Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   204 / 227
(#) Collector hozzászólása Dec 30, 2014 /

250mm 2méteres cső tekercselése 0,5mm huzallal 2500 menet. Egy kicsit barkácsolni kellett a dologhoz.
Videó
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Fúrógéppel meghajtott eszterga, lábtekerésű variac... beteg
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Ja a fúrógépre azért van szükség, mert az eszterga még a legkisebb fordulaton is túl gyors, és nagyot ránt kezdéskor és nincs frekiváltóm. Erre jó a 2000 forintos fúrógép, igaz a végén már 90 fokos volt a külseje, külön kompresszorral kellett hűteni időközönként
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Sejtettem, hogy az eszterga nem tekercselőgép (apám esztergályos volt, de teslatekercset soha nem csinált, véletlenül se ), de az összhatás, ahogy csinálod... Nem is tudtam, hogy ilyen kreatív vagy, de le a kalappal

Amúgy apám nem csinált ilyet, de meózott vonatfűtőtesteket, amiket te is ismerhetsz a vonatülés alól: ezek a spirállemez bordás fűtőcsövek. Na, azok esztergán készültek (valami vidéki mgtsz melléküzemágában, ahogy divat volt anno). Valahogy megoldották a lassú fordulatot (talán még transzmisszióval?), hiszen a lemezborda élével hajlott rá a csőre, egy befogó-adagoló szerkezet volt rászerelve a lakatszekrényre, vezérorsó tolással, egy hegesztő meg néha megpöttyentette a tövét, hogy a helyén maradjon.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Elég "szokatlan" a geometria, mihez készül a tekercs?
(#) pic13 hozzászólása Dec 31, 2014 /

Ha le pillanat ragasztozom az egész rézzel megtekert tekercset nem lesz baja?
A 7.5 cm átméröjü csö vagy az 5 cm átmeröjü csö melyik a jobb A Skori féle miniteslához?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Néha olyat is elkövetek
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Ehhez nem kellett túl sok kreativitás, csak meg kellett keresnem a rég elfeledett alkatrészeket a nagy kuplerájban
Esztergán mindent meg lehet csinálni, ha pedig valamilyen sorozatgyártásra van szükség, akkor át lehet alakítani a célra, hogy csak az adott elemet lehessen vele a legrövidebb idő alatt elkészíteni. Nincs tiltott gyümölcs itt
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

A videón még nem volt kész, csak a folyamatot videóztam le. Egyébként ikrek. Már nem a csillagjegyem, hanem a tekercsek
Most poliuretánnal vannak lekenve, ezután jön 2 réteg epoxygyanta. Úgyhogy még lesz vele munka.
Maga a tekercs igen speciális lesz, egy tápvonalas (magnifier) duál ʎ/2 DRSSTC. Ehhez hasonló csak 1 van a világon ahogy láttam, de az is szikraközös.
Azért van erre szükség, mert egy megrendelőnek megy, akikre nem bíznék olyat, hogy "na akkor most csinálj egy alacsony impedanciás RF földpontot" , hanem földfüggetlennek kell lennie. Érintésvédelmileg persze ott lesz a PE vezető, de a nagyfesz oldalra ilyen kialakítás mellett nem lesz szükség rá (igyekszem legalábbis).

duál.jpg

(#) abel25 hozzászólása Jan 7, 2015 /

Helló, Skory 24-os mini teslájába a 2200µF-es elkók helyett ha beteszek egy 10000µF-eset nem fog tönkremenni az elkó? mármint nem kell e növelni a 6,8µF-os MKS kondit is?
Még 24v-ról nem működtettem, de olvastam Itt hogy 24v-nál a Fetek könnyen tönkremehetnek és kicserélték az IRF3205-öket IRF540-esekre igaz hogy ezek 100v-is bírnak de csak 28 amperesek ami elég karcsú a 110 amperhez képest, Skory azt írja hogy kisebb áramú nem jó.
Most akkor adhatok neki 24v-ot? vagy tényleg tönkremehetnek.
Köszi a válaszokat.
(#) silent15 hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok, megépítettem Skori 12V-os tesla tekercs meghajtóját (3.) és az lenne a kérdésem, hogy mit ronthattam el, ha nem működik?
6,8µF helyett egyenlőre csak 4,7µF-om van , tetőkapacitás egy darab szög, és 16V-os tápfeszről megy.
Próbáltam már felcserélni is a 2 tekercset, az sem használt.
Ötlet hogy mi lehet a hiba?
Köszönöm !
(#) havranarpi válasza silent15 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Szóppal nézd meg ,hogy Oszcillál-e az IC illetve nézd végig a diódákat megfelelő-e a bekötés.És a jel eljut-e a FET-ekig?
(#) chopper800 válasza silent15 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Szerbusz.
Én 6,8µF helyett 3µF impulzustörő kondit használok. Ennek az a lényege hogy az elkókat védje. Nekem ilyen alacsony értékkel is tökéletesen működik. Főleg a diódákat nézd meg hogy azok helyes irányba vannak e bekötve.
Üdv.
(#) silent15 válasza chopper800 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Köszönöm nektek!
Kedden végignézem szkóppal, és mindjárt megnézem a diódákat, lehet hogy a zenert elkötöttem, mert az szokott zavarba hozni, abból adódóan hogy nem szoktam használni
(#) Csongi_ hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok!
Egy ideje nezegetem a topikot, tervezve egy Tesla tekercs epiteset. Nemreg volt publikalva ez a projekt Nutkin altal, egyszerusege miatt meg is tetszett a vezerles.
A megepitessel kapcsolatban felmerult bennem egy-ket kerdes, amit fel szeretnek tenni.

1)Az antenna vezetekeit a NYAK-ba forrasztva tervezzem, illetve ha bedobozolom tehetem a dobozba is az antennat? Gondolom hatassal van ra a tekercs altal keltett magneses mezo.

2)A szekunder atmeroje mekkora legyen, milyen vastagsagu legyen a drot (0.5-os korulire gondoltam), hany menet, illetve hova kell kotni a primer also kivezeteset?

3)C1, es L1 erteket hogyan samitom ki?

Koszonom a segitseget elore is!
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) Nutkin hozzászólása Jan 11, 2015 /

Helló Csongi!
1. Az úgy tökéletes megoldás hogy a nyákba forrasztod az antennát ha dobozba rakod akkor ki kell hogy lógjon a dobozból az antenna mert az képezi a visszacsatolást. Az antennára rátekert másik vezeték ami az oszcillációt indítja el (555 kimenetéről)az 10 cm hosszon legyen rátekerve az antennára.
2. Én a szekunderhez 5cm átmérőjű pvc-t használtam a huzal átmérője 0.127 mm volt és 25 cm volt a megtekercselt rész hossza.a primer alját nem szekunderre gondoltál mert a primer egyik fele a fet drain-re a másik kivezetése a tápra megy.A szekunder alját pedig a földre kell kötni mondjuk egy radiátoron keresztül.
3.A primer nálam 7 menet volt 8 cm átmérőn és a primer alja 1.5-2 centiméterrel legyen magasabban a szekunder aljánál.Ezután pedig kísérletileg lehet meghatározni a a C1-et. Minimális értéke olyan 1 nF nekem 5nF van benne. A C1 minimum 1000 voltos legyen.
(#) Csongi_ válasza Nutkin hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Koszonom! Majd ha valami nem tiszta rakerdek.
(#) abel25 hozzászólása Jan 11, 2015 /

Helló, Skory mini teslájának a földelését ráköthetem a konnektorban lévő földelésre? Úgy értem nem tesz tönkre semmit a lakásban?
(#) velkey hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!
Szerintetek az mitől lehet, hogy ha földelt fémdarabbal közelítek a szikrákhoz, akkor a védőszikraköz átüt?
Egy GU81-es dupla MOT-os tekercsről van szó, és ha egészen közel kerül a földelt fémdarab a védő szikraközben folyamatos ív jelenik meg.
Ha terhelem a szekunder kört, ennyire megugorhat a feszültség a primer körben? (Nagyjából fél centis a szikraközben a távolság a tompa csavarvégek között.)
Valamint ha nagyobb kapacitású testet teszek a tekercs tetejére, akkor a bekapcsolásnál átüt a védő szikraköz, utána se kép se hang. (Viszont a visszacsatolásban lévő izzók teljes fényerővel világítanak.)
Előre is köszi!
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Ha csak közelítesz, akkor elhangolod a szekundert, így a beletömött energia visszamegy a primerre. Úgy tűnik, a két rendszer nincs rendesen összehangolva. A csatolás mértéke is játszik a működésben, ha az túl sok, akkor könnyebben előáll ez.

Ha meg teljesen elhangolod, akkor meg leállhat az egész, illetve csak annyira rezeg, hogy rácsáram folyjon, de rendesen lezárni ütemesen a csövet nem tudja.

Szkóppal kéne méregetni, úgy, hogy a szondáját csak közelteszed a szekunderhez (csak ne üssön rá át!).
A Tesla-tekercs hangolt, rezonáns rendszer, méretezni, hangolni kell, különben nem működik rendesen. Nem elég csak összerakni, nem ledes villogó ez
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Elég jól össze van hangolva a primer és a szekunder kör, és szerintem a csatolás se túl sok (a szekunder 63-as csövön van míg a primer 160-ason).
Közben felmerült még egy probléma: a staccato ami a föld és a katód közé van berakva kb pár másodperc alatt küldi a temetőbe a FETeket és a Triakokat. Nem lehetne ezt valahogy kiküszöbölni?
Köszi a segítséget!
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok! Amatőr kísérletező vagyok. Az a tervem, hogy elemből 555-sel csinálok váltóáramot, amit feszültség-sokszorozóval feltornázok kb. 12 V-ra, egyenirányítom és ezt kötöm rá a Tesla kapcsolásra. Aztán a kimenő áramot még a primer tekercs előtt újra feszültség-sokszorozom, hogy még nagyobb feszültséget kapjak. Cél: minél nagyobb szikra, lehetőleg a szekunderből.
Kérdés, hogy ez így fog-e működni? Ha nem, akkor, hogy igen?
(#) _BiG_ válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

Nem jó. A sokszorozgatásnak nagyon rossz a hatásfoka, nagy ide a belső ellenállása is.
Idézet:
„kb. 12 V-ra, egyenirányítom és ezt kötöm rá a Tesla kapcsolásra. Aztán a kimenő áramot még a primer tekercs előtt újra feszültség-sokszorozom”

Ennek semmi értelme. Mit is szerettél volna? A "Tesla kapcsolás" hajtja a tekercset, kettő közé semmit se kell tenni, a kettő összefüggő egység.
A Tesla-tekercs amúgy is feszültségsokszorozó, minek ez a bonyolítás?

Elem? Ez karcsú lesz... Ha nagy szikrát szeretnél, oda több kraft (áram - teljesítmény) kell. Innen nézve egy gyenge áramforrás további manipulálása csak ront a helyzeten.

Idézet:
„Cél: minél nagyobb szikra, lehetőleg a szekunderből.”

Hm, az a lehetőleg mindenképpen túlszárnyalandó, hidd el, hogy csak a szekunder tetején jövő szikrának fogsz örülni (Na, ha szikraköz a kapcsoló, akkor oda is kell, hogy teljes legyen az öröm.)

A "hogy igen" célzásra javaslom kicsit (többet) olvasgatni a topicot, Skori minitesláját javaslom.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Jan 29, 2015 /

Ezek nagyon bonyolult kapcsolási rajzok, az én telsa-tekercsem két diódával, két ellenállással és egy tesla-tranzisztorral működik, 12V-os tápegységből 1-2 cm-es szikrákat csinál. Ráadásul semmiféle szikraköz nincsen benne. Akkor mit tanácsoltok, ezt hogyan tudnám átalakítani, hogy nagyobb szikra legyen?
Kondikat vagy/és szikraközt használjak? ÉS akkor most nem csak a nagy bemeneti fesz. számít, hanem az áramerősség is? Az jó, ha minél nagyobb, vagy ha eltalálok egy rezonancia-értéket? Aksival/Teleppel nem érdemes működtetni?
Köszönöm a válaszotokat!
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Nem minden tesla tekercs ami szikrázik. Ha egy 9V-os elemre ráraksz egy nagy tekercset, és hirtelen lerántod róla, az is produkál ekkora szikrát.
Arra a "minél nagyobb szikra"-ra adhatnál egy támpontot, mert azért nem mindegy, hogy 2 méter, vagy 20 centi.
(#) _BiG_ válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Idézet:
„egy tesla-tranzisztorral működik”

Tyű, Tesla-tekercshez Tesla-tranzisztor
Autentikus

A szikrák nagyságát a bemenő teljesítmény is meghatározza, ami az áram és a feszültség szorzata. Nem elfeledkezve a rezonanciáról, ettől Tesla a tekercs...

(Amúgy, ha válaszolsz valakinek, akkor a "Válasz" linkre kattints, így tudjuk, hogy kinek beszélsz... Látom, új versenyző vagy, a fórum útmutatóját olvasd el, hasznos.)
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Méteres szikrákat akarok elérni. Minél kevesebb teljesítményből. Nekem azt mondták, hogy ez tesla-tekercs, akiktől vettem, én meg elhittem. De a lényeg a méteres szikra lenne. Ha beiktatok szikraközt vagy/és kodenzátort, akkor nagyobb szikrát kapok (kevesebb időközönként)? Hogy kell ezt számolni és mire ügyeljek? A skin hatás nem érdekel, majd vigyázok.
Köszönöm a válaszotokat!
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Méteres szikrához ez a konstrukció rossz. 2 felé lehet osztani a teslákat az egyik kategória a szikraközös, a másik a nem szikraközös (vákumcső illetve félvezetős). A szikraközöshöz nem komplikált a kapcsolási rajz, de ettől még egyáltalán nem lesz egyszerű. 2 mikrohullámú sütő trafóval elérhető 1 méter, de ahhoz minden alkatrésznek jól kell lennie megépítve és egész biztosan sokkal drágább lesz, mint amennyiért te azt a valamit vetted.
(#) _BiG_ válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 2

"A skin hatás nem érdekel, majd vigyázok. "
facepalm

Javaslom előbb olvasgatni (sokat) a témában (itt a fórumon is) és az elektrotechnikában (rezgőkörök pl.). Meg egyáltalán: hogy és mi meg merre az a Tesla-tekercs, mitől lesz jó és mitől nem. Hidd el, megéri. Én négy hónapot töltöttem kotorászással-olvasással (pedig elektronikai technikus a végzettségem) meg alkatrész-gyűjtéssel, mire megépítettem az első GU81M-mel hajtott VTTC-met. És volt füst-láng-robbanás is... De működött végül

Ha ekkora szikrát akarsz, oda kilowattok is kellhetnek akár - főleg, ha nem jól méretezed...
Te valami elemet emlegettél... így nem fog menni.

Van valahol Amerikában egy verseny, ahol a megadott input teljesítmény (neontrafóval) mellett kell a legnagyobb szikrát előállítani. Olyasmi, mint a rádióamatőröknél a dx-verseny korlátozott adóteljesítménnyel - az antenna sokat számít
Na, az a kifinomult móka... Tesla-tekercsnél L/C-viszony, táp belső ellenállás, csatolási tényező... ezekkel jó megismerkedni - többek között.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
(#) hroep hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok

A 24V-os mini Tesla kapcsolási rajzát és nyákját nézegettem és az R3 a nyákon a +Ut-re van kötve
a kapcsolási rajzon pedig nem. Vagy lehet, hogy valamit elnéztem??

Előre is köszönöm ha valaki ránézne.
Következő: »»   204 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem