm-ra, és méretezd hozzá a többi tagot is. Hol találkoztál te 120ohm-mal? Majd számolj be róla, hogy megjavult-e a kapcsolás!
(#) hotib válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Idézet:
„Hol találkoztál te 120ohm-mal?”

Pl. a gyári pdf-ben, az LM338 leírása konkrétan tartalmazza, hogy LM338 esetén 120 ohm, LM138 esetén 240 ohm az ajánlott érték. 120 ohm csak egy-két kapcsolásban látható LM317 esetén, de a legtöbb minta eleve LM117-et tartalmaz. Nem mintha számítana...
A mellékelt képeken 14V a trafó szekunder, 4700µF a szűrő, 10V a kimenő fesz, terhelni meg továbbra sem lehet.
Raktam két mérőpontot a referencia figyelésére, látható, hogy 12 ohm terhelésnél már visszaesik 1,11voltra. 120 ohm terhelésnél nincs gond.
(#) Kovidivi válasza hotib hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szerintem cseréld ki az ellenállást, egy perc alatt meg van, aztán kiderül, hogy ez volt-e a hiba, vagy sem. Az osztó tagja is kétszerese lesz, számolgatni sem nagyon kell. Csak azért írom, mert szerintem az sem mindegy, hogy hány mA jut az ADJ lábra.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ha jól olvastam, meg van már építve a kapcsolás. Én inkább ott méregetnék, nem pedig a TINA-ban bíznék. Jó program, de a valóságban mért dolgok legalább korrekt eredményt adnak.
(#) hotib válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Igen, LM338K-val van megépítve. Nem gond kicserélni 317-re (azzal pont úgy kell működnie) csak éppen nem találtam otthon 317-et. Bezzeg 337-et igen...
A 317 meg úgy került a képbe, hogy azzal foglalkozó topic legalább van (ez) és működését tekintve teljesen megegyezik a két IC. Ja meg azért is, mert a gyakorlat szerinti (lehangoló) eredmény után kíváncsi voltam, hogy mit mond a szimulátor, de ahhoz meg nincs spice modulom. Mármint a 338-hoz, a 317-hez van, mint az előzményekben látható.
A konkrét kapcsolás, amit megépítettem itt megtalálható. Működik is, ezzel semmi probléma nincs, szépen beállítható a kimenet, csak ~1,8A-nél többet nem tudok kihozni belőle. Hogy miért nem, ennek kiderítése okán kértem segítséget Tőletek.
(#) teddysnow hozzászólása Aug 26, 2011 /

Sziasztok

Ha én megépítem a gyári rajzot, megtáplálom 24 Voltal, a kimeneten bepotizok 12Voltot. Azután kicserélem a tápot 48 Voltosra a kimeneten marad a 12Volt? Vagy felmegy 24-re? Mert én a datasheet-ből azt veszem ki, hogy marad a 12.
Jól látom?
(#) proli007 válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Hello!
Azért stabilizátor a 317, hogy a bementi feszültség változásától, és a terhelés változásától függetlenül állandó legyen a kimeneti feszültség. Persze a működési feszültség és áram határain belül. (A 48V persze sok lenne neki..)
üdv! proli007
(#) poros válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Szia! A múltkor itt "rendre" utasítottak, hogy akár 100 volt is lehet a bemenő feszültség. Akkor most hogyan is van ez?
(#) proli007 válasza poros hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Hello!
De nem tilos vissza olvasni! pld. ezt..
üdv! proli007
(#) TomZoy hozzászólása Szept 6, 2011 /

Üdv!

Nézegetem ezt a postot, illetve ICt egy fél órája már. Azt hiszem jó lesz ez nekem. Egy 13,5V 2A-s "tápot" kellene csinálnom. Trafóm nincs hozzá, hanem egy notebook töltőjét használnám fel, 19V 3A.
Namost a problémám annyi csak, hogy ez az IC max 1,5A-t tud, a kérdésem pedig annyi lenne, hogy nem tudna valaki egy értékekkel ellátott rajzod adni, ahol 2db ilyen ICt valahogy kapcsolva (így 3Are emelve a maximumot) működne a dolog?

Előre is köszönöm a segítséget
(#) poros válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia. Ez a típus 5A tud. Bővebben: Link ,de van 3 amperes is.
(#) TomZoy válasza poros hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Ez tényleg jó lenne, de nem magyarországon élek, s a közelben csak ezt ( http://www.maplin.co.uk/ ) az ilyesmi üzletet találtam, de itt nincs az említett alkatrész =(
(#) poros válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Az LM350 T sem kapható az pontosan 3A ? HESTORE külföldre is szállít. A kérdés csupán az megéri e neked?
(#) pucuka válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Nos, a mai világban bármelyik WEB áruház boldogan teljesíti a megrendelésed, és elszállítja a világ végére is. Nem igazán értem a problémádat, a linkelt áruházban csak egy kicsit keresgélni kellett volna.
Bővebben: Link
A neked megfelelő stabilizátor IC kiválasztása után az adatlapján rajta van az ajánlott kapcsolás, és még esetleg a kiszámolás módja is.
(#) TomZoy válasza poros hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Sajnos az sincs.
317 lenne, ezért szeretnék ebből összerakni valahogy 2dbot.
Gondolom, hogy szállít, és ebay-ről is be lehet szerezni bármit, de egyrészt minél hamarabb kellene (a belinkelt hely közel van, s a legtöbb felsorolt dolog van raktáron) s a postára nem szándékozok többet küldeni mint magára a termékre.
(#) TomZoy válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Persze hogy el, jelen esetben 5x annyiért mint az IC ára, minimum ...
Keresgéltem, nem is kicsit. A belinkelt oldalon mutass kérlek az L200C -n kívül (ami majdnem annyiba kerül mint egy kész 230AC/13,5DC adapter) egy olyan ICt, vagy 2-3 kombinációját, amiből ki tudnák hozni 19V 3A ból 13,5v 2 A-t, mert lehet hogy csak én nem látok, de én nem találtam

UI.: Nem értem miért kell egyszerre leoltani az embert olyan dolgokért, aminek alapja sincs, és értelme sem.
(#) kadarist válasza TomZoy hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Szia!
Náluk biztosan van olyan stabilizátor.
Következő: »»   28 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem