Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   3 / 45
(#) angelero válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Köszi a választ!!
. A barkácshegesztés c. könyvben olvastam, "hogy az induktív szűrő azaz a folytótekercs csak viszonylag nagy hegesztőáramhoz ez a szűrés elegendő és olcsó. Viszont a kis áramhoz nem felel meg és nem is gazdaságos, erre a célra alkalmasabb a kondenzátoros szűrés.

Ez azonban önmagában mégsem alkalmas simításra mert elrontja az áramforrás tulajdonságait , mert elvonja az áramot az ívtől ami miatt az nehezen tartható és hajlamos befulladásra. Ezért a kettőt együtt alkalmazzuk" majdnem szó szerint .
Na igen, csakhogy a folytó méretezéséhez nem nagyon értek, valaki írta, hogy 8x8x8-as trafólemezre 20-50 menetszám min. szekunder vastagságúval. Ez egy álatlános és átlagos 230 V-ról működő trafóra jó? vagy mi alapján méretezzem? Üresjáratba 55 voltot ad. Főleg 2,5-ös pálcával használom.
(#) oldman válasza angelero hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Bocs hogy beleszólok!
A hegesztő trafó ha nem háromfázisú és 3F hídkapcsolású egyenirányítóval van megoldva nem azonos egy dinamóval!
(Sőt akkor sem igazán! De használható.
Az alap probléma az iv kialvása és újra gyújtása a nullátmenetek közelében, megfejelve a feszültség/áram változásával . Aki hegesztett dinamóval, inverterrel és trafóval is biztosan érzi a különbséget!) Egyfázisú trafó egyenirányítása szerintem nem túl jó ötlet.
(#) Pafi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Bocs, hogy nem válaszoltam, de nem értem a kérdéseid. A huzalkeresztmetszetet úgy kell megválasztani, hogy 1.: ne melegedjen túl, 2.: elférjen, 3.: be tudd szerezni. Nem tudom, hogy mit akarsz a "kevés menettel". Nem tudom azt sem, hogy mit akarsz csapolgatni és miért. Továbbá ha tudnám, akkor sem lehetne rá válaszolni a vas méreteinek ismerete nélkül. "Kéttenyérnyi?" Akkor 50 lélegzetenként csapold meg a tekercset!

Inkább a légrésmérettel érdemes játszani! Nagyobb áramhoz nagyobb légrés kell.
(#) frank tibor válasza angelero hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Helló
A hegesztőtrafó folytó méretezéséről én sem találtam "hivatalos számítást". Ezért én is az ökölszabályát használom. A trafóval mageggyező vaskeresztmetszet, a szekunderrel megeggyező menetszám és huzalkeresztmetszet (vagy vastagabb). A vas I lemez, olyan hosszú hogy a tekercs 3 sorban elférjen. Megcsapolást a fél menetszámnál érdemes készíteni. Mint látod nagyon anyagigényes, ezért nem alkalmazzák gyári hegesztőkben.
(#) angelero válasza frank tibor hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
köszönöm! Valóban elég anyagigényes , de szerintem beszerzem a hozzávalókat, egyébként tekertem a hegesztőkábelből egy 5x5x15-ös I vasmagra 25 menetnyit, csak próbálkozás képpen, és igaz nem sokkal de kevésbé éget de az ív jóval stabilabb
(#) Papp Ferike hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Szép napot!Kb 5éve ezzel foglalkoztam szinte minden nap.heggesztő gépeket javítottam,készítettem,teszteltem.Maradt is egy pár szimpi diódám igaz talpas kivitelben 200A tud ha érdekel valakit szivesen megválnék tőlük,van még 600A,250A,25A,-es tirisztorom.A jövő szerintem az inverteres gépeké.Pont fejlesztés alatt tartok eggyel/annak idején csak javítottam/ha összejön megosztom a tapasztalatomat.Feri :yes:
(#) angelero válasza Papp Ferike hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Hello
De gondolom az inverteres gépek sokkal bonyolultabbak Házi készítésük nem lenne drágább mint megvenni gyárilag? És egyáltalán lehetséges?
(#) fongab válasza angelero hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
A feszültséged magas ha a váltófeszültséget egyen irányítod és kondenzátort is raksz hozzá, akkor a trafóról lejóvó váltófeszt szorozni kell 1,25 –el.
Ha éget ne a fojtót változtasd, a trafóról lejövő feszt vedd kisebbre.
(#) lali válasza Papp Ferike hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
szevasz:egy rövid kérdés menyiért válnál meg db-játol,egyébként 17-éve co gépeket épitek üdv:lali
(#) atti212 hozzászólása Feb 24, 2008 / 1
 
Sziasztok! Ezekről a diódákról tudtok valamit? Nem találok sehol infót róluk. Nyitófeszük 350-380 mV.
Beleépithetem hegesztőbe szerintetek?

85x sdb - x50 Ez van rányomva az oldalára.

Előre os köszi.

dióda.JPG
    
(#) galambos hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot einhel 160a 220-380v hegesztőhöz egyenirányitásához és milyen dióda kell hozzá ?
(#) Collector hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
A Graetz hídról halottál már?
Mondjuk a búgófesz szűrése tényleg nem egyszerű feladat. Nekem van egy 0,3F @ 80V-os elkóm (2 db együtt) de nem erre akarom felhasználni. Tud valaki ilyesmi energiájú alacsony feszültségű kondikat olcsón?
(#) sipos.janos84 hozzászólása Máj 19, 2008 /
 
helló. grec kötéssel eggyen irányitot heggesztö kondenzátorral való simitásal lehetséges e? van kettö db 63v 4700mf kondim kibirja e a 160ampert?
(#) Collector válasza sipos.janos84 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Persze hogy lehetséges, nekem pl van 2 darab 0,15F / 70V-os elkóm, ezzel pl lehetne simítani. Lehet megválok tőlük majd.. 160A-hoz egyébként édeskevés a 4700uF. Bele se szól az egyenirányításba.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ezt rosszul tudod. Meg van határozva a kivehető áramerősség is,csak nem irják rá. Nekem tompahegesztőbe való 3400µF kapacitásaim vannak,ezeken még az is fel van tüntetve,hogy milyen időközönként lehet legsűrűbben kisütni őket a túlzott felmelegedés miatt. Össze lehet hasonlitani egy huzallábas és egy csavaros csatlakozású elkót :melyikből lehet rendszeresen nagy áramot kivenni. De ez vonatkozik a fémezett papir kondikra is.
Egyébként meg ha a graetz után még kondenzátort is tesztek,akkor számolni kell a megnövekedett üresjárási feszültséggel-könnyen halálos áramütést okozhat. Nem is találkozni ilyennel gyári cuccban.
(#) Gigant hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Üdv!

Adott egy egyfázisú hegesztrőtrafó. A primer oldalán lesz egy tirisztoros teljesítményszabályozás, a szekunder oldalon van egy graetz egyenirányító. Kérdésem az lenne hogy -ha megoldható- hogyan lehetne az egyenirányítóból "kijövő" feszültség/áram lüktetését csökkenteni, esetleg megszüntetni? Én kondenzátorra és egy fojtótekercsre gondoltam első körben. Ha a fojtótekercs jó megoldás, akkor esetleg valaki meg tudná adni a vasmag méretét, és a menetszámot? A hegesztőáram az kb. 160 A.

Előre is köszönöm!
(#) Gigant válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Kösz!
(#) SKY hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Sziasztok. Én is a napokban alakítottam át a hegesztőmet, de a fojtó tekercsel problémám van, kb. 70uH-s tekercset használnék elég az? Tudnátok -e valami képletet a folytótekercshez? A tekercs tekerési iránya lényeges-e és nem tesz-e kárt az önindukciós feszültség a diódákban?
(#) mex válasza SKY hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Itt van ezen az oldalon a jól működő tekercs leirása,3hsz-el visszább.
(#) SKY hozzászólása Dec 18, 2008 /
 
Szia! Segítsetek megoldani a problémámat! A hegesztőn üresjárásban ezeket mértem: szekunder:47V AC, graetz után: 43V DC . 4 darab 45L120Y-as (150A 1200V) kapcsoló diódát használtam, az ív nem akar begyulladni. Itt van kép hátha valamit rosszul csináltam, (a 3 hűtőborda el van szigetelve).

DSC00004.JPG
    
(#) Tomi111 válasza SKY hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Üdv!

A rajzon nem látszik a vezetékezés, de ha a középső hűtőborda testje az egyik kimenet, a rézsín a másik, a két szélső hűtőborda testje meg megy a trafóra, akkor jó a bekötés. Így ránézésre kicsinek tűnnek a diódák, de az adatlap szerint 150A, bírnia kellene.
Nekem otthon autó generátordiódák vannak benne. Úgyanígy egyfázisú, graetz-be kötve 4×3db dióda. hűtőbordába van belepréselve, ventivel fújatom. Egész nap lehet hegeszteni vele. A generátordiódák jók, mert fordított tokozású is van, egyszerűbb a szerelése.

(#) SKY hozzászólása Dec 18, 2008 /
 
Az egyenirányítás után a feszültség 1.4*Ube, tehát közel 66V-nak kéne lennie. Az elég különös számomra hogy egy diódán 11V esne. Kérdésem még, hogy a fojtótekercs tekercselési iránya fontos-e mert szerintem más lesz az indukált feszültség/áram iránya, induktivitás értékben tudnátok valamit mondani?, mert korlátozott az elkészíthető tekercs mérete.
(#) dbase válasza SKY hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Az 1,4 es szorzó csak akkor érvényes ha van rajta puffer kondi is. Hivatalosan a diódákon 0,7V esik kb de a müszered is csalhat annyit amit mértél. Szerintem jót mértél.
(#) mex válasza SKY hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Mincs puffered,tehát a gyújtófeszültség csak a szinuszcsúcson lesz közel 66V (amiből még lejön a diódákon eső fesz). A tekercselési irány nem fontos,maximum megcseréled a kezdetet és a véget....
Induktivitásértéket szerintem nem mond senki(nem mérték),de jó az a fél menetszám,fele keresztmetszetű vason....
(#) deguss hozzászólása Jan 8, 2009 /
 
Összegezve az eddig elhangzottakat:
Egy egyfázisú hegesztőtranszformátort graetz kapcsolással érdemes egyenirányítani, és fojtótekercseket tenni, az áram simítására. Egy darabot a válóáramú részbe még az egyenirányító előtt, és egy darabot az egyenáramú részbe a híd után? Ezt EI vasmagra kell tekercselni, legalább fele akkora keresztmetszetű vasra, mint maga a trafó, és legalább fele annyi menetszám kell mint a trafó szekundere.
Továbbá légrést kell hagyni az E és az I között a fojtótekercsen? Mekkorát, és ennek mi szerepe van pontosan? Muszáj laminált vasmagot használni, nem lehet sima kockavasat, vagy valami egyszerűbben alakíthatót használni?
Mekkora az ideális szekunder feszültség? Nekem most 24, illetve 48VAC áll rendelkezésre.
A 80-140A-es tartományban a fojtótekercs érvényesül, de kisebb áramnál lehet használni kondenzátoros simítást is, de ebbe nem folynék bele, először kipróbálnám a fojtótekercset, de ebben kérném a segítségeteket.
(#) potyo válasza deguss hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
A váltakozóáramú részbe szerintem nem kell folytótekercs. Az ugyanazt a hatást érné el, mint maga a hegesztőtrafó, tehát lejjebb kell helyette tekerni a hegesztő áramát. Persze ha nem hegesztőtrafó van, hanem csak sima trafó, akkor kell a soros tekercs.

A kondenzátor feszültséget simít, a tekercs áramot és hegesztésnél az áramon van a lényeg.

A fentiek szerintem tapasztalati értékek a vasmagra és a menetszámra. A légrés szerepe, hogy ne menjen telítésbe a vasmag, mert ha telítésbe megy, akkor olyan mintha ott sem lenne. Kockavas is talán jó lenne, de nagy benne a veszteség, ezért célszerű a lemezelt vasmag.
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Köszönöm Mindkettőtök gyors és kielégítő válaszát, tehát nem kell átfedésbe tenni az EI vaslemezeket? A trafóm egy eléggé bivaly hegesztőtrafó, csak a szekundere égett le, én meg szészedtem, és újratekercseltem 2 egymás melett futó 3.25mm^2-el, csak a szekunderre kellett 46 méter (3 kiló és 6e Ft). Két részletben van a szekundern, egyszer 38 és egyszer 48 menet, ezek sorosan vannak kötve. Üresjárati feszültség a hosszabb primertekercsről 36VAC, a rövidebbről 44VAC körül van. Ezt egyenirányítom, már a diódádak felszereltem tisztességes bordákra, a csatlakozások is megvannak, de ahogy írtátok, még talán rosszabb is, mint váltóárammal, sokszor megszakad az ív, nem tudok 2 cm-t egyhuzamban hegeszteni (3.25-ös elektródával, 80A mellett).
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Fáziskompenzálást tervezek végezni, ha már készen vagyok a szekunderral, van egy cos phi mérőm, beállítom közepes teljesítménynél 0.9-re.
A szekunderra lenne egy csavaros csatlakozású 22000 µF-os 40V-os kondenzátorom, ezt tenném be, ha már érzem a fojtótekercs hatását, illetve ha meg tudom oldani, hogy ne szálljon el, mert ez tényleg csak 40VDC, ehhez nem lehetne 30VAC-nál magasabb üresjárati feszültség.
15000µF (50V) is van, de az nyákba ültethető, úgy tudom, az nem bírja a strapát (nagy áramú kisütések), meg az kb. méretre 1/4-e a 22e µF-osnak.
De először a tekercset készítem el, tulajdonképpen hogy is van ez, a vasmag telítődése? Ahol légrés van, ott a mágneses tér megtörik, és ha most a félhullám jön, akkor nem tud olyan gyorsan felépülni, mintha össze lenne téve? Pont egy jól megépített transzformátor (átfedett, szorosan kapcsolódó EI lapok) ellentétjét akarjuk elérni?
(#) zoleeboy hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Sziasztok! ven egy Einhell 160/1-F hegesztőm szeretném egyenirányítani 230V rol használom és erre akarom megcsinálni az egyenirányítást. a következők a paraméterei :

Hálózati csatlakozás: 230 V /400 V
Hegesztőáram: 55-160 A
Elektródák-átmérő: 2-4 mm
Üresmenet feszültség: 43-49 V
Teljesítmény felvétel 80 A/170 A/230 A : 4 kVA/x/x
Biztosíték: 16 A/10 A

Valaki meg tudná irni mien hány voltos és mennyi amperos diodával tudnám megoldani. A szürőzhöz hány voltos és hány mikro farrádos kondenzátor kellen. és mekkora ellenállás illetve az hány amperos legyen. Az osszekötést megtudom csinálni a fórum alapján csak mivel nem nagyon vagyok otthon az elektromosság számításaiba. Alkatrészt barmiett tudok szerezni hozzá. Előre is köszönöm!
(#) SKY válasza zoleeboy hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Hello! Én a140A-os hegesztőmbe 4db 150A-os diódát raktam 1200V-osat 10db 2-es pálca után is csak alig langyosodnak. A fojtó nálam mikrosütő trafó vasmagon van .
Következő: »»   3 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem