Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   200 / 227
(#) Collector válasza ludus hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

Ez nem hobbi
(#) chopper800 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Igaz megcsúsztam ezzel a lehetséges válasszal de ha még foglalkozol vele akkor próbáld ki azt hogy szépen rákötöd a tápot a beállított fesszel. Zárod az áramkört ugyebár ilyenkor nem történik semmi ez a problémád. Fogod a feszültség szabályzó potmétert a tápon és teljesen letekered nullára, elméletileg így elindul illetve nálam csak így volt hajlandó működni.
Üdv.
(#) chopper800 hozzászólása Aug 29, 2014 /

Szeretném kipróbálni a szalagkábeles megoldást az L1 L2 L+L amolyan tovább fejlesztése.
Valaki segítene hogyan is képzeljem el az összekötését esetleg valami kép ha van?
Üdv.
(#) chopper800 válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Már rájöttem.
(#) Papirkutya20 válasza chopper800 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /

Üdv.

Időközben sikerült orvosolni a problémát. Működik rendesen a szerkezet. Azért köszönöm a tippet!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) _BiG_ válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /

És megtudhatjuk, mi is volt a probléma megoldása? Mindenkinek jól jön az infó - ezért fórum! (Ha jól emlékszem, a probléma a táprész működésével volt.)
(#) havranarpi hozzászólása Szept 13, 2014 /

Sziasztok!
Csináltam ma egy szekunder a mini SSTC-hez.0,1es huzal 1100 menet.Kézzel vittem fel mert nem sikerült a fúrógépes megoldással.Mivel hordozhatóra szeretném csinálni ezért úgy akartam ,hogy semmit se kelljen csatlakoztatni csak "odatenni" a szekundert a helyére.Ezért a 2 végére kerek nyáklemezeket vágtam.A cstalakozás egy ugyan ilyen kerek nyák.Csak odateszem és meg is van.Illetve mindegy ,hogy merről teszem bele.?Még maszkolószallag tartja ,de odaragasztok a csévét a nyákhoz.
Vélemény?
(#) Papirkutya20 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Persze, bocsánat az ábrán látható C10-es tantál kondenzátor volt megsérülve és a tápfeszültség rákapcsolása után valószínűleg tönkrement, ezért nem működött a szerkezet. A csere után tökéletesen működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) _BiG_ válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Akkor jól tippeltem a C10-re, és arra, hogy a fet-et szépen lezárja, ha zárlatos. Persze, hogy így nincs tápellátás.

Okosabbak lettünk
Te meg gazdagabb vagy ezen felül egy működő Tesla-tekerccsel
(#) Papirkutya20 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Igen, igen. Köszönöm a segítséget.
(#) _BiG_ válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szívesen
(#) Collector válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Mintha néhány menet egymáson lenne. Nyáklemezzel így lezárni egy nagyfrekvenciás tekercset eléggé rossz ötlet, kivéve ha be akarod fűteni az egész tekercset.
(#) havranarpi válasza Collector hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Igen egy pár menet került egymásra.
A nyákos véget ,majd hétvégén megnézem mennyire melegszik.Amúgy miért is melegedne?
(#) Collector válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Akkor, mivel amúgy is használhatatlan lesz a szekunder, legalább indukciós hevítőd az lesz.
Miért melegszik? Mert egy hatalmas nagy rövidrezárt menet.
(#) martin66789 hozzászólása Szept 17, 2014 /

Szisztok
Mostanában aprón elég sok ilyen tekercseket lehet látni, meg vezérő panelt hozzá, ezzel mit lehet csinálni ? Láttam hogy 12 - 24 és 24V-os is van. Ez olyan lenne mint a csodák palotájáan a hatalmas tekercs amivel szép en lehet villámot szimulálni ?
(#) Nanok hozzászólása Okt 18, 2014 /

Sziasztok

Nagyfeszültségű kondenzátort miből lehet, miből érdemes készíteni? A celofán alufóliával mit bírhat ki? Pl. 10nF-hoz mekkora felület lenne szükséges?
(#) Collector válasza Nanok hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Az átütés csak 1 tényező a sok közül. A celofán egész biztosan nem jó nagyfrekvenciára. Összesen 2 anyag jöhet szóba dielektrikumként: polietilén vagy polipropilén, mindent mást el kell felejteni (na jó, ha sok pénzed van, akkor lehet teflon is).
(#) SKY válasza Nanok hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Szia! A celofán alkalmatlan nagyfeszültségű kondenzátor készítésére. Túl vékony és emiatt igen sok réteg kellene belőle, másfelől a nyúlás miatt eltérő rétegvastagságok alakulhatnak ki, amitől ha nem is ütne át egyből a kondenzátor, a térerőeloszlás akkor sem lesz homogén a fegyverzetek között és a légbuborékokról még nem is szóltam.

Az egyik legköltséghatékonyabb módszer az un. Leideni palack, amit sörös/borosüvegekből lehet elkészíteni és az üveg minimális vastagsága miatt alapból nagyobb feszültségre készíthető el (6 borosüveg elég 10nF-hez). Továbbá használhatsz üveget táblákban is síkkondenzátorhoz. Ezek elsősorban egyenfeszhez használhatóak.
Komolyabb kondenzátorok műanyag fóliából készülhetnek, mint például a mezőgazdasági boltban kapható PoliEtilén aminek az átütési szilárdsága 20KV/mm körül alakul, amit méretezésnél két-háromszorosan kell figyelembe venni biztonsági tartaléknak. Ennek az ára kb. 150Ft/nm/0,1 vagy 0,05mm vastagság mellett. Drágábban van PET fólia is, ami valamivel jobb a PE fóliánál. Fóliát olyan kiszerelésben válassz, amiből az adott feszültségre a legkevesebb réteg kell, tehát a legvastagabbat.

Fegyverzetnek az alufólia megfelelő, áramtól függően több rétegben. Persze lehetne használni rézfóliát vagy lemezeket.
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Idézet:
„Drágábban van PET fólia is, ami valamivel jobb a PE fóliánál.”

Csak ha ezzel szeretnéd a lakást is fűteni.
(#) Nanok válasza SKY hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Értem, köszönöm a válaszokat!
Még egy táblázat vagy valamilyen képlet jó lenne a méretezéshez.
Ha feltekerem hengernek akkor gondolom, hogy duplán kell számolnom a felületet.
(#) Nanok hozzászólása Okt 19, 2014 /

Ha sorba kötnék 4db mikrosütő kondit, az hogy bírná a 200-300kHz-et?
(#) _BiG_ válasza Nanok hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Nem.
A kiloherzek sem bírják ezt a kondifajtát. Nagy a belső ellenállása és önindukciója, plusz a dielektrikuma is erősen veszteséges azon a frekvencián, azzal az áramerősséggel ez végzetes lehet rá.
(#) cuccos hozzászólása Nov 3, 2014 /

Sziasztok Valalmit nem értek. a nagyobb tesla tekercsek halálosak de Tesla ha méteres szikrákkal szorakozott hogy nem rázta agyon?mert nem áramutés végzett vele
(#) Collector válasza cuccos hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Tudni kell mikor, hová, és hogyan kell nyúlni. Lényegében ennyi.
(#) _BiG_ válasza cuccos hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

A nagyfrekis szikra nem halálos, bár súlyosan megégethet. Nagy feszültség, kis áram, mindez csak a bőrön tud folyni. Belülre az ionos vezetés miatt amúgy sem tudna mélyebbre hatolni az áram, mert a böhöm ionok ekkora frekvencián oda se bagóznak. Plusz a skin-effektus.

De hogy Tesla még milyen áramokkal szórakozott, amit csak ő ismert... Az általa csak játéknak titulált két világító fémlapot azóta se reprodukálták. Valószínűleg nem félvezetők voltak, az a világító lap ismert. A beszámolók nem említenek különösséget, ami szimpla fémnél egyébre utalnának, ráadásul egy félvezetős világító egységhez egy lap is elég, nem kell kettő.
(#) martin66789 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Sziasztok
Akkor ez a Tesla tekercs is ilyen kis villám csináló szerkezet és "úgymond nem halálos ", magas feszültség kevés amperrel ?
A szikrákon kívül másra is használható mondjuk valami kis fénycsövet is felvillant vagy ilyesmi ?

Csak mert engem is érdekel ez a téma és lehet hogy belefogok egynek az elkészítésébe.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) sastas01 válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Igen, felvillant egy fénycsövet is. Ráadásul a térerősség(?) akkora, hogy mindezt akár közvetlen kontakt nélkül is képes megtenni.
(#) _BiG_ válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Kérdésedre rengeteg válasz van képek és videók formájában, hogy mire képes egy Tesla-tekercs, hiszen rengetegen építenek és teszik közzé.

Amit javaslok, ha építeni akarsz, hogy ásd bele magad az elméletbe, tanuld meg, hogy mi is az a Tesla-tekercs, hogyan működik, mik a jó működés feltételei, hogyan kell jól elkészíteni(!). Sok szenvedést megspórolhatsz, de marad így is elég

Aztán azon gondolkodj el, hogy milyen az elektronikai-elektrotechnikai tudásod és tapasztalatod. A témával ismerkedőknek a kis Skori-féle tekercseket javasoljuk, hogy ne nagyfeszültségű táplálást csináljanak elsőre. Mert lehet, hogy a szekunderen a szikra nem csap agyon, de a primer oldalon ott a birkózógép a hálózati táplálásúaknál és az öl!
A kis tekercseket sem egyszerű "szóra bírni", nem kell még a veszélyes táplálás is (nekem robbant fel kondenzátor, mint egy gránát, porcelánrepeszek szerte, de megúsztam épségben... nem rajtam múlt...)

Szóval kellő tisztelettel és óvatossággal fogj hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) Nanok válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Én most jelenleg ezzel a kapcsolással kísérletezem. Működni működik, de szerintem lehetne még rajta javítani.
A tranzisztor bázisának a meghajtása, nekem eléggé veszélyesnek tűnik. Ha csak egy diódát teszek kettő helyett, akkor duplája lesz az áramfelvétel, ugyanolyan leadott teljesítmény mellett.
De láttam olyan kapcsolást is amiben nem volt dióda és az ellenállás helyén potméter volt. Mit gondoltok erről, úgy jobban be lehetne állítani az optimális munkapontot?
Hogyan lehetne finomítani, javítani a kapcsoláson, hogy azért relatíve egyszerű maradjon?
Egyenlőre a földelést a pozitív ágra kötöm.
Próbáltam feedback tekercses megoldást is, de az még kevésbé tudta meghajtani a tranzisztor bázisát, hatásfokra messze elmaradt ehhez képest.

sl.jpeg

(#) Collector hozzászólása Nov 7, 2014 /

Bevittük a BME-be a kis soros meghajtású tekercsemet bemutatózni.
Bővebben: Link
Következő: »»   200 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem