Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   27 / 51
(#) Szeift válasza kadarist hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

VI - VO Input-reference differential voltage 40V

LM317 adatlap, 4. oldal, 2. táblázat, 1. sor.:

A be és kimeneti fesz. közti különbség max. 40V

De a legelső sor:
Output voltage range: 1.2 to 37 V

Tehát a max kimenő fesz 37 V.
(#) Szeift válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Inkább az LM350-re gondoltok:

www.st.com LM350

ott: "VI - VO Input-output voltage differential 35 V"
Ott tényleg nincs fesz felső határ megadva.
(#) Kovidivi válasza Szeift hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Ha valaki kipróbálja, kiderül, hogy kinek van igaza.
(#) kadarist válasza Szeift hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Jó, akkor 40V. Nézz utána a floating (lebegő) regulator kifejezésnek és akkor meglátod ennek a felfogásnak a lényegét.

Én ezt találtam: "Besides replacing fixed regulators, the LM117 is useful in a wide variety of other applications. Since the regulator is “floating” and sees only the input-to-output differential voltage, supplies of several hundred volts can be regulated as long as the maximum input to output differential is not exceeded, i.e., avoid short-circuiting the output. " -fontos szavak kiemelve. Innen: Bővebben: Link
(#) lala0606 válasza Szeift hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Itt HE-n a segédprogik között is enged 42volt kimenő feszt.
(#) Szeift válasza kadarist hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Javaslom, adjatok egy kapcs. rajzot lala0606-nak!
A segédprogram enged 142000 Voltot is beírni.
(#) kistotti01 hozzászólása Júl 6, 2011 /

Erről felesleges itt vitázni. A katalógusokból kiolvasható a megoldás. Amint az előbbi hozzászolásomban is írtam, tehát egy a lényeg, hogy a bemenő és a kimenő feszültség különbsége lehet max. 40V LM317 esetében, LM350-nél pedig ugyanez a felállás van csak ott 35V különbség lehet maximum. Egyiknél sincs felső bemeneti feszültség korlát.
(#) Szeift válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Idézet:
„A katalógusokból kiolvasható a megoldás”

Idézet:
„Egyiknél sincs felső bemeneti feszültség korlát.”

Hát a katalógusból éppen ez olvasható ki:
Idézet:
„Output voltage range: 1.2 to 37 V”

Link: LM317

Adatlap, 4. sor, Floating operation for high Voltages. Nem meggyőző? 9.oldal, 9.sora: "Since the LM117, LM217, LM317 is a floating regulator and "sees" only the
input-to-output differential voltage, supplies of very high voltage with respect to ground can
be regulated as long as the maximum input-to-output differential is not exceeded." Tényleg ott van.
(#) Szeift válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Rendben, erre adjatok egy kapcs. rajzot lala0606-nak!
Szerintem LM350-nel egyszerűbb a dolog.

Nem kell adni kapcsolást. Adatlapban benne van hogyan kell méretezni, megnézi akinek kell, és kiszámol két ellenállást. Vagy kicsit visszaolvas, és még tanácsokat is talál, hogy mire kell figyelni.
(#) kistotti01 válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Itt a segédprogramok között találsz ellenállás méretező programot az LM317-hez, tehát még számolnod sem kell. De, ha ez nem megfelelő, akkor az adatlapjában is vannak képletek a számoláshoz. Kapcsolási rajz is található ott hozzá. A trafó egyenírányítása, szűrése, pufferelése pedig a tegnap linkelt rajzom szerint történjen.
Üdv. Kistotti
(#) kistotti01 válasza Szeift hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Amit te néztél a katalógusban, az egy álltalánosan elterjedt tévhit az IC-ről. Sokan beleesnek ebbe a csapdába. Első ránézésre úgy tünhet, hogy az IC "csak" 1,2V-37V-ig használható. De nem. Valójában az a leírás, hogy: „1.2 to 37V” az az IC-vel létrehozható szabályozható tápegységre vonatkozik, nem az IC-n megengedhető maximális bemenő feszültség szintjét jelenti. Az IC valójában több 100V-ot is elbír, de a be-illetve kimeneti feszültség között lehet maximum 40V különbség.
(#) Szeift válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Nehezen, de megértettem az elméletet.
Jó, hogy nálam tapasztaltabbak is járnak erre a fórumra.
Köszi!
(#) proli007 válasza Szeift hozzászólására (») Júl 7, 2011 / 1

Hello!
De jó kis vita volt.. A valóság az, hogy az IC-nek fogalma sincs hogy mekkorák a feszültségek és azt mihez képest értjük (mérjük). Ami tulajdonképpen korlátozva van, az Input és ADJ láb közötti feszültség különbség. (Az Out, pedig mindig a referencia feszültséggel magasabb feszültségen van.
Tehát alapból lehet vele 120V-ról 100V-ra szabályozni, mert akkor a maximális feszültség különbség 21,2V lesz. De egyet nem szabad elfelejteni. Ekkor nem lehet a kimenetet túlterhelni, mert akkor viszont az IC megkapja a 120V feszültséget. Mert ha belép az áramkorlát, akkor az zárja a végtranyót. Ebben az esetbe pedig "nyekk" a vége.
Az adatlap azért adja meg a bemeneti feszültség maximumát, mert a teljes működési tartományra ez garantálja a biztos működést. Beleértve a túláramvédelmet is.
Amúgy az LM350 és az LM 317 között "szervileg" semmi különbség, csak az első nagyobb árammal terhelhető.
üdv! proli007
(#) lala0606 hozzászólása Júl 9, 2011 /

Valóban jó kis (jó értelemben vett) vita kerekedett ebből, de legalább tisztázódtak az IC működésével kapcsolatos téves nézeteltérések. Köszönöm mindenkinek, mostmár sokkal tisztább a kép, szerintem ez nem csak számomra volt hasznos, hanem még nagyon sok hozzám hasonló "hobbi elektronikásnak" is.
(#) lala0606 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A linken lévő kapcs nagyon jó, csak sem a tif sem a pdf nem méretarányos a nyomtatáskor, nem tudna valaki esetleg egy méretarányosat? Köszi.(az eps-t nem tudom megnyitni)
(#) kadarist válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia!
Melyik linkről van szó?
(#) lala0606 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

kistotti01 linkelte 2 oldallal visszább
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Csökkentsd le a tiff kép méretét egy képszerkesztő progival méretarányosra és úgy nyomtasd ki.
(#) kistotti01 válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Hello!
Bármilyen képszerkesztő programmal nyomtatáskor be tudod állítani, hogy eredeti méretben nyomtasson. Egyébként a valós mérete: Szélesség=3,39cm, Magasság=3,48cm. Én PhotoFiltre nevű magyar nyelvű programot használok...

Heló, és ez lenne a valós mérete a panelnak? Erre csak egy greatz hid fér rá.

Igen, ekkora a panel valós mérete. Magyarúl ekkora távolságra vannak a külső keret vonalai. Erre a panelra IC-tokos greatz-híd van tervezve. De nem muszály olyat tenni rá, lehet külső egyenírányítót használni. Én is így használom. A potik nagyon kis méretűek, én nem is használom a panelban. Csináltam neki egy kis dobozkát, kis pici trafóval, annak az előlapjára van kivezetve a poti. Az 1 k ohm -os finombeálíttó potit, nem is használtam benne, helyetesítettem egy ellenálással. Egyébként minden elismerésem, hogy 35 fokban van kedved panelt gyártani. :hawaii: Nekem is lenne mit legyártani, de majd , ha hűvösebb idő lesz. Elállnak az alkatrészek. Egyébként mellékeltem egy képet. Ilyen kis dobozt csináltam neki, kb. 10cm széles az egész. Talán látható, hogy a poti nem a panelen helyezkedik el, hanem az előlapon, túlságosan nagy hűtést nem igényel az IC. Kisebb tesztáramkörök élesztésére használom. Nem féltem ezeket az IC-ket, van belőle bőven, még TO3 tokos is.

Kép576.jpg

Az 1K poti nélkül is finoman be lehet szabályozni a feszt? Én bicikli akkukat (42V) szeretnék tölteni vele,itt jól ki lesz használva az IC terhelhetősége, ezért hűtőt és egy kis PC ventilátort is tervezek bele. Még jó lenne kijeleztetni vele a teljes töltöttséget is hogy lehessen látni amikor kész vannak az akksik.
(#) poros válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 1 /

http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/9.jpg Az adatlap szerint ekkora feszültségre már nem alkalmas.
(#) lala0606 válasza poros hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Ha egy kicsit visszaolvasol kb 3 oldalt, rájössz hogy ez nem igy van, akár 100v- ot is rákapcsolhatsz. A lényeg hogy az input és az output külömbsége ne haladja meg a 40 V-ot.
(#) poros válasza lala0606 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Lennél szíves belinkelni miről van szó. Nem találom. Kösz!
(#) lala0606 válasza poros hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

27. oldal ((#1021776) kistotti01) hozzászólásátol olvass.

Hello!
Igazából ki kellene számolni, hogy pontosan mekkora ellenállás és poti kellene hozzá. Vagy, ha nem akarod szabályozni a kimeneti feszültséget, akkor a potit lehetne ellenállásal helyetesítteni, így állandó 42V-al tudnál tölteni. Megtudnád mondani pontosan mekkora a bemeneti egyenírányított, pufferelt feszültséged? Azt már tudom, hogy a kimeneti feszültséget 42V-on szeretnéd tartani. Én lineáris 10k-os potival egész jól be tudom kalibrálni én. A hűtésről, annyit konyhanyelven, hogy minél lejebb tekered a potit, annál nagyobb hűtőfelűlet kell. komolyra fordítva a szót: a hűtőfelűlet nagysága, a bemeneti és a kimeneti feszültség különbségétől, és a terhelőáram nagyságától függ. Tehát, ha te 1A mellett a bemenetre 50V-ot adsz, a kimenetre 42V-ot állítasz be, akkor csekély hűtőborda elég. De ha, szintén 1A-es terhelőáram mellett a bemenetre 50V-ot adsz, és a kimenetre mondjuk 15V-ot álítasz be, akkor máris sokkal nagyobb hűtőfelűlet kell. Remélem érthetően magyaráztam el.
Következő: »»   27 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem