Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hali!
A vonali átvitel technikából származik a 775mV. 600ohm lezáráson ez éppen 1mW teljesítményt ad. Ezért ezt a feszültséget választották 0dBV-nak. (P=U*U/R) üdv! proli007 Idézet: „KD Mester erősítőjén is lehet szabályozni a bemenet érzékenységét.” Igen? Megis melyik erositojen? ![]()
Dehogynem, a B5-ben.
"A bemeneti érzékenység növelhető a bemeneti fokozat 2,2 kohm-os ellenállásainak csökkentésével. Például ha dupla érzékenységet szeretnénk, akkor két 1 kohm-os ellenállást kell beépíteni ezek helyett."
Ja, kerem szepen! Igy barmelyik erositoben lehet az erzekenyseget valtoztatni
![]()
Helló, meghallgattam otthon is a nagy hangfalakon az új erősítőmet és tényleg szépen szól, tisztább és definiáltabb mint a tda-k, és mintha nagyobb lenne a teljesítmény-sávszélesség is. Nagyobb hangerőnél különösen jó ! Most megcsinálom nagyobb tranyókkal, pl. 2n3055 és 2n2955 + nagyobb trafó, nagyobb tápfesz. Valaki kipróbálhaná, tényleg nagyon jó, és hihetetlen egyszerű. 1 opa és 4 tranyó.
Az eredeti és a kipróbálandó változat... az első sem rossz nagyobb vonalfesznél, pl. cd-lejátszó, de pl. a pc jele kevés volt a normális hangerőszabályzáshoz.
Kipróbáltam a 2. változatot, de így sem jó a hangerőszabályzás, lehalkítva sistergős-recsegős-torz lesz a hang. Az 1. változat a jó, csak normál vonalszint kell neki.
Értem ezt is, akkor mélynél kicsit máshogí van!
Az enyém szépen bírta pedig régen, semmi baja nem volt! De még azt nem értem, hogy elvileg a Számítógépen előállítok 3-4Hz-et és azt leadja a hangfal is. Szépen lassan mozog ki és be. EZ miért van ha az erősítő elvileg csak 10-20Hz vágásig megy a hangfal váltóval eggyütt?
Visszaépítettem az első változatba és most meg jó a hangerőszabályzás pc-n is, és annyira jól szól ! Annyit változtattam hogy a kimenetről a potira visszamenő jelet nem a hangfalcsatlakozóról vettem most hanem a panelről és megjavult a hangerőszabályzás is !
![]() ![]()
Végleges változat bekötési rajzokkal. Ja és el is neveztem a kis csodaerősítőmet : SHAMAN
![]()
Hát erről már az oroszok jutnak eszembe, meg a "fatengelyes" kifejezés. Csak az Ő elnevezéseik a bolygókról, meg a természet dolgairól szólnak. Ezt a sok ökör tervezőt, hogy diplomával a zsebükben, 10 évnyi szakirányú képzés után is 50-100 alkatrészből tudnak csak egy erősítőt megépíteni.
Csipetnyi iróniát vélek felfedezni ebben a véleményben...
![]() ![]() Idézet: „...megdöbbentően jó hangot varázsol...” Azert tegyuk hozza, hogy a "megdobbentoen jo hang" relativ es rendkivul szubjektiv dolog is egyben ![]()
Nem lehetne ezt az erősítőt normális hangerőszabályozással ellátni? Mondjuk valami olyasmivel, mint ami a lentebbi hozzászólásodban a 2-es számú volt.
A gond ugyanis az, hogy ha a potid csúszkája kh-s lesz (amire minden esély megvan a boltokban kapható potikkal), akkor megszűnik a negatív visszacsatolás és az erősítőd kiül valamelyik tápra = hangszóróhalál. A 2-es verzió abban a formában elég gány amúgy, ha teljesen feltekered a hangerőt, akkor elméletileg 0 bemeneti ellenállása lesz az erősítődnek. Az az 1µF az alsó határfreki miatt is kicsinek tűnik. Szóval én azt a korábbi "2-es" verziót csinálnám meg a következőképpen: a bemeneti csatolókondi 4u7, ezzel sorba kötnék egy 1.5k-s ellenállást. A 10k-s poti legyen lineáris(!), hogy miért, azt el lehet olvasni ITT (ő 100k lineárist és 15k ellenállást használ, az arányok a lényegesek).
Sokkal csúnyábbat látna ott, ha szkóppal nézné, nem keresztezési torzítást, hanem midnenféle gerjedést. Rossz helyről jövő visszacsatolás, ráadásul az OPA negatív lába gyakorlatilag földre söntölve, mást nem is lehet várni
![]()
Hát azt tudom megy a csajás, de sajnos ez van!
Nem tudom mekkora volt a fesz, de úgyis javíttatni viszem, mert levan esve a tekercs benne. A továbbiakban meg ilyet nem csinálgatok én, marad a zene hallgatás, mert ha már működik és nem is olcsó a javíttatása akkor nem szíven rontok rajta!
Szia!
Ez az erősítő szerinted elmenne akár elemről is? vagy nagy az áramfelvétele?
De gondolom nem akarod szabadalmaztatni SHAMAN név alatt
![]() Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3
Hát a fülem nem oszcilloszkóp, torzítást mérni nem tudok, de abban biztos vagyok hogy az eddíg elkészített tda-imnál TÉNYLEG jobban szól. Sokkal jobb a sztereó tér, mélysége is van a színpadnak és minden kis hang, szólam, minden pici kis hang kihallatszik, és minden máshol van a térben. A tda-knál ez nem tűnt fel, azok mosottabban, unalmasan szólnak. Ez viszont színes és élénk. Leülök elé és azt mondom hogy wow ! A hangerőszabályzást tényleg meg kell csinálni jobbra, az opa alapkapcsolás szerint, két ellenállás + a poti. Kondi nem is kell.
Nyilván mehetne elemről vagy akksiról is, csak a +- táp miatt valahol kell lenni egy középnullának is. Az áramfelvétel a hangerőtől függ, bemenő jel nélkül a B-osztályú működés miatt a tranyókon egyáltalán nem folyik áram, csak az opa pici áramfelvétele van. Nekem a tranyókon a képen látható pici bordák vannak, és kb. 2*1W -nál éppcsak érezhetően langyos lesz. A kis 5w-os trafó sem melegszik, az is csak kicsit langyos. Szóval eléggé áramtakarékos a kapcsi.
Légy kedves, rakj már be egy párszáz Ohm-ot az emitterek, és a bázisok közé.
Ilyen trafód van? Hát, ezzel a 2W-ot tudsz is talán. Gondolom, többre számítottál.
![]()
sziasztok!
Szeretnék építeni egy 2X 8-10W-os végfokot ami 2 db 12W/ 4OHM-os VIDI hangszórót hatana majd + még a magasak (a hangszóró valami atom régi cucc még alu öntvénykosaras, de ma bontottam ki a gyári csomagolásból ![]() Jah és az erősítő ha lehet tranzisztoros legyen és szép hangzású (nem muszály A osztály) az IC -s valamiért nem jön be üdv! ![]()
üdv
Tudnátok ajánlani valami frankó kis erősítőt? Monó 150-200W között lenne a jó 4 ohm-on. Mélyládához kellene.Ja és ha lehet akkor eléggé strapabíró kellene.
100W (RMS és nem PMPO) nem elég?
Ha igen akkor ST151... |
Bejelentkezés
Hirdetés |