Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Ezért váltottam (vagyis váltok) JBC-re.
Vicces, hogy a Metcal hivok hogy haborognak a video alatt. Egy szerencsetlen tesztet sem lehet vegignezni vallashaboru nelkul...
A baj talán az, hogy mindenféle álmok terjednek itt is ( elég csak megnézni az utobbi néhány nap termését itt a forumon). Ráadásul ma már a páka jelentösen elvesztette azt a jelentöségét amit 15-20 éve meg játszott.
Ez egy nyers PID szabályozás..., mindenféle "turpisságok" nélküli. Hogy még így is ilyen jól működik, annak köszönhető, hogy magas a reakció idő, mivel 3msec a mérési intervallum. Ebből kifolyólag a terhelésre is igen jól reagál..., néhány fok pillanatnyi csökkenés is csak ritkán látható, extrém nagy hőelvonás esetén. Sajnos erről nem készítettem anno felvételeket..., majd legközelebb, ha hozzá fogok nyúlni...
Hát ha 3ms-enként mérsz, akkor nem tudom, hogy mekkora felbontással mérsz, de igen pici változások lehetnek csak, igy a D már nem igen tud működni, tapasztalatom szerint. Talán a 210-esnél igen.
Mi köze van a felbontásnak a mérés gyakoriságához(persze bizonyos hardveri korlátok között értve)?!! 12 bites az ADC, majd digitális szűrés van...már nem emlékszem, mennyi a végleges bitszám, de bőven elég, tized fok alatti szabályozáshoz is elég. De én egész foknál pontosabbnak semmi értelmét nem látom, csak parasztvakítás már! 3msec alatt 1sec-es felfűtésnél kb 1fokot változik a hőmérséklet. Így azért sokkal jobban le lehet követni a szükséges reakciókat, mintha pl 10fokot változna, vagy még többet, egy "lusta" hardver miatt...
Egy szabályozás annál jobb, pontosabb, dinamikusabb, minél gyakoribb a beavatkozást kiváltó információ jelenléte és az erre adott válasz! Nem is értem, ez miért nem evidens neked... A D tagot akár el is dobhatod, ha kellően gyors vagy alapban! Rá akkor lehet szükség, ha lassú a reakció, és nincs más lehetőséged, csak ezen keresztül javítani némileg a szabályozás karakterisztikáját. Egyébként inkább csak problémát termel a felesleges (mértékű) használata... |
Bejelentkezés
Hirdetés |