Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefon tárcsa
Lapozás: OK   1 / 2
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Szétszedtem egy tárcsás telefont,abból is a tárcsa ragadott meg.Arra gondoltam fel tudnám-e használni valamihez,mondjuk számító géphez mint külső tárcsázó .Nem tudom hogyan valósítsam meg,nincs szakértelmem ezen a területen.Jön ki belőle 3 drót.Csatolok képet.

Köszönöm a válaszokat!
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Lenne itt még valami:Ha a kagyló pólusaira egy-egy jack dugót kötnék,akkor használható lenne-e hangszóró és mikrofon gyanánt??
(#) StMiklos válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Sok évvel ezelőtt, amikor már magánember is vehetett készüléket /addig a Postáé volt, bérleti díjat szedett/, még volt megkülönböztetés, úgymint: tone ill. pulse.
Ez a "tárcsázásra" utalt. A tone /az összes mai/ az két frekvenciát ad ki egy billentyűnyomásra /ez a DTMF kód/, a vevők pedig dekódolják. Így épül fel a tárcsázott szám.
Pulse: ott a vonal megszakításainak számát számolja: amikor a 0-át húzod, 10 impulzust érzékel a központ, ez mondjuk az első szám, és így tovább.. Ma már nincs ami ezt fogadná /?/.
A hangszóró biztos szól, emlékeim szerint úgy 100 Ohmos, talán a mikrofon is szól, bár már nem szénmikrofont használtak a vége
felé.
Üdv: StMiklos
(#) boczhunor hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Szia!
Hát elég érdekes dolog.
Több megoldás van a problémádra. A legkönnyebtől a legnehezebbig.
A tárcsádon a piros a plusz, a fekete a minusz és a sárga a signal vagy jel.
A tárcsát sok mindenre felhasználhatod. A PC-hez is hozzátudod kötni.
Én C-ben programozok,tehát adok egy kis segítséget. A std-ket használva, amik az stdio és bios headerek segítségével használhatók pl. Turbo C++ -ban, megoldhatod a tárcsa és PC közti kommunikációt.
Lehetőséged van az stdaux(serial port kezelés) illetve az stdprn(nyomtató port kezelés) használatára. Segítségükkel könnyen olvashatsz a portokról adatokat, amelyeket feldolgozhatsz.
A tárcsád signalján jön a jel.Minden forgásnak, tehát minden számnak más jele van. Ezeket kell egyszer megnézd pl. oszcilloszkóppal. Leírod, hogy minden számnak milyen jelet kapsz, aztán elkezdheted a programozást.(persze csak ha tudsz)
Ha tudod az értékeket, beolvasod, majd feltételek segítségével kezeled őket. A legjobb, ha a switch elágazást használod, mivel nem kell annyit gépelni. A feltételnek a köv. szerepe lesz:
Pl. ha xy jel jön be, akkor egy stringbe elmenti a bizonyos jel decimiális értékét a programod. (Pl. ha xyx jel jön be,az a 2-es számnak felel meg,és ezt elmenti a progid egy stringbe)
Készítesz egy char tipusú változót, megadod a maximális karakter értékeket. És ebbe lesznek elmentve a számok. A nehezén már túl is vagyunk. A következő, hogy ha szeretnéd használni mindenféle dologra, pl. a tárácsáddal PC-n keresztül hívni is szeretnél, akkor az már bonyolultabb. Az egyik megoldás, hogy pl. a stringet, ami megtelt azt mentse el egy txt fileba. És a PC telefonos progid olvassa ki belőle a számot,majd a pc telefonos progid is vegye fel a txt-ben lévő számsorozatot egy stringbe.Majd használhatod a system-et is, ami dos-os parancsokkal vezérelhető, pl. ha ezt írod system("start xy"); , akkor megnyittódik az xy,így könnyen a csinálhatsz egy progit, ami a két program között kommunikál, és a start megnyitja a pc telefonos progidat.Remélem érthető voltam.
Van egy másik könnyebb megoldás. Vannak úgynevezett Windows Process Register progik.
Az arról szól, hogy elindítod a felvevést ezekben a programokban, és megnyittod a txt-t, kimásolod a számokat és beilleszted a pc telefonos progiba. Majd stoppot adsz. És felveszik neked ezt a folyamatot.Aztán szépen elmenti a windows process recorder progid a foyamatláncot egy exe-be.És csak azt kell megnyitsd (pl. a system-mel).Ez sokkal könnyebb megoldás,hisz nem kell változtatni a pc telefonos progin...
A kagylót rálehet csatlakoztatni mikrofonra és hangszóróra.Kép itt.
Remélem érthető voltam!
Üdv. Hunor!!



Módosítottam a hozzászóláson:

Figyelj a drótokra.Minden vezeték valamilyen funkciót tölt be.
A dolgod annyi, hogy megállapítod, hogy melyik drót mihez kapcsolódik.Utánna már a dolog egyszerű, hisz tudni fogod melyik a mikrofoné és melyik a hangszóróé. A Jack kötés utánna már könnyű lesz. A Jack dugó bekötéséről, használatáról itt van egy kép.

A nyomtató porthoz a signal-t kell odakötni. A port azon pinjére kell kötnöd, amely használható mint RX. Ilyen több is van a porton. (Az RX az a vevő pin. Mivel van TX, amely az adó. Ezek a pinek használhatók az úgymond I/O-ra.)
Figyelem! Ha nem tudsz teljesen programozni, akkor azt ajálom, hogy inkább használd az io.dll-t.
Több infó itt található.
Üdv. Hunor!!
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Köszönöm a választ!Én még csak kezdő vagyok,de úgy ahogy tudom a C++.A tárcsát hogyan tudnám hozzákötni a nyomtató porthoz(mivel sorosom nincs)?Melyik lábhoz mit kellene?

Várom a válaszokat.
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Még valami:A Jackhez kötésnél ügyeljek valamire?
(#) Frankye válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Hunor válasza kicsit félrevezető lehet. Arról van szó, hogy ez egy egyszerű, mechanikus szerkezet, amely az elfordítás mértékének megfelelő számú rövidzár-jelet ad ki magából. Azaz: Ahányas számot tárcsázod, annyi, plusz egy alkalommal zár rövidre két kivezetést. (Ha egyest tárcsázol, akkor kétszer, ha kettest, akkor háromszor, etc.) Mivel már régen nem foglalkoztam vele, így már nem emlékszem, mely kivezetések között jön létre a rövidzár, de a lényege, hogy adott idő alatt, adott számú "megszakítást" tudsz vele generáltatni. A többi a programozás dolga.
A kézibeszélő (mert kagyló csak a tengerben és a WC-ben van) szintén három kivezetéssel rendelkezik, így a mikrofon és a hangszóró egyik kivezetése "közösítve" van. Azt kell megnézned, hogy melyik a közös vezeték, ahhoz képest kell a csatlakozó megfelelő kivezetésére rákötnöd a kézibeszélőt. Természetesen ez nem sztereó, sem a mikrofon, sem a hangszóró, így egy "jack"-ben a két dolgot nem valószínű, hogy fogod tudni használni, és a normál, háztartási Hi-Fi berendezésre sem ajánlott rákötni a hangszóróját, csak így, közvetlenül.
(#) Moderátor hozzászólása MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009
 
Használd a Válasz gombot, ha lehetséges, amennyiben valamire konkrétan reagálsz vagy válaszolsz!
(#) proba válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
A mikrofonja általában nem használható csak soros teleppel kiegészítve,Ha kicseréled egy kondenzátor mikrofonra esetleg.
A tárcsa valóban eggyel több impulzust generál mint a tárcsázott szám be az utolsó impulzust rövidre zárja tehát csak a tárcsázott számnak megfelelő impulzus jut ki belőle.
Azért van három vezeték, mert van egy közös ahoz képest van egy ami a tárcsázás ideje alatt zár,meg van egy ami az impulzusokat állítja elő. Legegyszerűbb ezt ránézéssel megállapítani.
A bekötése: a közös pont a testre (esetleg + tápra attól függően milyen inpulzust akarsz ) a másik két vezetéket egy egy ellenállással a + ra (testre) kötni.A kimenet a tárcsa kivezetés és az ellenállás közös pontja.
Számítógéppel használva a közös pont a test ,a két másik kivezetés a nyomtatóport bemeneteire -egy egy 330 ohm-os ellenállással + 5 voltra húzva.

(#) MaTe193 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Köszönöm a további válaszokat is! Ez nem tudom milyen "kézibeszélő",de ebből 4(?!) kivezetés jön.Amennyire látom 2 a mikrofonhoz 2 a hangszóróhoz.Csináltam egy kis tesztet,a sárgára tettem a szakadásvizsgáló/diódavizsgáló(vagy mi) egyik részét,másikat a pirosra.amíg el nem kezdett "kattogni" addig folyamatosan sípolt,miután elengedtem a tárcsát,szaggatva sípolt a vizsgáló.A kék...normál helyzetben semmi,viszont mikor a tárcsa elmozdul sípolni kezd,de folyamatosan.Ezen tudások birtokában kellene tanácsot adni.
(#) proba válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Sárga test a piros nyomtatóport bemenet + 470 ohm 5V-ra, kék szintúgy csak egy másik bemenetre.
(#) MaTe193 válasza proba hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Hát ez nekem magas...El tudnád magyarázni még egyszer?
(#) patekw válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Tisztelt MaTe193!
Nem tudom, mennyire volt komoly a kérdésed, de a válaszok többsége egy áprilisi tréfa volt (vagy szilveszteri ). A készülékkel manapság két dolgot tehetsz: 1. Kisgyerekeknek adod játszani, 2. Bedobod a kukába.
(#) proba válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Kb így .Azt ne kérdezd, hogy melyik lábra,meg milyen progival tudod kezelni.Ez már szoftveres probléma.

tárcsa.JPG
    
(#) MaTe193 válasza patekw hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Kiegészítés:3.Ügyes vagy és kiszeded belőle a jó alkatrészeket
4.A vonalak többségén ma is üzemel,de mobilom van.
Én inkább a csináld-magad híve vagyok,nem adom fel,de azért köszönöm,hogy legalább méltattad figyelmedre a témám...Egyébként nekem már csak a kézibeszélőben van hitem.
(#) Action2K válasza patekw hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Ez is egy hozzáállás, de ez egy lusta, fantáziátlan, kihívásokat nem kedvelő emberé. Nem sértésnek szánom.

Szóval, a tárcsázó akár PC-hez, akár PIC-hez is köthető. PIC-el egy praktikus, egyedi kinézetű kis kódzár is összehozható. Ennyit gondolatébresztőnek. Persze a többi alkatrészek is felhasználhatók erre arra...
(#) patekw válasza Action2K hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Elnézést, mivell szakmabeli vagyok más a ránézésem. Ez egy kőkorszakbeli technika, amely min 30 éve kifutott és ma nem nagyon lehetne használni. Persze, egy úttörő, vagy kisdobos szakkörben sokmindent ki lehet belőle hozni. Ahogy mondod, csak a fantázia kérdése.
(#) proba válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Hát szerintem a kézibeszélőben se higgy.Ha van kettő sorba kötöd őket és beiktatsz egy 9V elemet ragyogó vezeték/kábel átbeszélőt lehet építeni belőle.
Ha nem akkor a hallgatója úgy ahogy van jó hallgatónak,a mikrofonja ,ha a csipogót rárakod akkor sípol jó mikrofonnak.Ebben az esetben két 3,5 -ös jack dugó bele a hangkártyába ,és már lehet is telefonálni a neten.
ha nem sípol akkor a mikrofonnal sorba egy 9V elem meg egy ellenállás ,az ellenállásra kondi meg egy Jack dugó és mehet a hangkártyába.(tovább lásd előző)
(#) ZorK_D válasza Frankye hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ha tárcsázott szám +1 impulzust ad a rugó akkor a tárcsamű helytelenül van beállítva. A megfelelő számhoz ugyanannyi impulzus, szaggatás opcionális, kivéve a 0, ahol az 10 impulzust jelent. Van még egy rövidzár rugó, amely akkor hagyja áramkörben a hallgatónkat, ha tárcsázás nem történik. Ahogy egy hírhedt kolléga mondta volt, "Egyszer belehallgattam egy Telex vonalba, utána egy hónapig csengett a fülem."
(#) proba válasza ZorK_D hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Bocsánat a tárcsa mindig egyel többet tárcsáz a ténylegesnél, a végén viszont van egy utolsó impulzust kiiktató érintkező. Így ha azzal szabályosan van összekötve, a kimeneten már a helyes érték jelenik meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) ZorK_D válasza proba hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Ez nem így van. A második rugó csak a hallgatót kapcsolgatja, hogy ne kattogjunk a fülünkbe a vonali áram szaggatásával. Az első szaggató vagy impulzus rugó impulzusai kifelé illetve mechanikai számítás szerint 1-es szám 1 9-es szám 9, 0-ás szám 10 impulzust jelent.
(#) Gafly válasza ZorK_D hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Jó hogy egy 2009-es hozzászólásrá így rámozdultál . Többféle számtárcsa van. Van ahol az utolsó impulzust nem kontaktussal semlegesítik. Van ahol a mikrofont is rövidre zárják. Stb...
(#) ZorK_D válasza Gafly hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Az mindegy, hogy mikori! Bármikor jöhet még érdeklődő, és esetlegesen egy adott esetben MM telefont azon belül is NDK tárcsásat ez alapján félrediagnosztizál. Persze típustól is függ, de nálunk a pulse berkekben ez az elterjedt.
(#) KeMa hozzászólása Máj 11, 2015 /
 
Sziasztok!

Végigolvastam a kommenteket. Ennek fényében kicsit félve merem feltenni a kérdésem. Szükségem volna egy elektronikára, melyre egy hagyományos telefon hívóművet kötnék, és segítségével a megfelelő számok tárcsázásával a megfelelő tranzisztort / relét zárná. Összesen kétféle kombináció volna. Hogyan, miként induljak el? Teljesen tanácstalan vagyok.
(#) proba válasza KeMa hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szerintem egy NE555 -ös icvel készítesz egy monostabil multivibrátort amit a tárcsával índítgatsz.( vagy egyébb jelformálót használsz) Ennek a kimenetét egy CD 4017 ic bemenetére kötöd így akár 9 állapotot tudsz detektálni.Már csak a feldolgozás után resetelni kell a cd4027-et.
(#) pucuka válasza KeMa hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Mi ebben a probléma? ha a tárcsa impulzus érintkezőire tápot, meg relét kötsz, úgy fog kattogni, ahogy szeretnéd.
(#) KeMa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe?! Köszönöm a segítséget.
(#) KeMa válasza proba hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Köszönöm!

Ismerősömmel is agyaltunk, ő is egy ehhez hasonló megoldást talált ki, ennek a mentén fogunk valószínű elindulni.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) pucuka válasza KeMa hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Ha a tárcsa által adott számok detektálása, megjelenítése a cél, ahhoz valóban egy egyszerű elektronika kell. Ha a relé helyére ellenállást, kötsz, akkor az azon megjelenő impulzussal egy számlálót léptetsz, akkor azzal kijelezheted a tárcsázott számot. A 4017 -el egyszerűen 10 db LED -el, vagy egy BCD számlálóval és egy hétszegmenses dekódolóval számjegy formátumban is lehet. A tárcsa "süketítő" kontaktusának felhasználásával megoldhatod a számláló resetelését is.
A süketítő kontaktus az, amelyik a tárcsa felhúzásától, a visszatérésig zárt kontaktust ad, ez akadályozza meg, hogy az impulzusok a füledbe kerregjenek.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Maga a 4017 csak 9 állapotot tud, mivel egy kimenet mindenképpen magas, egy prellmentesítés is kell, tapasztalataim szerint a tárcsa érintő eléggé "zajos".
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem