Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény szabályozás be/ki kapcsolgatással
Lapozás: OK   2 / 2
(#) _JANI_ válasza Stanford hozzászólására (») Aug 17, 2006 /
 
Nem fog gondot okorni. Egyedül az lehet probléma, hogy EZ AZ ELEKTROMOS TOLL elég sok zaj-zavarjelet kelthet az írás folyamán. RF ravarszűrés ajánlott! Trafót én is kényelnesen tudtam így szabályozni. Szerintem a primeroldali fesszabályzást könyeb megépiteni, és egyszerűbb az RF-zajt szűrni.
(#) bbatka válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 18, 2006 /
 
Hát igen valószínűleg egy erősen túlméretezett trafó melegedése nem lesz annyira jelentős. Viszont elnézve a toll felépítését szerintem a tekercsének hűtésére ki kellene valami módszert találnod.
(#) Stanford válasza bbatka hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Az az igazság, hogy a tekercsét egy kicsit át kellett méretezni, mert azokkal a feszültség és áram adatokkal, amiket megadtak, úgy melegedett az a vékony drót, hogy csak na. Egyebkent remekül működik , és majd ha este lesz egy kis időm, a kész darabról is rakok fel valami képet. Igazából az egész szabályozásos mizériát azért akartam, mert úgy gondoltam, hogy megtalálhatnám azt a fesz-áram értéket, amikor a legkevésbé melegszik.

Egyébként akkor még egy kérdés. Olvasgattam a válaszaitokat, meg föltőrtam otthon néhány szekrényt, és megtaláltam egy porszívó motorjának a szabályozóját. Az volna a kérdésem, hogy azzal is mehet ez a primer oldali szabályozás?
(#) bbatka válasza Stanford hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Mehet. Lehet hogy inkább az áramot kellene szabályozni és nem a feszültséget?
(#) Stanford válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Bocsi, hogy csak most írok vissza, de nagyon el voltam havazva.


Szóval. Hogyan gondolod csak az áram szabályozást?
Ezt is a primer oldalon képzelted, mert egyébként marha nagy áramokkal kéne dolgozni. Nem?
(#) bbatka válasza Stanford hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nem azt a szekunder körbe kéne rakni. És tényleg sok energiát el lehetne pazarolni vele. Ezt az áramgenerátoros dolgot én csak végső megoldásnak gondoltam, ha mégis csak túlságosan melegedne az eszközöd.
(#) Stanford válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Csak az a probléma vele, hogyha nem adok a tekercsemre akkora áramot, akkor nem húzza vissza az író tűt olyan hamar (vagy egyáltalán) és akkor meg odaragad a lemezhez. Akkor viszont folyik rajta az áram, mint a fene, és pillanatok alatt felforrósodik a cucc
(#) bbatka válasza Stanford hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Elég összetett probléma ez. Igazad van. Lehet hogy az áramfelvételi időt kéne valahogy szabályozni. Minél tüskésebb lenne a tápfeszültség és esetleg a tápfesz tüskék egyrészét ki lehetne oltani egy időre annál kevesebb ideig vehetne fel áramot. Tehát fázishasításos + nullponti teljesítmény szabályozás egyvelege lenne. Ebből a fázishasításos rész már megvan.

Na és akkor vissza is jutottunk a PWM szabályzáshoz.
(#) Berek hozzászólása Feb 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi témában:
Termoelektromos szelepmozgatót szeretnék vezérelni mikrokontrollerrel. A programozás része nem probléma.
Az viszont igen, hogy a termofej 230V/2,5W-os. A hozzáférhető (pl.: hestore: G3MB-202P SSR) optocsatolt SSR-ek dokumentáció szerinti minimum árama 0,1A. Esetemben az áram egy nagyságrenddel kisebb.

A termofej fűtőpatronját PWM jelleggel szeretném szabályozni. Nem szükséges több kHz-es frekvencia a patron tehetetlensége miatt, de a relé nyilván nem jön szóba. Valamilyen félvezető alapú megoldásban gondolkodom.

Tudnátok valamilyen kapcsolási rajzot, vagy esetleg kész modult ajánlani? Esetleg használhatom a fent hivatkozott modult, mert pusztán rosszul értelmeztem az adatlapot?
A vezérlő feszültség 5V, esetleg 3,3.

Köszi:
Berek
(#) Ivan93 válasza Berek hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Szia!
Ha jól értem, akkor 230V-on szeretnél teljesítményt szabályozni 2.5W mértékben. Az SSR-ben triak van némi kiegészítéssel. Ha nem gond, hogy Te szereld össze, akkor használhatsz triakot optotriakkal. Nem tudom, a triaknak milyen minimális áramigénye van, ezt az adatlapokban biztosan megtalálod. A szabályozáshoz pedig nézz utána a fázishasításnak. Ez felfogható egy 100Hz-es, hálózathoz szinkronizált PWM jelnek a vezérlés oldaláról, tehát bőven nem több kHz.
Lehet az SSR is jó lesz, de ahhoz nem értek, majd a hozzáértők segítenek válaszolni.
szerk.: a fázishasítás esetleg kiváltható lassú (pár másodperces) ki- bekapcsolgatással is.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) uniman válasza Berek hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Én kételkedem abban, hogy ez a PWM ezeknek a szelepknek a vezérlésére alkalmas lenne. Ez a szelep nem fog megállni a két végpozíció között...legfeljebb meghosszabbodik a nyitási/zárási idő. Ezek a termoelemes szelepek nem ilyen célra lettek "kitalálva"...
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) Berek válasza uniman hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Köszi a válaszokat!
Ivan93: Igen, jól érted, ez lenne a cél. A rajz alapján valóban triak van benne. Többen írtátok itt a fórumban, hogy a "régi" triakos dimmereknél is hasonló probléma lép fel a LED-ek esetében.

uniman: igen, olyan szelepeket szeretnék vezérelni. Alapvetően a felépítése ugyanaz, mint a segédenergia nélküli termofejnek (radiátor termofej), tehát van benne egy nagy hőtágulású közeg, ami egy membránon keresztül mozgatja a szelepszárat. Az alapelve az elektromosnak is ugyanez, csak ott egy fűtőszál hevíti a közeget, nem a környezeti paraméterek megváltozása.

Ha a fűtőpatronba bevitt hőt szabályozom, akkor elméletben a közeg hőmérsékletét szabályozom, ami a szelepszár pozícióját állítja.

Ez az elmélet, a gyakorlatot meglátom.
(#) Bakman válasza Berek hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Gyakorlatban ezek a szelepek két állapotra készültek: nyitva, zárva. Majd meglátjuk, hajrá. Én a helyedben egyenirányítanám a 230 V-ot (pufferkondenzátor nem is kell, sőt), majd egy egyszerű FET-tel kapcsolgatnám figyelve arra, hogy ne rázzon meg az áram.
(#) Berek válasza Bakman hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget.
Nem hagy nyugodni a dolog, főleg, hogy a gyártó is írja, hogy kvázi arányos szabályozásra is alkalmas a fej 2 pont mellett. Építek egy próbapadot és referálok majd.

A FET-es kapcsolóhoz tudnál küldeni egy egyszerű rajzot? Gondolom valami graetz híd lenne a 230-as oldalon, de az 5v-os rész nem tiszta. Főleg, hogy valamilyen galvanikus leválasztás is kellene, mert arduinon keresztül a számítógépet is ki tudom vele nyírni.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem