Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   136 / 2517
(#) proli007 válasza accaboj hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Hali!

A vonali átvitel technikából származik a 775mV.
600ohm lezáráson ez éppen 1mW teljesítményt ad.
Ezért ezt a feszültséget választották 0dBV-nak.
(P=U*U/R)

üdv! proli007
(#) lamalas válasza forsat hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Idézet:
„KD Mester erősítőjén is lehet szabályozni a bemenet érzékenységét.”

Igen? Megis melyik erositojen? En nem tudok olyan erositorol KD mester munkai kozul amiben az erzekenyseget lehet allitani.
(#) forsat válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Dehogynem, a B5-ben.

"A bemeneti érzékenység növelhető a bemeneti fokozat 2,2 kohm-os ellenállásainak csökkentésével. Például ha dupla érzékenységet szeretnénk, akkor két 1 kohm-os ellenállást kell beépíteni ezek helyett."
(#) lamalas válasza forsat hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ja, kerem szepen! Igy barmelyik erositoben lehet az erzekenyseget valtoztatni (vagy ugy hogy az atfogo neg. vcs. merteket valtoztatjuk ... felteve ha van az erositoben. Mert a B5-ben nincs)
(#) Mayan hozzászólása Ápr 18, 2008 /

Helló, meghallgattam otthon is a nagy hangfalakon az új erősítőmet és tényleg szépen szól, tisztább és definiáltabb mint a tda-k, és mintha nagyobb lenne a teljesítmény-sávszélesség is. Nagyobb hangerőnél különösen jó ! Most megcsinálom nagyobb tranyókkal, pl. 2n3055 és 2n2955 + nagyobb trafó, nagyobb tápfesz. Valaki kipróbálhaná, tényleg nagyon jó, és hihetetlen egyszerű. 1 opa és 4 tranyó.
(#) Mayan hozzászólása Ápr 18, 2008 /

Az eredeti és a kipróbálandó változat... az első sem rossz nagyobb vonalfesznél, pl. cd-lejátszó, de pl. a pc jele kevés volt a normális hangerőszabályzáshoz.

1.gif

2.gif

(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Kipróbáltam a 2. változatot, de így sem jó a hangerőszabályzás, lehalkítva sistergős-recsegős-torz lesz a hang. Az 1. változat a jó, csak normál vonalszint kell neki.
(#) forsat válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Értem ezt is, akkor mélynél kicsit máshogí van!
Az enyém szépen bírta pedig régen, semmi baja nem volt!

De még azt nem értem, hogy elvileg a Számítógépen előállítok 3-4Hz-et és azt leadja a hangfal is. Szépen lassan mozog ki és be. EZ miért van ha az erősítő elvileg csak 10-20Hz vágásig megy a hangfal váltóval eggyütt?

Visszaépítettem az első változatba és most meg jó a hangerőszabályzás pc-n is, és annyira jól szól ! Annyit változtattam hogy a kimenetről a potira visszamenő jelet nem a hangfalcsatlakozóról vettem most hanem a panelről és megjavult a hangerőszabályzás is !

1.gif

Végleges változat bekötési rajzokkal. Ja és el is neveztem a kis csodaerősítőmet : SHAMAN

shaman.gif

(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Hát erről már az oroszok jutnak eszembe, meg a "fatengelyes" kifejezés. Csak az Ő elnevezéseik a bolygókról, meg a természet dolgairól szólnak. Ezt a sok ökör tervezőt, hogy diplomával a zsebükben, 10 évnyi szakirányú képzés után is 50-100 alkatrészből tudnak csak egy erősítőt megépíteni.
(#) Mayan válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Csipetnyi iróniát vélek felfedezni ebben a véleményben... de nem kell lebecsülni az egyszerű dolgokat. Azért is sámán a neve: néhány alkatrészből megdöbbentően jó hangot varázsol, ez már-már természetfeletti
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Idézet:
„...megdöbbentően jó hangot varázsol...”

Azert tegyuk hozza, hogy a "megdobbentoen jo hang" relativ es rendkivul szubjektiv dolog is egyben
(#) szilva válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Nem lehetne ezt az erősítőt normális hangerőszabályozással ellátni? Mondjuk valami olyasmivel, mint ami a lentebbi hozzászólásodban a 2-es számú volt.

A gond ugyanis az, hogy ha a potid csúszkája kh-s lesz (amire minden esély megvan a boltokban kapható potikkal), akkor megszűnik a negatív visszacsatolás és az erősítőd kiül valamelyik tápra = hangszóróhalál.

A 2-es verzió abban a formában elég gány amúgy, ha teljesen feltekered a hangerőt, akkor elméletileg 0 bemeneti ellenállása lesz az erősítődnek. Az az 1µF az alsó határfreki miatt is kicsinek tűnik.

Szóval én azt a korábbi "2-es" verziót csinálnám meg a következőképpen: a bemeneti csatolókondi 4u7, ezzel sorba kötnék egy 1.5k-s ellenállást. A 10k-s poti legyen lineáris(!), hogy miért, azt el lehet olvasni ITT (ő 100k lineárist és 15k ellenállást használ, az arányok a lényegesek).
(#) szilva válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Hallgattál már ilyen "sámán" erősítőt?
(#) szilva válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Sokkal csúnyábbat látna ott, ha szkóppal nézné, nem keresztezési torzítást, hanem midnenféle gerjedést. Rossz helyről jövő visszacsatolás, ráadásul az OPA negatív lába gyakorlatilag földre söntölve, mást nem is lehet várni
(#) Imi65 válasza szilva hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Még nem volt szerencsém hozzá
(#) forsat válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Hát azt tudom megy a csajás, de sajnos ez van!
Nem tudom mekkora volt a fesz, de úgyis javíttatni viszem, mert levan esve a tekercs benne.
A továbbiakban meg ilyet nem csinálgatok én, marad a zene hallgatás, mert ha már működik és nem is olcsó a javíttatása akkor nem szíven rontok rajta!
(#) forsat válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Szia!

Ez az erősítő szerinted elmenne akár elemről is?
vagy nagy az áramfelvétele?
(#) valve válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

De gondolom nem akarod szabadalmaztatni SHAMAN név alatt Amgy ha egy kicsitt jobb erölködőt akarsz építeni, akkor itt van egy kis link-zöme,.. De az "annyira jól szól" meg a "tisztább és definiáltabb mint a tda-k" kifelyezéseket remélem nem kell szószerint vennünk! Ahogy a kollegák írták, még nem mértél rá szkóppal, úgy-hogy, nem tudod milyen a kimeneti jel,..

Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
Bővebben: Link3
(#) Kovidivi válasza valve hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Az utolsó link nagyon tetszik! Köszi!
(#) Mayan válasza valve hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Hát a fülem nem oszcilloszkóp, torzítást mérni nem tudok, de abban biztos vagyok hogy az eddíg elkészített tda-imnál TÉNYLEG jobban szól. Sokkal jobb a sztereó tér, mélysége is van a színpadnak és minden kis hang, szólam, minden pici kis hang kihallatszik, és minden máshol van a térben. A tda-knál ez nem tűnt fel, azok mosottabban, unalmasan szólnak. Ez viszont színes és élénk. Leülök elé és azt mondom hogy wow ! A hangerőszabályzást tényleg meg kell csinálni jobbra, az opa alapkapcsolás szerint, két ellenállás + a poti. Kondi nem is kell.
(#) Mayan válasza forsat hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Nyilván mehetne elemről vagy akksiról is, csak a +- táp miatt valahol kell lenni egy középnullának is. Az áramfelvétel a hangerőtől függ, bemenő jel nélkül a B-osztályú működés miatt a tranyókon egyáltalán nem folyik áram, csak az opa pici áramfelvétele van. Nekem a tranyókon a képen látható pici bordák vannak, és kb. 2*1W -nál éppcsak érezhetően langyos lesz. A kis 5w-os trafó sem melegszik, az is csak kicsit langyos. Szóval eléggé áramtakarékos a kapcsi.
(#) Mayan hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Gondolom így már jó a hangerőszabályzás:

shaman2.gif

(#) gyula1 hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Valaki tud 2x 5v 2#2.5A re erősítőt?
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Légy kedves, rakj már be egy párszáz Ohm-ot az emitterek, és a bázisok közé.
(#) Imi65 válasza gyula1 hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Ilyen trafód van? Hát, ezzel a 2W-ot tudsz is talán. Gondolom, többre számítottál.
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 21, 2008 /

sziasztok!
Szeretnék építeni egy 2X 8-10W-os végfokot ami 2 db 12W/ 4OHM-os VIDI hangszórót hatana majd + még a magasak (a hangszóró valami atom régi cucc még alu öntvénykosaras, de ma bontottam ki a gyári csomagolásból )
Jah és az erősítő ha lehet tranzisztoros legyen és szép hangzású (nem muszály A osztály) az IC -s valamiért nem jön be

üdv!
(#) Directors hozzászólása Ápr 21, 2008 /

üdv

Tudnátok ajánlani valami frankó kis erősítőt?
Monó 150-200W között lenne a jó 4 ohm-on.
Mélyládához kellene.Ja és ha lehet akkor eléggé strapabíró kellene.
(#) sixtek válasza Directors hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

100W (RMS és nem PMPO) nem elég?
Ha igen akkor ST151...
Következő: »»   136 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem