Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDS520 oszcilloszkóp probléma
Témaindító: Tanyasipeti, idő: Máj 20, 2010
Témakörök:
Sziasztok!
Évek óta megelégedéssel használok egy Tektronix TDS520 tárolós szkópot. A CH1 csatornán most furcsa jelenség állt elő: mintha valamilyen DC komponense lenne a jelnek. Az értéke nem állandó, hol ennyi, hol annyi, de két gomb-tekergetés között nem változik. A Scale gomb illetve a Position is változtat rajta, de az érték soha nem következetes. A jelalakot egyébként mutatja, ha az éppen beállt DC komponenssel együtt ráfér a képernyőre. A trigger a képernyőn látott fesz. szerint működik, tehát nem megjelenítési probléma. Ha CH2 bemeneti előosztó kimenetét kötöm a CH1 csatorna további jelfeldolgozó bemenetére, akkor is a CH1-en látszik a hiba (magyarul, a hiba a további jelfeldolgozás során keletkezik (Acquisition panel). Mindkét csatorna bemenete egy-egy PLCC44 tokos jószágba megy, aminek a típusa a ráragasztott hűtőborda miatt nem olvasható. Kapcsolási rajzot égen-földön nem találtam. A jelfeldolgozó panelon volt egy szivárgásnak indult elkó, amit ki is cseréltem, de az eredmény nem lett jobb. Találkozott már valaki hasonló jelenséggel? Nem tud valaki kapcsrajzról?
Hülye kérdés, de gondolom a selftest lefut rendesen?
A PLCC tokos cucc, valszeg maszkolt gyártás direkt a Tektronix-nak, de próbáld meg kicserélni a többi kondit az Acq. panelen, esetleg egy másik szkóppal(ha van) megnézhetnéd a szkóp belső tápjait, nem hullámos-e stb.
Szia!
A Tektronixos fórum elkócserékre bíztat. Segítség:Bővebben: Link Szervíz manuál:Bővebben: Link
Részletes, kapcsolási szintű manuál:TDS 520B Mod CM Digitizing Oscilloscope Component Service Manual
Köszi a hozzászólást, de:
-Mivel CH2, AUX1, AUX2 csatorná teljesen jók, a táp probléma kilőve. -42 db elkó van a panelon, ha mindet kicserélem, valóban, biztos, hogy a hibás is közte van - ha elkó hiba okozza a jelenséget. Vastyúk is talál szeget, az igaz, de először szeretnék kicsit tudományosabb módszerrel közelíteni a problémához -A self test néha lefut, máskor az osztó hibáját írja ki, ami biztos, hogy jó, mert már azt is cseréltem. Sőt, ha mind a négy csatorna osztó jelét leveszem, akkor is csak a CH1-et hozza ki hibásnak. Sok mindenben ügyesek Tekrtonixék, de ezzel a self testtel mellélőttek
A tektronixes fórumot néztem, láttam, hogy különféle mosási eljárásnak is alávetették a panelt, alkalmasint mosgépben, de jó nem lett
A kapcsrajznak nagyon örülök, meg a javítási leírásnak is. A service manualt korábban már megtaláltam, letöltöttem, de annak alapján osztó panelt kellett volna cserélnem Voltaképpen 10 pontot adtam volna Lukinak is, de erre nem láttam lehetőséget. Köszi!
Az linkelt doksiban azt írják, hogy kondi hibából lehet DC-balansz probléma. Köszönöm a pontot!
Ezt a doksit értettem a javítási leírás alatt
Úgy látszik, hogy ennél a szkópnál ez típushiba. Rosszul választottak kondit. Én most kinézek valami 105 fokos, low ESR kivitelt, mert elég rendesen fűt ez a szkóp. Nem is kell, hogy SMD legyen. Aztán azzal megszórom.
Egy guglizás közben rátaláltam saját kérdésemre
Sajnos a lassan 5 esztendeje vérbefagyott állapotban levő topic lezárásaként ezúton tudatom mindenkivel: A bölcs tanácsok begyűjtését követően denaturált szezes, desztillált vízzel hígított mosogatószeres, majd nitrohígítós mosást követően a szkópban található összes elkót kicseréltem. Majd minekutána remegő kézzel újra bekapcsoltam a szkópot, katarzis élménnyel gazdagodtam. A szkópon látható jelen nyoma sem volt a korábbi hibának !!! Azóta is hibátlanul üzemel. Újfent hála és köszönet minden hozzászólónak. Tanyasipeti |
Bejelentkezés
Hirdetés |